In dit artikel

Hoe Zadelkrukken Bijdragen aan een Goede Houding (2023)

In dit artikel

Is een lange werkdag zittend voor jou normaal en worstel je vaak met rug-, nek- en schouderklachten? Ik begrijp je pijn, want ik zat ooit in dezelfde situatie en vond uit dat zo’n 80% van de mensen op een bepaald moment in hun leven rugklachten ervaart.

Deze blog gaat erover hoe zadelkrukken kunnen helpen bij een goede houding, het verminderen van lichamelijke klachten en het verbeteren van ons welzijn op het werk. Lees verder en ontdek hoe deze investering je leven kan veranderen.

Key Takeaway

De beste zadelkruk van 2023 volgens onze test is Dunimed Zadelkruk met rugleuning. Dit product bevat kan op verschillende hoogtes ingesteld worden, biedt een goede ondersteuning aan de rug aan met de stevige rugleuning en heeft een comfortabele zitting.

Samenvatting

 • Zadelkrukken kunnen helpen bij het verbeteren van onze zithouding en het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten.
 • Door een zadelkruk te gebruiken, kan de bloed – en lymfecirculatie worden verbeterd, waardoor we ons beter voelen en meer energie hebben.
 • Een ergonomische zadelkruk kan ook de gezondheid in de genitale gebieden verbeteren en de productiviteit op het werk verhogen.

De voordelen van een zadelkruk voor een goede houding

– Een zadelkruk verbetert de lymfe- en bloedcirculatie.

– Een zadelkruk zorgt voor een verbeterde zithouding en sterkere spieren.

– Een zadelkruk vermindert rug-, nek- en schouderklachten.

– Een zadelkruk verbetert de gezondheid in de genitale gebieden.

– Een zadelkruk zorgt voor een betere zithouding en verhoogde productiviteit.

Verbeterde lymfe- en bloedcirculatie

Het zitten op een zadelkruk helpt de stroming van bloed en lymfe. Dit is goed voor je lichaam. Je benen hangen naar beneden en dit helpt het bloed om goed rond te gaan. Je voelt je dan beter en hebt meer energie.

Dit is omdat er meer zuurstof naar alle delen van je lichaam gaat. Spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Hetzelfde geldt ook voor lymfe. Lymfe is een soort sap in je lichaam dat helpt om ziektes te stoppen.

Als lymfe goed stroomt, is het makkelijker voor je lichaam om gezond te blijven.

Verbeterde zithouding en sterkere spieren

Een ergonomische zadelkruk bevordert een verbeterde zithouding en helpt om de spieren sterker te maken. Door de vorm van het zadel ondersteunt de kruk de natuurlijke kromming van de rug, waardoor je automatisch rechtop gaat zitten.

Dit helpt om spanning in de rug, nek en schouders te verminderen. Bovendien zorgt het actieve zitten op een zadelkruk ervoor dat je je spieren constant gebruikt, wat kan leiden tot sterkere en meer ontwikkelde spieren.

Dit is vooral gunstig voor mensen die lange uren achter een bureau doorbrengen en hun houding willen verbeteren. Een goede zithouding helpt niet alleen om lichamelijke klachten te voorkomen, maar kan ook bijdragen aan een verhoogde productiviteit op het werk.

Vermindert rug-, nek- en schouderklachten

Een zadelkruk kan helpen bij het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten. Door de ergonomische vorm van het zadel wordt de natuurlijke kromming van de rug ondersteund, waardoor er minder druk op de wervelkolom komt te staan.

Dit helpt om spanning en pijn in deze gebieden te verminderen. Bovendien zorgt een goede zithouding op een zadelkruk ervoor dat de spieren in de rug, nek en schouders sterker worden, wat ook kan bijdragen aan het verminderen van deze klachten.

Verbetert de gezondheid in de genitale gebieden

Een ergonomische zadelkruk kan de gezondheid in de genitale gebieden verbeteren. De vorm van het zadel zorgt voor een betere doorbloeding en voorkomt druk op gevoelige gebieden. Dit is vooral belangrijk voor mensen die langdurig zitten, zoals tandartsen.

Een goede houding op een zadelkruk helpt om rugklachten te voorkomen, maar het heeft ook voordelen voor de gezondheid in het genitale gebied.

Een betere zithouding en verhoogde productiviteit

Een ergonomische zadelkruk draagt bij aan een betere zithouding, wat leidt tot verhoogde productiviteit. Door het gebruik van een zadelkruk wordt de rug in een natuurlijke kromming gehouden, waardoor klachten zoals rugpijn worden verminderd.

Dit zorgt ervoor dat je comfortabeler zit tijdens het werken en je je beter kunt concentreren op je taken. Bovendien wordt de bloedcirculatie verbeterd, waardoor je energieniveau stijgt en je alertheid toeneemt.

Met een goede zithouding op een zadelkruk kun je efficiënter werken en meer gedaan krijgen.

Hoe kies je een goede zadelkruk?

Bij het kiezen van een goede zadelkruk zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden.

De kwaliteit van het zadel

De kwaliteit van het zadel is een belangrijke factor bij het kiezen van een goede zadelkruk. Een ergonomisch gevormd zadel zorgt voor comfort en ondersteunt de juiste houding van het lichaam.

Het zadel moet stevig zijn en voldoende padding hebben om drukpunten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat het zadel goed aanpasbaar is aan de persoonlijke voorkeuren, zoals de breedte en de diepte van het zitvlak.

Een goed zadel draagt bij aan een comfortabele en gezonde werkhouding, waardoor rugklachten worden voorkomen.

Het voetkruis

Het voetkruis van een zadelkruk speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een goede houding. Het voetkruis zorgt voor stabiliteit en ondersteuning, waardoor je comfortabel kunt zitten zonder dat je je evenwicht verliest.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voetkruis stevig en duurzaam is, zodat het lang meegaat. Daarnaast moet het voetkruis ook voldoende ruimte bieden voor je voeten, zodat ze niet bekneld raken.

Een ergonomisch voetkruis kan helpen om rug-, nek- en schouderklachten te verminderen en een gezonde werkhouding te bevorderen.

De wielen

De wielen van een zadelkruk zijn een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste kruk. Goede wielen zorgen ervoor dat je makkelijk kunt bewegen en je gemakkelijk kunt verplaatsen op je werkplek.

Dit is vooral handig als je veel moet bewegen of als je regelmatig van positie moet veranderen tijdens het werken. Kies wielen die soepel rollen en geschikt zijn voor de ondergrond waarop je werkt, zoals tapijt of een harde vloer.

Dit zal ervoor zorgen dat je comfortabel en efficiënt kunt werken zonder onnodige inspanning.

De hoogte van een zadelkruk

De hoogte van een zadelkruk is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste kruk voor een goede houding. Een zadelkruk moet op de juiste hoogte worden ingesteld om ervoor te zorgen dat de gebruiker comfortabel kan zitten en een ergonomische werkhouding kan behouden.

Een incorrecte hoogte kan leiden tot rugklachten en andere lichamelijke klachten. Het is daarom belangrijk om de hoogte van de zadelkruk aan te passen aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Op deze manier kan de zadelkruk optimaal bijdragen aan een goede houding en het voorkomen van rugklachten.

Wel of geen kantelmechanisme

Een belangrijke factor bij het kiezen van een goede zadelkruk is of deze wel of niet beschikt over een kantelmechanisme. Hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden:

 • Een zadelkruk met een kantelmechanisme kan helpen om de natuurlijke beweging van het lichaam te ondersteunen tijdens het zitten.
 • Het kantelmechanisme stimuleert dynamisch zitten, waardoor je gemakkelijk van houding kunt veranderen en je spieren actief blijven.
 • Het kan ook helpen om de druk op je onderrug te verminderen en zo rugklachten te voorkomen.
 • Aan de andere kant kan een zadelkruk zonder kantelmechanisme meer stabiliteit bieden, vooral als je werk vereist dat je langere tijd in dezelfde positie moet blijven.
 • Het is belangrijk om te bedenken wat voor soort werk je doet en wat jouw persoonlijke behoeften zijn bij het maken van deze keuze.

Wel of geen rugleuning

Een zadelkruk kan worden geleverd met of zonder rugleuning. Hier zijn een aantal dingen om te overwegen bij het kiezen van wel of geen rugleuning:

 • Een rugleuning kan extra ondersteuning bieden voor de onderrug en vermoeidheid verminderen.
 • Het kan nuttig zijn als je langere perioden op de zadelkruk zit.
 • Sommige mensen geven echter de voorkeur aan een zadelkruk zonder rugleuning, omdat het hen in staat stelt om vrijer te bewegen en hun lichaam in een actieve positie te houden.
 • Zonder rugleuning kun je beter je eigen spieren gebruiken om rechtop te blijven zitten en je kernspieren sterker maken.
 • Het is ook belangrijk om te bedenken dat sommige taken mogelijk beter kunnen worden uitgevoerd zonder de beperking van een rugleuning.

Meer over ‘Zadelkrukken’

Zadelkrukken zijn de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geworden in diverse beroepen, vooral vanwege hun unieke design en ergonomische voordelen. Heb je je ooit afgevraagd wat een zadelkruk is? Of wat de verschillen zijn tussen zadelkrukken en gewone krukken? Het is essentieel om de juiste zadelkruk te kiezen, niet alleen voor comfort maar ook voor een goede houding. Er zijn tal van voordelen van zadelkruk in de werkplek, zoals het voorkomen van rugpijn. Maar net zoals elk ander meubelstuk, vereist ook een zadelkruk het juiste onderhoud.

Zadelkrukken zijn ontworpen met oog voor ergonomie en worden gebruikt in diverse beroepen. Of je nu op zoek bent naar een zadelkruk met de juiste hoogte, geïnteresseerd bent in een zadelkruk met wieltjes of meer wilt weten over zadelkrukken en rugpijn, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Overweeg je de aanschaf van een zadelkruk? Dan is het ook handig om te weten over de materialen en het design waaruit ze zijn opgebouwd. Ook de montage is een belangrijk aspect, net als de geschiktheid voor langdurig zitten. Tot slot kunnen de prijzen van zadelkrukken variëren, dus het is altijd goed om te vergelijken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn zadelkrukken en hoe dragen ze bij aan een goede houding?

Zadelkrukken zijn een soort ergonomische stoel die helpt om een actieve zithouding te behouden en rugklachten te voorkomen.

2. Hoe kunnen verstelbare zadelkrukken nekpijn en orofaciale klachten verminderen?

Verstelbare zadelkrukken geven rugondersteuning en kunnen de houding verbeteren. Dit kan nekpijn en orofaciale klachten verminderen.

3. Zijn zadelkrukken goed voor mensen die werken in de tandheelkunde?

Ja, in de tandheelkunde kunnen zadelkrukken helpen om een goede werkhouding te behouden en zitproblemen te voorkomen.

4. Wat is het belang van ergonomisch meubilair zoals ergonomische krukken en zadelstoelen op de werkplek?

Ergonomisch meubilair zoals ergonomische krukken en zadelstoelen kan bijdragen aan een betere houding, minder rug- en nekklachten, en meer comfort op de werkplek.

5. Kunnen zadelkrukken helpen bij RSI?

Ja, door de speciale amazonezitting kunnen zadelkrukken helpen om RSI te voorkomen doordat ze een actieve en gezonde houding bevorderen.

» Referenties

1. A Plessas, M Bernardes Delgado. (2018). The role of ergonomic saddle seats and magnification loupes in the prevention of musculoskeletal disorders. A systematic review. International Journal of Dental Hygiene.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/idh.12327

2. Karla Gadge, Ev Innes. (2007). An investigation into the immediate effects on comfort, productivity and posture of the Bambach saddle seat and a standard office chair. Work, 29(3), 189-203.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17942990/

» Referenties

Conclusie beste zadelkruk 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Zadelkrukken Bijdragen aan een Goede Houding (2023)

Laat een reactie achter