In dit artikel

Wat is een rollator en waar is het voor bedoeld?

Wat is een rollator en Waar is het voor bedoeld? 2023

In dit artikel

Een rollator, ontworpen door de Zweedse Aina Wifalk, is een hulpmiddel voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het lopen. Het biedt stabiliteit en veiligheid, vooral bedoeld voor ouderen en mensen die kampen met mobiliteitsproblemen.

De constructie bestaat uit een frame met wielen, meestal drie of vier, en handvatten voor houvast. De gebruiker bevindt zich tussen het frame en gebruikt de rollator als steun terwijl ze zich voortbewegen.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Rollators zijn er in vele soorten en maten, variërend van lichtgewicht tot zwaardere modellen, met enkele zelfs opvouwbaar voor gemakkelijke transportatie. Hoewel ze eerder inderdaad gewichtig waren, bevatten moderne versies vaak lichte materialen voor extra mobiliteitsverbetering.

Het is echter cruciaal om te onthouden dat een rollator bedoeld is als een hulpmiddel voor loopondersteuning, niet als een boodschappenkar.

Voordelen van een rollator

Een rollator biedt verschillende voordelen die bijdragen aan de kwaliteit van leven. Hier zijn een aantal belangrijke voordelen:

 1. Verhoogde Mobiliteit: Een rollator is een uitstekend mobiliteitshulpmiddel voor ouderen en mensen die ondersteuning bij het lopen nodig hebben. Het stelt hen in staat om zich zelfstandig te verplaatsen en geeft hen hun vrijheid terug.
 2. Verbeterde Veiligheid: De rollator biedt stabiliteit tijdens het lopen, wat het risico op vallen aanzienlijk vermindert. Dit is een essentiële factor voor valpreventie, vooral voor oudere gebruikers.
 3. Bewegingsvrijheid: Met behulp van een rollator kunnen mensen met loopstoornissen langere afstanden afleggen dan ze normaal zouden kunnen zonder te rusten.
 4. Lichtgewicht en Opvouwbaar: Moderne rollators zijn meestal gemaakt van lichtgewicht materialen en zijn vaak opvouwbaar, waardoor ze gemakkelijk te transporteren zijn.
 5. Ondersteuning: Doordat je tussen het frame van de rollator loopt, wordt er houvast geboden tijdens het lopen.
 6. Zelfstandigheid: Voor veel mensen kan de mogelijkheid om zich zelfstandig te verplaatsen een groot verschil maken in hun dagelijkse leven.
 7. Kostenoverweging: Over het algemeen is een rollator goedkoper dan andere gehandicaptenvoertuigen, wat zeker een overweging kan zijn.
Wat is een rollator en waar is het voor bedoeld?

Waar moet een rollator aan voldoen?

Een rollator moet aan bepaalde eisen voldoen om optimaal te functioneren en de gebruiker de benodigde ondersteuning te bieden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar een rollator aan moet voldoen:

 • Stabiliteit: Een rollator moet stabiel zijn tijdens het gebruik, zodat de gebruiker zich veilig voelt en niet snel uit balans raakt.
 • Mobiliteit: De rollator moet wendbaar zijn, zodat de gebruiker gemakkelijk kan manoeuvreren in verschillende omgevingen.
 • Veiligheid: Het hulpmiddel moet stevig en betrouwbaar zijn, waardoor de gebruiker minder kans heeft om te vallen of zichzelf te verwonden.
 • Zelfstandigheid: Een goede rollator helpt mensen om hun zelfstandigheid te behouden, waardoor ze zonder hulp kunnen lopen en dagelijkse activiteiten kunnen blijven uitvoeren.
 • Ondersteuning: De rollator moet voldoende ondersteuning bieden aan de gebruiker, met handvatten op een comfortabele hoogte en een stabiele zithoogte voor rustpauzes indien nodig.
 • Opvouwbaarheid: Veel rollators kunnen worden opgevouwen voor gemakkelijk transport en opslag, wat handig is bij bijvoorbeeld het reizen met de auto of het gebruik van openbaar vervoer.
 • Geschiktheid voor gebruik binnen en buiten: Het is belangrijk dat een rollator geschikt is voor gebruik in verschillende omgevingen, zoals binnenshuis, op straat of over ruw terrein.
 • Lichtgewicht: Een lichtgewicht rollator kan het gebruiksgemak vergroten, vooral voor mensen met beperkte kracht of mobiliteit.

Hoe kies je de beste rollator?

Bij het kiezen van de beste rollator zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of je een lichtgewicht of zwaargewicht model nodig hebt.

Een lichtgewicht rollator is gemakkelijker te manoeuvreren en op te tillen, terwijl een zwaargewicht rollator meer stabiliteit biedt. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de wielgrootte te kijken.

Grote wielen zorgen voor meer stabiliteit en kunnen gemakkelijker obstakels overwinnen, terwijl kleine wielen meer wendbaarheid bieden.

Een ander belangrijk aspect is de verstelbaarheid van de rollator. Het is essentieel dat de hoogte van de handvatten eenvoudig verstelbaar is, zodat je de ideale hoogte kunt vinden die bij jouw lengte past.

Daarnaast kun je ook letten op extra functies zoals een mandje of dienblad voor het dragen van boodschappen.

Tot slot is het verstandig om prijzen en merken te vergelijken om zo de beste deal te krijgen. Een rollator is een investering in jouw mobiliteit en veiligheid, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken.

Neem de tijd om verschillende modellen uit te proberen en raadpleeg eventueel een specialist voor advies. Met de juiste rollator kun je weer genieten van meer zelfstandigheid en bewegingsvrijheid.

Wat is een rollator en waar is het voor bedoeld?

Wanneer heb je een rollator nodig en wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende situaties waarin je een rollator nodig kunt hebben en het kan vele voordelen bieden. Een rollator is vooral nuttig voor ouderen en mensen die moeite hebben met lopen of stabiliteit nodig hebben tijdens het lopen.

Het kan ook helpen bij het verhogen van de mobiliteit en zelfstandigheid.

Een rollator kan van onschatbare waarde zijn voor mensen die hun mobiliteit willen behouden en onafhankelijk willen blijven. Het biedt extra ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen, waardoor het risico op vallen wordt verminderd.

Met een rollator kun je langer actief blijven en deelnemen aan dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen of een wandeling maken in het park.

Bovendien helpt een rollator bij het bewaren van je energie, omdat je minder inspanning hoeft te leveren tijdens het lopen. Dit kan erg handig zijn, vooral als je een lange afstand moet afleggen.

Rollators zijn er in verschillende modellen, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij jouw behoeften past. Of het nu gaat om een lichtgewicht model dat gemakkelijk opvouwbaar is of een zwaarder model met extra stevigheid, er is altijd een geschikte rollator voor jou.

Het gebruik van een rollator kan ook een positief effect hebben op je geestelijke welzijn. Het geeft je meer zelfvertrouwen en helpt je om zelfstandig te blijven, zelfs als je wat hulp nodig hebt bij het lopen.

Dus als je merkt dat je moeite hebt met lopen, je stabiliteit wilt verbeteren of gewoon meer zekerheid wilt tijdens het bewegen, overweeg dan om een rollator aan te schaffen. Het kan je leven aanzienlijk verbeteren en je helpen om actief en onafhankelijk te blijven.

Meer informatie over rollators

Op onze blog delen we een schat aan informatie over een belangrijk loophulpmiddel voor mobiliteit – de ‘Rollator‘. Of u nu een nieuwe gebruiker bent, een verzorger, of gewoon meer wilt weten over dit hulpmiddel, we hebben tal van nuttige artikelen voor u klaarstaan.

Bent u nieuw in de wereld van rollators? Begin met ons basiskennisartikel ‘Wat is een rollator’ en ga daarna verder met ‘Gebruik van een rollator‘. Als je geïnteresseerd bent in de verschillende modellen die er beschikbaar zijn, bekijk dan ons artikel ‘Soorten rollators‘.

Veiligheid is van cruciaal belang bij het gebruik van een rollator, dus neem de tijd om onze ‘Veiligheidsmaatregelen rollator‘ te lezen. We gaan ook in op de band tussen een ‘Rollator en zelfstandig wonen‘ en hoe je zorgt voor je hulpmiddel in ‘Rollator onderhoud‘.

Wist je dat er tal van ‘Accessoires voor rollator‘ beschikbaar zijn? We hebben een hele blog gewijd aan dit onderwerp! Ook behandelen we hoe een rollator kan bijdragen aan de ‘Levenskwaliteit‘ en de ‘Ergonomie van rollators‘.

Duik dieper in de ‘Geschiedenis van rollators‘ om een beter inzicht te krijgen in hun ontwikkeling, en bekijk onze gids over de ‘Vergoeding van rollators‘ voor informatie over financiële ondersteuning.

Lees meer over hoe je een rollator kunt gebruiken om een ‘Actieve levensstijl‘ te behouden en over ‘Gebruik van rollators in verschillende omgevingen‘. We hebben ook tips over de ‘Juiste houding bij het gebruik van een rollator‘ en hoe je deze kunt schoonmaken en onderhouden in ‘Rollator schoonmaken en onderhouden‘.

Leer hoe je je rollator kunt ‘Aanpassen voor comfortabel gebruik‘ en ontdek de ‘Juiste wielgrootte op rollators‘. In ‘Leven met een rollator‘ delen we verhalen en adviezen van andere gebruikers.

Als je je afvraagt hoe je een rollator op verschillende terreinen kunt gebruiken, lees dan ‘Rollator op verschillende soorten terrein‘. Tot slot, we begrijpen dat het gebruik van een rollator emotionele gevolgen kan hebben, dus hebben we een artikel ‘Psychologische impact van het gebruik van een rollator‘ om je door deze verandering te begeleiden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een rollator en waar is het voor bedoeld?

Een rollator is een ondersteunend hulpmiddel dat wordt gebruikt door mensen die moeite hebben met lopen of balansproblemen hebben. Het biedt stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen en kan helpen om de mobiliteit en onafhankelijkheid van de gebruiker te vergroten.

2. Hoe werkt een rollator?

Een rollator bestaat uit een frame met vier wielen, handvatten en een zitting. De gebruiker kan de rollator voor zich uit duwen terwijl hij erop leunt voor ondersteuning. De wielen maken het gemakkelijk om te bewegen en het zitje biedt een plek om uit te rusten indien nodig.

3. Wie kan een rollator gebruiken?

Een rollator kan worden gebruikt door mensen van alle leeftijden die moeite hebben met lopen of stabiliteitsproblemen hebben. Het kan nuttig zijn voor ouderen, mensen met een beperkte mobiliteit als gevolg van letsel of medische aandoeningen zoals artritis of evenwichtsstoornissen.

4. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een rollator?

Bij het kiezen van een rollator is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de juiste hoogte-instelling, gewichtscapaciteit, wendbaarheid, stabiliteit en extra functies zoals remmen of mandjes. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een zorgprofessional om ervoor te zorgen dat de rollator past bij de specifieke behoeften van de gebruiker.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is een rollator en Waar is het voor bedoeld? 2023

Laat een reactie achter