In dit artikel

Tablet Instellingen: Optimale Configuratie voor Ouderen (2023)

In dit artikel

Het kan voor ouderen lastig zijn om een tablet te bedienen vanwege de soms complexe instellingen. Het is echter mogelijk om met enkele eenvoudige aanpassingen een tablet gebruiksvriendelijker te maken voor senioren.

In dit artikel geven we je een heldere handleiding over de optimale configuratie van een tablet voor ouderen, zodat ze er zonder probleem mee kunnen werken. Lees verder en ontdek hoe technologie ook voor senioren toegankelijk kan zijn.

Kort samengevat:

Ik heb de SeniorenTAB SA8W verkozen tot de beste senioren tablet. De tablet heeft een eenvoudige menustructuur en is bovendien voorzien van WhatsApp, waardoor het mogelijk is om met elkaar in contact te blijven. Dankzij het extra grote lettertype, kunt u gemakkelijk berichten, de krant lezen of e mailen.

Samenvatting

 • Pas de instellingen van een Android – tablet aan om het gebruik ervan voor ouderen gemakkelijker te maken, zoals het vergroten van het lettertype, het verhogen van de helderheid en het instellen van grote pictogrammen.
 • Gebruik een Android – launcher om het startscherm en de pictogrammen groter en gemakkelijker leesbaar te maken voor senioren.
 • Pas de instellingen van een iPad aan, zoals het aanpassen van het lettertype, het inschakelen van de vergrootglasfunctie en het gebruik van spraakopdrachten met Siri.
 • Overweeg speciale tablets voor ouderen of mensen met dementie die extra functies bieden om het gebruiksgemak te vergroten en te helpen bij cognitieve vaardigheden.
 • Bij het kiezen van een tablet voor ouderen, let op factoren zoals schermgrootte, toegankelijkheid en applicaties, en bekijk reviews en aanbevelingen voor de juiste keuze.

Optimale configuratie voor tablets voor ouderen

Het aanpassen van Android-instellingen voor een gebruiksvriendelijkere ervaring voor ouderen.

Aanpassen van Android-instellingen

Het aanpassen van de instellingen van een reguliere Android-tablet maakt het gebruik ervan voor senioren gemakkelijker. Hier zijn manieren om dit te doen:

 1. Kies grote letters. Dit maakt het lezen op de tablet makkelijker voor senioren.
 2. Zet de helderheid hoog. Een helder scherm is beter zichtbaar voor oudere ogen.
 3. Stel grote pictogrammen in. Grote pictogrammen zijn duidelijker en makkelijker aan te raken voor ouderen.
 4. Gebruik een simpel startscherm. Een simpel startscherm is minder verwarrend en makkelijk te gebruiken.
 5. Zet onnodige apps uit. Minder apps maken de tablet minder ingewikkeld.
 6. Zet energiebesparingsmodus aan bij lage accu – levensduur.

Gebruik van Android-launchers voor een alternatief startscherm

Een handige manier om een reguliere tablet gebruiksvriendelijker te maken voor senioren is door het gebruik van Android-launchers voor een alternatief startscherm. Met een launcher kunnen de pictogrammen en de lay-out van het startscherm worden aangepast, waardoor ze groter en gemakkelijker te lezen zijn.

Daarnaast kunnen er handige snelkoppelingen worden toegevoegd voor veelgebruikte apps, zodat senioren snel toegang hebben tot bijvoorbeeld hun favoriete nieuws-app of fotoalbum. Een voorbeeld van een populaire Android-launcher voor senioren is “Big Launcher”, die speciaal is ontworpen om de navigatie eenvoudiger te maken en de functionaliteiten van de tablet te vereenvoudigen.

Er zijn ook andere launchers beschikbaar, zoals “Nova Launcher” en “Apex Launcher”, waarmee het startscherm volledig kan worden aangepast naar de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker.

iPad-instellingen voor ouderen

 • Pas het lettertype en de tekstgrootte aan in de instellingen van de iPad.
 • Schakel de “Vergrootglas” functie in voor gemakkelijker lezen.
 • Stel een wachtwoord of Touch ID in om de iPad veilig te houden.
 • Activeer de “AssistiveTouch” functie voor eenvoudige toegang tot veelgebruikte commando’s.
 • Gebruik de “Toegankelijkheidsinstellingen” om kleuren aan te passen en contrast te verhogen.
 • Schakel Siri in om taken met spraakopdrachten te kunnen uitvoeren.

De beste tablet kiezen voor ouderen.

Er zijn verschillende opties om de beste tablet te kiezen voor ouderen. Een goede keuze is bijvoorbeeld de SeniorenTAB SA8W, die speciaal is ontworpen voor ouderen en gebruiksgemak biedt.

Deze tablet heeft ondersteuning en begeleidingsservices om de tablet gemakkelijk in te stellen en up-to-date te houden.

Een andere optie is de SeniorenTAB S7XL, die zorgt voor goede prestaties zonder ingewikkelde configuraties. Deze tablet biedt een gebruiksvriendelijke ervaring die geschikt is voor senioren.

Daarnaast zijn er tablets beschikbaar die geschikt zijn voor mensen met dementie. Deze tablets hebben speciale functies om te helpen bij het geheugen en de cognitieve vaardigheden van de gebruiker.

Bij het kiezen van een tablet voor ouderen is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals schermgrootte, toegankelijkheid en applicaties. Het is ook handig om naar reviews en aanbevelingen te kijken om de juiste keuze te maken.

Meer over ‘Seniorentablet’

Als senior is het kiezen van de juiste tablet essentieel. Bij het maken van een tablet keuze voor senioren zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van de privacy tips en om te weten welke apps geschikt zijn voor seniorentablets. Het gebruik van internet op de tablet en het begrijpen van de voordelen van tablets voor senioren zijn eveneens cruciaal.

Met de juiste instellingen kan het gebruik van de tablet eenvoudiger worden, en het opzetten van email is ook een belangrijke stap. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de digitale wereld, biedt sociale media een geweldige kans om verbonden te blijven. Daarnaast bieden spelletjes vermaak en kunnen senioren hun foto’s beheren op hun tablet. Voor degenen die extra hulp nodig hebben, zijn er tablet cursussen voor senioren, en het is ook goed om te kijken naar geschikte accessoires. Ten slotte, met gezondheid in gedachten, zijn er speciale gezondheid apps, terwijl video bellen het makkelijker maakt om contact te houden met dierbaren. En vergeet het tablet onderhoud niet om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn tabletinstellingen voor ouderen?

Tabletinstellingen voor ouderen zijn instellingen die het gebruik van een tablet geschikt maken voor bejaarden. Dit kan via het toegankelijkheidsmenu.

2. Hoe maak ik een tablet gebruikersvriendelijk voor een bejaarde?

Je kunt de levensduur verhogen, de simkaart optimaliseren en het toegankelijkheidsmenu aanpassen om een tablet gebruikersvriendelijk voor een bejaarde te maken.

3. Kan een smartphone ook geschikt gemaakt worden voor ouderen?

Ja, net als een tablet kan een smartphone ook geschikt gemaakt worden voor ouderen door gebruik te maken van het toegankelijkheidsmenu.

4. Waar vind ik het toegankelijkheidsmenu op een tablet?

Het toegankelijkheidsmenu vind je in de instellingen van je tablet. Daar kun je de instellingen aanpassen om het gebruik voor bejaarden makkelijker te maken.

» Referenties


1. Petrie, H. & Darzentas, J. S. (2017). Older People’s Use of Tablets and Smartphones: A Review of Research. International Conference on Universal Access in Human-Computer Interaction, UAHCI 2017: Universal Access in Human–Computer Interaction. Design and Development Approaches and Methods, pp 85–104.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-58706-6_7

2. Vaportzis, E., Clausen, M. G., & Gow, A. J. (2017). Older Adults Perceptions of Technology and Barriers to Interacting with Tablet Computers: A Focus Group Study. Front. Psychol., 04 October 2017, Sec. Human-Media Interaction, Volume 8 – 2017.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01687/full

» Referenties

Conclusie beste seniorentablet 2023 

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tablet Instellingen: Optimale Configuratie voor Ouderen (2023)

Laat een reactie achter