In dit artikel

Spelletjes op de Tablet: Leuke en Leerzame Opties voor Ouderen (2023)

Spelletjes op de Tablet: Leuke en Leerzame Opties voor Ouderen (2023)

In dit artikel

Het vinden van vermakelijke en educatieve spelletjes voor ouderen kan soms een uitdaging zijn. Net als u, heb ik me ook gerealiseerd dat het essentieel is om geschikte spellen te vinden die op een plezierige manier het geheugen van onze oudere dierbaren stimuleren.

Daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan en dit artikel zit boordevol leuke en leerzame spelletjes die speciaal voor ouderen zijn ontworpen voor gebruik op de tablet. Ontdek hoe deze opties niet alleen zorgen voor vermaak, maar ook de cognitieve vaardigheden scherpen.

Kort samengevat:

Ik heb de SeniorenTAB SA8W verkozen tot de beste senioren tablet. De tablet heeft een eenvoudige menustructuur en is bovendien voorzien van WhatsApp, waardoor het mogelijk is om met elkaar in contact te blijven. Dankzij het extra grote lettertype, kunt u gemakkelijk berichten, de krant lezen of e mailen.

Samenvatting

 • Op tablets zijn er veel leuke en leerzame spelletjes voor ouderen beschikbaar, zoals woordspellen, cognitieve spellen en puzzels.
 • Deze spellen helpen bij het stimuleren van het geheugen, het verbeteren van cognitieve vaardigheden en zorgen voor vermaak en ontspanning.
 • Ouderen kunnen ook interactieve activiteiten op hun tablet doen, zoals klassieke bordspellen, artistieke activiteiten en aangepaste lichaamsbeweging spellen.

Spelletjes op de Tablet: Leuke en Leerzame Opties voor Ouderen

Tablets bieden talloze leuke en leerzame spelletjes voor ouderen, zoals woordspellen, cognitieve spellen en puzzels.

Woordspellen

Woordspellen zijn top voor ouderen. Ze helpen het brein fit te houden. Met deze spellen oefen je je taal en geheugen. Er zijn veel soorten woordspellen. Je hebt bijvoorbeeld Scrabble.

Dit spel kun je tegen anderen spelen op je tablet. Ook is er Wordfeud. Dit is net als Scrabble, maar dan online. Het is leuk én goed voor je brein! Je kunt het spelen waar je maar wilt.

En je kunt pauzeren wanneer je maar wilt. Probeer het eens!

Cognitieve spellen

Cognitieve spellen zijn spellen die het denkvermogen en de cognitieve vaardigheden van ouderen stimuleren. Deze spellen helpen bij het trainen van het geheugen, het verbeteren van het probleemoplossend vermogen en het bevorderen van de concentratie.

Voorbeelden van cognitieve spellen zijn puzzels, memory-spellen en strategische bordspellen zoals schaken. Deze spellen kunnen gespeeld worden op een tablet, wat het gemakkelijk maakt voor ouderen om toegang te krijgen tot deze leuke en leerzame activiteiten.

Het spelen van cognitieve spellen op een tablet kan helpen bij het behouden en verbeteren van de cognitieve functies, en tegelijkertijd zorgen voor vermaak en ontspanning.

Puzzels

Puzzels zijn populaire spellen die ouderen kunnen spelen op hun tablet. Puzzels zijn leuk en stimulerend voor de geest. Ze kunnen helpen bij het trainen van het geheugen, het bevorderen van probleemoplossende vaardigheden en het verbeteren van de concentratie.

Er zijn verschillende soorten puzzels beschikbaar, zoals kruiswoordraadsels, sudoku en legpuzzels. Deze puzzels kunnen worden gedownload als apps op de tablet of online worden gespeeld.

Het is een leuke activiteit om te doen in je vrije tijd en het kan ook een gezellige bezigheid zijn om samen met anderen te doen.

Interactieve Activiteiten om Ouderen te Stimuleren

– Klassieke bordspellen zorgen voor een leuke en interactieve manier van bezig zijn voor ouderen.

– Artistieke activiteiten zoals tekenen en schilderen stimuleren de creativiteit en helpen bij het ontspannen.

– Aangepaste lichaamsbeweging spellen zoals yoga of tai chi kunnen helpen bij het behouden van flexibiliteit en kracht.

Klassieke bordspellen

Ik hou ervan om klassieke bordspellen te spelen. Spellen zoals schaken, dammen, mens-erger-je-niet en Monopoly zijn erg leuk en uitdagend. Ze stimuleren ook het denkvermogen en de strategische vaardigheden. Als ik een spelletje speel op mijn tablet, kan ik tegen de computer spelen of zelfs online tegen andere mensen. Het is een geweldige manier om mijn tijd te verdrijven en plezier te hebben!

Artistieke activiteiten

Ik ben gek op artistieke activiteiten! Ze zijn niet alleen leuk, maar ook stimulerend voor de creativiteit en het geheugen. Hier zijn een paar ideeën voor artistieke activiteiten die ouderen kunnen doen op hun tablet:

 1. Kleuren: Er zijn veel kleurplaat-apps beschikbaar waar ouderen mooie afbeeldingen kunnen inkleuren met verschillende kleuren en patronen.
 2. Tekenen: Ouderen kunnen gebruik maken van tekenapps om hun eigen kunstwerken te maken. Ze kunnen experimenteren met verschillende penselen, kleuren en stijlen.
 3. Fotobewerking: Met fotobewerkings-apps kunnen ouderen foto’s bewerken door filters toe te passen, bijschriften toe te voegen of collages te maken van hun favoriete herinneringen.
 4. Muziek maken: Er zijn apps beschikbaar die ouderen in staat stellen om muziek te maken door verschillende instrumenten en geluidseffecten te combineren.
 5. Digitale scrapbooking: Door gebruik te maken van speciale apps kunnen ouderen digitale scrapbooks maken met foto’s, tekst en decoratieve elementen.
 6. Online kunstgalerieën bezoeken: Ouderen kunnen virtueel kunstgalerijen bezoeken en genieten van prachtige kunstwerken van over de hele wereld zonder hun huis te verlaten.
 7. Animatie maken: Met animatie-apps kunnen ouderen animaties creëren door afbeeldingen stap voor stap te laten bewegen.
 8. Creatieve schrijfopdrachten: Ouderen kunnen schrijf-apps gebruiken om hun eigen verhalen, gedichten of dagboeken te schrijven en hun creativiteit en schrijfvaardigheid te stimuleren.

Aangepaste lichaamsbeweging

Aangepaste lichaamsbeweging is belangrijk voor ouderen. Het helpt bij het behouden van kracht en mobiliteit. Er zijn verschillende activiteiten die geschikt zijn voor ouderen, zoals wandelen, tai chi en stoelyoga. Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon op zijn eigen tempo moet bewegen en zich comfortabel moet voelen tijdens de oefeningen. Aangepaste lichaamsbeweging kan worden gedaan in groepsverband of individueel, en kan zowel binnen als buiten plaatsvinden.

Meer over ‘Seniorentablet’

Als senior is het kiezen van de juiste tablet essentieel. Bij het maken van een tablet keuze voor senioren zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van de privacy tips en om te weten welke apps geschikt zijn voor seniorentablets. Het gebruik van internet op de tablet en het begrijpen van de voordelen van tablets voor senioren zijn eveneens cruciaal.

Met de juiste instellingen kan het gebruik van de tablet eenvoudiger worden, en het opzetten van email is ook een belangrijke stap. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de digitale wereld, biedt sociale media een geweldige kans om verbonden te blijven. Daarnaast bieden spelletjes vermaak en kunnen senioren hun foto’s beheren op hun tablet. Voor degenen die extra hulp nodig hebben, zijn er tablet cursussen voor senioren, en het is ook goed om te kijken naar geschikte accessoires. Ten slotte, met gezondheid in gedachten, zijn er speciale gezondheid apps, terwijl video bellen het makkelijker maakt om contact te houden met dierbaren. En vergeet het tablet onderhoud niet om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde Vragen

1. Welke soorten spellen voor ouderen zijn er op de tablet?

Er zijn veel soorten tablet spellen voor ouderen, zoals educatieve spellen, ontspanningsspellen, en bewegingsspellen.

2. Zijn er gratis spelletjes voor ouderen op de tablet?

Ja, er zijn veel gratis spelletjes voor ouderen zoals woordzoeker spellen en strategiespellen die je op de tablet kunt spelen.

3. Zijn er speciale spelletjes voor dementerende ouderen?

Ja, er zijn specifieke spelletjes ontworpen voor dementerende ouderen om hun geheugen te trainen en interactieve activiteiten te bevorderen.

4. Kan ik ook spellen op mijn smartphone spelen?

Ja, veel van de online spelletjes en apps ontworpen voor de tablet zijn ook geschikt voor de smartphone.

5. Wat is het doel van deze spellen voor ouderen?

Deze spellen hebben als doel om zowel de geest als het lichaam van ouderen te stimuleren, terwijl ze plezier hebben.

6. Zijn er ook educatieve apps voor senioren?

Ja, er zijn veel educatieve apps beschikbaar die kennis en plezier combineren in één, perfect voor senioren.

» Referenties


1. Petrie, H. & Darzentas, J. S. (2017). Older People’s Use of Tablets and Smartphones: A Review of Research. International Conference on Universal Access in Human-Computer Interaction, UAHCI 2017: Universal Access in Human–Computer Interaction. Design and Development Approaches and Methods, pp 85–104.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-58706-6_7

2. Vaportzis, E., Clausen, M. G., & Gow, A. J. (2017). Older Adults Perceptions of Technology and Barriers to Interacting with Tablet Computers: A Focus Group Study. Front. Psychol., 04 October 2017, Sec. Human-Media Interaction, Volume 8 – 2017.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01687/full

» Referenties

Conclusie beste seniorentablet 2023 

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Spelletjes op de Tablet: Leuke en Leerzame Opties voor Ouderen (2023)

Laat een reactie achter