In dit artikel

Zorghulpmiddelen Advies | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Zorghulpmiddelen Advies | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

In dit artikel

Wanneer u zorg nodig heeft, zijn bepaalde zorghulpmiddelen van groot belang. Het stelt u in staat om nog zoveel mogelijk zelfstandig te doen, maar biedt ook ondersteuning aan degene die aan u zorg verleent. De beste zorghulpmiddelen selecteren is nogal een klus. Gelukkig voor u heb ik – Anouk, ergotherapeut – veel ervaring en kennis op dit gebied. Ontdek hier het overzicht van beste zorghulpmiddelen. Lees maar mee! 

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

De beste zorghulpmiddelen van 2023: Mijn selectie

 1. Beste loopfiets volwassenen: NRG Bike
 2. Beste rollator: Topro Troja 5G
 3. Beste rolstoel: Excel G Lite
 4. Beste douchestoel: Linido opklapbare douchestoel
 5. Beste toiletverhoger: Toiletverhoger met armleuningen
 6. Beste dementieklok: Bbrain slimme klok
 7. Beste scootmobiel: Galaxy Plus

Wat zijn zorghulpmiddelen?

Zorghulpmiddelen omvatten alle hulpmiddelen die gebruikt worden in de zorg. Bij het verplegen of verzorgen van zieke mensen, mensen met een handicap of mensen die aan het revalideren zijn, komen bepaalde zorghulpmiddelen goed van pas. Denk hierbij aan speciale bedden, zoals een hoog laag bed, seniorenbed, een rollator voor ondersteuning tijdens het wandelen, maar ook een bedbeugel of medicijndoos. Dankzij zorghulpmiddelen wordt het leven een stukje lichter, zowel voor de verzorgende als voor degene die verzorgd wordt. 

Zorghulpmiddelen bij zelfzorg

De grootste zorg van mensen met een beperking of mensen die ouder worden, is dat zij hun zelfstandigheid verliezen. Toch zijn er tegenwoordig veel zorghulpmiddelen om de zelfzorg te ondersteunen. Zo kunt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en bent u niet continu afhankelijk van iemand om u te helpen.  

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Huishoud hulpmiddelen

Er zijn vele huishoud hulpmiddelen. Welke past het beste bij u?

Huishoudelijke hulp

Het voeren van het huishouden kan een zware taak worden. Als u minder mobiel bent kunt u er zelfs tegenop gaan zien. Een huishoudelijke hulp kan u het leven wat makkelijker maken en zo houdt u tijd over om activiteiten uit te voeren die u belangrijk vindt en waar u plezier uit haalt.

Boodschappen hulpmiddelen

Boodschappen hulpmiddelen komen in diverse vormen. Het meenemen van de boodschappen, maar ook het afrekenen of een plan maken wat er gehaald moet worden in de winkel.

Eet en drinkhulpmiddelen

Eet en drinkhulpmiddelen kunnen in allerlei situatie van toepassing zijn. Om nou een lepel beter vast te kunnen houden, op een andere plek te kunnen eten of contrast servies hebben in verband met verminderde visus.

Bedleestafel

Als u vaker en langer op bed moet liggen door omstandigheden is het prettig om een aantal spullen dicht bij u te hebben. Een bedleestafel kan een fijne uitkomst voor u zijn. U kunt het tafeltje instellen zodat u ook kan eten op bed, maar een boek lezen of op de laptop of smartphone werken is ook mogelijk met dit hulpmiddel.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Aangepast bestek

Door bepaalde diagnoses kan het moeilijk zijn om het bestek te hanteren. Er zijn verschillende hulpmiddelen waardoor het dagelijks leven weer makkelijker gemaakt kan worden. Lees in deze blog meer over aangepast bestek.

Medicatie Hulpmiddelen

Heeft u een ziekte of is er een andere reden waarom u medicatie slikt? Dan is het belangrijk dat dit op de goede manier gebeurt. Dat wil zeggen op het goede moment, de juiste hoeveelheid medicatie én de juiste soort medicatie. Dit kan voor mensen nog weleens verwarrend zijn, zeker wanneer er meerdere soorten medicatie ingenomen moeten worden. Medicatie hulpmiddelen helpen u hierbij. 

