In dit artikel

Alles wat u moet weten over de vergoeding rollator bij DSW

Alles wat u moet weten over de vergoeding rollator bij DSW

In dit artikel

Het vinden van een vergoeding voor een rollator kan een uitdaging zijn. Sinds 2013 valt de rollator niet meer onder de basisverzekering, wat voor velen onduidelijkheid schept. Dit artikel zal u wegwijs maken in de mogelijkheden van vergoeding bij DSW Zorgverzekeraar.

Ontdek hier alles wat u moet weten!

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • DSW vergoedt 50% van de aanschafkosten van een nieuwe rollator, tot maximaal €40,- elke vijf jaar.
 • Voor een uitgebreidere dekking kan een aanvullende verzekering zoals de AV-Top afgesloten worden; deze heeft een premie van €43,- per maand.
 • Bij het aanvragen van een vergoeding voor een rollator is een officiële medische verklaring noodzakelijk, waaruit blijkt dat deze medisch noodzakelijk is.
 • Naast rollators biedt DSW ook vergoedingen voor andere hulpmiddelen zoals loopwagens, hoog/laagbedden, infuusstandaarden en rolstoelen.
 • Het is essentieel alle voorwaarden te controleren en bewijsstukken van communicatie en ingediende documenten te bewaren tijdens het aanvraagproces voor vergoeding bij DSW.

Wat is een rollator?

Alles wat u moet weten over de vergoeding rollator bij DSW

Een rollator is een looprek op wielen dat extra steun biedt aan mensen die moeite hebben met lopen. Dit hulpmiddel helpt bij het behouden van mobiliteit en zelfstandigheid en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Een rollator heeft meestal een zitplaats en een mandje of tas, wat het praktisch maakt voor dagelijks gebruik. Het is belangrijk te weten dat sommige modellen zijn voorzien van een iso certificaat, wat de kwaliteit en veiligheid garandeert.

Voor mensen die stabiliteit nodig hebben bij het lopen door medische noodzaak, vormt een rollator vaak een essentiële ondersteuning. U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering of de Wmo.

De volgende stap is het onderzoeken van de voorwaarden waaraan u moet voldoen om deze vergoeding mogelijk te maken.

Voorwaarden voor rollatorvergoeding bij DSW

Alles wat u moet weten over de vergoeding rollator bij DSW

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor een rollator bij DSW, dient u te voldoen aan specifieke voorwaarden die gesteld zijn vanuit zowel de basis- als eventuele aanvullende verzekeringen.

Uw situatie en de polisvoorwaarden bepalen samen de toegang tot deze essentiële mobiliteitsondersteuning.

Basisverzekering

Uw basisverzekering bij DSW dekt kosten voor medisch noodzakelijke zorg, zoals de rollator als die onmisbaar is voor uw mobiliteit. Voor deze essentiële hulpmiddelen gelden specifieke voorwaarden zodat u weet waar u aan toe bent.

Het is cruciaal deze goed door te nemen. Heeft u een rollator nodig, dan gaat deze vergoeding via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of via uw zorgverzekeraar wanneer het een complexe rolstoel betreft.

Controleer altijd of u aan de voorwaarden voldoet om aanspraak te maken op een vergoeding vanuit de basisverzekering. De gecontracteerde zorgaanbieders kunnen u hierin begeleiden en samen met uw huisarts of specialist komt u tot de beste keuze.

Houd rekening met het eigen risico dat van toepassing kan zijn op uw hulpmiddel. Op die manier vermijdt u onverwachte kosten en bent u verzekerd van de steun die u nodig heeft om actief te blijven.

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering bij DSW bent u extra gedekt voor kosten die niet volledig vallen onder de basisverzekering. Dit omvat ook de eigen bijdrage voor hulpmiddelen zoals rollators.

Afhankelijk van het pakket dat u kiest, wordt een deel van de kosten of soms het volledige bedrag bovenop de maximale vergoeding gedekt. DSW biedt verschillende opties, zoals de AV-Compact en AV-Top, met maandpremies die uw budget en zorgbehoeften weerspiegelen.

Kiest u voor zo’n aanvullende verzekering, dan is het belangrijk goed te kijken naar wat deze precies inhoudt. Elke verzekering heeft zo zijn eigen voorwaarden en voordelen. Neem bijvoorbeeld de AV-Top met een premie van €43,- per maand; deze biedt uitgebreidere dekkingen dan de andere aanvullende pakketten.

Controleer altijd het Reglement Hulpmiddelen om te zien of u voldoet aan alle noodzakelijke regels voor vergoeding.

De hoeveelheid vergoeding voor rollators bij DSW

Bij DSW Zorgverzekeraar hangt de vergoeding voor uw rollator nauw samen met uw polisvoorwaarden. Ontdek de specifieke dekking en weet precies wat u kunt verwachten wanneer het tijd wordt om dit mobiliteitshulpmiddel aan te schaffen.

Percentage van de aanschafkosten

DSW vergoedt 50% van de kosten voor uw nieuwe rollator. Deze tegemoetkoming kan oplopen tot een maximum van €40,- en geldt voor een periode van vijf kalenderjaren. Kiest u voor een leverancier zonder contract met DSW, dan heeft dit geen invloed op de hoogte van de vergoeding.

Houdt u er rekening mee dat de aanschaf van hulpmiddelen, zoals rollators, ten laste komt van het eigen risico. Dit betekent dat verzekerden van 18 jaar en ouder eerst hun eigen risico moeten volmaken voordat de kosten worden vergoed.

Het is daarom belangrijk om goed na te gaan welke kosten voor uw eigen rekening komen.

Maximumbedrag per 5 kalenderjaren

Naast het percentage van de aanschafkosten dat u vergoed krijgt, is er ook een maximumbedrag ingesteld door DSW. U kunt elke vijf jaar tot €40,- terugkrijgen voor de aankoop van een rollator.

Dit bedrag helpt bij het dekken van kosten die kunnen optreden bij het vervangen of onderhouden van uw hulpmiddel.

Mocht u merken dat uw kosten hoger zijn dan deze maximale vergoeding, dan kunt u overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo’n verzekering dekt vaak de wettelijke eigen bijdragen en bedragen die boven de standaardvergoeding uitkomen.

U blijft hierdoor beschermd tegen onverwachte uitgaven en zorgt ervoor dat u altijd toegang hebt tot een goed werkende rollator.

Hoe u uw rollatorvergoeding aanvraagt bij DSW

Een rollatorvergoeding aanvragen bij DSW is een eenvoudig proces. U volgt onderstaande stappen om de aanspraak op vergoeding te realiseren:

 • Overleg eerst met uw behandeld arts, verpleegkundig specialist of gespecialiseerd verpleegkundige over de noodzaak van een rollator.
 • Verzamel alle relevante informatie en documentatie die aantoont dat u de rollator nodig heeft voor dagelijks gebruik.
 • Vraag uw behandeld arts om een officiële medische verklaring waarin staat dat een rollator medisch noodzakelijk is.
 • Ga naar de website van DSW of neem contact op met hun klantenservice voor het correcte aanvraagformulier.
 • Vul het aanvraagformulier volledig in en let hierbij op dat alle gevraagde gegevens correct worden verstrekt.
 • Voeg de medische verklaring en eventueel andere gevraagde bijlagen toe aan uw aanvraag.
 • Stuur uw volledige aanvraag naar DSW volgens de instructies die u op het formulier of via hun klantenservice heeft ontvangen.
 • Wacht op beoordeling door DSW; zij zullen controleren of u voldoet aan de voorwaarden voor vergoeding.

Informatie over de vergoeding van rollators bij DSW

DSW erkent het belang van mobiliteitshulpmiddelen voor uw dagelijks leven. Heeft u een rollator nodig, dan kunt u rekenen op een tegemoetkoming via de aanvullende verzekeringen van DSW.

Deze vergoeding is duidelijk opgenomen in het vergoedingenoverzicht en biedt u inzicht in wat u kunt verwachten. Uw behandelend arts of physician assistant moet vaststellen dat een rollator medisch noodzakelijk is.

Daarna wordt, afhankelijk van de gekozen aanvullende verzekering, de hoogte van de vergoeding bepaald.

Met plannen zoals AV-Top, beschikbaar voor een concurrerende prijs, kunt u zonder zorgen de juiste rollator aanschaffen. Het is wel belangrijk te controleren of er sprake is van een eigen bijdrage.

Zodra u aan de eisen voldoet, kunt u met vertrouwen uw mobiliteit verbeteren. Let op: u heeft recht op vergoeding van hulpmiddelen zoals een rollator één keer per vijf kalenderjaren.

Na het verkennen van de opties voor rollators, kijken we naar andere hulpmiddelen die DSW vergoedt.

Andere hulpmiddelen die door DSW worden vergoed

Naast rollators, erkent DSW de behoefte aan diverse hulpmiddelen om uw dagelijks leven te vergemakkelijken. Ontdek welke andere essentiële voorzieningen u vergoed kunt krijgen om uw mobiliteit en comfort te verbeteren.

Loopwagen

Als u moeite heeft met lopen, kan een loopwagen een essentieel hulpmiddel zijn om uw mobiliteit te ondersteunen. DSW erkent het belang van dit hulpmiddel en biedt een vergoeding voor loopwagens als onderdeel van hun zorgaanbod.

Deze hulpmiddelen helpen gebruikers bij het verplaatsen op een veilige en comfortabele manier, waardoor zelfstandigheid wordt bevorderd en de afhankelijkheid van anderen wordt verminderd.

Het krijgen van een vergoeding voor een loopwagen is vrij eenvoudig met DSW. U heeft recht op deze tegemoetkoming als vaststaat dat u de loopwagen nodig heeft vanwege beperkingen in uw mobiliteit.

Vergeet niet om advies in te winnen bij een medisch specialist die kan bevestigen dat een loopwagen voor u noodzakelijk is. Met deze goedkeuring kunt u stappen ondernemen om de kosten gedeeltelijk of volledig door DSW vergoed te krijgen, zodat u zich weer vrijer kunt bewegen in uw dagelijks leven.

Hoog/laagbed

U komt mogelijk in aanmerking voor vergoeding van een hoog/laagbed door DSW. Dit type bed is ontworpen voor mensen met specifieke zorgbehoeften die het in- en uitstappen uit bed vergemakkelijken.

DSW erkent het belang van een goed hoog/laagbed en biedt daarom een maximale vergoeding van €775,00. Deze vergoeding omvat ook de transportset, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over extra kosten voor het verplaatsen van het bed.

Het aanvragen van een dergelijk hulpmiddel gaat gepaard met een beoordeling of u aan de voorwaarden voldoet. Hebt u ook een infuusstandaard of speciale matras nodig bij uw hoog/laagbed? Weet dan dat DSW ook daarvoor passende vergoedingen biedt.

Met de juiste hulpmiddelen kan uw dagelijkse comfort aanzienlijk verbeteren en DSW staat klaar om dat te ondersteunen.

Infuusstandaard

Een infuusstandaard is onmisbaar wanneer u geneesmiddelen via een infuus toegediend krijgt. DSW erkent het belang van dit hulpmiddel en vergoedt de kosten ervan, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de financiële last.

Deze standaarden zijn stabiel en verstelbaar, ontworpen om veilig en efficiënt een infuuspomp of zak te dragen.

Het gebruiksgemak van een infuusstandaard laat u met gemak bewegen terwijl de medicatie zijn werk doet. Dankzij de vergoeding van DSW kunt u thuis of in de zorginstelling de juiste zorg ontvangen zonder extra kosten.

In het kader van uw basisverzekering of aanvullende verzekering worden deze hulpmiddelen geregeld, wat betekent dat toegang tot essentiële zorg voor u vergemakkelijkt wordt door uw zorgverzekeraar.

Rolstoel

DSW vergoedt de kosten van een rolstoel als u deze nodig heeft vanwege een medische aandoening. U kunt rekenen op een passende rolstoel die aansluit bij uw persoonlijke situatie. Zo zorgt DSW ervoor dat u de juiste ondersteuning krijgt om zelfstandig te blijven bewegen.

Bij de rolstoel horen ook andere hulpmiddelen zoals drempelhulp en gipsbeenlade; deze worden eveneens door DSW vergoed.

Het is belangrijk dat u alle mogelijkheden kent en weet hoe u de vergoeding kunt aanvragen. Uw mobiliteit is essentieel, en met de juiste rolstoel blijft u actief in het dagelijks leven.

Vergeet niet dat de hulpmiddelen die bij de rolstoel horen, zonder extra kosten worden meegeleverd. Zo bent u volledig uitgerust om elke uitdaging aan te gaan.

Conclusie

Het is duidelijk dat een rollator een essentieel hulpmiddel kan zijn. Uw behoefte aan mobiliteit hoeft niet beperkt te worden door financiële zorgen; DSW biedt via aanvullende verzekeringen opties voor vergoeding.

Vergeet niet dat elke verzekeraar eigen regels hanteert en het loont om deze goed te vergelijken. Neem gerust contact op met DSW voor persoonlijk advies of lees de uitgebreide reglementen door.

Laat mobiliteit uw wereld openen, en bekijk vandaag nog wat DSW voor u kan betekenen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een vergoeding voor een rollator bij DSW?

Een vergoeding voor een rollator bij DSW is een financiële tegemoetkoming die deze zorgverzekeraar biedt om de kosten van een rollator te dekken.

2. Hoe kan ik in aanmerking komen voor een rollatorvergoeding bij DSW?

Om in aanmerking te komen, moet u verzekerd zijn bij DSW en een medische indicatie hebben die het gebruik van een rollator noodzakelijk maakt.

3. Dekken alle zorgverzekeringen van DSW de kosten van een rollator?

Niet alle zorgverzekeringen dekken dit; u moet uw polis-voorwaarden controleren of contact opnemen met DSW om te zien of uw plan de kosten omvat.

4. Wat moet ik doen als ik een vergoeding wil aanvragen voor een rollator bij DSW?

U dient contact op te nemen met DSW om te informeren naar de procedure voor het aanvragen van een vergoeding en welke documentatie u mogelijk moet overleggen.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen