Tweedehands Transport Rolstoel: Waar Moet Je Op Letten?

Als je overweegt een tweedehands transport rolstoel aan te schaffen, kan het lastig zijn om te weten waar je op moet letten. Ik snap je uitdaging, en heb zelf ook ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om de juiste keuze te maken.

Daarom heb ik diepgaand onderzoek gedaan en een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet. In dit artikel deel ik mijn inzichten over zaken als zithoogte, gewicht en duurzaamheid van de rolstoel, en waar je deze het best kunt kopen.

Blijf lezen als je wilt weten hoe je de beste keuze maakt bij de aanschaf van een tweedehands transport rolstoel!

Key Takeaway

De beste transport rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel moet je letten op de zithoogte, zitbreedte en zitdiepte, opvouwbaarheid en gewicht.
 • Zorg ervoor dat alle wielen, remmen en andere onderdelen goed werken en in goede staat verkeren.
 • Voordelen van een tweedehands transport rolstoel zijn dat ze betaalbaarder zijn, bijdragen aan duurzaamheid en de mogelijkheid bieden om een kwaliteitsmerk te krijgen voor een lagere prijs.
 • Je kunt tweedehands transport rolstoelen kopen bij tweedehands winkels, online marktplaatsen zoals Marktplaats en eBay, en gespecialiseerde rolstoelwinkels.

Waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel

– Let op de zithoogte, zitbreedte en zitdiepte van de rolstoel.

– Controleer of de rolstoel opvouwbaar is en gemakkelijk te vervoeren.

– Let op het gewicht van de rolstoel, zodat hij niet te zwaar is om te duwen.

– Zorg ervoor dat alle wielen, remmen en andere onderdelen goed werken en in goede staat verkeren.

Zithoogte

De zithoogte is van groot belang bij een rolstoel. Het moet juist zijn voor wie hem gaat gebruiken. Als het te laag is, kan het moeilijk zijn om op te staan. Is het te hoog, dan kunnen de voeten de grond niet raken.

Dit kan leiden tot ongemak en problemen bij het rijden. Het is dus een slimme stap om goed naar de zithoogte te kijken bij het kiezen van een tweedehands rolstoel.

Zitbreedte

Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel is de zitbreedte een belangrijk aspect om op te letten. De zitbreedte moet passen bij de persoon die de rolstoel gaat gebruiken.

Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is om comfortabel te zitten. Een rolstoel met een te smalle zitbreedte kan ongemak veroorzaken, terwijl een rolstoel met een te brede zitbreedte kan zorgen voor verminderde ondersteuning.

Daarom is het van essentieel belang om de juiste zitbreedte te selecteren bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel, zodat de persoon zich comfortabel en veilig kan voelen tijdens het gebruik ervan.

Zitdiepte

De zitdiepte van een rolstoel is belangrijk om ervoor te zorgen dat de persoon comfortabel kan zitten. Het verwijst naar de afstand van de achterkant van de stoel tot aan de voorkant van de zitting.

Het is belangrijk dat de zitdiepte voldoende is, zodat de persoon voldoende ruimte heeft om comfortabel te zitten zonder dat de knieën te dicht bij de rand van de stoel komen. Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel moet je letten op de juiste zitdiepte die past bij de behoeften van de persoon.

Opvouwbaarheid

Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel is het belangrijk om te letten op de opvouwbaarheid ervan. Een opvouwbare rolstoel is handig omdat je deze gemakkelijk kunt meenemen en opbergen.

Zo kun je de rolstoel eenvoudig in de auto plaatsen of meenemen in het openbaar vervoer. Daarnaast is een opvouwbare rolstoel ook handig als je beperkte ruimte hebt in huis. Je kunt de rolstoel dan gemakkelijk opvouwen en aan de kant zetten.

Het is dus belangrijk om te controleren of de tweedehands rolstoel die je wilt kopen opvouwbaar is en hoe gemakkelijk dit proces verloopt.

Gewicht

Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel is het belangrijk om te letten op het gewicht ervan. Een lichtgewicht rolstoel kan het gebruiksgemak vergroten en het manoeuvreren gemakkelijker maken.

Hierdoor wordt het gemakkelijker om de rolstoel te duwen en te verplaatsen. Bovendien kan een lichtgewicht rolstoel ook handiger zijn bij het in- en uitladen in een voertuig, zoals een rolstoelbus.

Let dus goed op het gewicht van de tweedehands transport rolstoel die je wilt kopen, zodat deze geschikt is voor jouw behoeften en gebruiksgemak.

Voordelen van een tweedehands transport rolstoel

– Tweedehands transport rolstoelen zijn aanzienlijk betaalbaarder dan nieuwe exemplaren.

– Door te kiezen voor tweedehands, draag je bij aan duurzaamheid en vermindering van afval.

– Het is mogelijk om een kwaliteitsmerk te bemachtigen voor een lagere prijs bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel.

Betaalbaarheid

Een van de voordelen van het kopen van een tweedehands transport rolstoel is de betaalbaarheid ervan. Tweedehands rolstoelen zijn meestal goedkoper dan nieuwe rolstoelen, waardoor ze een budgetvriendelijke optie zijn.

