In dit artikel

Wat is een AD Matras: Een Complete Gids (2023)

In dit artikel

Ligt u of een geliefde langdurig in bed en maakt u zich zorgen over het risico op doorligwonden? Ik begrijp uw zorgen, aangezien ik zelf ook met deze uitdaging te maken had en ontdekte dat antidecubitus matrassen een effectieve oplossing kunnen zijn.

In deze blog bespreken we wat een AD-matras is, hoe het werkt en hoe het kan helpen om doorligwonden te voorkomen en de slaapcomfort te verbeteren. Laten we dus duiken in deze complete gids over AD-matrassen, om u te helpen de beste nachtrust te garanderen.

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

 • Een AD matras is speciaal ontworpen om doorligwonden te voorkomen en behandelen bij mensen die langdurig in bed liggen.
 • Het AD matras biedt goede ondersteuning en verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam, waardoor het risico op doorligwonden wordt verminderd.
 • Het gebruik van een AD matras kan ook leiden tot een verbeterde slaap en comfort tijdens het liggen.
 • Een AD matras kan vergoed worden door de zorgverzekeraar, maar de beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van de winkel of het ziekenhuis.

Wat is een AD matras?

Een AD matras is een speciaal matras ontworpen om decubitus te helpen voorkomen en behandelen.

Functies en kenmerken

Een AD matras helpt mensen die lang in bed liggen. Het heeft 19 luchtbanen die in druk wisselen. Dit is het wisseldruksysteem. Het biedt goede steun. Het zorgt dat je lichaam niet wegzakt in het bed.

Dit maakt de druk over je hele lijf beter. Het kan ook helpen bij doorligwonden. Voor de hielen is het beter om ze vrij te leggen. Regelmatig opblazen houdt het matras goed. Echter, dit maakt wel geluid.

Verder kan het je wat beperken in hoe je ligt. Let op, leg de juiste kant boven voor de beste steun en drukverdeling.

Voor wie is het geschikt?

Een AD matras is geschikt voor mensen die langdurig in bed liggen, zoals patiënten in het ziekenhuis of mensen die thuis verzorgd worden. Het wordt vooral gebruikt bij de behandeling en preventie van doorligwonden, ook wel decubitus genoemd.

Een AD matras zorgt voor een betere drukverdeling over het hele lichaam, waardoor het risico op doorligwonden wordt verminderd. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap en het comfort tijdens het liggen.

Mensen met rugklachten of andere lichamelijke problemen kunnen ook baat hebben bij het gebruik van een AD matras vanwege de goede ondersteuning en drukverdeling die het biedt.

Voordelen en gebruik

Een AD matras heeft verschillende voordelen en kan op verschillende manieren worden gebruikt:

 1. Verbeterde drukverdeling: Het AD matras zorgt voor een betere ondersteuning van het lichaam, waardoor de druk gelijkmatig wordt verdeeld. Dit helpt bij het voorkomen van doorligwonden.
 2. Comfortabel liggen: Het AD matras biedt een comfortabele slaapomgeving, waardoor mensen die langdurig in bed liggen beter kunnen rusten en slapen.
 3. Verminderde kans op decubitus: Door de regelmatige wisseling van luchtdruk vermindert het risico op decubitus, ook wel doorligwonden genoemd.
 4. Geschikt voor verschillende doeleinden: Het AD matras kan worden gebruikt in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorgsituaties. Het is geschikt voor zowel preventief gebruik als behandeling van doorligwonden.
 5. Eenvoudig te gebruiken: Het AD matras wordt geleverd met een pomp om de luchtdruk te reguleren. Het is gemakkelijk op te blazen en vereist geen ingewikkelde installatie.
 6. Onderhoudsvriendelijk: Het AD matras is eenvoudig schoon te houden en heeft weinig onderhoud nodig.
 7. Verhoogde levensduur: Dankzij de duurzame materialen gaat een AD matras vaak lang mee, wat resulteert in een langdurig gebruiksgemak.
 8. Geschikt voor verschillende slaaphoudingen: Het AD matras biedt ondersteuning voor verschillende slaaphoudingen, waardoor het comfortabel is voor mensen met verschillende behoeften.

Hoe verkrijg je een AD matras?

Om een AD matras te verkrijgen, moet je navraag doen bij medische zorgverleners of gespecialiseerde beddenwinkels. Ze kunnen je informeren over de beschikbaarheid en eventuele vergoedingen voor aanschaf.

Vergoeding en beschikbaarheid

Een AD matras is vaak een noodzakelijke investering voor mensen die langdurig op bed liggen. Gelukkig zijn er bepaalde situaties waarin de kosten van een AD matras worden vergoed door de zorgverzekeraar. De beschikbaarheid van een AD matras kan variëren, afhankelijk van de zorgwinkel of het ziekenhuis waar je naar op zoek gaat.

VergoedingBeschikbaarheid
Een AD matras kan volledig of gedeeltelijk worden vergoed door de zorgverzekeraar, afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden en de noodzaak van het matras.AD matrassen zijn beschikbaar in gespecialiseerde zorgwinkels en ziekenhuizen. Sommige modellen kunnen ook online worden aangeschaft.
Het is belangrijk om vooraf met de zorgverzekeraar te overleggen over de vergoedingsmogelijkheden voor een AD matras om verrassingen te voorkomen.De beschikbaarheid kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de vraag naar het product, de voorraadstatus van de winkel en het specifieke model dat nodig is.
In sommige gevallen kan een medische indicatie van een arts nodig zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding.Zorg ervoor dat je je goed oriënteert op de markt om het juiste AD matras te vinden dat aan je behoeften voldoet.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een AD matras?

Een AD matras, ook wel antidoorlig matras genoemd, is een medisch matras dat helpt tegen doorliggen door goede drukverdeling en veerkracht.

2. Hoe werkt een antidoorlig kussen?

Een antidoorlig kussen biedt tegendruk en verbetert de lichaamshouding om doorliggen te voorkomen.

3. Welke soorten AD matrassen zijn er?

Er zijn verschillende soorten, zoals het luchtgevuld matras, het drukverlagend matras en het therapeutisch matras.

4. Is een AD matras duur?

De prijs van een AD matras kan variëren. Het is vaak duurder dan een gewoon matras, maar de kwaliteit en het comfort kunnen dat waard zijn.

5. Moet ik het hele slaapkamer aanpassen voor een AD matras?

Nee, je hoeft niet de hele slaapkamer aan te passen. Een AD matras past op de meeste bedden.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is een AD Matras: Een Complete Gids (2023)

Laat een reactie achter