In dit artikel

Hoe Kies je een Tablet: Gids voor Senioren

Hoe Kies je een Tablet: Gids voor Senioren (2023)

In dit artikel

Bent u in de war over welke tablet het beste is voor senioren? U bent niet alleen, ik heb hetzelfde probleem ervaren en ben op zoek gegaan naar een oplossing. Dit artikel helpt u de beste seniorentablet te kiezen met tips voor het verbeteren van het gebruiksgemak en aanbevelingen voor de meest geschikte modellen.

Ontdek hoe u technologie eenvoudig en plezierig kunt maken voor ouderen.

Kort samengevat:

Ik heb de SeniorenTAB SA8W verkozen tot de beste senioren tablet. De tablet heeft een eenvoudige menustructuur en is bovendien voorzien van WhatsApp, waardoor het mogelijk is om met elkaar in contact te blijven. Dankzij het extra grote lettertype, kunt u gemakkelijk berichten, de krant lezen of e mailen.

Samenvatting

 • iPad kan een goede keuze zijn voor senioren vanwege de grote knoppen en eenvoudig menu.
 • Prijzen van de iPad 2021 variëren afhankelijk van het model en opslagcapaciteit.
 • Aanpassingen aan de tablet instellingen, zoals vergroten van tekst en verhogen van contrast, kunnen het gebruiksgemak voor senioren verbeteren.
 • Geef rustig en geduldig uitleg aan senioren over hoe de tablet werkt en moedig hen aan om stap voor stap te leren.

De beste seniorentablet kiezen

Bij het kiezen van de beste seniorentablet is het belangrijk om te letten op geschikte modellen en opslagcapaciteiten.

Geschikte iPad voor ouderen

Een iPad kan een goede keuze zijn voor ouderen. De knoppen zijn groot en het menu is simpel. Ook zijn er vele leuke apps voor ouderen. Deze apps helpen bij dingen als het lezen van boeken, het spelen van spelletjes en het bekijken van foto’s.

Ouderen kunnen hier veel plezier aan beleven.

Prijzen van de iPad 2021

De prijzen van de iPad 2021 variëren, afhankelijk van het model en de opslagcapaciteit. De iPad 2021 is verkrijgbaar in verschillende modellen, zoals de iPad Air, iPad Pro en de standaard iPad.

De prijzen beginnen bij ongeveer €389 voor de basisconfiguratie van de standaard iPad met 32GB opslagruimte. Voor meer opslagruimte en extra functies zoals 4G-connectiviteit, kunnen de prijzen oplopen tot meer dan €1.000.

Het is belangrijk om de verschillende modellen en hun specificaties te vergelijken om de beste keuze te maken binnen het gewenste budget.

Apps en functies voor senioren

Als het gaat om apps en functies voor senioren, zijn er veel opties die kunnen helpen bij het gebruiksgemak van een tablet. Een belangrijke functie is een groter lettertype, dat het lezen gemakkelijker maakt.

Daarnaast zijn er apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor senioren, zoals gezondheids- en welzijns-apps, hersentrainers en sociale media-apps. Ook zijn er functies zoals spraakbesturing en handschriftinvoer die het gebruik van de tablet vereenvoudigen voor mensen met beperkte mobiliteit of dexterity.

Het is ook handig om te kijken naar tablets met ingebouwde simkaart-functionaliteit, zodat senioren altijd verbonden kunnen blijven, zelfs zonder wifi.

Het gebruiksgemak van seniorentablets verbeteren

Pas de instellingen van de tablet aan om het gebruiksgemak voor senioren te verbeteren.

Aanpassingen aan de instellingen voor senioren

Als je een tablet gebruikt, kun je bepaalde instellingen aanpassen om het gebruiksgemak voor senioren te verbeteren. Hier zijn enkele aanpassingen die je kunt doen:

 1. Vergroot de tekst: Je kunt de tekstgrootte op de tablet vergroten, zodat deze gemakkelijker leesbaar is voor senioren. Ga naar de instellingen van de tablet en zoek naar ‘Weergave’ of ‘Lettertype’. Pas daar de grootte aan naar een comfortabel niveau.
 2. Verhoog het contrast: Senioren hebben soms moeite met het onderscheiden van kleuren. Door het contrast op de tablet te verhogen, wordt de tekst en andere elementen duidelijker zichtbaar. Dit kan vaak worden aangepast in ‘Toegankelijkheid’ of ‘Beeldscherm’ in de instellingen.
 3. Activeer spraakassistentie: Spraakassistentie kan ontzettend handig zijn voor senioren die moeite hebben met typen of navigeren op een touchscreen. De meeste tablets hebben ingebouwde spraakassistentie die kan worden geactiveerd in de instellingen.
 4. Maak gebruik van eenvoudige modus: Sommige tablets hebben een ‘eenvoudige modus’ waarbij alleen essentiële functies worden weergegeven en overbodige functies worden verborgen. Dit maakt het gebruik van de tablet minder overweldigend voor senioren.
 5. Pas meldingen aan: Senioren kunnen overweldigd raken door constante meldingen op hun tablets. Door meldingsinstellingen aan te passen, kun je bepalen welke apps meldingen mogen geven en voor welke apps meldingen worden uitgeschakeld.
 6. Beperk toegang tot bepaalde apps: Als je zorgen hebt dat senioren per ongeluk belangrijke instellingen of gegevens wijzigen, kun je de tablet zo instellen dat toegang tot bepaalde apps wordt beperkt. Dit geeft gemoedsrust en voorkomt eventuele problemen.

Tips om ouderen te overtuigen en te begeleiden bij het gebruik van een tablet

Ik heb een paar tips om ouderen te helpen bij het gebruik van een tablet:

 • Leg rustig en geduldig uit hoe de tablet werkt. Laat ze zien hoe ze kunnen tikken, vegen en zoomen op het scherm.
 • Moedig hen aan om te oefenen en stap voor stap te leren. Begin met eenvoudige taken zoals foto’s bekijken of berichten sturen.
 • Wijs op de voordelen van het gebruik van een tablet, zoals het kunnen communiceren met familie en vrienden via videochat of het bekijken van hun favoriete tv-programma’s.
 • Help bij het installeren van handige apps die speciaal ontworpen zijn voor senioren, zoals apps voor gezondheidsmonitoring, geheugentraining en nieuwslezen in grote letters.
 • Maak de tablet gebruiksvriendelijk door tekstgrootte en helderheid aan te passen naar wat zij prettig vinden.
 • Zorg ervoor dat er altijd beschermende hoesjes en screenprotectors worden gebruikt om eventuele schade te voorkomen.
 • Bied regelmatige ondersteuning aan door vragen te beantwoorden en hen te helpen bij problemen of moeilijkheden die ze tegenkomen.
 • Moedig hen aan om tutorials of handleidingen online te bekijken als ze meer willen leren over specifieke functies of taken.

Meer over ‘Seniorentablet’

Als senior is het kiezen van de juiste tablet essentieel. Bij het maken van een tablet keuze voor senioren zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van de privacy tips en om te weten welke apps geschikt zijn voor seniorentablets. Het gebruik van internet op de tablet en het begrijpen van de voordelen van tablets voor senioren zijn eveneens cruciaal.

Met de juiste instellingen kan het gebruik van de tablet eenvoudiger worden, en het opzetten van email is ook een belangrijke stap. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de digitale wereld, biedt sociale media een geweldige kans om verbonden te blijven. Daarnaast bieden spelletjes vermaak en kunnen senioren hun foto’s beheren op hun tablet. Voor degenen die extra hulp nodig hebben, zijn er tablet cursussen voor senioren, en het is ook goed om te kijken naar geschikte accessoires. Ten slotte, met gezondheid in gedachten, zijn er speciale gezondheid apps, terwijl video bellen het makkelijker maakt om contact te houden met dierbaren. En vergeet het tablet onderhoud niet om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de “Hoe Kies je een Tablet: Gids voor Senioren”?

“Hoe Kies je een Tablet: Gids voor Senioren” is een praktische koopgids van XLgids, met duidelijke afbeeldingen en een simpele layout om senioren te helpen bij het kiezen van een gebruiksvriendelijke tablet.

2. Waarom heb ik een tablet voor senioren nodig?

Een senioren tablet, zoals de iPad voor senioren, heeft grote letters en is makkelijker te gebruiken. Hierdoor is het ideaal voor ouderen die niet gewend zijn aan technologie.

3. Bestaat er een tablet met simkaart en WhatsApp?

Ja, er zijn tablets met simkaart die ook WhatsApp ondersteunen. Deze functies maken het gemakkelijk om te communiceren met familie en vrienden.

4. Hoe kan de “Tablet gids” me helpen bij mijn tablet aankoop?

De “Tablet gids” geeft advies over welke tablet je het beste kunt kopen, maakt vergelijkingen tussen verschillende tablets en geeft informatie over de specificaties en functies van elk model.

5. Kunnen alle senioren een tablet gebruiken?

Met de juiste begeleiding kunnen de meeste senioren leren hoe ze een tablet moeten gebruiken. Een tablet voor ouderen is ontworpen om zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn.

» Referenties


1. Petrie, H. & Darzentas, J. S. (2017). Older People’s Use of Tablets and Smartphones: A Review of Research. International Conference on Universal Access in Human-Computer Interaction, UAHCI 2017: Universal Access in Human–Computer Interaction. Design and Development Approaches and Methods, pp 85–104.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-58706-6_7

2. Vaportzis, E., Clausen, M. G., & Gow, A. J. (2017). Older Adults Perceptions of Technology and Barriers to Interacting with Tablet Computers: A Focus Group Study. Front. Psychol., 04 October 2017, Sec. Human-Media Interaction, Volume 8 – 2017.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01687/full

» Referenties

Conclusie beste seniorentablet 2023 

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Kies je een Tablet: Gids voor Senioren (2023)

Laat een reactie achter