In dit artikel

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

In dit artikel

Wanneer u zorg nodig heeft, zijn bepaalde zorghulpmiddelen van groot belang. Het stelt u in staat om nog zoveel mogelijk zelfstandig te doen, maar biedt ook ondersteuning aan degene die aan u zorg verleent. De beste zorghulpmiddelen selecteren is nogal een klus. Gelukkig voor u heb ik – Anouk, ergotherapeut – veel ervaring en kennis op dit gebied. Ontdek hier het overzicht van beste zorghulpmiddelen van 2022. Lees maar mee! 

Wat zijn zorghulpmiddelen?

Zorghulpmiddelen omvatten alle hulpmiddelen die gebruikt worden in de zorg. Bij het verplegen of verzorgen van zieke mensen, mensen met een handicap of mensen die aan het revalideren zijn, komen bepaalde zorghulpmiddelen goed van pas. Denk hierbij aan speciale bedden, zoals een hoog laag bed, een rollator voor ondersteuning tijdens het wandelen, maar ook een bedbeugel of medicijndoos. Dankzij zorghulpmiddelen wordt het leven een stukje lichter, zowel voor de verzorgende als voor degene die verzorgd wordt. 

Zorghulpmiddelen voor zelfstandigheid

De grootste zorg van mensen met een beperking of mensen die ouder worden, is dat zij hun zelfstandigheid verliezen. Toch zijn er tegenwoordig veel zorghulpmiddelen om u te ondersteunen. Zo kunt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en bent u niet continu afhankelijk van iemand om u te helpen.  

Bedbeugel 

Een bedbeugel is een voorbeeld van een zorghulpmiddel dat u in staat stelt om zelfstandiger te zijn. Dankzij een bedbeugel kunt u zelfstandig in bed gaan liggen ’s avonds en komt u er ’s ochtends ook op eigen kracht weer uit. Het kan fijn zijn om een bedbeugel als ondersteuning te gebruiken wanneer u minder kracht in uw armen heeft of wanneer u bijvoorbeeld evenwichtsproblemen ervaart. De beste bedbeugel van 2022 kopen is overigens gemakkelijk, want ik deed onlangs een bedbeugel test om te bepalen welke dat is. 

Klok met datum en dag 

Merkt u dat u vergeetachtiger wordt? Dan kan een klok met datum en dag een fijn hulpmiddel zijn om ‘bij de tijd’ te blijven. Letterlijk en figuurlijk. Zet de klok naast uw bed op uw nachtkastje en u weet altijd welke dag het is en hoe laat het is. Dementerende ouderen hebben hier baat bij, vooral wanneer zij in de beginfase zitten en doorhebben dat zij dingen vergeten. Zo’n klok met datum en dag kan dan zelfvertrouwen geven. 

Bedleestafel

Als u vaker en langer op bed moet liggen door omstandigheden is het prettig om een aantal spullen dicht bij u te hebben. Een bedleestafel kan een fijne uitkomst voor u zijn. U kunt het tafeltje instellen zodat u ook kan eten op bed, maar een boek lezen of op de laptop of smartphone werken is ook mogelijk met dit hulpmiddel.

Zorghulpmiddelen voor veiligheid

Uw veiligheid is het allerbelangrijkst. Daarom is het verstandig om na te denken over zorghulpmiddelen die uw veiligheid waarborgen. Onderstaande middelen zorgen daar zeker voor.

Seniorentelefoon

Ook als u op leeftijd bent of minder goed kunt zien, is het fijn om een goede telefoon te hebben. Een seniorentelefoon is dan handig. Het is een telefoon die als vaste lijn telefoon gebruikt kan worden, maar er zijn ook seniorentelefoons die u mee kunt nemen wanneer u de deur uitgaat. Grotere toetsen, pictogrammen of foto’s bij de telefoonnummers en zelfs de mogelijkheid om WhatsApp te gebruiken of te videobellen! Lees meer over seniorentelefoons in het artikel dat ik erover schreef.

Glijzeil

Heeft u moeite met draaien of verplaatsen in bed? Een glijzeil of glijlaken maakt dit weer mogelijk, met of zonder hulp van een zorgverlener! Kies het model en formaat dat past bij uw wensen en maak het uzelf gemakkelijker in bed. Een glijzeil kan ook ter preventie van decubitus (doorligplekken) dienen. Dankzij antislip randen voorkomt u dat u uit het bed glijdt. Daardoor is een glijzeil niet alleen heel handig, maar ook nog eens veilig. Ik vertel u graag meer over het beste glijzeil.

Zorghulpmiddel om te lopen

Heeft u moeite met lopen en merkt u dat het steeds slechter gaat? Voorkom dat u volledig rolstoel afhankelijk wordt en ga aan de slag met een van de volgende zorghulpmiddelen om te lopen. 

Rollator 

Een rollator biedt u ondersteuning tijdens het wandelen. Wist u dat er tegenwoordig allerlei rollators verkrijgbaar zijn? Denk hierbij aan een standaard rollator, maar ook aan een speciale Parkinson rollator die uw bewegingen versoepelt. Welke rollator de beste rollator voor uw situatie is, heb ik voor u uitgezocht. 

Looprek

En wat dacht u van een handig looprek voor in huis? Deze lichtgewicht metalen rekjes zorgen voor ondersteuning tijdens het verplaatsen binnenshuis. Er zitten geen wieltjes onder een looprek, maar ze geven u wel de mogelijkheid om gemakkelijker overeind te blijven of korte afstanden af te leggen. U tilt het looprek simpelweg even op wanneer u een stap zet. 

Loopfiets

Bent u nog niet toe aan een rollator, maar merkt u wel dat het lopen over bijvoorbeeld de markt te vermoeiend is. Dan is een loopfiets wellicht een goede optie voor u. Een loopfiets geeft u de mogelijkheid om nog in beweging te blijven, maar een goede balans te houden in de energie. Met name handig bij bijvoorbeeld post-Covid klachten, COPD, hartproblematiek of CVS.

Zorghulpmiddelen in de badkamer

De badkamer is een plek waar zorghulpmiddelen vaak goed van pas komen. Zelfstandig douchen is voor veel mensen namelijk gevaarlijk wanneer daar niet de juiste zorghulpmiddelen bij gebruikt worden. Ook naar het toilet gaan kan moeizaam verlopen zonder hulp of tool. 

Douchekruk

Een douchekruk is een eenvoudige kruk die u in de badkamer zet. U kunt erop zitten wanneer u uzelf wast of wanneer u gewassen wordt door een verzorgende. Er bestaan veel soorten douchekrukjes, maar u wilt natuurlijk alleen de beste douchekruk kopen. Daarom heb ik hier een artikel aan gewijd en de beste modellen op een rij gezet. 

Douchestoel

Iets luxer dan een douchekruk is een douchestoel. Vaak biedt een douchestoel meer comfort en is hij gemakkelijker in gebruik. De prijs ligt daarentegen wel wat hoger. Bent u van plan een douchestoel te kopen, maar weet u niet welke geschikt is voor uw situatie en/of budget? Lees dan dit artikel over de beste douchestoel en kom er vandaag nog achter! 

Toiletframe

Een toiletframe biedt ondersteuning tijdens het toiletteren. Vaak bestaat het frame uit twee hendels of grepen die aan de zijkant van het toilet geplaatst worden. Zo heeft u steun bij het zitten en opstaan en wordt de kans dat u valt aanzienlijk kleiner. Benieuwd naar het beste toiletframe van 2022? Ik vertel het u graag. 

Badplank

Heeft u moeite met zelfstandig douchen of in bad gaan? Dan kan een badplank de uitkomst bieden. Deze plank legt u in de breedte over het bad. Vaak kan dit zonder te boren of gereedschap te gebruiken. Zo zijn er badplanken met zuignappen of modellen die u eenvoudig om de badrand klemt. Ze beschadigen het bad niet en geven u toch de veiligheid, het gemak én het comfort dat u graag heeft tijdens het wassen.

Zorghulpmiddelen bij het aankleden

Aan- en uitkleden kan een stuk lastiger worden wanneer het voelt alsof uw lichaam u in de steek laat. Geen paniek, want er zijn gelukkig zorghulpmiddelen die ontwikkeld zijn om steun te bieden bij het aan- en uitkleden. 

Hulpmiddel steunkousen

Draagt u steunkousen, maar wordt het steeds lastiger om deze zelf aan- en uit te trekken? Een hulpmiddel steunkousen komt dan als geroepen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, van een hulpmiddel steunkousen die uw verzorgende een handje helpt tot een hulpmiddel steunkousen dat u zelfstandig kunt blijven gebruiken. Welk hulpmiddel steunkousen geschikt is voor uw situatie? Ik heb er een artikel aan gewijd om u te helpen. 

Zorghulpmiddelen voor mobiliteit

Continu binnen zitten is niet goed voor de gezondheid en ook niet iets waar een mens gelukkiger van wordt. Daarom is het van belang om in beweging te blijven. Met de juiste zorghulpmiddelen kan dat! 

Duofiets 

Een duofiets maakt het mogelijk om een stuk te fietsen, samen met iemand die u hierbij begeleidt. De begeleidende persoon stuurt en remt, maar beide personen kunnen de fiets vooruit bewegen door te trappen. Bent u benieuwd naar de beste duofiets van 2022, dan adviseer ik u om het artikel te lezen dat ik hier eerder over schreef. 

Driewielfiets

Naast een duofiets helpt een driewielfiets ook om in beweging te blijven. Het is een fiets met een extra wiel aan de achterkant, waardoor het evenwicht bewaard wordt. Zo kunt u ook zonder begeleider een stukje fietsen en toch veilig de straat op gaan. 

Transportrolstoel

Wie moeilijk ter been is, weet hoe fijn een rolstoel is. Een transportrolstoel geeft u de mogelijkheid om van A naar B te komen en (deels) zelfstandig te blijven. Toch kan een rolstoel kopen een hele uitdaging zijn. Waar moet u zoal op letten en wat is de beste rolstoel? Ik schreef daar een uitgebreid artikel over, dat ik u zeker niet wil onthouden. Doe er vooral uw voordeel mee, want een rolstoel kopen of transportrolstoel kopen doet u niet elke dag!

Scootmobiel

Wie voor een scootmobiel ervaart hoe fijn het is om zelfstandig te zijn en blijven. Zelf een boodschap kunnen doen of op visite bij familie of kennissen in de buurt, een scootmobiel geeft hier de mogelijkheid toe. Bent u nieuwsgierig geworden naar welke scootmobiel het beste bij uw situatie past, dan kunt u het artikel hierover lezen.

Sta op stoel

Als u merkt dat het opstaan uit de bank of stoel niet meer vanzelfsprekend is, het opstaan is iedere keer weer een hele opgave. Wellicht is een sta op stoel dan een fijn hulpmiddel voor u. Het helpt u niet alleen om makkelijker te kunnen opstaan, maar u kunt er ook nog een rustmoment in nemen doordat u achterover gekanteld kan zitten. Er zijn veel verschillende soorten sta op stoelen, in het artikel schrijf ik over een aantal modellen waarmee ik als ergotherapeut goede ervaringen heb.

Zorghulpmiddelen voor in de nacht

Zelfstandig wonen is voor veel mensen niet mogelijk, omdat zij ’s nachts tegen problemen aanlopen. Dit kan gaan om slaapwandelen, slecht in slaap komen en/of slecht kunnen zien in het donker. Misschien herkent u dit zelf. Er zijn gelukkig handige zorghulpmiddelen om veel van die problemen op te lossen. 

