In dit artikel

Vergoeding voor transportrolstoel lenen: wat u moet weten

Vergoeding voor transportrolstoel lenen: wat u moet weten

In dit artikel

Heeft u tijdelijk een transportrolstoel nodig en vraagt u zich af of dit vergoed wordt? Goed nieuws: vanuit de basisverzekering kunt u vaak tot 26 weken gratis een rolstoel lenen. In dit artikel leid ik u door het proces van aanvragen tot het ontvangen van een vergoeding voor uw transportrolstoel.

Lees verder voor essentiële inzichten en adviezen.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Basisverzekering dekt de kosten van een transportrolstoel voor maximaal 26 weken.
 • Voor het lenen van een transportrolstoel is een medische indicatie nodig en moeten de voorwaarden van de verzekering gecheckt worden.
 • Transportrolstoelen zijn licht, makkelijk opvouwbaar en ideaal voor tijdelijk gebruik bij mobiliteitsproblemen.
 • Het aanvragen gebeurt via een persoonlijk account op de website van een hulpmiddelenleverancier of thuiszorgwinkel.
 • Bij een leentermijn langer dan de verzekeringsdekking kan men terecht bij het Wmo – loket van de gemeente, maar let op mogelijke eigen bijdragen.

Wat is een transportrolstoel?

Vergoeding voor transportrolstoel lenen: wat u moet weten

Een transportrolstoel is een hulpmiddel dat ontworpen is om u eenvoudig te verplaatsen als het lopen moeilijk of onmogelijk is. Kenmerkend voor deze stoelen zijn de kleinere wielen, waardoor zelf voortbewegen niet gaat.

Dit type rolstoel is lichtgewicht, gemakkelijk opvouwbaar en dus ideaal voor tijdelijk gebruik.

Vaak wordt een transportrolstoel ingezet bij tijdelijke mobiliteitsproblemen, zoals na een operatie of bij blessures. U kunt denken aan een knie- of beenbreuk pakket via de zorgverzekeraar, waarbij u tijdelijk zo’n rolstoel kunt lenen.

Bij het lenen van een transportrolstoel worden de kosten veelal gedekt door uw zorgverzekering, mits u aan de voorwaarden voldoet en er een medische indicatie is.

Het proces van het lenen van een transportrolstoel

Het lenen van een transportrolstoel lijkt misschien complex, maar we zullen u door iedere stap gidsen om het proces te vereenvoudigen. Van het opzetten van uw account tot het daadwerkelijk bestellen van de rolstoel, we zorgen ervoor dat u volledig bent voorbereid om van deze faciliteit gebruik te maken.

Hoe een account aan te maken

Het aanmaken van een account is de eerste stap naar het lenen van een transportrolstoel. Met een persoonlijk account kun je eenvoudig alle benodigde acties uitvoeren. Hieronder vind je de stappen voor het creëren van jouw account:

 • Ga naar de website die gespecialiseerd is in het uitlenen van mobiliteitshulpmiddelen.
 • Zoek naar de knop ‘Registreren’ of ‘Account aanmaken’ op de homepage.
 • Klik hierop en vul je persoonlijke gegevens in, zoals naam, adres en contactinformatie.
 • Verzin een sterk wachtwoord dat moeilijk te raden is voor anderen.
 • Accepteer de functionele cookies en selecteer eventueel of je gepersonaliseerde advertenties wilt ontvangen.
 • Lees zorgvuldig de privacyverklaring door voordat je jouw gegevens bevestigt.
 • Vink aan dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden van de website.
 • Druk op ‘Account aanmaken’ om jouw registratie te voltooien.
 • Bevestig je e – mailadres door op de link te klikken die naar jouw inbox is gestuurd.

Hoe de verzekering te controleren

Voordat u een transportrolstoel leent, is het essentieel uw verzekering te controleren. Dit zorgt ervoor dat de kosten gedekt zijn en u niet voor verrassingen komt te staan.

 • Controleer eerst of u recht heeft op een gratis rolstoel. Uw medische indicatie speelt hierbij een sleutelrol.
 • Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te achterhalen hoelang de vergoeding loopt. Zorgverzekeraars zoals Zorg en Zekerheid bieden tot maximaal 30 weken vergoeding.
 • Bezoek de website van uw zorgverzekeraar voor specifieke informatie over vergoedingen voor medische hulpmiddelen. Gebruik website functionaliteit om snel te navigeren.
 • Neem zo nodig contact op met de klantenservice van uw zekerheid om geen details over het hoofd te zien.
 • Houd rekening met eventuele eigen bijdragen die kunnen gelden voor hulpmiddelen buiten het basispakket, zoals eenvoudige loophulpmiddelen.
 • Check ook of er sprake is van een eigen risico voordat u besluit een rolstoel te lenen of aan te schaffen.
 • Informeer bij meerdere leveranciers naar de mogelijkheden; niet alle aanbieders hanteren dezelfde regels en tarieven.
 • Let op: medische hulpmiddelen vereisen vaak specifieke goedkeuring; vraag dit na bij uw verzekeraar.

Hoe de rolstoel te bestellen

Het bestellen van een transportrolstoel is eenvoudig en toegankelijk. U volgt gewoon enkele stappen om de juiste rolstoel te kiezen die past bij uw behoeften.

 • Kies eerst de soort rolstoel die u nodig heeft, zoals een lichtgewicht rolstoel voor gemakkelijk vervoer of een kleinwiel rolstoel voor binnengebruik.
 • Bezoek daarna de website van uw hulpmiddelenleverancier of thuiszorgwinkel om het aanbod te bekijken.
 • Controleer vervolgens of u in aanmerking komt voor gratis lenen via uw zorgverzekeraar.
 • Maak een gebruikersaccount aan als u deze nog niet hebt, zodat u uw gegevens kunt invoeren en bewaren voor snellere service in de toekomst.
 • Vul nu het online formulier in met alle benodigde gegevens zoals uw persoonlijke informatie, verzekeringsdetails en de duur van de lening.
 • Kies tenslotte uit extra opties zoals voetsteunen of beensteunen indien nodig, bijvoorbeeld bij een knie- of beenbreuk pakket.
 • Rond uw bestelling af door op ‘bestellen’ te klikken en wacht op de bevestiging van uw aanvraag.

Alles over het lenen van een transportrolstoel

Als je tijdelijk een rolstoel nodig hebt, bijvoorbeeld na een knie- of beenbreuk, kun je een transportrolstoel lenen. Deze rolstoelen zijn praktisch omdat ze lichter zijn en makkelijk te vervoeren.

Je regelt de uitleen vaak via een thuiszorgwinkel in jouw regio en in de meeste gevallen vergoedt je zorgverzekering dit vanuit de basisverzekering. Let wel op de voorwaarden van jouw zorgpolis om onaangename verrassingen te voorkomen.

Medicura is een voorbeeld van een aanbieder waar je verschillende soorten transportrolstoelen kunt lenen zonder extra kosten. Zij hebben rolstoelen die passen bij allerlei behoeften, zoals modellen met comfortabele voetsteunen of speciale beensteunen voor extra ondersteuning.

Ook als je op zoek bent naar een grootwiel rolstoel of een specifieke rolstoel kind, biedt Medicura opties die aansluiten bij jouw situatie. Regel alles tijdig, zodat je snel en gemakkelijk gebruik kunt maken van jouw transportrolstoel.

Vergoeding voor het lenen van een transportrolstoel

U komt erachter dat u tijdelijk een transportrolstoel nodig heeft, bijvoorbeeld na een knie- of beenbreuk. Het is nuttig te weten dat de basisverzekering de kosten voor het huren van zo’n rolstoel tot maximaal 26 weken dekt.

Dit betekent dat u zonder extra kosten gebruik kunt maken van deze voorziening. Zorg ervoor dat u dit aanvraagt via de geëigende kanalen, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Mocht de periode langer zijn dan gedekt door uw verzekering, dan kunt u aankloppen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Zij bieden soms mogelijkheden voor een langere leentermijn. Daarnaast is het soms mogelijk een opvouwbare elektrische rolstoel via de Wmo te krijgen.

Houd echter rekening met een mogelijke eigen bijdrage. Vergeet niet om tijdens dit proces te vragen naar specifieke richtlijnen en voorwaarden die gelden voor uw situatie.

Ontspanning tijdens uw herstelperiode

Terwijl u herstelt en gebruikmaakt van een transportrolstoel, is het belangrijk om ook mentaal te ontspannen en te genieten van plezierige activiteiten. Een optie die u vanuit het comfort van uw eigen huis kunt overwegen, is het verkennen van online mogelijkheden zoals bij een online casino. Dit kan een leuke afleiding zijn en biedt de mogelijkheid om te ontspannen zonder fysieke inspanning. Let wel op, zoals bij alle vormen van entertainment, is het belangrijk om verantwoord te spelen.

Conclusie

Heeft u tijdelijk een transportrolstoel nodig, dan biedt uw zorgverzekering mogelijk uitkomst. Deze kosteloze ondersteuning voor maximaal een half jaar neemt zorgen uit handen. Denk eraan om advies in te winnen bij uw huisarts en check of de kosten worden gedekt.

Ontdek hoe handig het kan zijn door contact op te nemen met het Sociaalplein van uw gemeente. Zet nu de stap naar mobiliteit en vrijheid met een vergoede transportrolstoel.

Veelgestelde Vragen

1. Kan ik een vergoeding krijgen voor het lenen van een transportrolstoel na een knie- of beenbreuk?

Ja, u kunt mogelijk een vergoeding krijgen voor het lenen van een transportrolstoel als u een knie- of beenbreuk hebt. Het is belangrijk de voorwaarden van uw zorgverzekering te controleren.

2. Hoe weet ik of mijn gebruik van een transportrolstoel wordt gedekt door mijn verzekering?

Om te weten of het lenen van een transportrolstoel onder uw verzekering valt, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar en uw polis bekijken.

3. Wordt de transportrolstoel vergoed als ik deze alleen tijdelijk nodig heb?

Meestal worden hulpmiddelen zoals transportrolstoelen vergoed voor tijdelijk gebruik, zeker als er sprake is van een medische indicatie zoals een knie- of beenbreuk.

4. Moet ik mijn eigen risico betalen als ik aanspraak maak op een vergoeding voor een transportrolstoel?

Afhankelijk van uw verzekering en de specifieke polisvoorwaarden kan het zijn dat u uw eigen risico moet betalen bij het aanspraak maken op een vergoeding voor het lenen van een transportrolstoel.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen