In dit artikel

Verschillende Soorten AD Matrassen: Een Overzicht (2023)

In dit artikel

Zorgt u voor iemand die langdurig op bed ligt en heeft u zorgen over doorligwonden? Ook ik heb deze zorg ervaren, maar via onderzoek ontdekte ik dat er speciale matrassen zijn, AD-matrassen, om dit soort wonden te voorkomen en te behandelen.

In dit artikel bied ik u een overzicht van verschillende soorten AD-matrassen, hun kenmerken en hoe ze bijdragen aan de preventie en behandeling van doorligwonden. Benieuwd welk type matras het beste bij uw situatie past? Lees dan verder!

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

 • AD – matrassen zijn speciale matrassen die helpen bij het voorkomen en behandelen van doorligwonden voor mensen die langdurig op bed liggen.
 • Er zijn verschillende soorten AD-matrassen, waaronder anti-decubitus matrassen, drukverlagende matrassen en hoogwaardige matras vervangende wisseldruksystemen.
 • Anti – decubitus matrassen verminderen de druk en kunnen helpen bij het genezen van doorligwonden.
 • Drukverlagende matrassen vergroten het comfort door de drukpunten op het lichaam te verminderen.

Verschillende soorten AD Matrassen

– Anti-decubitus matrassen voor het voorkomen van doorligwonden.

– Drukverlagende matrassen voor het vergroten van het ligcomfort.

– Hoogwaardige matras vervangende wisseldruksystemen.

Anti-decubitus matrassen voor het voorkomen van doorligwonden

Anti-decubitus matrassen helpen doorligwonden te voorkomen. Dit soort matras is voor mensen die lang op bed liggen. Zij hebben een hoge kans op doorligwonden. Het matras helpt ook om die plekken te genezen.

Het AD matras high care is hier een goed voorbeeld van. Dit is een matras met 19 luchtbanen. Deze banen maken de druk minder door te wisselen. Iemand kan ook een pomp bij zijn anti-decubitus matras gebruiken.

Dat helpt heel goed tegen de druk op het lichaam. Anti-decubitus matrassen heb je in veel maten. En je kunt er eentje lenen.

Drukverlagende matrassen voor het vergroten van het ligcomfort

Drukverlagende matrassen zijn speciaal ontworpen om het ligcomfort te vergroten. Deze matrassen verminderen de drukpunten op het lichaam, waardoor pijn en ongemak worden verminderd.

Ze zijn met name geschikt voor mensen die langdurig in bed moeten liggen, zoals patiënten in de langdurige zorg.

Drukverlagende matrassen maken gebruik van materialen zoals traagschuim, dat reageert op de lichaamswarmte en zich aanpast aan de contouren van het lichaam. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht, waardoor drukpunten worden verminderd.

Daarnaast zijn deze matrassen ook duurzaam en bieden ze langdurig comfort.

Het gebruik van een drukverlagend matras kan het welzijn van de patiënt aanzienlijk verbeteren. Door de vermindering van drukpunten kan de kans op doorligwonden worden verkleind. Bovendien zorgt een comfortabel matras ervoor dat patiënten beter kunnen rusten en slapen, wat essentieel is voor hun herstel.

Hoogwaardige matras vervangende wisseldruksystemen

Een hoogwaardig matras met een vervangend wisseldruksysteem is een speciaal soort AD-matras dat is ontworpen om de druk op het lichaam te herverdelen en doorligwonden te voorkomen.

Dit type matras heeft 19 luchtbanen die regelmatig in druk wisselen, waardoor de drukpunten op het lichaam worden verminderd. Het matras biedt comfort en ondersteuning en is ideaal voor mensen die langdurig in bed moeten liggen.

Het hoogwaardige ontwerp zorgt voor duurzaamheid en efficiëntie bij het voorkomen van doorligwonden.

Keuzegids voor AD Matrassen

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een AD matras, zoals comfort, duurzaamheid en de juiste maat.

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een AD matras

Bij het kiezen van een AD matras zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Comfort is belangrijk, zodat de patiënt comfortabel kan liggen en goed kan rusten.
 • Duurzaamheid is essentieel, omdat het matras langdurig gebruikt zal worden.
 • De juiste maat van het matras moet gekozen worden, zodat het goed past bij de behoeften van de patiënt.
 • Het type hoes van het matras is ook belangrijk, omdat deze kan helpen bij het voorkomen van doorligwonden.

Het belang van comfort, duurzaamheid en de juiste maat

Comfort, duurzaamheid en de juiste maat zijn allemaal belangrijke factoren bij het kiezen van een anti-decubitus matras. Het comfort van het matras is essentieel voor het welzijn van de patiënt, omdat zij vaak langdurig in bed moeten liggen.

Een comfortabel matras zorgt ervoor dat zij zich prettig voelen en goed kunnen rusten.

Daarnaast is duurzaamheid ook van groot belang. Een anti-decubitus matras moet van goede kwaliteit zijn en lang meegaan. Dit zorgt ervoor dat het matras effectief blijft in het voorkomen en behandelen van doorligwonden.

Ten slotte is de juiste maat van het matras cruciaal. Een matras dat te klein of te groot is, kan ongemak veroorzaken en de effectiviteit verminderen. Het is daarom belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen om ervoor te zorgen dat het matras goed past en optimaal comfort biedt.

Aanbevelingen voor specifieke behoeften en types doorligwonden

Bij het kiezen van een AD matras zijn er enkele aanbevelingen voor specifieke behoeften en types doorligwonden:

 • Voor patiënten met een hoog risico op doorligwonden is een drukverlagend matras met traagschuim aan te bevelen. Dit type matras past zich aan de contouren van het lichaam aan en vermindert de drukpunten.
 • Voor patiënten met al bestaande doorligwonden zijn wisseldrukmatrassen, zoals het Presstige Combi Care matras, geschikt. Deze matrassen herverdelen de druk en zorgen voor een betere genezing.
 • Voor patiënten die extra comfort nodig hebben, kan een anti – decubitus matras met een toplaag van Viscopore schuim worden gekozen. Dit schuim vermindert de druk en zorgt voor extra ligcomfort.
 • Bij het kiezen van een AD matras is het ook belangrijk om rekening te houden met de juiste maat en duurzaamheid. Zorg ervoor dat het matras goed past bij de behoeften van de patiënt en langdurig gebruikt kan worden.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de verschillende soorten AD matrassen?

Er zijn veel verschillende soorten AD matrassen zoals drukwisselmatrassen en decubitus matrassen.

2. Hoe kies ik een AD matras voor patiënten?

Kijk naar de eigenschappen van AD matrassen, vergelijk ze en kies de beste voor de patiënt.

3. Wat zijn drukwisselmatrassen?

Drukwisselmatrassen zijn een type AD matras die helpen bij decubitus door het veranderen van druk.

4. Waar kan ik een overzicht van AD matrassen vinden?

Een overzicht van AD matrassen, de verschillende soorten, en hun eigenschappen kan je vaak online vinden.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Verschillende Soorten AD Matrassen: Een Overzicht (2023)

Laat een reactie achter