Wat is de maximale eigen bijdrage voor een rolstoel vanuit de WMO?

Wat is de maximale eigen bijdrage voor een rolstoel vanuit de WMO?

Heeft u zich ooit afgevraagd wat uw financiële bijdrage is voor een rolstoel via de WMO? In 2024 is de maximale eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo gesteld op slechts € 20,60 per maand.

Dit artikel biedt u duidelijkheid over de kosten en vergoedingen voor een rolstoel, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ontdek alle antwoorden op uw vragen.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • De maximale eigen bijdrage voor een rolstoel en andere hulpmiddelen vanuit de Wmo is € 20,60 per maand voor 2024.
 • Om een rolstoel aan te vragen via de Wmo moet u een aantal stappen doorlopen zoals contact opnemen met het Wmo-loket, documentatie verzamelen en een keukentafelgesprek voeren.
 • Verschillende typen rolstoelen zijn beschikbaar via de Wmo, zoals handbewogen, elektrische, sportrolstoelen en rolstoelen voor kinderen of langdurig gebruik.
 • Sommige gemeenten kunnen een lagere eigen bijdrage vragen of helemaal geen bijdrage heffen voor langdurige gebruikers van een rolstoel.
 • Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) kan helpen bij het berekenen van de exacte eigen bijdrage en het informeren over mogelijke terugvorderingen.

Wat is de Wmo?

Een persoon ontvangt hulp van een verzorger in huiselijke omgeving.

De Wmo, oftewel de Wet maatschappelijke ondersteuning, is van groot belang voor mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Deze wet zorgt ervoor dat u, als u niet alles zelf kunt, ondersteuning van de gemeente kunt krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen zoals rolstoelen of aanpassingen in huis, maar ook aan begeleiding of dagbesteding. De Wmo is er dus om u te helpen zo lang mogelijk een onafhankelijk leven te leiden.

Uw gemeente speelt een sleutelrol bij het uitvoeren van deze wet. Zij beoordelen uw situatie en kijken welke ondersteuning het beste bij u past. Het doel is altijd om ervoor te zorgen dat u mee kunt blijven doen in de samenleving.

Of het nu gaat om het bevorderen van uw zelfredzaamheid of het bieden van passende hulp bij het voeren van een huishouden, de Wmo staat klaar om u waar nodig te ondersteunen.

Rolstoelvoorzieningen vanuit de Wmo

Als u vanwege een beperking afhankelijk bent van een rolstoel, biedt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) mogelijkheden voor ondersteuning. Deze wet is erop gericht om u in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en deel te nemen aan de maatschappij.

Verschillende soorten rolstoelen

Rolstoelen zijn in allerlei types en maten beschikbaar om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken, omdat dit uw mobiliteit en zelfstandigheid aanzienlijk kan beïnvloeden.

 • Handbewogen rolstoelen: Dit zijn traditionele rolstoelen waarbij u met de hand de wielen aandrijft of voortgeduwd wordt door een begeleider.
 • Elektrische rolstoelen: Voor mensen die niet zelf kunnen voortbewegen, bieden elektrische rolstoelen uitkomst met hun elektronische besturing.
 • Sportrolstoelen: Speciaal ontworpen voor sportactiviteiten, hebben deze een lichtgewicht frame en zijn ze wendbaarder dan standaard modellen.
 • Kinderrolstoelen: Aangepast aan de grootte van kinderen, groeien deze rolstoelen vaak mee met het kind en houden rekening met de ontwikkelingsbehoeften.
 • Rolstoelen voor langdurig gebruik: Deze zijn robuuster gebouwd en bedoeld voor mensen die vrijwel permanent van een rolstoel afhankelijk zijn.
Een persoon in een rolstoel verkent een modern stadspark.

Procedure voor aanvragen

Als u een rolstoel nodig heeft, kunt u deze aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente behandelt uw aanvraag en bepaalt of u in aanmerking komt. Hier volgt een overzicht van de stappen die u moet doorlopen:

 1. Neem contact op met het Wmo – loket van uw gemeente. Dit is vaak het startpunt voor al uw vragen rondom ondersteuning.
 2. Verzamel alle benodigde documentatie. Denk hierbij aan medische verklaringen en informatie over uw woonsituatie.
 3. Vul het aanvraagformulier zorgvuldig in. Elk detail is belangrijk om uw situatie goed te kunnen beoordelen.
 4. Onderga een keukentafelgesprek waarin een Wmo-consulent bij u thuis komt om uw persoonlijke omstandigheden te bespreken.
 5. Overleg of een persoonsgebonden budget (pgb) voor u geschikt zou zijn. Met een pgb kunt u zelf zorg inkopen die aansluit bij uw behoeften.
 6. Wacht op de beslissing van de gemeente na het indienen van de aanvraag en het gesprek met de consulent.
 7. Accepteer dat er mogelijk een eigen bijdrage wordt gevraagd, afhankelijk van uw vermogen en inkomen.
 8. Bekijk alternatieve opties als uw aanvraag niet wordt goedgekeurd, zoals particuliere hulpmiddelen of organisaties die tweedehands rolstoelen aanbieden.

Maximale Eigen Bijdrage voor een Rolstoel vanuit de Wmo

Ontdek de grenzen van uw financiële bijdrage aan een rolstoel ondersteund door de Wmo. U leert precies wat de bovengrens is van wat u kan worden gevraagd om mee te betalen voor uw mobiliteit.

Wmo rolstoel eigen bijdrage: Wat is de maximale eigen bijdrage?

U vraagt zich misschien af hoeveel u moet bijdragen voor een rolstoel via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Goed nieuws: de maximale eigen bijdrage is vastgesteld op € 20,60 per maand.

Deze bijdrage geldt overigens voor alle hulp en hulpmiddelen die u ontvangt vanuit de Wmo, niet alleen voor uw rolstoel. Het is belangrijk om te weten dat deze bijdrage losstaat van uw inkomen of vermogen.

Zo blijft ondersteuning betaalbaar en toegankelijk, wat essentieel is voor zelfstandig wonen.

Gemeenten hebben de mogelijkheid om een lagere eigen bijdrage te hanteren, afhankelijk van hun beleid. Voor langdurige gebruikers van een rolstoel kan dit extra voordelig uitpakken, want in sommige gevallen wordt er geen maandelijkse eigen bijdrage gevraagd.

Bent u benieuwd naar uw specifieke situatie met betrekking tot deze eigen bijdrage? Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) kan u hier duidelijkheid in bieden en helpt u met het berekenen van het exacte bedrag.

Vergeet ook niet te onderzoeken of er regelingen zijn waarbij u een terugvordering kunt indienen voor deze kosten.

Conclusie

Ontdek nu hoe u slim kunt besparen op hulpmiddelen via de Wmo. Met een eigen bijdrage van maximaal € 20,60 per maand en zelfs geen bijdrage voor uw rolstoel, staat niets u in de weg om de juiste ondersteuning te krijgen.

De efficiëntie van deze regeling brengt mobiliteit binnen handbereik zonder zorgen over financiën. Belangrijk is dat u toegang heeft tot alle nodige informatie voor het aanvragen van een rolstoel, zodat u onbezorgd kunt genieten van uw vrijheid.

Laat deze kans niet liggen en regel vandaag nog wat u nodig heeft om volop in het leven te staan.

Veelgestelde Vragen

1. Wat houdt de eigen bijdrage voor een Wmo-rolstoel in?

De eigen bijdrage voor een Wmo-rolstoel is het bedrag dat u zelf betaalt wanneer u vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) een rolstoel ontvangt.

2. Wie bepaalt de hoogte van mijn eigen bijdrage voor een rolstoel?

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage voor een rolstoel, gebaseerd op uw inkomen en vermogen.

3. Is er een verschil in eigen bijdrage als ik in een verzorgingshuis woon?

Ja, bewoners van een verzorgingshuis betalen vaak een aangepaste eigen bijdrage, omdat de kosten voor hun zorg al gedeeltelijk via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) worden betaald.

4. Kan mijn leeftijd de hoogte van de Wmo eigen bijdrage beïnvloeden?

Uw leeftijd kan invloed hebben; zo betalen personen die de AOW-leeftijd hebben bereikt vaak een lagere eigen bijdrage voor hun rolstoel vanuit de Wmo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *