gastblog

Hulpmiddelen: wat wordt vergoed vanuit de zorgverzekering?

Heeft u hulpmiddelen nodig om bijvoorbeeld te kunnen revalideren? Dan snappen we dat de vraag ‘wat wordt vergoed vanuit de zorgverzekering?’ rondspookt door uw hoofd. Er zijn namelijk verschillende regels omtrent welke hulpmiddelen er worden vergoed. Gelukkig kunnen wij u een handje op weg helpen, door hieronder het een en ander te bespreken over de vergoeding van hulpmiddelen vanuit de zorgverzekering.

Een aantal hulpmiddelen vanuit de basisverzekering

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vanuit de overheid wordt bepaald dat een deel van de hulpmiddelen wordt vergoed vanuit het basispakket. Dit geldt voor hulpmiddelen die noodzakelijk zijn voor revalidatie, verzorging, behandeling en verpleging. Denk bijvoorbeeld aan incontinentiemateriaal. Houd er overigens wel rekening mee dat u hiervoor in de meeste gevallen een eigen bijdrage moet betalen, vanuit het eigen risico. Controleer ook altijd van tevoren of het hulpmiddel dat u nodig heeft, daadwerkelijk wordt vergoed vanuit uw basispakket. Dit kan namelijk verschillen per zorgverzekeraar én kan ook ieder jaar weer veranderd worden.

Aanvullende verzekering kan handig zijn

Niet ieder hulpmiddel wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bril of een gehoorapparaat: hiervoor kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Dit kan erg handig zijn, aangezien u zo op deze manier niet voor de gehele kosten zelf hoeft op te draaien. Lees hierbij wel eerst de kleine lettertjes door van de zorgverzekeraar. Soms moet u naar een opticien of een audicien gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Wanneer u naar een niet-gecontracteerde audicien of opticien gaat, kan het zijn dat de zorgverzekeraar de kosten niet of deels niet zal dekken. Zorg dat u dus niet voor verrassingen komt te staan.

Verschillend per zorgverzekeraar

Welke hulpmiddelen er precies worden gedekt, zal verschillen per zorgverzekeraar. Als u wil weten welk hulpmiddel wel of niet wordt verzekerd, zal u moeten aankloppen bij de zorgverzekeraar. Deze weet namelijk precies waar u wel of niet verzekerd voor zal zijn. Is het nodig om uw zorgverzekering te wijzigen, bijvoorbeeld omdat u een aanvullende verzekering wil afsluiten? U kunt ieder jaar opnieuw uw zorgverzekering wijzigen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorg dat u dit in ieder geval voor 31 december doet. Let op: de zorg die gedekt wordt, zal verschillen per zorgverzekering. Houd hier rekening mee wanneer u besluit om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. U kunt online verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, en voor vragen kunt u ook vaak telefonisch contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *