In dit artikel

Zadelkrukken en Rugpijn: Hoe Verband Houden ze? (2023)

In dit artikel

Heeft u last van aanhoudende rugpijn bij het zitten? Maak u geen zorgen, ik begrijp uw probleem omdat ik hetzelfde heb ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat ergonomische zadelkrukken nuttig kunnen zijn voor het verminderen van rugklachten.

In dit artikel krijgt u inzicht in hoe zadelkrukken rugpijn kunnen verlichten en waar u op moet letten bij het gebruik ervan. Laten we erin duiken!

Key Takeaway

De beste zadelkruk van 2023 volgens onze test is Dunimed Zadelkruk met rugleuning. Dit product bevat kan op verschillende hoogtes ingesteld worden, biedt een goede ondersteuning aan de rug aan met de stevige rugleuning en heeft een comfortabele zitting.

Samenvatting

 • Zadelkrukken kunnen rugpijn verminderen door de zithouding te verbeteren en de rugspieren te versterken.
 • Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten.
 • Zadelkrukken bevorderen de lymfe – en bloedcirculatie in het lichaam, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en ontstekingen.
 • Bij het gebruik van een zadelkruk is het belangrijk om op de juiste zithouding, een goede ergonomische kruk en een dynamische balans zitting te letten.

Hoe zadelkrukken rugpijn kunnen verminderen

– Zadelkrukken kunnen rugpijn verminderen door het verbeteren van de zithouding en het versterken van de rugspieren.

– Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten.

– Daarnaast bevorderen ze de lymfe- en bloedcirculatie in het lichaam.

Verbeterde zithouding en sterke spieren

Zadelkrukken helpen om je houding te verbeteren. Ze zorgen dat je recht zit. Zo blijft je ruggengraat in lijn. Dit helpt om pijn in je rug en nek te minderen. Het maakt ook je spieren sterker.

Je gebruikt ze meer als je op een zadelkruk zit. Zo krijg je sterke buik- en rugspieren. Sterke spieren zijn nodig om je rug gezond te houden. Het helpt om rugklachten te voorkomen.

Je doet dus niet alleen iets tegen je pijn, maar ook iets voor je gezondheid. En dat allemaal door te zitten!

Vermindering van rug-, nek- en schouderklachten

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van zadelkrukken is dat ze kunnen helpen bij het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten. Deze krukken bevorderen een betere zithouding en helpen de spieren in de rug en buik sterker te maken.

Door een ergonomische zadelkruk te gebruiken, worden drukpunten op de wervelkolom verlicht en wordt de natuurlijke S-vorm van de rug ondersteund. Dit helpt bij het verminderen van pijn en ongemak in deze gebieden.

Daarnaast verbeteren zadelkrukken ook de bloed- en lymfecirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en ontstekingen in de rug, nek en schouders. Als gevolg hiervan kunnen mensen die regelmatig een zadelkruk gebruiken merken dat hun rug-, nek- en schouderklachten na verloop van tijd verminderd zijn.

Verbetering van lymfe- en bloedcirculatie

Een ergonomische zadelkruk kan helpen bij het verbeteren van de lymfe- en bloedcirculatie. Door een goede zithouding te ondersteunen en drukpunten te verlichten, kan de bloedstroom in het lichaam beter worden gestimuleerd.

Dit kan de afvoer van afvalstoffen bevorderen en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren verbeteren. Een betere bloedcirculatie kan ook helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ongemak in het lichaam.

Kiezen voor een ergonomische zadelkruk kan dus niet alleen rugpijn verminderen, maar ook de algemene gezondheid en welzijn bevorderen.

Waarop te letten bij het gebruik van een zadelkruk voor rugpijn

Bij het gebruik van een zadelkruk voor rugpijn is het belangrijk om te letten op de juiste zithouding, het kiezen van een goede ergonomische zadelkruk en het gebruik van een dynamische balans zitting.

Juiste zithouding

Een goede zithouding is belangrijk om rugpijn te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor de juiste zithouding:

 • Zorg ervoor dat je rechtop zit met je rug tegen de rugleuning van de zadelkruk.
 • Houd je voeten plat op de grond of gebruik een voetensteun als ze de grond niet kunnen raken.
 • Ontspan je schouders en laat ze niet naar voren hangen.
 • Buig je knieën in een hoek van 90 graden en houd je benen parallel aan de grond.
 • Verplaats regelmatig van positie om drukpunten te vermijden.

