In dit artikel

Tweedehands Rolstoel: Tips en Waar Je Op Moet Letten (2023)

In dit artikel

Het vinden van de juiste tweedehands rolstoel kan een uitdaging zijn. Ik begrijp deze struggle maar al te goed, gezien mijn eigen ervaringen en grondige research naar dit onderwerp.

Dit artikel is bedoeld om je handige tips te geven en te wijzen op belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands rolstoel. Laten we samen ontdekken hoe je de beste keuze maakt voor jouw situatie!

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Tip 1: Controleer de staat van de tweedehands rolstoel, zoals de zitting, het frame en de wielen, om er zeker van te zijn dat deze veilig en comfortabel is.
 • Tip 2: Test de remmen en wielen om ervoor te zorgen dat ze goed werken en soepel draaien.
 • Tip 3: Let op de zitbreedte en zitdiepte van de rolstoel, en controleer of deze verstelbaar is voor een betere pasvorm.
 • Tip 4: Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis om te zien of de rolstoel goed is onderhouden en nog lang mee kan gaan.

Tips bij het kopen van een tweedehands rolstoel

– Controleer de staat van de rolstoel.

– Controleer de werking van de remmen en wielen.

– Let op de zitbreedte en zitdiepte.

– Controleer of de rolstoel verstelbaar is.

– Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis van de rolstoel.

Controleer de staat van de rolstoel

Een rolstoel in goede staat is belangrijk. Je moet de volgende punten controleren:

 • Kijk goed naar de zitting. Het mag niet versleten of kapot zijn.
 • Bekijk het frame van de rolstoel. Het moet sterk en stevig zijn.
 • Let op de wielen. Ze moeten rond draaien zonder moeite.
 • Zoek naar tekenen van schade. Krassen of builen mogen het gebruik niet in de weg staan.
 • Test alle delen die bewegen. Ze horen goed te werken.

Controleer de werking van de remmen en wielen

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is het belangrijk om de remmen en wielen goed te controleren. Hier zijn enkele tips:

 • Kijk of de remmen goed werken. Ze moeten gemakkelijk te bedienen zijn en de rolstoel stevig kunnen stoppen.
 • Controleer of de wielen soepel draaien. Ze mogen niet vastlopen of moeilijk bewegen.
 • Let op eventuele beschadigingen aan de wielen, zoals scheuren of loszittende onderdelen.
 • Controleer ook of er voldoende profiel op de banden zit voor goede grip.

Let op de zitbreedte en zitdiepte

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is het belangrijk om op de zitbreedte en zitdiepte te letten. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Controleer of de rolstoel de juiste zitbreedte heeft voor de gebruiker. Dit zorgt voor comfort en voorkomt drukplekken.
 • Let ook op de zitdiepte van de rolstoel. Deze moet voldoende ruimte bieden voor de benen van de gebruiker.
 • Houd rekening met eventuele aanpassingen die nodig zijn aan de rolstoel, zoals het toevoegen van beensteunen of armsteunen.

Controleer of de rolstoel verstelbaar is

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is het belangrijk om te controleren of de rolstoel verstelbaar is. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker de rolstoel kan aanpassen aan zijn of haar wensen en behoeften. Hier zijn enkele punten om op te letten:

 • Controleer of de rugleuning verstelbaar is. Dit zorgt voor extra comfort en ondersteuning.
 • Kijk of de armsteunen verstelbaar zijn. Dit kan helpen bij het vinden van een goede zithouding.
 • Let op of de beensteunen kunnen worden aangepast. Dit is vooral belangrijk als de gebruiker lange perioden in de rolstoel zal doorbrengen.
 • Controleer of de hoogte van de zitting kan worden aangepast. Dit zorgt voor een betere pasvorm en helpt bij het voorkomen van drukplekken.

Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis van de rolstoel

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is het belangrijk om te vragen naar de onderhoudsgeschiedenis ervan. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten:

 • Heeft de rolstoel regelmatig onderhoud gehad?
 • Zijn er belangrijke reparaties uitgevoerd?
 • Is de rolstoel in goede staat gehouden?
 • Zijn er recente aanpassingen gedaan aan de rolstoel?

Waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands rolstoel

– Comfort en gebruiksgemak zijn belangrijke aspecten om op te letten bij het kopen van een tweedehands rolstoel.

– Daarnaast is het ook essentieel om te kijken naar de kwaliteit en duurzaamheid van de rolstoel.

– Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met je budget en de prijs van de tweedehands rolstoel.

Comfort en gebruiksgemak

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is het belangrijk om te letten op het comfort en gebruiksgemak. Zorg ervoor dat de zitting comfortabel is en de juiste maat heeft voor de gebruiker.

Controleer ook of de rolstoel verstelbaar is, zodat deze kan worden aangepast aan individuele behoeften. Daarnaast is het handig als de rolstoel gemakkelijk opvouwbaar is voor transport en opslag.

Kies een rolstoel die lichtgewicht is, vooral als deze vaak getild moet worden. Comfort en gebruiksgemak zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de rolstoel goed past bij de gebruiker en gemakkelijk te gebruiken is in het dagelijks leven.

Kwaliteit en duurzaamheid

De kwaliteit en duurzaamheid van een tweedehands rolstoel zijn belangrijk om op te letten bij de aanschaf. Controleer de staat van de rolstoel om er zeker van te zijn dat deze stevig en veilig is.

Let ook op eventuele beschadigingen of slijtage. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of alle onderdelen goed werken, zoals de remmen en de verstelmogelijkheden. Een rolstoel van goede kwaliteit en duurzaamheid zal langer meegaan en betrouwbaar zijn voor langdurig gebruik.

Prijs en budget

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is de prijs en je budget belangrijk om rekening mee te houden. Je wilt immers een rolstoel vinden die betaalbaar is en binnen je budget past.

Gelukkig zijn tweedehands rolstoelen vaak goedkoper dan nieuwe rolstoelen, waardoor je mogelijk geld kunt besparen. Het is echter belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en staat van de rolstoel.

Je wilt er zeker van zijn dat de rolstoel in goede staat verkeert en nog steeds veilig en functioneel is. Het kan ook lonend zijn om verschillende opties te vergelijken en mogelijk advies in te winnen bij productadviseurs om de beste tweedehands rolstoel voor jouw budget te vinden.

Waar je een tweedehands rolstoel kunt kopen

Een tweedehands rolstoel kun je kopen bij tweedehands medische hulpmiddelenwinkels, online marktplaatsen en zorginstellingen en revalidatiecentra.

Tweedehands medische hulpmiddelenwinkels

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel kan je ook kijken bij tweedehands medische hulpmiddelenwinkels. Deze winkels hebben vaak een assortiment aan gebruikte rolstoelen beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat de rolstoelen vaak worden gecontroleerd en gerepareerd voordat ze worden verkocht. Daarnaast kunnen de medewerkers in deze winkels je adviseren over welke rolstoel het meest geschikt is voor jouw behoeften. Het is ook mogelijk om garantie te krijgen bij aankoop van een tweedehands rolstoel via een medische hulpmiddelenwinkel. Let wel op dat de prijzen in deze winkels soms iets hoger kunnen zijn dan op online marktplaatsen.

Online marktplaatsen

Ik ga online marktplaatsen behandelen als onderdeel van het blogonderwerp “Tweedehands Rolstoel: Tips en Waar Je Op Moet Letten”. Hier zijn enkele belangrijke punten over online marktplaatsen:

 • Online marktplaatsen bieden een breed scala aan tweedehands rolstoelen om uit te kiezen.
 • Je kunt verschillende merken, modellen en prijsklassen vergelijken op deze platforms.
 • Het is belangrijk om de omschrijving en foto’s van de rolstoel zorgvuldig te bekijken voordat je tot aanschaf overgaat.
 • Controleer of de verkoper betrouwbaar is door hun beoordelingen en feedback van eerdere kopers te lezen.
 • Stel eventuele vragen aan de verkoper over de staat, geschiedenis en kenmerken van de rolstoel voordat je besluit om te kopen.
 • Zorg ervoor dat je een veilige betaalmethode gebruikt en dat je begrijpt wat de retourmogelijkheden zijn.

Zorginstellingen en revalidatiecentra

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel, kun je ook kijken bij zorginstellingen en revalidatiecentra. Ze hebben soms rolstoelen die niet meer gebruikt worden en te koop zijn. Dit kan een goede optie zijn omdat deze rolstoelen vaak goed onderhouden zijn en voldoen aan de nodige eisen. Daarnaast kunnen medewerkers in deze instellingen je ook advies geven over welke rolstoel het beste bij jou past.

Conclusie

Bij het kopen van een tweedehands rolstoel is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Controleer de staat van de rolstoel en test de remmen en wielen. Let op de zitbreedte en zitdiepte en controleer of de rolstoel verstelbaar is.

Vraag ook naar de onderhoudsgeschiedenis van de rolstoel. Kortom, neem de tijd om goed te kijken en testen voordat je een tweedehands rolstoel koopt.

Meer over ‘rolstoel’

Een rolstoel is meer dan zomaar een zitplaats op wielen; het is een hulpmiddel dat bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid biedt. Maar de wereld van rolstoelen is uitgebreid en divers. Misschien bent u op zoek naar tijdelijke mobiliteit en overweegt u een rolstoel te huren. Of wellicht is de tijd aangebroken om een duurzame investering te doen door een rolstoel te kopen. Voor wie een stap verder wil gaan in comfort en autonomie is er de elektrische rolstoel. Terwijl avontuurlijke zielen misschien aangetrokken zijn tot de mogelijkheden van een rolstoelfiets. En om het leven nog makkelijker te maken, kunnen oprijplaten zoals een oprijplaat voor de rolstoel een wereld van verschil maken. Als het gaat om kortdurend gebruik, zoals een uitstapje of een bezoek aan een luchthaven, kan een rolstoel lenen of een rolstoel op Schiphol een handige optie zijn. Ook de Medipoint rolstoel en de tweedehands rolstoel zijn het overwegen waard als u naar kosteneffectieve oplossingen zoekt. Voor een dagje uit naar een pretpark zoals de Efteling, bieden ze vaak een speciale Efteling rolstoel aan. En omdat niet elke ruimte even toegankelijk is, is het belangrijk om te weten welke breedte uw rolstoel heeft. Als u nog meer ondersteuning nodig heeft, kunt u kiezen voor een rolstoel met duwondersteuning of zelfs meedoen aan rolstoelbasketbal voor een actieve levensstijl. Voor degenen die trappen als een hindernis zien, zijn er ook oplossingen zoals de rolstoellift. En voor de ultieme mobiliteit kunt u overwegen een speciale rolstoelauto aan te schaffen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een tweedehands rolstoel en waar moet ik op letten?

Een tweedehands rolstoel is een rolstoel die al eerder is gebruikt. Je moet letten op de zithoogte, of het een lichtgewicht rolstoel is en of er aanpassingen nodig zijn.

2. Welke soorten tweedehands rolstoelen kan ik kopen?

Er zijn verschillende soorten rolstoelen die je tweedehands kunt kopen. Dit kan een eenvoudige rolstoel zijn, maar ook een elektrische rolstoel of zelfs een rolstoelbus.

3. Waar kan ik informatie vinden over het aanschaffen van een tweedehands rolstoel?

Je kunt informatie over het aanschaffen van een tweedehands rolstoel vinden op marktplaats, bij het huren van een rolstoel, of door te vragen naar een vergoeding voor een rolstoel.

4. Wat moet ik doen voor het onderhoud van mijn tweedehands rolstoel?

Voor het onderhoud van je tweedehands rolstoel kun je letten op de accessoires en of deze nog goed werken. Het kan ook nodig zijn om af en toe onderdelen te vervangen.

5. Is het mogelijk om goedkoop een tweedehands rolstoel te kopen?

Ja, het is mogelijk om goedkoop een tweedehands rolstoel te kopen. Je moet wel goed opletten dat de kwaliteit nog goed is en dat je alles krijgt wat je nodig hebt.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tweedehands Rolstoel: Tips en Waar Je Op Moet Letten (2023)

Laat een reactie achter