In dit artikel

Wat is een Ergonomisch Kussen? (2023)

In dit artikel

Een ergonomisch kussen is speciaal voor je houding. Het zorgt ervoor dat je goed zit, ligt of werkt. Dit kussen is voorgevormd. Vaak is het van latex of iets anders gemaakt. Dit soort kussen geeft extra neksteun.

Dit is heel goed voor de wervels in je rug en zij. Het helpt je beter te slapen en geeft een goede houding in de nacht. Een te laag kussen kan druk op je schouder maken. Een ergonomisch kussen helpt dit voorkomen.

Daarom gaat je wervelkolom in de goede stand staan. Je vindt ergonomische hoofdkussens in allerlei vormen en maten. Dit hangt af van hoe jij graag slaapt. Je kunt deze kussens kopen bij Ikea, Jysk, en ook bij andere winkels.

Met een ergonomisch kussen heb je minder last van je nek.

Key Takeaway

Het beste ergonomisch hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een ergonomisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Voordelen van een Ergonomisch Kussen

Een ergonomisch kussen biedt vele voordelen voor je slaap en gezondheid. Hier zijn er een paar:

 1. Het zorgt ervoor dat je in de juiste houding slaapt.
 2. Het helpt rug – en nekpijn te verminderen.
 3. Het voorkomt extra druk op het schoudergewricht als het kussen te laag is.
 4. De vorm van het kussen volgt de contouren van je hoofd en schouders, goed voor de wervelkolom.
 5. Een ergonomisch kussen zorgt ook voor betere slaapgewoonten.
 6. Je nachtrust wordt beter met een ergonomisch kussen.
 7. Het biedt extra neksteun voor goede ondersteuning van de wervels.
 8. Je kunt verschillende maten en vormen.vinden die passen bij jouw lichaamshouding en slaaphouding.

Factoren om te overwegen bij het kopen van een Ergonomisch Kussen

Bij het kopen van een ergonomisch kussen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • De slaaphouding: Kies een kussen dat past bij je slaaphouding, of je nu op je rug, zij of buik slaapt.
 • De vorm en dikte van het kussen: Het kussen moet de juiste vorm en dikte hebben om jouw nek en hoofd goed te ondersteunen.
 • Het materiaal van het kussen: Kijk naar het materiaal waarvan het kussen is gemaakt, zoals latex of ander ergonomisch materiaal.
 • Hardheid en stevigheid: Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur kun je een harder of zachter kussen kiezen.
 • Ademend vermogen: Zorg ervoor dat het kussen goed ademt, zodat je comfortabel kunt slapen zonder te veel te zweten.
 • Gemakkelijk schoon te maken: Controleer of het kussen gemakkelijk kan worden gereinigd, zodat je altijd in een schone omgeving kunt slapen.
 • Budget: Overweeg ook jouw budget bij het kopen van een ergonomisch kussen.

Meer over ‘Ergonomisch Kussen’

Heb je je ooit afgevraagd wat is een ergonomisch kussen? Een ergonomisch kussen is ontworpen met het oog op optimale ondersteuning en comfort. Het belang van een ergonomisch kussen is niet te onderschatten, vooral als je last hebt van problemen zoals nekpijn of rugpijn. De voordelen van een ergonomisch kussen strekken zich uit van het verbeteren van de slaapkwaliteit tot het ondersteunen van een juiste slaaphouding.

Er zijn verschillende typen ergonomische kussens beschikbaar, gemaakt van diverse materialen. Het is essentieel om te weten hoe je voor deze kussens zorgt, dus bekijk zeker onze gids over het onderhoud van een ergonomisch kussen. En als je geïnteresseerd bent in de impact van zo’n kussen op je slaap, dan is onze blog over slaapkwaliteit een must-read. Tot slot bieden we je ook inzicht in de prijs-kwaliteitverhouding en enkele handige tips om beter te slapen met een ergonomisch kussen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een ergonomisch kussen?

Een ergonomisch kussen is een speciaal kussen dat nekondersteuning biedt om slaapcomfort en slaapergonomie te verbeteren.

2. Hoe kan een ergonomisch kussen helpen met rugklachten?

Een ergonomisch kussen kan helpen rugklachten te verminderen door de juiste lighouding te bevorderen en rugondersteuning te bieden.

3. Kan een ergonomisch kussen helpen bij slaapproblemen?

Ja, een ergonomisch kussen kan slaapproblemen verlichten door slaapondersteuning te bieden en het slaapcomfort te verbeteren.

4. Heeft een ergonomisch kussen ook beensteun?

Nee, een ergonomisch kussen biedt vooral hoofd- en nekondersteuning. Het zorgt voor een goede lighouding die kan helpen bij rug- en nekklachten.

5. Hoe draagt een ergonomisch kussen bij aan slaapverbetering?

Een ergonomisch kussen verbetert de slaap door de juiste houding te ondersteunen, wat zorgt voor comfort en minder rug- en nekpijn.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomisch kussen 2023

 • Beste ergonomisch kussen – Guna
 • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste ergonomisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste ergonomische kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is een Ergonomisch Kussen? (2023)

Laat een reactie achter