In dit artikel

Hoe een Verkeerd Kussen Nekpijn Kan Veroorzaken (2023)

In dit artikel

Heb je ooit wakker gelegen van nekpijn veroorzaakt door een ongeschikt kussen? Zo ja, dan ben je niet alleen; ik heb het ook meegemaakt en ontdekte dat een verkeerd kussen de wortel kan zijn van vele slaapproblemen.

Dit artikel zal je handige tips en adviezen bieden om nekpijn na het slapen te verminderen, zoals het kiezen van het juiste kussen en de juiste slaaphouding. Blijf lezen en ontdek hoe je een goede nachtrust kunt hebben zonder ochtendlijke nekklachten.

Key Takeaway

Het beste kussen voor nekklachten van 2023 is Guna. Dit merk heeft een kussen voor nekklachten dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

 • Een verkeerd hoofdkussen kan nekpijn veroorzaken doordat het onvoldoende ondersteuning biedt aan de nek en spanning in de nekspieren veroorzaakt.
 • Het is belangrijk om een goede slaaphouding aan te nemen, met een rechte lijn tussen hoofd en nek, om nekpijn te voorkomen.
 • Het regelmatig vervangen van een versleten kussen kan nekpijn verminderen, omdat een versleten kussen minder ondersteuning biedt.
 • Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan en het vermijden van stress kunnen helpen om spanning in de nekspieren te verminderen.

Oorzaken van nekpijn na het slapen

Een van de belangrijkste oorzaken van nekpijn na het slapen is het gebruik van een verkeerd hoofdkussen.

Verkeerd hoofdkussen

Een verkeerd hoofdkussen kan veel nekpijn veroorzaken. Als je hoofd en nek niet goed ondersteund worden, krijg je spanning in je nekspieren. Deze spanning kan pijnlijk zijn. Een te zacht kussen is ook niet goed.

Het kan je nekpijn geven en je slaaphouding slecht maken. Soms kan een verkeerd kussen de pijn in je nek en schouder nog erger maken. Het kan zelfs de zenuwen en bloedvaten in je nek knellen.

Dit kan andere lichamelijke klachten geven. Met een verkeerd kussen heb je meer kans op nekklachten. Maar gelukkig zijn er tips om minder pijn in je nek te hebben na het slapen.

Verkeerde slaaphouding

Een verkeerde slaaphouding kan nekpijn veroorzaken wanneer je wakker wordt. Als je tijdens het slapen in een onnatuurlijke positie ligt, kan dit spanning veroorzaken in je nekspieren.

Dit kan leiden tot stijfheid en pijn in de nek. Het is belangrijk om een goede slaaphouding aan te nemen om nekpijn te voorkomen. Probeer je nek en rug recht te houden terwijl je slaapt, en vermijd het draaien of buigen van je nek.

Een orthopedisch kussen kan ook helpen om je nek in een comfortabele en ondersteunende positie te houden tijdens de slaap. Het is belangrijk om bewust te zijn van je slaaphouding en ervoor te zorgen dat deze geen pijnlijke gevolgen heeft voor je nek en spieren.

Slechte ondersteuning van de nek

Een verkeerd hoofdkussen kan leiden tot slechte ondersteuning van de nek tijdens het slapen. Dit kan spanning veroorzaken in de nekspieren en uiteindelijk leiden tot nekpijn. Het is belangrijk om een kussen te gebruiken dat de nek en rug goed ondersteunt.

Een te zacht kussen kan de nek niet genoeg ondersteunen, terwijl een te stevig kussen oncomfortabel kan zijn. Het hebben van een kussen dat niet geschikt is voor uw slaaphouding kan ervoor zorgen dat u met pijn in uw nek wakker wordt.

Het is daarom belangrijk om een kussen te kiezen dat bij uw behoeften past en ervoor zorgt dat uw nek ontspannen blijft tijdens het slapen.

Tips om nekpijn na het slapen te voorkomen

 • Gebruik een ergonomisch kussen dat de nek goed ondersteunt en zorgt voor een goede slaaphouding.
 • Zorg ervoor dat je hoofd en nek in een rechte lijn liggen tijdens het slapen.
 • Vervang regelmatig je kussen, aangezien een versleten kussen minder ondersteuning biedt en nekpijn kan veroorzaken.
 • Probeer te slapen op je rug of zij, in plaats van op je buik, om spanning op de nekspieren te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress om te voorkomen dat spieren in de nek gespannen raken.
 • Doe voor het slapengaan wat ontspanningsoefeningen om de spanning in de nekspieren te verminderen.
 • Pas je slaaphouding aan als je merkt dat je vaak wakker wordt met nekpijn. Probeer verschillende houdingen uit om te zien welke het beste werkt voor jouw nek.
 • Gebruik eventueel extra ondersteuning, zoals een bodykussen, om de drukpuntbelasting op de nekwervels te verminderen.

Meer over ‘Kussen voor nekklachten’

Een van de grootste oorzaken van nekklachten is vaak het slapen op een verkeerd kussen. Als je regelmatig wakker wordt met nekpijn, dan is het wellicht tijd om te overwegen om je kussen te vervangen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe kussens nekklachten verminderen en welke nekklachten soorten symptomen er zijn. De voordelen van een orthopedisch kussen gebruik zijn talrijk en het is cruciaal om het belang van een goed kussen voor de nek te erkennen.

Tussen een nekkussen en een gewoon kussen zijn er aanzienlijke verschillen. De voordelen van een ergonomisch nekkussen helpen om nekklachten te minimaliseren, terwijl een verkeerd kussen tot nekpijn kan leiden. Voor de creatieve zielen zijn er zelfs DIY kussens voor nekklachten. Het is ook interessant om te kijken hoe nekklachten en stress samenhangen met je kussenkeuze. En om de beste nachtrust te garanderen, is het essentieel om de juiste kussenhoogte voor nekklachten te kennen, nekpijn te verminderen door juist te slapen, op de hoogte te zijn van de wetenschap achter kussens en nekpijn, de verschillende slaaphoudingen bij nekklachten te kennen, en te weten welke matras en kussen combinaties het beste zijn voor nekklachten. Tot slot is het cruciaal om te weten hoe je de juiste nekondersteuning in een kussen kunt kiezen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Hoe een Verkeerd Kussen Nekpijn Kan Veroorzaken”?

“Hoe een Verkeerd Kussen Nekpijn Kan Veroorzaken” is een studie over hoe een verkeerd kussen nekklachten, schouderpijn en andere pijnklachten kan veroorzaken tijdens het slapen.

2. Kan slapen met een verkeerd kussen echt pijn in de nek en schouders veroorzaken?

Ja, slapen met een verkeerd kussen kan nek- en schouderpijn veroorzaken en uw slaapcomfort beïnvloeden.

3. Wat moet ik doen als ik weg van slapen met pijnlijke schouder of arm?

Als je slaapt met een pijnlijke schouder of arm, is het tijd om je kussen te controleren. Een verkeerd kussen kan de oorzaak zijn van je klachten.

4. Kan slecht slapen door rugpijn ook worden veroorzaakt door een verkeerd kussen?

Ja, rugpijn kan ook worden veroorzaakt door een verkeerd kussen. Het is belangrijk om het juiste kussen te vinden voor een goede slaap en minder pijn.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen voor nekklachten 2023

 • Beste kussen voor nekklachten – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten rugslaper – Arteni
 • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe een Verkeerd Kussen Nekpijn Kan Veroorzaken (2023)

Laat een reactie achter