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Medicijndoos

Het eerste waar u aan denkt bij zorg hulpmiddelen voor medicatie is waarschijnlijk een medicijndoos. De beste medicijndoos voor elke situatie is er één die afgestemd is op uw behoeften. Denk hierbij aan een medicijn weekdoos, pillendoos voor een maand of zelfs een medicijndoos met alarm en timer. In het artikel dat ik eerder schreef over de beste medicijndoos of pillendoos leest u er alles over. Doe uw voordeel ermee, want een pillendoosje Action maakt uw leven stukken makkelijker. 

Zorghulpmiddelen voor veiligheid

Uw veiligheid is het allerbelangrijkst. Daarom is het verstandig om na te denken over zorghulpmiddelen die uw veiligheid waarborgen. Onderstaande middelen zorgen daar zeker voor.

Zorghulpmiddelen Domotica

In het kader van domotica is er veel te delen. Er zijn veel mogelijkheden om uw woning toekomstbestendig te maken, maar daardoor ook zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Seniorentelefoon

Ook als u op leeftijd bent of minder goed kunt zien, is het fijn om een goede telefoon te hebben. Een seniorentelefoon is dan handig. Het is een telefoon die als vaste lijn telefoon gebruikt kan worden, maar er zijn ook seniorentelefoons die u mee kunt nemen wanneer u de deur uitgaat. Grotere toetsen, pictogrammen of foto’s bij de telefoonnummers en zelfs de mogelijkheid om WhatsApp te gebruiken of te videobellen! Lees meer over seniorentelefoons in het artikel dat ik erover schreef.

Bewegingssensoren

Wanneer u ‘s nachts moet plassen of om een andere reden het donker in moet, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Daarom zijn bewegingssensoren bij veel mensen in huis gewenst. Ze detecteren uw bewegingen wanneer u in de buurt komt en schakelen zo automatisch het licht aan. Er zijn verschillende soorten bewegingssensoren. De beste modellen heb ik uitgelicht. 

Dwaaldetectie of GPS tracker

Om u dementerende ouder in de gaten te kunnen houden kan een GPS tracker of dwaaldetectie geschikt zijn. Zo kunt u een klein oogje in het zeil houden.

Dementieklok 

Merkt u dat u vergeetachtiger wordt? Dan kan een klok met datum en dag een fijn hulpmiddel zijn om ‘bij de tijd’ te blijven. Letterlijk en figuurlijk. Zet de klok naast uw bed op uw nachtkastje en u weet altijd welke dag het is en hoe laat het is. Dementerende ouderen hebben hier baat bij, vooral wanneer zij in de beginfase zitten en doorhebben dat zij dingen vergeten. Zo’n klok met datum en dag kan dan zelfvertrouwen geven. 

Sleutelkastje

Aansluitend op een personenalarmering kan een sleutelkastje prettig zijn. Zo kunnen mensen uit uw omgeving of verplegend personeel middels een sleutel in de sleutelkluis naar binnen om u te helpen. Wil u meer weten, lees dan de blog.

Slaaprobot

Een slaaprobot kan helpend zijn om sneller slaap te vatten, te ondersteunen bij rustige ademhaling of heeft zelfs een kalmerende werking bij onrust. In de blog over slaaprobot kunt u hier meer informatie over vinden wat het voor u kan betekenen.

Elektrische gordijnen

Regel nu ook het openen en sluiten van de gordijnen. Dit kan middels elektrische gordijnen. In de Slide review wordt een productbeschrijving gedaan van slimme gordijnen. Automatische gordijnen kunnen ook uitstekend geschikt zijn om routines in de bouwen of controle functie uit te oefenen.

Valpreventie hulpmiddelen

In het kader van valpreventie bestaan er vele valpreventie hulpmiddelen. Om een val te voorkomen of om letsel na een val te voorkomen.

Personenalarmering

Mensen die niet heel zelfstandig meer zijn, maar toch niet 24/7 onder toezicht (kunnen/willen) staan, hebben baat bij personenalarmering. Dit wordt ook wel alarmknop of simpelweg een SOS knop genoemd. Wanneer zich een noodsituatie voordoet kunt u op de paniekknop drukken van het alarm en dan staat de verzorger, verpleger of ambulance in een mum van tijd voor uw neus. 

Heupairbag

Bent u bekend met regelmatig vallen? En bent u bang om door een val uw heup te breken? Een heupairbag kan dan een handig hulpmiddel zijn. De heupairbags zorgen ervoor dat uw val gebroken wordt en de kans op letsel aan de heup afneemt.

Zorghulpmiddel om te lopen

Heeft u moeite met lopen en merkt u dat het steeds slechter gaat? Voorkom dat u volledig rolstoel afhankelijk wordt en ga aan de slag met een van de volgende zorghulpmiddelen om te lopen, ook wel loophulpmiddelen.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Rollator 

Een rollator biedt u ondersteuning tijdens het wandelen. Wist u dat er tegenwoordig allerlei rollators verkrijgbaar zijn? Denk hierbij aan een standaard rollator, maar ook aan een speciale Parkinsonrollator die uw bewegingen versoepelt. Een lichtgewicht rollator, opvouwbare rollator, ANWB rollator, elleboogrollator, boodschappenrollator, rollator rolstoel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Welke rollator de beste rollator voor uw situatie is, heb ik voor u uitgezocht.

Looprek

En wat dacht u van een handig looprek voor in huis? Deze lichtgewicht metalen rekjes zorgen voor ondersteuning tijdens het verplaatsen binnenshuis. Er zitten geen wieltjes onder een looprek, maar ze geven u wel de mogelijkheid om gemakkelijker overeind te blijven of korte afstanden af te leggen. U tilt het looprek simpelweg even op wanneer u een stap zet. 

Wandelstok

Een wandelstok, gemakkelijk mee te nemen in auto of op de fiets. Het geeft u net de ondersteuning die u nodig heeft. Toch kan in sommige gevallen net wat meer steun aan de grond nodig zijn waardoor een vierpoot wellicht beter geschikt is. In de blogs leest u welke mogelijkheden er zijn .

Drempelhulp

Ieder huis is anders. In nieuwe huizen is vaak al rekening gehouden met de hoogte van de drempels, maar andere huizen hebben deze nog wel, wat maakt dat het veilig door het huis bewegen niet altijd mogelijk is. Een drempelhulp kan hierin een uitkomst zijn, lees meer in de blog.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Krukken

Moet u een operatie ondergaan of heeft u door verminderde mobiliteit behoefte aan wat extra steun bij het lopen. Wellicht zijn krukken dan een goede oplossing voor u. Er zijn verschillende soorten krukken, wilt u meer weten? Lees dan verder in het artikel over elleboogkrukken.

Loopfiets

Bent u nog niet toe aan een rollator, maar merkt u wel dat het lopen over bijvoorbeeld de markt te vermoeiend is. Dan is een loopfiets volwassenen wellicht een goede optie voor u. Een loopfiets geeft u de mogelijkheid om nog in beweging te blijven, maar een goede balans te houden in de energie. Met name handig bij bijvoorbeeld post-Covid klachten, COPD, hartproblematiek of CVS.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Zorghulpmiddelen in de badkamer

De badkamer is een plek waar zorghulpmiddelen vaak goed van pas komen. Zelfstandig douchen is voor veel mensen namelijk gevaarlijk wanneer daar niet de juiste zorghulpmiddelen bij gebruikt worden, dus hulpmiddelen bij douchen zijn belangrijk. Ook naar het toilet gaan kan moeizaam verlopen zonder hulp of tool. Denk dan aan toilet hulpmiddelen.

