In het verleden was het vrij simpel: je had iets, en dan ging je naar de huisarts. Deze schreef je een medicijn voor, of verwees je door naar een specialist. Tegenwoordig ligt dat anders. Allereerst kun je tegenwoordig ook zonder een recept een breed scala aan zelfzorgmiddelen verkrijgen in drogisterijen en zelfs supermarkten. Bij ernstigere zaken bezoek je uiteraard wel nog je huisarts, maar ook deze wijst je soms in eerste instantie op zelfzorgmiddelen. Welke hulpmiddelen zijn er bijvoorbeeld om mensen te helpen afkicken van een verslaving, zoals alcohol?
Opname in een afkickkliniek altijd nog mogelijk
Eerder was er vaak weinig hulp bij verslavingen, totdat de situatie zo ernstig was dat iemand in een afkickkliniek opgenomen moest worden. Tegenwoordig kunnen alcoholverslaafden met behulp van allerlei middelen eerst proberen zelfstandig af te kicken. Mocht dit niet lukken, dan is een directe opname in een afkickkliniek uiteraard wel nog altijd een optie. Daarnaast is de aanwezigheid van medisch deskundig personeel in een afkickkliniek in bepaalde gevallen zeker aan te raden, omdat ontwenningsverschijnselen heftig maar ook zelfs gevaarlijk kunnen zijn.
Maar terug naar zelfstandig proberen af te kicken van een alcoholverslaving. Welke zorghulpmiddelen kunnen van pas komen?
Gebruik van medicijnen
Voor mensen die willen stoppen met drinken zijn er grofweg drie soorten alcoholmedicatie. Het betreft ten eerste medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen. Deze verlichten de ontwenningsverschijnselen en hebben een kalmerende werking. Daarnaast zijn er de zogenaamde aversiemiddelen. Deze middelen zij niet te combineren met alcohol en zorgen dat je je ziek voelt als je toch alcohol drinkt. Tot slot zijn er ook middelen die de behoefte aan alcohol verminderen, de zuchtremmers of antitrekmiddelen. Raadpleeg je arts welke medicatie je mogelijk kunt gebruiken. Onthoud ook dat deze medicijnen geen wondermiddelen zijn, en allemaal bijwerkingen hebben.
Therapie
Iemand die zelfstandig probeert af te kicken van bijvoorbeeld alcohol, kan naast medicijnen ook baat hebben bij therapie. Deze kan allerlei manieren vormen hebben. Zoals bezoek aan een therapeut. Maar denk ook aan apps die je helpen te stoppen of te minderen met alcohol, online zelfhulpprogramma’s van zorginstellingen, het participeren in zelfhulpgroepen zoals de AA of het bezoeken van vaktherapie. Tot slot zijn er ook nog allerlei aanvullende behandelwijzen zoals mindfulness, yoga, meditatie, ontspanningsoefeningen of het gebruik van bepaalde kruiden. Bespreek dit altijd met je behandeld arts voordat je ermee begint.
Het belang van een veilige omgeving
Tot slot is het ook nog goed om aan te geven hoe je zelf een veilige omgeving kunt creëren tijdens en na het afkicken. Een omgeving die je helpt het afkickproces zo goed mogelijk door te komen, en ook om daarna niet weer terug te vallen in je verslaving.
- Zorg dat je helemaal geen alcohol meer in huis hebt
- Vraag familie en vrienden om steun tijdens moeilijke momenten
- Vorm nieuwe gewoontes en zoek afleiding
- Vermijd situaties waarin je getriggerd wordt alcohol te drinken
- Onthoud dat een terugval eens kan voorkomen, en zie dat als een moment om lering uit te trekken in plaats van als mislukking
- En beloon jezelf tot slot als je bepaalde doelen hebt behaald!