In dit artikel

Wat is een Orthopedisch Kussen? Basisgids (2023)

In dit artikel

Heb je last van nek- of rugpijn wanneer je wakker wordt? Ik begrijp je frustratie, ik heb het zelf ook meegemaakt. Uit onderzoek blijkt dat een orthopedisch kussen de sleutel kan zijn tot verlichting.

In dit artikel leer ik je alles wat je moet weten over orthopedische kussens, hoe ze werken, en hoe ze je kunnen helpen om pijn te verminderen en beter te slapen. Dus blijf lezen, we duiken in de wereld van beter slapen met behulp van orthopedische kussens.

Key Takeaway

Het beste orthopedisch hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een orthopedisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

 • Een orthopedisch kussen is speciaal ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden aan de nek en rug tijdens het slapen.
 • Het gebruik van een orthopedisch kussen kan helpen bij het verminderen van nek – en rugpijn, het verbeteren van de slaaphouding, en het bieden van betere ondersteuning aan gewrichten, botten en spieren.
 • Een orthopedisch kussen is geschikt voor alle slaaphoudingen en kan helpen bij verschillende klachten, zoals nekhernia, slechte slaaphouding en moeite met in slaap vallen.
 • Er zijn betaalbare orthopedische kussens verkrijgbaar van goede kwaliteit.

Wat is een Orthopedisch Kussen?

Een orthopedisch kussen is een speciaal ontworpen kussen dat zorgt voor de juiste ondersteuning van de nek en rug tijdens het slapen.

Kenmerken van een orthopedisch kussen

Een orthopedisch kussen biedt vele kenmerken die het uniek maken. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 1. Het is vormvast en elastisch. Dit geeft comfort aan de nek, het hoofd en de schouders.
 2. Het doel van dit kussen is om een juiste lichaamspositie te geven tijdens het liggen of slapen.
 3. Dit soort kussen steunt het hoofd en de nek in een natuurlijke positie.
 4. Het gebruik ervan kan helpen bij het verminderen of voorkomen van nek – en rugklachten.
 5. Dit kussen werkt als een steunzool voor de nek en rug.
 6. Tijdens je slaap kan dit kussen je houding verbeteren.
 7. Het kan pijn in je nek verminderen als die komt door een verkeerde houding.
 8. Dit soort kussen kan ook helpen bij het minder worden van klachten rondom een nekhernia.
 9. Het is belangrijk dat dit kussen goed past bij jouw manier van slapen, je bouw en wat jij fijn vindt.
 10. De prijs kan veranderen, maar er zijn goede kussens te vinden voor een redelijke prijs.

Voordelen van het gebruik van een orthopedisch kussen

Ik gebruik een orthopedisch kussen vanwege de volgende voordelen:

 1. Verbetering van mijn slaaphouding: Het orthopedisch kussen zorgt voor een juiste en comfortabele lichaamspositie tijdens het slapen, waardoor ik beter kan ontspannen en mijn rugklachten verminderen.
 2. Vermindering van nekpijn: Het kussen biedt optimale ondersteuning aan mijn nek, waardoor ik wakker word zonder pijn of stijfheid in mijn nek.
 3. Rugpijnverlichting: Het orthopedisch kussen zorgt voor een goede rugondersteuning, wat helpt om rugpijn te verminderen en te voorkomen.
 4. Betere ondersteuning van gewrichten, botten en spieren: Het kussen biedt de juiste ondersteuning aan mijn gewrichten, botten en spieren tijdens het slapen, wat helpt om pijn en ongemak te verminderen.
 5. Verbeterde slaapkwaliteit: Door het gebruik van een orthopedisch kussen slaap ik dieper en word ik uitgerust wakker, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit.
 6. Verlichting van nekhernia-klachten: Het orthopedisch kussen kan helpen bij het verminderen van klachten veroorzaakt door een nekhernia, zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid.
 7. Persoonlijk comfort: Ik vind het fijn om op een orthopedisch kussen te slapen omdat het me comfortabeler laat liggen en rustiger maakt tijdens het slapen.
 8. Geschikt voor alle slaaphoudingen: Het orthopedisch kussen is geschikt voor zowel rugslapers als zijslapers, waardoor het voor iedereen een geschikte keuze is.
 9. Duurzaamheid: Een orthopedisch kussen gaat langer mee en behoudt zijn vorm en ondersteuning, wat betekent dat ik er langdurig van kan profiteren.
 10. Redelijke prijs: Er zijn betaalbare orthopedische kussens verkrijgbaar die van goede kwaliteit zijn, dus ik hoef geen fortuin uit te geven om de voordelen ervan te ervaren.

Indicaties voor het gebruik van een orthopedisch kussen

Wanneer je nek- of rugklachten hebt

 • Als je last hebt van slaapproblemen door een verkeerde slaaphouding
 • Bij nekhernia – klachten
 • Als je moeite hebt om in slaap te vallen of doorslapen

Waarom kiezen voor een Orthopedisch Kussen?

Een orthopedisch kussen is een goede keuze omdat het de lichaamspositie tijdens het slapen verbetert, nek- en rugpijn vermindert en een betere ondersteuning biedt aan gewrichten, botten en spieren.

Verbetering van de lichaamspositie tijdens het slapen

Een orthopedisch kussen kan helpen om je lichaamspositie tijdens het slapen te verbeteren. Het is ontworpen om je hoofd en nek in een natuurlijke anatomische positie te ondersteunen.

Dit helpt bij het verminderen van nek- en rugpijn en zorgt voor betere ondersteuning van je gewrichten, botten en spieren tijdens het slapen. Door de juiste houding aan te nemen tijdens het slapen, kun je een comfortabele en ontspannen nachtrust ervaren.

Vermindering van nek- en rugpijn

Een orthopedisch kussen kan helpen om nek- en rugpijn te verminderen. Het kussen biedt ondersteuning aan de nek en zorgt ervoor dat deze in een natuurlijke positie blijft tijdens het slapen.

Dit kan de spanning en druk op de nek- en rugspieren verminderen, waardoor pijnklachten kunnen afnemen. Daarnaast zorgt het kussen ervoor dat de wervelkolom goed uitgelijnd blijft, wat ook kan bijdragen aan het verminderen van rugpijn.

Het is belangrijk om een orthopedisch kussen te kiezen dat past bij je slaaphouding en persoonlijke voorkeuren om optimaal profijt te hebben van de verlichting van nek- en rugpijn.

Betere ondersteuning van gewrichten, botten en spieren tijdens het slapen

Een orthopedisch kussen biedt betere ondersteuning voor je gewrichten, botten en spieren tijdens het slapen. Dit komt door de vormvastheid en elasticiteit van het kussen. Het zorgt ervoor dat je lichaam in een anatomisch natuurlijke positie wordt ondersteund, waardoor spanning en druk op je gewrichten en botten worden verminderd.

Dit kan helpen bij het voorkomen of verminderen van pijn en ongemak tijdens het slapen. Daarnaast werkt het kussen als een steunzool voor je nek en rug, waardoor je de juiste ondersteuning krijgt.

Dit draagt bij aan een betere slaaphouding en kan je helpen om ‘s ochtends uitgerust wakker te worden.

Meer over ‘Orthopedisch Kussen’

Ben je benieuwd naar wat een orthopedisch kussen precies is? Deze speciale kussens zijn ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden voor een optimale nachtrust. Het juiste orthopedisch kussen gebruik kan bijdragen aan slaapverbetering. Vooral voor mensen met klachten zoals nekpijn kan het verschil maken. Maar hoe kies je het juiste orthopedisch kussen? Er zijn verschillende types orthopedische kussens, zoals speciale kussens voor rugslapers en zijslapers.

Naast de ondersteunende eigenschappen zijn er ook diverse voordelen verbonden aan het gebruik van een orthopedisch kussen. Het bevordert namelijk een juiste slaaphouding en kan bijdragen aan rugpijn verlichting. Het onderhoud en reiniging van je kussen is belangrijk voor een lange levensduur. Wil je advies van een specialist? Raadpleeg de experts in orthopedische kussens of overweeg welke overwegingen je moet maken voordat je een orthopedisch kussen koopt.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Orthopedisch Kussen?

Een Orthopedisch Kussen is een zorgvuldig ontworpen kussen dat ondersteuning biedt aan je nek, schouders, rug en andere delen van je lichaam om pijn te verminderen en een juiste houding te bevorderen tijdens het slapen.

2. Wie heeft baat bij het gebruik van een Ergonomisch Kussen?

Mensen met nekklachten, rugpijn of die gewoon hun slaapcomfort willen verbeteren kunnen baat hebben bij een Ergonomisch Kussen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van nek en schouderklachten.

3. Hoe werkt een Hoofdkussen voor lichaamspositie?

Een Hoofdkussen voor lichaamspositie helpt je hoofd, nek en rug op één lijn te houden terwijl je slaapt. Zo kan je de hele nacht comfortabel blijven liggen.

4. Zijn er verschillende soorten Orthopedische Kussens?

Ja, er zijn verschillende soorten orthopedische kussens zoals een Rugslaper kussen, Zijslaper kussen, Nekklachten kussen en Zitkussen voor orthopedische ondersteuning.

5. Kan ik een Orthopedisch Kussen gebruiken voor mijn hond?

Er zijn speciale orthopedische hondenkussens die ondersteuning bieden aan de gewrichten, botten en spieren van je hond, zodat hij comfortabel kan rusten.

6. Is een Massagekussen ook een soort Orthopedisch Kussen?

Ja, sommige massagekussens zijn zo ontworpen dat ze de vorm van je lichaam volgen en ondersteuning bieden waar je het nodig hebt, waardoor ze fungeren als een orthopedisch kussen.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste orthopedisch kussen 2023

 • Beste orthopedisch kussen – Guna
 • Beste orthopedisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste orthopedisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste orthopedisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste orthopedische kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is een Orthopedisch Kussen? Basisgids (2023)

Laat een reactie achter