Kiezen van een goede ergonomische zadelkruk

Het kiezen van een goede ergonomische zadelkruk is belangrijk om rugpijn te verminderen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Zorg ervoor dat de zadelkruk de juiste zithouding ondersteunt. Dit betekent dat uw dijen lichtjes naar beneden moeten hellen en uw voeten plat op de grond moeten staan.
 • Kies een zadelkruk met verstelbare hoogte, zodat u deze kunt aanpassen aan uw eigen lengte.
 • Let op de breedte van het zitvlak. Een breder zitvlak biedt meer comfort en ondersteuning voor uw heupen en bekken.
 • Controleer of de zadelkruk een goede rugondersteuning heeft. Dit kan helpen om rugklachten te voorkomen.
 • Overweeg ook het materiaal van de zitting. Een zacht en ademend materiaal kan het comfort verhogen.

Dynamische balans zitting

Een belangrijk aspect van een ergonomische zadelkruk is de dynamische balans zitting. Deze zitting is ontworpen om mee te bewegen met je lichaam terwijl je zit, waardoor je een natuurlijke S-vormige houding behoudt.

Dit helpt om de druk op je ruggengraat te verminderen en voorkomt dat je spieren te veel belast worden. Door de dynamische balans zitting blijf je in beweging terwijl je zit, wat de bloedcirculatie verbetert en spanning in je rug en nek verlicht.

Het gebruik van een zadelkruk met een dynamische balans zitting kan dus bijdragen aan het verminderen van rugpijn en het bevorderen van een gezonde werkhouding.

Meer over ‘Zadelkrukken’

De zadelkruk is een uniek en innovatief zitmeubel, maar hoe verschilt het van gewone krukken? Ontdek de verschillen tussen zadelkrukken en gewone krukken en leer hoe je de juiste zadelkruk kiest voor jouw behoeften. Zadelkrukken dragen bij aan een goede houding en kunnen zelfs helpen bij het verminderen van rugpijn.

De voordelen van een zadelkruk in de werkplek zijn talrijk, van comfort tot productiviteitsverhoging. Deze krukken zijn beschikbaar in verschillende materialen en designs, variërend in prijs en kwaliteit. Voor degenen die nieuw zijn in de wereld van zadelkrukken, biedt onze gids over de montage van een zadelkruk nuttige inzichten. Ook het begrijpen van hun geschiktheid voor langdurig zitten en de veiligheidsmaatregelen bij het gebruik ervan is essentieel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verband tussen Zadelkrukken en rugpijn?

Zadelkrukken kunnen helpen bij het voorkomen van rugpijn. Ze zorgen voor een natuurlijke houding van de ruggengraat. Dit vermindert de drukpunten en het risico op lagerugpijn.

2. Hoe kunnen Zadelstoelen helpen bij lichamelijke klachten?

Zadelstoelen geven een goede zithouding. Dit kan helpen bij het verlichten van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, armpijn en rugklachten.

3. Zijn er werkzaamheden die een verhoogde kans op rugpijnkussen hebben?

Ja, werkzaamheden waarbij je veel moet zitten, kunnen leiden tot pijn bij het zitten en lagerugpijn. Hier kunnen ergonomische stoelen zoals Zadelstoelen een gezonde werkhouding bevorderen.

4. Hoe kies ik de juiste stoel voor mijn werkplek om rugpijn te verminderen?

Het is belangrijk om te letten op zitcomfort en ergonomie. Een zadelkruk kan helpen bij het behoud van een natuurlijke houding van de ruggengraat en kan dus rugpijn verminderen.

5. Kan een oefenprogramma helpen bij het verminderen van rugklachten door zitten?

Ja, een oefenprogramma in combinatie met het gebruik van Zadelstoelen kan helpen bij het verminderen van rugklachten. Het helpt ook bij het verbeteren van de zithouding op de werkplek.

» Referenties

1. A Plessas, M Bernardes Delgado. (2018). The role of ergonomic saddle seats and magnification loupes in the prevention of musculoskeletal disorders. A systematic review. International Journal of Dental Hygiene.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/idh.12327

2. Karla Gadge, Ev Innes. (2007). An investigation into the immediate effects on comfort, productivity and posture of the Bambach saddle seat and a standard office chair. Work, 29(3), 189-203.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17942990/

» Referenties

Conclusie beste zadelkruk 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zadelkrukken en Rugpijn: Hoe Verband Houden ze? (2023)

Laat een reactie achter