Dit is vooral handig als je een beperkt budget hebt of slechts tijdelijk een rolstoel nodig hebt. Door te kiezen voor een tweedehands rolstoel kun je kosten besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit en functionaliteit van de rolstoel.

Let wel op de staat en het onderhoud van de tweedehands rolstoel voordat je deze aanschaft om ervoor te zorgen dat deze in goede staat verkeert.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel. Door te kiezen voor een tweedehands rolstoel, draag je bij aan het verminderen van afval en het behoud van grondstoffen.

Daarnaast kan een tweedehands rolstoel ook nog steeds van goede kwaliteit en bruikbaar zijn. Het is een duurzame optie die ook nog eens kostenbesparend kan zijn. Door bewust te kiezen voor een tweedehands rolstoel, kun je dus niet alleen jezelf helpen, maar ook het milieu.

Mogelijkheid om een kwaliteitsmerk te krijgen voor een lagere prijs

Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel is er een voordeel dat je een kwaliteitsmerk kunt krijgen voor een lagere prijs. Dit betekent dat je misschien een rolstoel kunt vinden van een gerenommeerd merk, maar tegen een lagere prijs dan wanneer je een nieuwe rolstoel zou kopen.

Dit kan je helpen om geld te besparen terwijl je toch een rolstoel van goede kwaliteit krijgt. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en de staat van de rolstoel te controleren voordat je tot aankoop overgaat.

Waar te kopen

– Tweedehands winkels zijn een goede plek om een tweedehands transport rolstoel te vinden.

– Online marktplaatsen zoals Marktplaats en eBay bieden ook een breed scala aan tweedehands rolstoelen.

– Gespecialiseerde rolstoelwinkels hebben vaak een selectie van tweedehands modellen beschikbaar.

Tweedehands winkels

Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel kun je ook kijken in tweedehands winkels. Hier vind je vaak een breed assortiment aan gebruikte rolstoelen, waaronder transportrolstoelen.

Het voordeel van het kopen van een rolstoel in een tweedehands winkel is dat je de rolstoel kunt bekijken en uitproberen voordat je hem koopt. Je kunt de staat en het comfort van de rolstoel controleren voordat je een beslissing neemt.

Daarnaast kan het personeel in de winkel je adviseren en helpen bij het vinden van een geschikte tweedehands transport rolstoel.

Online marktplaatsen

Ik heb ontdekt dat er online marktplaatsen zijn waar je tweedehands transport rolstoelen kunt kopen. Deze marktplaatsen bieden een breed scala aan rolstoelen in verschillende maten en modellen.

Je kunt gemakkelijk zoeken naar rolstoelen die voldoen aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Daarnaast kun je vaak contact opnemen met de verkoper voor meer informatie over de rolstoel en om vragen te stellen.

Dit kan handig zijn om ervoor te zorgen dat je de juiste rolstoel koopt voor jouw situatie. Het is belangrijk om de staat en het onderhoud van de rolstoel te verifiëren voordat je overgaat tot aankoop.

Gespecialiseerde rolstoelwinkels

Gespecialiseerde rolstoelwinkels zijn een goede plek om een tweedehands transport rolstoel te kopen. Deze winkels hebben vaak een groot assortiment rolstoelen en kunnen je helpen bij het vinden van de juiste maat en specificaties voor jouw behoeften.

Ze hebben ook deskundig personeel dat je advies kan geven en eventuele vragen kan beantwoorden. Daarnaast bieden ze meestal ook service en onderhoudsdiensten aan, wat handig kan zijn als je hulp nodig hebt bij het onderhouden of repareren van je rolstoel.

Tips voor het kopen van een tweedehands transport rolstoel

Controleer de staat, werking en comfort van de rolstoel voordat je deze koopt. Ontdek waar je op moet letten en maak een weloverwogen keuze.

Controleer de algemene staat van de rolstoel

 • Kijk naar eventuele scheuren, deuken of beschadigingen aan het frame van de rolstoel.
 • Controleer of de wielen goed zijn uitgelijnd en vrij kunnen bewegen.
 • Let op losse of ontbrekende onderdelen, zoals armleuningen, voetsteunen of remmen.
 • Controleer of alle verstelbare functies, zoals de rugleuning en voetsteunen, goed werken en stevig vastzitten.
 • Controleer de algemene hygiëne van de rolstoel, zorg ervoor dat er geen vuil of vlekken aanwezig zijn.

Check de werking van de wielen, remmen en andere onderdelen

 • Controleer of de wielen soepel draaien en vrij zijn van beschadigingen.
 • Zorg ervoor dat de remmen goed vastklikken en de rolstoel veilig op zijn plaats kunnen houden.
 • Controleer alle andere belangrijke onderdelen, zoals armleuningen, voetsteunen en rugleuning, om er zeker van te zijn dat ze stevig vastzitten en goed functioneren.
 • Let op eventuele schade of tekenen van slijtage die reparatie of vervanging nodig kunnen hebben.

Test de comfort en pasvorm van de rolstoel

Het is belangrijk om de comfort en pasvorm van de rolstoel te testen. Dit kun je doen door:

 • In de rolstoel te gaan zitten en te voelen of het zitvlak comfortabel is.
 • Te controleren of de rugleuning goed ondersteuning biedt.
 • Te kijken of de armsteunen op de juiste hoogte zijn voor jouw armen.
 • Te controleren of de beensteunen gemakkelijk versteld kunnen worden en comfortabel aanvoelen.
 • Een stukje te rijden in de rolstoel om te bepalen of je je makkelijk kunt verplaatsen.

Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis

Bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel is het belangrijk om te vragen naar de onderhoudsgeschiedenis. Dit geeft je inzicht in hoe goed de rolstoel is verzorgd en of er regelmatig onderhoud is uitgevoerd.

Door te weten wanneer de rolstoel voor het laatst is nagekeken, gerepareerd of gekalibreerd, kun je een betere inschatting maken van de staat van de rolstoel. Het is ook handig om te weten of er eventuele problemen zijn geweest die zijn opgelost.

Op deze manier kun je mogelijke verborgen gebreken opsporen voordat je de rolstoel koopt en voorkom je onaangename verrassingen.

Overweeg het inschakelen van een professional voor inspectie en advies.

Het is verstandig om een professional in te schakelen voor inspectie en advies bij het kopen van een tweedehands transport rolstoel. Een professional kan de rolstoel grondig controleren op eventuele gebreken en ervoor zorgen dat deze geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Zij kunnen ook advies geven over welke rolstoel het beste bij jou past en waar je op moet letten tijdens het gebruik ervan. Dit kan helpen om mogelijke problemen of teleurstellingen in de toekomst te voorkomen.

Dus, overweeg zeker om professioneel advies in te winnen voordat je een tweedehands transport rolstoel aanschaft.

Meer over ‘transport rolstoel’

Wanneer de behoefte aan mobiliteit buiten de vier muren van je huis groeit, wordt een transport rolstoel een onmisbaar hulpmiddel. Er zijn zoveel mogelijkheden en scenario’s waarin een transportrolstoel je leven kan veranderen. Stel, je wilt een transport rolstoel kopen, dan zijn er verschillende aanbieders waar je uit kunt kiezen. Zo is er bijvoorbeeld Medipoint dat een breed scala aan zorghulpmiddelen aanbiedt.

Maar misschien ben je nog niet zeker van je keuze en wil je de transportrolstoel eerst eens uitproberen? Dat kan! Er zijn namelijk opties om een transport rolstoel te huren. Als je graag een beetje wilt besparen, is er zelfs de mogelijkheid om een transportrolstoel te lenen.

Natuurlijk speelt comfort een belangrijke rol in je beslissing. Je kunt kiezen voor een lichtgewicht transport rolstoel die gemakkelijker te manoeuvreren en te vervoeren is. Voor degenen die wat extra ondersteuning nodig hebben, zijn er transportrolstoelen met duwondersteuning, en je kunt hier meer over lezen bij transportrolstoel met duwondersteuning.

Heb je specifieke ruimtevereisten? Het is altijd goed om de breedte van de transport rolstoel in overweging te nemen. En als je op zoek bent naar meer betaalbare opties, overweeg dan een kijkje te nemen op Marktplaats, waar je ook tweedehands transport rolstoelen kunt vinden.

Wist je dat er zelfs elektrische rolstoelen zijn die geschikt zijn voor transport? En als je je afvraagt of deze investering wel de moeite waard is, kun je je verdiepen in de mogelijkheden voor een vergoeding voor een transportrolstoel.

Van kopen tot huren en van breedte tot vergoedingen, er is een hele wereld aan opties beschikbaar om je mobiliteit te verbeteren. We nodigen je uit om verder te verkennen en de beste keuze voor jou te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een tweedehands transport rolstoel?

Een tweedehands transport rolstoel is een rolstoel die eerder gebruikt is door iemand anders.

2. Waar moet ik op letten als ik een tweedehands rolstoel koop?

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel, let op de prijs, de maten, het type (zoals elektrische of handmatige), en de staat van de rolstoel. Kijk ook naar tips voor het kopen van een tweedehands rolstoel.

3. Hoe kan ik een gebruikte transportrolstoel gebruiken?

Je kunt een gebruikte transportrolstoel gebruiken voor vervoer binnen- en buitenshuis. Denk aan de juiste aanpassingen voor jouw behoeften.

4. Wat is het belang van de kwaliteit van tweedehands rolstoelen?

De kwaliteit van tweedehands rolstoelen is belangrijk voor jouw veiligheid en gemak. Zorg ervoor dat de tweedehands rolstoel die je kiest in goede staat is.

5. Hoe zorg ik voor mijn tweedehands rolstoel?

Een regelmatig onderhoud aan je tweedehands rolstoel zorgt ervoor dat hij lang mee gaat en goed werkt. Je moet ook letten op eventuele slijtage of schade.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste transport rolstoel 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *