In dit artikel

Hoe Toilet Hulpmiddelen je Dagelijks Leven Verbeteren

Hoe Toilet Hulpmiddelen je Dagelijks Leven Verbeteren (2023)

In dit artikel

Toiletbezoek is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse routine en een vanzelfsprekende activiteit die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Het kan echter een uitdaging worden voor mensen met beperkingen, chronische aandoeningen of ouderdom, waardoor het toiletbezoek moeilijker, pijnlijker of gevaarlijker wordt. In dergelijke situaties kunnen toilet hulpmiddelen een verschil maken en een oplossing bieden voor verschillende problemen en belemmeringen. Als ergotherapeut zie ik dagelijks hoe toilet hulpmiddelen het leven van mensen kunnen verbeteren en hun onafhankelijkheid, veiligheid en comfort kunnen vergroten. In deze blog bespreek ik de voordelen van toilet hulpmiddelen, de soorten hulpmiddelen die beschikbaar zijn, de overwegingen bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen, en praktische tips voor het gebruik van deze hulpmiddelen.

Voordelen van toilet hulpmiddelen

Toilet hulpmiddelen kunnen een aantal belangrijke voordelen bieden voor mensen die moeite hebben met toiletbezoek. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen:

Verbetering van de persoonlijke hygiëne en gezondheid:

Veel toilet hulpmiddelen zijn ontworpen om de persoonlijke hygiëne te verbeteren, bijvoorbeeld door de reiniging na het toiletbezoek te vergemakkelijken. Denk hierbij aan toiletpapierhouders, bidetstoelen of -zitjes en douche-wc’s. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, kan de persoonlijke hygiëne worden verbeterd, wat kan leiden tot minder kans op infecties en andere gezondheidsproblemen.

Bevordering van de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid:

Toilet hulpmiddelen kunnen mensen helpen om zelfstandig het toilet te bezoeken, zonder dat ze afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Denk hierbij aan toiletbeugels, toiletverhogers, toiletstoelen en toiletsteunen. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, kan de persoon zijn of haar zelfredzaamheid behouden en de eigenwaarde en zelfvertrouwen worden versterkt.

Vermindering van de fysieke belasting en het risico op blessures:

Voor mensen met beperkingen of chronische aandoeningen kan het toiletbezoek een zware fysieke belasting zijn, die kan leiden tot pijn, vermoeidheid of zelfs blessures. Toilet hulpmiddelen kunnen deze fysieke belasting verminderen, bijvoorbeeld door de juiste hoogte van het toilet te garanderen, of door ondersteuning te bieden bij het opstaan en zitten. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, kan de kans op blessures worden verminderd en de gezondheid worden beschermd.

Toegankelijkheid voor mensen met beperkingen:

Toilet hulpmiddelen zijn vaak speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met beperkingen, zoals rolstoelgebruikers. Denk hierbij aan rolstoeltoegankelijke toiletten, toiletbeugels, en toiletverhogers. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, wordt de toegankelijkheid van het toilet verbeterd, wat bijdraagt aan de inclusie van mensen met beperkingen in de samenleving.

Verbetering van de veiligheid:

Het gebruik van toilet hulpmiddelen kan ook de veiligheid van het toiletbezoek vergroten. Denk hierbij aan toiletbeugels, die ondersteuning bieden bij het opstaan en zitten, of aan antislipmatten die uitglijden kunnen voorkomen. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, wordt het risico op ongelukken verminderd en wordt de veiligheid in het toilet verbeterd.

Verhoging van het comfort:

Toilet hulpmiddelen kunnen het comfort van het toiletbezoek verhogen, bijvoorbeeld door het gebruik van zachte wc-brillen, rugsteunen, of verwarmde wc-brillen. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, wordt het toiletbezoek aangenamer en kan het gevoel van welzijn worden verhoogd.

Vergemakkelijking van de installatie:

Sommige toilet hulpmiddelen zijn gemakkelijk te installeren, bijvoorbeeld toiletverhogers, douche-wc’s of bidetstoelen. Door het gebruik van deze hulpmiddelen kan de installatie van het toilet eenvoudiger en sneller worden uitgevoerd.

Verlaging van de onderhoudskosten:

Sommige toilet hulpmiddelen kunnen bijdragen aan de verlaging van de onderhoudskosten van het toilet, bijvoorbeeld door het verminderen van het gebruik van toiletpapier. Denk hierbij aan bidetstoelen of douche-wc’s. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, kunnen de onderhoudskosten van het toilet worden verlaagd en kan er geld worden bespaard.

Duurzaamheid:

Sommige toilet hulpmiddelen zijn duurzamer dan traditionele toiletten, bijvoorbeeld door het gebruik van milieuvriendelijke materialen of door het verminderen van het waterverbruik. Door het gebruik van deze hulpmiddelen wordt het milieu minder belast en wordt er bijgedragen aan een duurzamere samenleving.

Soorten toilet hulpmiddelen

Er zijn verschillende soorten toilet hulpmiddelen beschikbaar die mensen kunnen helpen bij het toiletbezoek. Hieronder bespreken we de belangrijkste soorten hulpmiddelen:

 • Toiletbeugels: Toiletbeugels zijn stangen die aan de muur naast het toilet zijn bevestigd. Ze bieden ondersteuning bij het opstaan en zitten en kunnen mensen helpen om hun evenwicht te bewaren. Toiletbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en materialen.
 • Toiletverhogers: Toiletverhogers zijn hulpmiddelen die op de toiletpot worden geplaatst om de hoogte van het toilet te verhogen. Ze zijn er in verschillende hoogtes en materialen en zijn vooral handig voor mensen met heup-, knie- of rugproblemen, die moeite hebben met buigen en opstaan.
 • Toiletstoelen: Toiletstoelen zijn draagbare stoelen die naast het toilet kunnen worden geplaatst en die een hogere zitting hebben dan het toilet. Ze zijn vooral handig voor mensen die geen toiletverhogers kunnen gebruiken of die extra steun nodig hebben bij het opstaan en zitten.
 • Bidetstoelen of -zitjes: Bidetstoelen of -zitjes zijn hulpmiddelen die water gebruiken om de persoonlijke hygiëne na het toiletbezoek te verbeteren. Ze zijn vooral handig voor mensen met beperkte mobiliteit of met aandoeningen die extra aandacht nodig hebben voor de persoonlijke hygiëne.
 • Douche-wc’s: Douche-wc’s zijn toiletten die zijn uitgerust met een sproeisysteem voor waterreiniging. Ze bieden een uitstekende reiniging na het toiletbezoek en zijn vooral handig voor mensen met aandoeningen of beperkingen die extra aandacht nodig hebben voor de persoonlijke hygiëne.

Overwegingen bij het kiezen van toilet hulpmiddelen

Bij het kiezen van toilet hulpmiddelen zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hieronder bespreken we de belangrijkste overwegingen:

 • Medische conditie: Het is belangrijk om rekening te houden met de medische conditie van de persoon en om de hulpmiddelen te kiezen die het beste passen bij de behoeften van de persoon. Bijvoorbeeld, mensen met artritis hebben mogelijk andere hulpmiddelen nodig dan mensen met een dwarslaesie.
 • Beschikbare ruimte: Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in de badkamer en om hulpmiddelen te kiezen die passen bij de beschikbare ruimte. Bijvoorbeeld, een toiletstoel kan handig zijn, maar als er weinig ruimte is in de badkamer, kan het in de weg staan.
 • Budget: Het is belangrijk om rekening te houden met het budget en om hulpmiddelen te kiezen die passen bij het budget van de persoon. Bijvoorbeeld, een douche-wc is een duur hulpmiddel, maar het kan een goede investering zijn voor mensen met chronische
 • aandoeningen die extra aandacht nodig hebben voor de persoonlijke hygiëne.
 • Gebruiksgemak: Het is belangrijk om rekening te houden met het gebruiksgemak van de hulpmiddelen en om hulpmiddelen te kiezen die gemakkelijk te gebruiken zijn voor de persoon. Bijvoorbeeld, een toiletbeugel moet stevig en gemakkelijk vast te pakken zijn om de persoon te ondersteunen bij het opstaan en zitten.
 • Onderhoud: Het is belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van de hulpmiddelen en om hulpmiddelen te kiezen die gemakkelijk schoon te maken zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Bijvoorbeeld, een toiletverhoger van plastic kan gemakkelijk worden schoongemaakt, terwijl een toiletverhoger van hout extra onderhoud nodig heeft.
 • Veiligheid: Het is belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van de hulpmiddelen en om hulpmiddelen te kiezen die veilig zijn voor de persoon. Bijvoorbeeld, een toiletbeugel moet stevig en veilig aan de muur bevestigd zijn om te voorkomen dat de persoon valt.

Ergotherapie en toilet hulpmiddelen

Ergotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het helpen van mensen bij het kiezen van toilet hulpmiddelen. Ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in het beoordelen van de behoeften van mensen en het adviseren van hulpmiddelen die passen bij de behoeften van de persoon.

Ergotherapeuten kunnen mensen helpen bij het kiezen van toilet hulpmiddelen door de persoon te observeren tijdens het toiletbezoek en door te kijken naar de medische conditie van de persoon. Ergotherapeuten kunnen ook helpen bij het aanpassen van hulpmiddelen aan de behoeften van de persoon en bij het trainen van de persoon in het gebruik van de hulpmiddelen.

Ergotherapeuten kunnen ook helpen bij het aanpassen van de badkamer aan de behoeften van de persoon. Bijvoorbeeld, ergotherapeuten kunnen adviseren over de hoogte van de wastafel, de positie van het toilet en de toegankelijkheid van de douche. Ergotherapeuten kunnen ook adviseren over de beste manier om de badkamer te organiseren om de veiligheid en het gebruiksgemak te verbeteren.

Conclusie

Toilet hulpmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen van mensen met beperkte mobiliteit of met aandoeningen die extra aandacht nodig hebben voor de persoonlijke hygiëne. Bij het kiezen van toilet hulpmiddelen zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, waaronder de medische conditie van de persoon, de beschikbare ruimte, het budget, het gebruiksgemak, het onderhoud en de veiligheid.

Ergotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen van mensen bij het kiezen van toilet hulpmiddelen en bij het aanpassen van de badkamer aan de behoeften van de pers

oon. Ergotherapeuten kunnen helpen bij het adviseren over de beste hulpmiddelen en bij het aanpassen van hulpmiddelen aan de behoeften van de persoon. Ook kunnen ze helpen bij het trainen van de persoon in het gebruik van de hulpmiddelen en bij het aanpassen van de badkamer aan de behoeften van de persoon.

Het is belangrijk om te onthouden dat toilet hulpmiddelen niet alleen kunnen helpen bij het verbeteren van de persoonlijke hygiëne, maar ook bij het verbeteren van de veiligheid en het verminderen van de kans op vallen. Het kiezen van de juiste hulpmiddelen en het aanpassen van de badkamer aan de behoeften van de persoon kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van de persoon.

Nog meer informatie over Toilet hulpmiddelen?

Wilt u nog meer handige zorghulpmiddelen kopen? Optimaliseer uw zelfzorg in het kader van diverse categorieën. Denk hierbij het vergroten van de zelfstandigheid met aan en uitkleedhulpmiddelen als bijvoorbeeld braces. Maar ook om te kijken hoe u met boodschappen hulpmiddelen zelf uw maaltijden kan blijven organiseren. Huishoud hulpmiddelen zijn hierop een mooie aanvulling. Of ervaart u moeilijkheden bij het hanteren van bestek, dan zijn eet en drinkhulpmiddelen wellicht aan te raden. Ook het organiseren van medicatie met medicatie hulpmiddelen is een onderdeel. Als u zelf naar de badkamer wil blijven kunnen dan kunt u zich inlezen in de verschillende toilethulpmiddelen of hulpmiddelen bij douchen. En als laatste bestaan er natuurlijk ook slaaphulpmiddelen. Dit is natuurlijk ook belangrijk als kers op de taart.

Om het opstaan van de toilet te vergemakkelijken kan een toiletframe, toiletverhoger (WC verhoger) of toiletbeugel handig zijn. Als de toilet niet op dezelfde etage is dan kan een postoel of (WC stoel of Toiletstoel) urinaal of plasfles een goede uitkomst zijn. 

Er zijn ook opties als er sprake is van incontinentie. Denk dan aan incontinentiemateriaal, urine alarmsysteem of app bij incontinentie. Ook de hygiëne op de toilet kan soms moeilijk zijn. Een Clean Bum, toiletpapierstang of zelf een spoelfohn toilet is dan het overwegen waard om in te zetten. 

Ook op het gebied van mobiliteit en veiligheid zijn veel oplossingen te bedenken. Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt.
Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO? 

Meest gestelde vragen over toilet hulpmiddelen

Welke verschillende soorten toilet hulpmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten toilet hulpmiddelen beschikbaar, zoals toiletverhogers, toiletbeugels, opklapbare toiletbeugels, toiletframes en commodes.

Hoe kan ik het beste een toiletverhoger kiezen?

Bij het kiezen van een toiletverhoger is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte, de vorm en het materiaal. Daarnaast kan het raadzaam zijn om advies te vragen aan een ergotherapeut.

Welke toiletbeugel is het beste voor mij?

Het type toiletbeugel dat het beste is voor een persoon hangt af van de specifieke behoeften van de persoon, zoals de mobiliteit en de beschikbare ruimte in de badkamer.

Kan ik een toiletbeugel zelf installeren?

Het is afhankelijk van het type toiletbeugel. Sommige toiletbeugels kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd met behulp van schroeven, terwijl andere beugels mogelijk professionele installatie vereisen.

Kan een toiletverhoger worden gebruikt met een bidet?

In de meeste gevallen kan een toiletverhoger worden gebruikt met een bidet, maar het is belangrijk om te controleren of de hoogte van de bidet geschikt is voor de verhoogde zitting.

Hoe maak ik mijn toilet hulpmiddelen schoon?

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het schoonmaken van toilet hulpmiddelen. Over het algemeen kunnen de meeste hulpmiddelen worden schoongemaakt met een mild reinigingsmiddel en warm water.

Kan ik mijn toiletbeugel meenemen op reis?

Dit hangt af van het type toiletbeugel. Sommige beugels zijn opvouwbaar en draagbaar, terwijl andere beugels bevestigd moeten worden aan de muur en niet gemakkelijk kunnen worden meegenomen.

Welke materialen worden gebruikt bij het maken van toilet hulpmiddelen?

Toilet hulpmiddelen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder kunststof, metaal en hout.

Moet ik extra voorzichtig zijn bij het gebruik van toilet hulpmiddelen als ik een medische aandoening heb?

Als u een medische aandoening heeft, is het belangrijk om advies te vragen aan een arts of ergotherapeut voordat u toilet hulpmiddelen gebruikt. Zij kunnen u adviseren over welke hulpmiddelen geschikt zijn voor uw specifieke aandoening.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Toilet Hulpmiddelen je Dagelijks Leven Verbeteren (2023)

Laat een reactie achter