Douchekruk

Een douchekruk is een eenvoudige kruk die u in de badkamer zet. U kunt erop zitten wanneer u uzelf wast of wanneer u gewassen wordt door een verzorgende. Er bestaan veel soorten douchekrukjes, maar u wilt natuurlijk alleen de beste douchekruk kopen. Daarom heb ik hier een artikel aan gewijd en de beste modellen op een rij gezet, geef ook aandacht aan Blokker douchekruk

Douchestoel

Iets luxer dan een douchekruk is een douchestoel. Vaak biedt een douchestoel meer comfort en is hij gemakkelijker in gebruik. De prijs ligt daarentegen wel wat hoger. Bent u van plan een Blokker douchestoel te kopen, maar weet u niet welke geschikt is voor uw situatie en/of budget? Lees dan dit artikel over de beste douchestoel en kom er vandaag nog achter! 

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Toiletframe

Een toiletframe biedt ondersteuning tijdens het toiletteren. Vaak bestaat het frame uit twee hendels of grepen die aan de zijkant van het toilet geplaatst worden. Zo heeft u steun bij het zitten en opstaan en wordt de kans dat u valt aanzienlijk kleiner. Benieuwd naar het beste toiletframe van 2023? Ik vertel het u graag. 

Badplank

Heeft u moeite met zelfstandig douchen of in bad gaan? Dan kan een badplank de uitkomst bieden. Deze plank legt u in de breedte over het bad. Vaak kan dit zonder te boren of gereedschap te gebruiken. Zo zijn er badplanken met zuignappen of modellen die u eenvoudig om de badrand klemt. Ze beschadigen het bad niet en geven u toch de veiligheid, het gemak én het comfort dat u graag heeft tijdens het wassen.

Antislipmat

Om vallen in de badkamer te voorkomen is een antislipmat een goed idee. Er zijn diverse opties voor in de douche of in het bad. Lees verder om erachter te komen welke antislipmat volgende de ergotherapeut het meest geschikt is.

Toiletverhoger

Kunt u moeilijker opstaan van het toilet? Door het herstel na een operatie, of omdat u minder goed ter been bent. Dan kan een WC verhoger een uitkomst zijn om weer met gemak gebruik te kunnen maken van de toilet. Lees hier meer over de verschillende toiletverhogers of toiletbeugel.

Postoel of Urinaal

Heeft u geen toilet op de verdieping waar u ook slaapt en moet u wel met enige regelmaat ‘s nachts naar de toilet? Dan kan een po stoel of urinaal aan het bed een uitkomst zijn. U hoeft dan in de nacht geen trap te lopen en zo voorkomt u nachtelijk vallen.

Wandbeugel

Een extra houvast kan van grote waarde zijn als u nog zelfstandig wil douchen. Het biedt veiligheid bij verminderde mobiliteit. Een wandbeugel is hiervoor een geschikt zorghulpmiddel. In deze blog over handgreep douche leest u meer over de mogelijkheden en specificaties.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Zorghulpmiddelen bij het aankleden

Aan- en uitkleden kan een stuk lastiger worden wanneer het voelt alsof uw lichaam u in de steek laat. Geen paniek, want er zijn gelukkig zorghulpmiddelen die ontwikkeld zijn om steun te bieden bij het aan- en uitkleden, ook wel aan en uitkleedhulpmiddelen.  

Hulpmiddel steunkousen

Draagt u steunkousen, maar wordt het steeds lastiger om deze zelf aan- en uit te trekken? Een hulpmiddel steunkousen komt dan als geroepen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, van een hulpmiddel steunkousen die uw verzorgende een handje helpt tot een hulpmiddel steunkousen dat u zelfstandig kunt blijven gebruiken. Welk hulpmiddel steunkousen geschikt is voor uw situatie? Ik heb er een artikel aan gewijd om u te helpen. 

Verbandschoenen

Wordt u gezwachteld en bent u daardoor niet meer instaat om uw eigen schoenen aan te trekken. Wellicht zijn verbandschoenen dan een goede oplossing voor u. Het biedt veiligheid bij het verplaatsen in en om de woning.

Brace

Een brace kan nodig zijn ter ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Er zijn verschillende soorten braces, In de blogs kunt u meer lezen over het nut van een brace en in welke situatie u een brace kan inzetten en het soort brace. Het kan gaan om: duimbrace, polsbrace, schouderbrace, duimspalk, kniebrace en enkelbrace. Sluit de polsspalk of Kruidvat polsbrace niet uit, maar er bestaat ook een achillespeesbrace, elleboogbrace, bekkenband of zelfs een liesbreukband. Maar ook bij houdingsproblemen is een houdingscorrector aan te raden of een nekbrace of rugbrace bij klachten aan deze locatie. Wat kiest u orthese vs brace? Belangrijk om te weten of er sprake is van bijvoorbeeld carpaal tunnelsyndroom, peesontsteking pols, quervain, ganglion of overbelasting gewrichten.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Zorghulpmiddelen voor mobiliteit

Continu binnen zitten is niet goed voor de gezondheid en ook niet iets waar een mens gelukkiger van wordt. Daarom is het van belang om in beweging te blijven. Met de juiste zorghulpmiddelen kan dat en houdt u de mobiliteit op peil! 

Fiets hulpmiddelen

Er bestaan mogelijkheden om te fietsen met beperking. Bent u nieuwsgierig welke oplossingen (fiets hulpmiddelen) er zijn en wat voor u de beste keuze is. Lees dan vooral verder.

Duofiets 

Een duofiets maakt het mogelijk om een stuk te fietsen, samen met iemand die u hierbij begeleidt. De begeleidende persoon stuurt en remt, maar beide personen kunnen de fiets vooruit bewegen door te trappen. Bent u benieuwd naar de beste duofiets van 2023, dan adviseer ik u om het artikel te lezen dat ik hier eerder over schreef. 

Stoelfiets

Wilt u graag nog actief blijven, maar is het voor u niet goed mogelijk om buitenshuis te gaan bewegen. Een stoelfiets kan een goede uitkomst voor u zijn. Tijdens het televisie kijken kunt u de benen of de armen laten bewegen met een fietstrainer. U kunt hierover dit artikel lezen om diverse stoelfietsen te vergelijken en voor uzelf tot een goede keuze te komen.

Driewielfiets

Naast een duofiets helpt een driewielfiets ook om in beweging te blijven. Het is een fiets met een extra wiel aan de achterkant, waardoor het evenwicht bewaard wordt. Zo kunt u ook zonder begeleider een stukje fietsen en toch veilig de straat op gaan. 

Zorghulpmiddelen Advies (2022) Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Hometrainer voor ouderen

Om in beweging te blijven zonder het gevaar van het verkeer of van de fiets vallen is een hometrainer voor ouderen een goede oplossing. De conditie blijft hiermee op peil en de spierkracht wordt onderhouden. Als u meer wil weten over welke mogelijkheden er zijn, lees dan verder.

Zitvoorzieningen

Bij zorghulpmiddelen moet u vast ook denken aan zitvoorzieningen. Welke zitvoorzieningen zijn er in zorghulpmiddelen wereld en welke opties zijn geschikt voor uw situatie?

Transportrolstoel

Wie moeilijk ter been is, weet hoe fijn een rolstoel is. Een transportrolstoel geeft u de mogelijkheid om van A naar B te komen en (deels) zelfstandig te blijven. Toch kan een rolstoel kopen een hele uitdaging zijn. Waar moet u zoal op letten en wat is de beste rolstoel? Ik schreef daar een uitgebreid artikel over, dat ik u zeker niet wil onthouden. Doe er vooral uw voordeel mee, want een rolstoel kopen of transportrolstoel kopen doet u niet elke dag!

Sta op stoel

Als u merkt dat het opstaan uit de bank of stoel niet meer vanzelfsprekend is, het opstaan is iedere keer weer een hele opgave. Wellicht is een sta op stoel dan een fijn hulpmiddel voor u. Het helpt u niet alleen om makkelijker te kunnen opstaan, maar u kunt er ook nog een rustmoment in nemen doordat u achterover gekanteld kan zitten. Er zijn veel verschillende soorten sta op stoelen, in het artikel schrijf ik over een aantal modellen waarmee ik als ergotherapeut goede ervaringen heb.

Trippelstoel

De trippelstoel is geschikt als u niet langere tijd kan staan en u ook minder goed ter been bent. De trippelstoel wordt veel gebruikt in de keuken bij het koken. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Rijdende zorghulpmiddelen

Bij rijdende zorghulpmiddelen moet u vast denken aan een scootmobiel, maar er bestaan nog meer. Leest u verder?

Scootmobiel

Wie voor een scootmobiel ervaart hoe fijn het is om zelfstandig te zijn en blijven. Zelf een boodschap kunnen doen of op visite bij familie of kennissen in de buurt, een scootmobiel geeft hier de mogelijkheid toe. Bent u nieuwsgierig geworden naar welke scootmobiel het beste bij uw situatie past, dan kunt u het artikel hierover lezen.

Transfer hulpmiddelen

Wist u dat er ontzettend veel transfer hulpmiddelen bestaan? Deze zorghulpmiddelen kunnen helpen om de zorgaanbieder te ontlasten bij zware verzorgende taken, maar het kan u ook helpen om uw zelfstandigheid zoveel mogelijk te behouden.

Glijzeil

Heeft u moeite met draaien of verplaatsen in bed? Een glijzeil of glijlaken maakt dit weer mogelijk, met of zonder hulp van een zorgverlener! Kies het model en formaat dat past bij uw wensen en maak het uzelf gemakkelijker in bed. Een glijzeil kan ook ter preventie van decubitus (doorligplekken) dienen. Dankzij antislip randen voorkomt u dat u uit het bed glijdt. Daardoor is een glijzeil niet alleen heel handig, maar ook nog eens veilig. Ik vertel u graag meer over het beste glijzeil.

Pakpaal

Een pakpaal is een multifunctioneel hulpmiddel. Het kan op diverse plekken in de woning geïnstalleerd worden. Naast het bed, bij de toilet, naast de fauteuil, alles is mogelijk. U hoeft niet te boren! Als u interesse heeft, lees dan het artikel over de pakpaal. Naast een pakpaal kan een papegaai bed ook een uitkomst zijn om transfers in en uit bed te vergemakkelijken.

Bedbeugel

Een bedbeugel is een voorbeeld van een zorghulpmiddel dat u in staat stelt om zelfstandiger te zijn. Dankzij een bedbeugel kunt u zelfstandig in bed gaan liggen ‘s avonds en komt u er ‘s ochtends ook op eigen kracht weer uit. Het kan fijn zijn om een bedbeugel als ondersteuning te gebruiken wanneer u minder kracht in uw armen heeft of wanneer u bijvoorbeeld evenwichtsproblemen ervaart. De beste bedbeugel van 2023 kopen is overigens gemakkelijk, want ik deed onlangs een bedbeugel test om te bepalen welke dat is. 

Zorghulpmiddelen voor in de nacht

Zelfstandig wonen is voor veel mensen niet mogelijk, omdat zij ‘s nachts tegen problemen aanlopen. Dit kan gaan om slaapwandelen, slecht in slaap komen en/of slecht kunnen zien in het donker. Misschien herkent u dit zelf. Er zijn gelukkig handige zorghulpmiddelen of slaap hulpmiddelen om veel van die problemen op te lossen. 

Verzwaringsdeken 

Slaapt u slecht? Heeft u ADHD, autisme of is er een andere reden waardoor u moeite heeft met in slaap vallen? En komt u de nacht vaak gebroken door? Dan is een verzwaringsdeken een handige tool. Het helpt uw zenuwstelsel ontspannen, zodat u sneller in slaap valt en beter doorslaapt. De beste verzwaringsdeken is voor iedereen een andere, maar in deze top 5 staat gegarandeerd een fijne verzwaringsdeken voor u.  

Zorghulpmiddelen Advies (2022) Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Hulpmiddelen bij lighouding

Ook om een betere lighouding te ondersteunen zijn er diverse hulpmiddelen. Of het nou is om minder nekklachten te hebben of dat het gaat om het voorkomen van decubitus, er is bijna altijd wel een hulpmiddel lighouding beschikbaar.

Hoog laag bed 

Een hoog laag bed kan in hoogte versteld worden, vaak elektrisch. Het is een bed waardoor u gemakkelijker verzorgd kan worden, maar ook een bed dat zelfstandigheid biedt. Er wordt vaak een afstandsbediening bijgeleverd, waardoor u het bed in de gewenste comfortabele stand zet. Het maakt uw tijd in bed een stuk aangenamer. U kunt er ook voor kiezen uw huidige bed te verhogen met bedverhogers.

Traagschuimmatras

Wat een traagschuimmatras voor voordelen biedt ten opzichte van een standaard matras? Allereerst is een traagschuimmatras comfortabeler. Hij vormt zich naar uw lichaamscontouren zodra u erin gaat liggen. Gaat u uit bed, dan trekt het matras weer bij. Verder maakt het draaien in bed gemakkelijker en kan een traagschuimmatras gebruikt worden ter preventie van decubitus. Het wordt daarom ook wel een antidecubitus matras genoemd. Wilt u hier meer over weten? Lees dan mijn traagschuimmatras review.

Ergonomisch kussen

Bent u opzoek naar een orthopedisch kussen zodat u beter kan slapen met nekklachten. Ik schreef een artikel over ergonomische kussens, mogelijk vindt u hier een oplossing (medisch kussen) waardoor u een prettigere nachtrust tegemoet kan gaan.

Zorghulpmiddelen Advies (2022) Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Positioneringskussen

Soms is enkel een matras niet voldoende om goed ondersteund te liggen. In dat geval kunnen positioneringskussens een uitkomst bieden. Als u nieuwsgierig bent welke kussens er bestaan en wat het effect ervan is lees dan vooral deze blog.

Hielbeschermer

Heeft u last van pijnlijke hielen, met name als u ligt op bed of op de bank. Heeft u ook moeite met het draaien in bed, Dan is een hielbeschermer mogelijk een goede oplossing voor u. Voor meer informatie kunt u mijn review over hielbeschermers lezen.

Dekenboog

Een dekenboog is geschikt als u het dekbed niet op de tenen en voeten kan verdragen. Dit kan door veel ophoping van oedeem in de voeten of bijvoorbeeld bij wondvorming. Als u een dekenboog wil vinden die geschikt is in uw situatie, lees dan de blog over dekenbogen.

Seniorenbed

Een seniorenbed kan ook helpen bij een comfortabele lighouding. Zeker als deze elektrisch verstelbaar is.

Zorghulpmiddelen bij..

Er zijn talloze zorghulpmiddelen. Soms kan het voelen alsof u door de bomen het bos niet meer ziet. Zorghulpmiddeleninfo.nl houdt hier rekening mee en geeft u advies per diagnose groep welke zorghulpmiddelen vaak in de praktijk ingezet worden. De diagnose groepen: post covid, beroerte, parkinson, ms, kanker, zwangerschap, dementie, artrose, reuma, burnout, COPD/longproblemen, decubitus, diabetes, hart en vaatziekten, gehoorproblemen, slechtziend of blindheid, heup/knie operatie, osteoporose, pijn en schouderoperatie. Wellicht bent u geholpen bij het lezen van de blog met uitgebreide informatie die vergelijkbaar is met uw situatie.

Waar gebruik je zorghulpmiddelen?

Soms kunnen zorg hulpmiddelen op verschillende plekken ingezet worden, andere hulpmiddelen zijn specifiek geschikt in een bepaalde situatie. Zorghulpmiddeleninfo.nl beschrijft locaties in en om het huis met veel ingezette en geziene hulpmiddelen. Denk hierbij aan badkamer, slaapkamer, trap, woonkamer, keuken, toilet, buiten, hobbykamer, sporten. Als u toe bent aan een verbouwing of een nieuwe indeling, wellicht kunt u dan inspiratie uit deze artikelen halen.

Meest gestelde vragen over zorghulpmiddelen

Heeft u nog vragen na het lezen van dit artikel over zorghulpmiddelen? Bent u nieuwsgierig naar nog meer informatie. Wilt u weten wat zorghulpmiddelen zijn? Welke zorg hulpmiddelen vergoedt worden? En of er mogelijkheid bestaat om zorghulpmiddelen te lenen. Lees dan nog even verder!

Zorghulpmiddelen wat zijn het?

Zorghulpmiddelen is een overkoepelende naam voor alle hulpmiddelen die gebruikt worden om de zorg voor zieke of gehandicapte mensen gemakkelijker te maken voor verpleging/verzorging, maar dus ook om de zelfredzaamheid van diezelfde mensen te vergroten. [1]
Hulpmiddelen in de zorg om de zorgzwaarte te vergemakkelijken zijn: tilliften, hoog laag bed, glijzeilen, rolstoel etc.
Ook kan zorghulpmiddel verstaan worden onder de noemer het vergroten van de zelfredzaamheid van de persoon. Uiteraard kunnen hier ook andere namen aan gegeven worden: mobiliteitshulpmiddelen, veiligheidshulpmiddelen, zelfverzorgingshulpmiddelen. Denk hierbij aan: driewielfiets, rollator, steunkoushulpmiddelen, personenalarmering, bewegingssensor etc.

Kun je hulpmiddelen lenen?

Een zorghulpmiddel kan geleend worden. Wellicht heeft iemand uit uw omgeving een hulpmiddel welke u een korte periode nodig heeft en kunt lenen. Anders is het wellicht mogelijk om via een thuiszorgwinkel zorg hulpmiddelen te lenen en persoonlijk advies te vragen. De zorgverzekeraar vergoedt bepaalde zorgmiddelen voor een korte periode van maximaal 26 weken. Ook een langdurige periode is eventueel mogelijk. Eventueel kunt u anders ook kijken naar tweedehands hulpmiddelen.

Wanneer kom je in aanmerking voor leenhulpmiddelen?

Als u in aanmerking wil komen voor een zorg hulpmiddel welke via de kortdurende uitleen door de zorgverzekeraar vergoed wordt is het belangrijk dat uw medische indicatie passend is. U kunt dus niet zomaar een zorghulpmiddel aanvragen bij uw thuiszorgwinkel (Medipoint). Als u wil weten of u in aanmerking kan komen en of het hulpmiddel naar uw wens onder de leen hulpmiddelen valt neem dan contact op met een ergotherapeut of thuiszorgwinkel voor persoonlijk advies.

Is er vergoeding mogelijk voor zorghulpmiddelen?

Er zijn verschillende wetten en regelgevingen in Nederland die het mogelijk maken om voor vergoeding van zorghulpmiddelen in aanmerking te komen. Zo is er de zorgverzekeringswet welke veel vergoedingen beschikbaar stelt vanuit de basisverzekering, maar ook de aanvullende verzekering. Informeer uw eigen zorgverzekeraar om zeker te weten wat wel en niet vergoed wordt. Daarnaast is er de WMO, deze stellen ook vergoedingen beschikbaar voor zorghulpmiddelen. Indien u nog werkt en door handicap uw werk niet meer naar behoren kan uitvoeren is er wellicht vanuit het UWV een vergoeding mogelijk, ga hierover in gesprek met uw werkgever en het UWV. Ook vanuit de WLZ zijn er vergoedingen mogelijk, informeer hierover bij uw arts, fysiotherapeut of ergotherapeut. Houdt wel rekening met een eventuele eigen bijdrage.

Welke zorghulpmiddelen komen in aanmerking voor WMO vergoeding?

De WMO is verantwoordelijk voor de participatie van de inwoner van de gemeente. Dit betekend dat als er beperkingen worden ervaren in en om het huis dat de WMO bij juiste medische indicatie kan ondersteunen. Zorghulpmiddelen welke onder de vergoeding van de WMO vallen zijn: Mobiliteitshulpmiddelen als rolstoel, tillift, driewielfiets, scootmobiel en woningaanpassingen als traplift, douchestoel, drempelhulpen etc. Informeer bij de afdeling WMO van uw gemeente of u voor een zorghulpmiddel in aanmerking komt.

Conclusie beste zorghulpmiddelen

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zorghulpmiddelen Advies | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Laat een reactie achter