Verzwaringsdeken 

Slaapt u slecht? Heeft u ADHD, autisme of is er een andere reden waardoor u moeite heeft met in slaap vallen? En komt u de nacht vaak gebroken door? Dan is een verzwaringsdeken een handige tool. Het helpt uw zenuwstelsel ontspannen, zodat u sneller in slaap valt en beter doorslaapt. De beste verzwaringsdeken is voor iedereen een andere, maar in deze top 5 staat gegarandeerd een fijne verzwaringsdeken voor u.  

Bewegingssensoren

Wanneer u ’s nachts moet plassen of om een andere reden het donker in moet, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Daarom zijn bewegingssensoren bij veel mensen in huis gewenst. Ze detecteren uw bewegingen wanneer u in de buurt komt en schakelen zo automatisch het licht aan. Er zijn verschillende soorten bewegingssensoren. De beste modellen heb ik uitgelicht. 

Hoog laag bed 

Een hoog laag bed kan in hoogte versteld worden, vaak elektrisch. Het is een bed waardoor u gemakkelijker verzorgd kan worden, maar ook een bed dat zelfstandigheid biedt. Er wordt vaak een afstandsbediening bijgeleverd, waardoor u het bed in de gewenste comfortabele stand zet. Het maakt uw tijd in bed een stuk aangenamer. 

Personenalarmering

Mensen die niet heel zelfstandig meer zijn, maar toch niet 24/7 onder toezicht (kunnen/willen) staan, hebben baat bij personenalarmering. Dit wordt ook wel zorgalarmering of simpelweg een zorgalarm genoemd. Wanneer zich een noodsituatie voordoet kunt u op de knop drukken van het alarm en dan staat de verzorger, verpleger of ambulance in een mum van tijd voor uw neus. 

Traagschuimmatras

Wat een traagschuimmatras voor voordelen biedt ten opzichte van een standaard matras? Allereerst is een traagschuimmatras comfortabeler. Hij vormt zich naar uw lichaamscontouren zodra u erin gaat liggen. Gaat u uit bed, dan trekt het matras weer bij. Verder maakt het draaien in bed gemakkelijker en kan een traagschuimmatras gebruikt worden ter preventie van decubitus. Het wordt daarom ook wel een antidecubitus matras genoemd. Wilt u hier meer over weten? Lees dan mijn traagschuimmatras review.

Ergonomisch kussen

Bent u opzoek naar een kussen zodat u beter kan slapen met nekklachten. Ik schreef een artikel over ergonomische kussens, mogelijk vindt u hier een oplossing waardoor u een prettigere nachtrust tegemoet kan gaan.

Zorghulpmiddelen voor medicatie

Heeft u een ziekte of is er een andere reden waarom u medicatie slikt? Dan is het belangrijk dat dit op de goede manier gebeurt. Dat wil zeggen op het goede moment, de juiste hoeveelheid medicatie én de juiste soort medicatie. Dit kan voor mensen nog weleens verwarrend zijn, zeker wanneer er meerdere soorten medicatie ingenomen moeten worden. Zorghulpmiddelen voor medicatie helpen u hierbij. 

Medicijndoos

Het eerste waar u aan denkt bij zorghulpmiddelen voor medicatie is waarschijnlijk een medicijndoos. De beste medicijndoos voor elke situatie is er één die afgestemd is op uw behoeften. Denk hierbij aan een medicijn weekdoos, pillendoos voor een maand of zelfs een medicijndoos met alarm en timer. In het artikel dat ik eerder schreef over de beste medicijndoos leest u er alles over. Doe uw voordeel ermee, want een medicijndoos maakt uw leven stukken makkelijker. 

Meest gestelde vragen over zorghulpmiddelen

Heeft u nog vragen na het lezen van dit artikel over zorghulpmiddelen? Bent u nieuwsgierig naar nog meer informatie. Wilt u weten wat zorghulpmiddelen zijn? Welke zorghulpmiddelen vergoedt worden? En of er mogelijkheid bestaat om zorghulpmiddelen te lenen. Lees dan nog even verder!

Zorghulpmiddelen wat zijn het?

Zorghulpmiddelen is een overkoepelende naam voor alle hulpmiddelen die gebruikt worden om de zorg voor zieke of gehandicapte mensen gemakkelijker te maken voor verpleging/verzorging, maar dus ook om de zelfredzaamheid van diezelfde mensen te vergroten.
Hulpmiddelen in de zorg om de zorgzwaarte te vergemakkelijken zijn: tilliften, hoog laag bed, glijzeilen, rolstoel etc.
Ook kan zorghulpmiddel verstaan worden onder de noemer het vergroten van de zelfredzaamheid van de persoon. Uiteraard kunnen hier ook andere namen aan gegeven worden: mobiliteitshulpmiddelen, veiligheidshulpmiddelen, zelfverzorgingshulpmiddelen. Denk hierbij aan: driewielfiets, rollator, steunkoushulpmiddelen, personenalarmering, bewegingssensor etc.

Kun je hulpmiddelen lenen?

Een zorghulpmiddel kan geleend worden. Wellicht heeft iemand uit uw omgeving een hulpmiddel welke u een korte periode nodig heeft en kunt lenen. Anders is het wellicht mogelijk om via een thuiszorgwinkel zorg hulpmiddelen te lenen. De ziektekostenverzekering vergoedt bepaalde zorgmiddelen voor een korte periode van maximaal 26 weken. Ook een langdurige periode is eventueel mogelijk.

Wanneer kom je in aanmerking voor leenhulpmiddelen?

Als u in aanmerking wil komen voor een zorg hulpmiddel welke via de kortdurende uitleen door de zorgverzekeraar vergoed wordt is het belangrijk dat uw medische indicatie passend is. U kunt dus niet zomaar een zorghulpmiddel aanvragen bij uw thuiszorgwinkel. Als u wil weten of u in aanmerking kan komen en of het hulpmiddel naar uw wens onder de leen hulpmiddelen valt neem dan contact op met een ergotherapeut of thuiszorgwinkel.

Is er vergoeding mogelijk voor zorghulpmiddelen?

Er zijn verschillende wetten en regelgevingen in Nederland die het mogelijk maken om voor vergoeding van zorghulpmiddelen in aanmerking te komen. Zo is er de zorgverzekeringswet welke veel vergoedingen beschikbaar stelt vanuit de basisverzekering, maar ook de aanvullende verzekering. Informeer uw eigen zorgverzekering om zeker te weten wat wel en niet vergoed wordt. Daarnaast is er de WMO, deze stellen ook vergoedingen beschikbaar voor zorghulpmiddelen. Indien u nog werkt en door handicap uw werk niet meer naar behoren kan uitvoeren is er wellicht vanuit het UWV een vergoeding mogelijk, ga hierover in gesprek met uw werkgever en het UWV. Ook vanuit de WLZ zijn er vergoedingen mogelijk, informeer hierover bij uw arts, fysiotherapeut of ergotherapeut.

Welke zorghulpmiddelen komen in aanmerking voor WMO vergoeding?

De WMO is verantwoordelijk voor de participatie van de inwoner van de gemeente. Dit betekend dat als er beperkingen worden ervaren in en om het huis dat de WMO bij juiste medische indicatie kan ondersteunen. Zorghulpmiddelen welke onder de vergoeding van de WMO vallen zijn: Mobiliteitshulpmiddelen als rolstoel, tillift, driewielfiets, scootmobiel en woningaanpassingen als traplift, douchestoel, drempelhulpen etc. Informeer bij de afdeling WMO van uw gemeente of u voor een zorghulpmiddel in aanmerking komt.

Anouk

Anouk

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zorghulpmiddelen Advies (2022) | Beste Hulpmiddel voor uw Zorg!

    Laat een reactie achter