In dit artikel

Waar Let Je Op Bij het Kopen van een Transport Rolstoel?

Waar Let Je Op Bij het Kopen van een Transport Rolstoel?

In dit artikel

Ben je op zoek naar een transport rolstoel, maar overwelmd door alle keuzes? Geen zorgen, ik begrijp de uitdaging. Ik heb namelijk veel tijd besteed aan het onderzoeken van wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste transport rolstoel, zoals factoren als comfort, duurzaamheid en aanpasbaarheid.

In dit artikel geef ik je een uitgebreid overzicht van waar je precies op moet letten zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Laten we beginnen!

Key Takeaway

De beste transport rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

  • Belangrijke aspecten om op te letten bij het kopen van een transport rolstoel zijn comfortabel zitten, zitbreedte, zitdiepte en zithoogte, uitschuifbare en afneembare armleuningen, beensteunen, een rolstoelkussen, verstelbare handvaten en handrem, stoephulp en het verschil tussen een rolstoel en een duwstoel.
  • Het is ook belangrijk om te kijken naar de crashtest ISO 7176 – 19 om te controleren of de rolstoel veilig is om te vervoeren.
  • Er zijn rolstoelen met speciale eigenschappen zoals verstelbare armleuningen en voetensteunen, extra anti-kiepwielen en elektrische duwondersteuning die het gebruik nog comfortabeler kunnen maken. Gebruikte rolstoelen kunnen ook een betaalbaar alternatief zijn, maar controleer altijd op gebreken en slijtage voordat je er een koopt.

Waar je op moet letten bij het kopen van een transport rolstoel

Bij het kopen van een transport rolstoel is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten.

Comfortabel zitten

Het is erg belangrijk dat je goed en fijn kunt zitten in een rolstoel. Dit komt omdat je vaak lang in de stoel zit. De stoel moet je steun geven en goed passen bij je lichaam. Is dit niet zo, dan kun je pijn krijgen.

Een kussen kan helpen om het beter te maken. Ook is de stof van de stoel belangrijk. Deze moet ademend zijn, zodat je niet te warm wordt als je er lang op zit. Kun je niet goed zitten, dan helpt Zorgpunt Hardenberg je graag verder.

Zitbreedte

Bij het kopen van een transport rolstoel is de zitbreedte een belangrijk aspect om op te letten. De zitbreedte is de afstand tussen de armleuningen van de rolstoel. Het is essentieel dat de zitbreedte breed genoeg is, zodat je comfortabel kunt zitten en voldoende ruimte hebt.

Als de zitbreedte te smal is, kan dit leiden tot ongemak en beperkte bewegingsvrijheid tijdens het zitten in de rolstoel. Bij Zorgpunt Hardenberg hebben we verschillende rolstoelen met verschillende zitbreedtes beschikbaar, zodat je de juiste maat kunt vinden die bij jou past.

Onze deskundige medewerkers kunnen je adviseren over welke zitbreedte het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften en comfort. Zo kun je ervoor zorgen dat je een transport rolstoel kiest die goed past en waarin je comfortabel kunt zitten.

Zitdiepte en zithoogte

Bij het kopen van een transportrolstoel is het belangrijk om te letten op de zitdiepte en zithoogte. De zitdiepte verwijst naar de ruimte tussen de rugleuning en de voorkant van de zitting.

Het is belangrijk dat de zitdiepte goed past bij de lengte van de gebruiker, zodat deze comfortabel kan zitten en voldoende ondersteuning heeft voor de benen. De zithoogte verwijst naar de hoogte van de zitting boven de grond.

Een goede zithoogte zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijk kan opstaan en in en uit de rolstoel kan stappen. Het is belangrijk om deze afmetingen te controleren en ervoor te zorgen dat ze passen bij de behoeften van de gebruiker voordat je een transportrolstoel aanschaft.

Uitschuifbare en afneembare armleuningen

Bij het kopen van een transport rolstoel is het belangrijk om te letten op uitschuifbare en afneembare armleuningen. Deze functie zorgt ervoor dat de rolstoel gemakkelijk toegankelijk is en dat de gebruiker comfortabel kan zitten.

Met uitschuifbare armleuningen kunnen de armsteunen worden aangepast aan de gewenste hoogte, terwijl afneembare armleuningen het gemakkelijker maken om in en uit de rolstoel te stappen.

Dit is vooral handig bij transfers vanuit bed of een andere stoel. Het biedt ook de mogelijkheid om de rolstoel dichter bij een tafel of bureau te plaatsen, waardoor de gebruiker beter kan eten, werken of andere activiteiten kan doen.

Beensteunen

Het hebben van de juiste beensteunen in een transportrolstoel is essentieel voor comfort en ondersteuning. De beensteunen moeten verstelbaar zijn, zodat je ze kunt aanpassen aan jouw lengte en voorkeur.

Dit zorgt ervoor dat je benen goed ondersteund zijn en in een comfortabele positie kunnen rusten tijdens het zitten. Daarnaast is het handig als de beensteunen afneembaar zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt verwijderen als je de rolstoel wilt opvouwen of transporteren.

Het is belangrijk om te controleren of de beensteunen stevig zijn en goed vastgezet kunnen worden, zodat ze niet verschuiven tijdens het gebruik. Bij het kopen van een transportrolstoel is het dus belangrijk om te letten op de verstelbaarheid en bevestiging van de beensteunen.

Rolstoelkussen voor langere zit

Een rolstoelkussen is belangrijk voor een comfortabele zit, vooral als je langere tijd in de rolstoel moet zitten. Het kussen biedt extra ondersteuning en verlicht drukpunten, waardoor je comfortabeler kunt zitten.

Bij het kopen van een transportrolstoel is het dus belangrijk om ook te kijken naar het type kussen dat bij de rolstoel wordt geleverd. Een goed rolstoelkussen kan het verschil maken in hoe comfortabel je je voelt tijdens het gebruik van de rolstoel.

Verstelbare handvaten en handrem

Bij het kopen van een transport rolstoel is het belangrijk om te letten op verstelbare handvaten en een handrem. Verstelbare handvaten zorgen ervoor dat de rolstoel comfortabel is om te duwen en dat de hoogte kan worden aangepast aan jouw lengte.

Een handrem is handig om de rolstoel veilig te kunnen stoppen en controleren, vooral bij het gaan van hellingen of het afdalen van stoepjes. Let er dus op dat de transport rolstoel die je kiest deze belangrijke eigenschappen heeft.

Stoephulp

Bij het kopen van een transport rolstoel is het belangrijk om ook te letten op stoephulp. Stoephulp is een handige functie waarmee je gemakkelijk met de rolstoel op en van stoepranden kunt rijden.

Het zorgt voor meer mobiliteit en zelfstandigheid. Let er dus op dat de rolstoel die je wilt kopen stoephulp heeft, zodat je zonder problemen obstakels kunt overwinnen.

Verschil tussen een rolstoel en een duwstoel

Een rolstoel en een duwstoel zijn twee verschillende dingen. Een rolstoel is bedoeld voor mensen die zelf niet kunnen lopen en zichzelf kunnen voortbewegen door middel van de wielen.

Een duwstoel daarentegen wordt geduwd door iemand anders, bijvoorbeeld een verzorger of familielid. Een duwstoel heeft vaak een grotere zitting en is ontworpen om comfortabel te zijn voor degene die erin zit.

Het belangrijkste verschil tussen een rolstoel en een duwstoel is dus wie de stoel voortbeweegt: de persoon zelf of iemand anders.

Rolstoel vervoer en de crashtest ISO 7176-19

Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om ook te letten op het vervoer van de rolstoel. Het vervoeren van een rolstoel moet veilig gebeuren en daarom is er de crashtest ISO 7176-19.

Deze test controleert of de rolstoel stevig genoeg is en goed blijft zitten tijdens het vervoer. Het is dus belangrijk om te kijken of de rolstoel deze test heeft doorstaan voordat je hem aanschaft.

Zo weet je zeker dat je veilig kunt reizen met de rolstoel.

Rolstoelen met speciale eigenschappen

Bij het kopen van een transport rolstoel zijn er rolstoelen met speciale eigenschappen waar je op kunt letten. Er zijn bijvoorbeeld rolstoelen met verstelbare armleuningen en voetensteunen, waardoor je de stoel kunt aanpassen aan jouw voorkeuren.

Verder zijn er ook rolstoelen met extra opties, zoals anti-kiepwielen en elektrische duwondersteuning. Deze eigenschappen kunnen het gebruik van de rolstoel nog comfortabeler maken.

Het is belangrijk om te kijken welke speciale eigenschappen voor jou belangrijk zijn bij het kopen van een transport rolstoel.

Opties bij een rolstoel, zoals extra anti-kiepwielen en elektrische duwondersteuning

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor rolstoelen om extra comfort en gemak te bieden aan gebruikers, zoals:

  • Extra anti-kiepwielen: Deze wielen worden toegevoegd aan de achterkant van de rolstoel om te voorkomen dat deze naar achteren kantelt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en veiligheid tijdens het gebruik.
  • Elektrische duwondersteuning: Sommige rolstoelen kunnen worden uitgerust met een elektrisch aangedreven systeem dat het duwen of trekken vergemakkelijkt. Dit is vooral handig voor mensen die niet veel kracht hebben in hun armen of die langere afstanden moeten afleggen.
  • Andere opties: Afhankelijk van je behoeften en voorkeuren, kun je ook kiezen voor rolstoelen met andere opties, zoals verstelbare rugleuningen, verwijderbare voetplaten, opvouwbare armleuningen, enzovoort.

Gebruikte rolstoelen

Bij de aanschaf van een rolstoel kun je ook overwegen om een gebruikte rolstoel te kopen. Gebruikte rolstoelen kunnen een goede optie zijn als je op zoek bent naar een betaalbare oplossing.

Er zijn verschillende plaatsen waar je gebruikte rolstoelen kunt vinden, zoals tweedehands winkels, online marktplaatsen of gespecialiseerde websites.

Een belangrijk voordeel van het kopen van een gebruikte rolstoel is dat het kosten kan besparen. Nieuwe rolstoelen kunnen prijzig zijn, vooral als je op zoek bent naar een model met speciale functies.

Door een gebruikte rolstoel te kopen, kun je mogelijk geld besparen en toch een kwalitatieve rolstoel vinden die past bij jouw behoeften.

Bij het kopen van een gebruikte rolstoel is het belangrijk om te controleren op eventuele gebreken of slijtage. Controleer de wielen, remmen, zitting en rugleuning om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en comfortabel is.

Daarnaast is het raadzaam om de rolstoel uit te proberen voordat je hem koopt, zodat je zeker weet dat hij goed bij je past en comfortabel is om in te zitten.

Het kopen van een gebruikte rolstoel kan een slimme keuze zijn als je op zoek bent naar een betaalbare optie. Zorg er echter wel voor dat je de rolstoel grondig controleert voordat je hem koopt, om ervoor te zorgen dat hij in goede staat verkeert en voldoet aan jouw behoeften en comfort.

Rolstoelen op maat

Bij Zorgpunt Hardenberg hebben we ook rolstoelen op maat beschikbaar. Deze rolstoelen kunnen speciaal worden aangepast aan de behoeften en wensen van de gebruiker. Dit betekent dat de zitbreedte, zitdiepte en zithoogte kunnen worden aangepast om ervoor te zorgen dat de rolstoel comfortabel zit.

Daarnaast kunnen ook de armleuningen, beensteunen en handvaten worden aangepast voor de beste pasvorm. We begrijpen dat elke persoon unieke behoeften heeft en we streven ernaar om rolstoelen op maat te leveren die voldoen aan deze behoeften.

Als je op zoek bent naar een rolstoel die speciaal voor jou is gemaakt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze rolstoelen op maat bieden comfort, ergonomie en ondersteuning, zodat je comfortabel kunt bewegen en zelfstandig kunt blijven.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze rolstoelen op maat en hoe we jou kunnen helpen de juiste keuze te maken die past bij jouw mobiliteitsbehoeften.

Rolstoel vergoedingen

Het is goed om te weten dat er verschillende vergoedingen beschikbaar zijn voor de aanschaf van een rolstoel. Hieronder staat een overzicht van verschillende soorten vergoedingen die mogelijk zijn.

VergoedingstypeOmschrijving
WMO vergoedingDe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan voorzien in een vergoeding voor een rolstoel. Dit is afhankelijk van je gemeente.
ZorgverzekeringSommige zorgverzekeringen bieden een vergoeding voor een rolstoel. Dit is afhankelijk van jouw polisvoorwaarden.
PGBEen Persoonsgebonden Budget (PGB) kan gebruikt worden voor de aanschaf van een rolstoel. Dit is afhankelijk van de voorwaarden die gesteld worden door de verstrekker van het PGB.

Het is altijd belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van deze vergoedingen en om te controleren of je in aanmerking komt. De Zorg Totaal Groep kan je hier meer informatie over geven.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is belangrijk bij het kopen van een transport rolstoel?

Bij de aankoop van een transport rolstoel moet je letten op eigenschappen zoals de maat en hoogte van de rolstoel. Het is ook belangrijk om te kijken of de rolstoel inklapbaar en lichtgewicht is.

2. Waar kan ik advies krijgen over het kiezen van een rolstoel?

Voor advies bij het aanschaffen van een rolstoel, kun je online zoeken naar tips voor het kopen van een rolstoel. Ook zijn er verschillende soorten rolstoelen te vinden met elk hun eigen kenmerken.

3. Zijn er verstelbare arm- en voetensteunen in een rolstoel?

Ja, sommige rolstoelen hebben verstelbare arm- en voetensteunen. Dit is een belangrijk criterium bij het kiezen van een transport rolstoel, omdat het kan helpen bij comfort.

4. Wat zijn goedkope opties voor het kopen van een transport rolstoel?

Er zijn veel plaatsen waar je goedkope rolstoelen kunt kopen. Let wel op de kwaliteit en zorg ervoor dat de rolstoel aan je behoeften voldoet.

5. Kan ik een rolstoel online kopen?

Ja, je kunt zeker een transportrolstoel online kopen. Er zijn verschillende webwinkels die verschillende soorten en maten rolstoelen aanbieden.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste transport rolstoel 2023

Isabella

Isabella

Anderen bekeken ook

Geen reacties on Waar Let Je Op Bij het Kopen van een Transport Rolstoel?

Laat een reactie achter