Steeds vaker worden we bijgestaan door een zorgrobot

Steeds vaker worden we bijgestaan door een zorgrobot

Het ontzorgen van zorgpersoneel door zware, repetitieve taken die veel tijd kosten over te laten nemen door robots: het klinkt als een verre toekomst, maar in de praktijk gebeurt het al. In Nederland komen we mondjesmaats steeds vaker een zorgrobot tegen, maar in het buitenland worden ze al volop ingezet om de druk op de zorg te verlichten.

Zo werkt een zorgrobot

Anno 2023 is de markt van zorgrobots al behoorlijk uitgebreid. Een zorgrobot kan op diverse manieren de zorgsector ondersteuning bieden. De meeste ondersteuning wordt geboden in het overnemen van repetitieve taken die vaak ook nog eens fysiek veeleisend zijn. Door een zorgrobot in te zetten kan het personeel zich richten op het bieden van persoonlijke zorg met aandacht voor de patiënt, in plaats van bezig te zijn met het desinfecteren van oppervlakten en het rondbrengen van schone was.

Deze taken voert een zorgrobot uit

Er is voor vrijwel iedere taak een zorgrobot die ondersteuning kan bieden. Er zijn zelfs robots die zelf kunnen leren, waardoor ze grotendeels autonoom kunnen opereren. Ze kunnen bijvoorbeeld met elkaar communiceren, zichzelf automatisch naar hun oplaadstation begeven en obstakels en objecten vermijden. Echter hebben de meeste robots nog wel wat hulp nodig bij de opstart: zo moeten ze de ruimtes waarin ze gaan opereren leren kennen en hebben sommige input van een menselijke medewerker nodig, maar verder kunnen ze zelfstandig aan de slag.

Zo is een van de meest populaire zorgrobots er eentje die gemaakt is om de overdracht van virussen te remmen. Zeker gedurende de corona pandemie was deze robot erg in trek, maar hij vormt nog altijd een belangrijke toevoeging aan veel zorgtehuizen en ziekenhuisinstellingen. Werknemers hoeven niet langer het risico te lopen op een besmetting met een virus of ziekte. Deze zorgrobot gaat immers zelf op zoek naar kamers waar op dat moment niemand aanwezig is en reinigt deze middels UV-reiniging en desinfecterende middelen. Daardoor worden niet alleen alle oppervlakken gedesinfecteerd, maar wordt ook de lucht gereinigd. Mocht er toch iemand binnenkomen gedurende het schoonmaakproces, dan stopt de robot automatisch met reinigen.

Een zorgrobot die vieze was ophaalt en schone was rondbrengt

Maar niet alleen voor het reinigen van ruimtes is er een zorgrobot, ook voor het rondbrengen van was, medicijnen en andere objecten zijn er tegenwoordig autonome hulpjes beschikbaar. Met een behoorlijk laadvermogen, spraakbesturing, een gebruiksvriendelijke interface en een beetje kunstmatige intelligentie kan dit technologische hoogstandje langs kamers om zowel spullen te bezorgen als op te halen. Denk aan vuile en schone was, medicijnen, en servies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *