In dit artikel

Spelletjes Voor Ouderen: Plezier En Hersentraining (2023)

In dit artikel

Vindt u het lastig om geschikte activiteiten te vinden die zowel leuk als nuttig zijn voor ouderen? Dat begrijp ik volkomen, omdat ik zelf ook deze uitdaging ben tegengekomen, en daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan.

In dit artikel laat ik zien hoe spelletjes voor ouderen niet alleen voor plezier kunnen zorgen, maar ook voor hersentraining, wat kan helpen bij het scherp houden van het geheugen en het verbeteren van cognitieve vaardigheden.

Klaar om een wereld vol interactieve en plezierige activiteiten voor ouderen te ontdekken?.

Samenvatting

 • Spelletjes voor ouderen, zoals klassieke bordspellen en geheugenspellen, bieden plezier en helpen bij het trainen van het geheugen en cognitieve vaardigheden.
 • Artistieke activiteiten zoals tekenen en schilderen kunnen ouderen plezier, voldoening en verbetering van fijne motoriek bieden.
 • Lezen en deelnemen aan boekenclubs is een geweldige manier voor ouderen om hun geheugen, concentratie en sociale interactie te verbeteren.
 • Aangepaste lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen en yoga, kan de algehele gezondheid en mobiliteit van ouderen verbeteren.

Geheugentraining en denkspelletjes voor ouderen

Klassieke bordspellen zoals schaken, dammen en domino zijn goede keuzes voor ouderen om hun cognitieve vaardigheden te trainen.

Klassieke bordspellen

Ik hou van klassieke bordspellen. Ze zijn leuk en goed voor het brein. Ouderen kunnen genieten van spellen zoals schaken, dammen en domino. Deze spellen helpen om het geheugen scherp te houden.

Ze vragen ook om goede strategieën te maken. Het kaartspel bridge is ook een goede keuze. Dit spel is leuk en zorgt voor veel sociale interactie. Bij SpelPlus kunnen ouderen deze spellen kopen.

Ze hebben ook spellen voor mensen met dementie. Zo zorgen we ervoor dat ouderen plezier hebben en hun brein trainen.

Memory

Memory is een populaire geheugentraining voor ouderen. Met dit spel kunnen ze hun geheugen trainen en tegelijkertijd plezier hebben. Het doel van het spel is om paren van kaarten te vinden die bij elkaar passen.

Wanneer je een paar vindt, verdwijnen de kaarten van het bord. Als je alle paren hebt gevonden, heb je het spel gewonnen. Memory is een eenvoudig en toegankelijk spel dat oudere mensen kunnen spelen om hun geheugen te verbeteren.

Muziekquiz

Een leuke activiteit voor ouderen is het doen van een muziekquiz. Dit is een spel waarbij je vragen krijgt over bekende liedjes en artiesten. Het kan helpen om het geheugen te verbeteren en tegelijkertijd plezier te hebben.

Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over de titel van een liedje, de zanger of zangeres, of het jaar waarin het liedje uitkwam. Je kunt ook muziekfragmenten afspelen en vragen welk liedje het is.

Een muziekquiz kan zowel individueel als in groepsverband worden gespeeld en is een leuke manier om herinneringen op te halen aan favoriete liedjes en artiesten uit het verleden.

Artistieke activiteiten

Mijn favoriete artistieke activiteiten voor ouderen zijn tekenen en schilderen. Deze creatieve bezigheden kunnen veel plezier en voldoening bieden voor senioren. Bovendien stimuleren ze de verbeelding en kunnen ze helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek.

Het is ook een geweldige manier om expressie te uiten en een gevoel van voldoening te krijgen. Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt kunnen worden, zoals potloden, penselen en verf.

Ouderen kunnen zelfstandig tekenen en schilderen of deelnemen aan groepsactiviteiten, zoals een schilderworkshop in een verzorgingstehuis. Het is nooit te laat om je artistieke kant te ontdekken en plezier te hebben met het creëren van kunst!

Geheugen- en reflectiespelletjes

Geheugen- en reflectiespelletjes zijn geweldige manieren voor ouderen om hun geheugen en denkvaardigheden te trainen. Hier zijn enkele ideeën:

 1. Memory: Speel het klassieke memoryspel met kaarten waarbij je paren moet vinden.
 2. Reflectiespelletjes: Gebruik foto’s of afbeeldingen om herinneringen op te roepen en verhalen te delen.
 3. Muziekquiz: Luister naar bekende liedjes en probeer de titels of artiesten te raden.
 4. Artistieke activiteiten: Doe aan tekenen, schilderen of kleuren om creativiteit en concentratie te stimuleren.
 5. Lezen en boekenclub: Lees samen boeken of bespreek favoriete verhalen om het geheugen actief te houden.

Lezen en boekenclub

Lezen is een geweldige activiteit voor ouderen, omdat het niet alleen plezierig is, maar ook het geheugen en de concentratie verbetert. Het lid worden van een boekenclub biedt extra voordelen, zoals sociale interactie en de mogelijkheid om interessante boeken te bespreken.

Het is een geweldige manier voor ouderen om hun liefde voor lezen te delen en nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde interesses hebben. Veel verzorgingstehuizen en bibliotheken organiseren boekenclubs speciaal voor ouderen.

Het kan ook een gezellige en ontspannende activiteit zijn om thuis een boekenclub te starten met vrienden, buren of familieleden. Op deze manier kunnen ouderen samen genieten van het lezen van boeken en het delen van hun gedachten en meningen.

Beweegtips voor ouderen

– Aangepaste lichaamsbeweging kan helpen om de algehele gezondheid en mobiliteit van ouderen te verbeteren, zoals wandelen, zwemmen of yoga.

Aangepaste lichaamsbeweging

Ik vind het belangrijk om actief te blijven, zelfs op oudere leeftijd. Aangepaste lichaamsbeweging is een geweldige manier om fit te blijven en je algehele welzijn te verbeteren. Dit kan eenvoudige activiteiten omvatten zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Daarnaast zijn er ook speciale beweegprogramma’s voor ouderen, zoals stoelgymnastiek of yoga voor senioren. Deze activiteiten kunnen helpen bij het verbeteren van de spierkracht, flexibiliteit en balans, waardoor het risico op vallen wordt verminderd.

Doe mee met een beweeggroep in uw buurt of volg online oefeningen voor ouderen. Vergeet niet om altijd naar uw lichaam te luisteren en uw grenzen te respecteren tijdens het sporten.

Tuinieren

Tuinieren is een geweldige activiteit voor ouderen. Het helpt niet alleen om het lichaam actief te houden, maar kan ook rust en ontspanning bieden. In de tuin werken, planten water geven en bloemen verzorgen kan een gevoel van voldoening en plezier geven.

Bovendien kan tuinieren ook helpen om de cognitieve vaardigheden te stimuleren, zoals concentratie en probleemoplossend vermogen. Het kan ook sociaal contact bevorderen als ouderen samen in de tuin werken of met anderen over hun tuin praten.

Dus als je op zoek bent naar een leuke en zinvolle activiteit voor ouderen, is tuinieren zeker het proberen waard!

Sporten en bewegen voor het brein

Ik geloof sterk dat sporten en bewegen niet alleen goed zijn voor ons lichaam, maar ook voor ons brein. Het is belangrijk voor ouderen om actief te blijven en regelmatig te bewegen.

Dit kan helpen om cognitieve vaardigheden te verbeteren en het risico op cognitieve achteruitgang te verminderen. Er zijn veel verschillende vormen van beweging die ouderen kunnen proberen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan groepslessen speciaal ontworpen voor ouderen, zoals tai chi of yoga. Deze activiteiten kunnen niet alleen het brein stimuleren, maar ook sociaal contact bevorderen en plezier bieden.

Spellen met familie, vrienden of kennissen

Ik geniet ervan om spelletjes te spelen met mijn familie en vrienden. Het is een leuke manier om tijd door te brengen en sociale interactie te hebben. Hier zijn enkele spellen die we graag spelen:

 • Kaartspellen zoals klaverjassen, pesten of bridge.
 • Bordspellen zoals Monopoly, Scrabble of Mens Erger Je Niet.
 • Denkspelletjes zoals 30 Seconds, Pictionary of Triviant.
 • Buitenspellen zoals jeu de boules, trefbal of badminton.

Legpuzzels maken

Legpuzzels maken is een leuke en uitdagende activiteit voor ouderen. Het helpt om het geheugen, de concentratie en de cognitieve vaardigheden te verbeteren. Door het leggen van stukjes van een puzzel wordt het brein gestimuleerd en worden probleemoplossende vaardigheden geoefend.

Bovendien kan het maken van legpuzzels ontspannend en plezierig zijn. Ouderen kunnen kiezen uit verschillende puzzels met verschillende moeilijkheidsgraden, afbeeldingen en thema’s, waardoor het geschikt is voor iedereen.

Het is ook een activiteit die gemakkelijk thuis kan worden uitgevoerd en waar ouderen zelfstandig van kunnen genieten.

Quizzen over muziek of vroeger

Muziekquizzen zijn leuke en interactieve spelletjes voor ouderen. Ze kunnen herinneringen oproepen aan vroeger en het geheugen stimuleren. Het is een activiteit waarbij ouderen kunnen genieten van het luisteren naar muziek en het beantwoorden van vragen.

Het kan ook een leuke manier zijn om met anderen in contact te komen en herinneringen te delen. Muziekquizzen kunnen zowel individueel als in groepen worden gespeeld, en er zijn veel verschillende thema’s om uit te kiezen, zoals jaren ’60 muziek, klassieke hits of favoriete artiesten.

Deze quizzen kunnen eenvoudig online worden gevonden, of zelf gemaakt worden met behulp van muziekspelletjes of songteksten. Het is een geweldige manier om plezier te hebben en tegelijkertijd de hersenen actief te houden.

Meer over ‘Zelfzorg hulpmiddelen’

In het hedendaagse zorglandschap zijn zelfzorg hulpmiddelen van essentieel belang geworden. Of het nu gaat om het behandelen van kleine littekens met littekencreme, het verbeteren van het gehoor met het beste gehoorapparaat, of het lezen van kleine letters met behulp van een vergrootglas of een leesliniaal, deze hulpmiddelen zorgen voor een verhoogde kwaliteit van leven.

Bovendien zijn er verschillende hulpmiddelen die bijdragen aan de gezondheidsbewaking, zoals de oor thermometer, de koortsthermometer en de voorhoofdthermometer. Daarnaast helpt de beste bloeddrukmeter in het monitoren van de bloeddruk en kun je met de beste weegschaal je gewicht in de gaten houden. Voor de ouderen zijn er specifieke activiteiten en spelletjes ontwikkeld een boek standaard of vergrootglas met licht kunnen handig zijn. Terwijl hulpmiddelen zoals de kniesteun, saturatiemeter en de grijparm of grijper Hema de dagelijkse routine vergemakkelijken. Van het worden van een mantelzorger voor ouders tot het kiezen van de perfecte digitale fotolijst, het scala aan hulpmiddelen is uitgebreid en gevarieerd.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn spelletjes voor ouderen?

Spelletjes voor ouderen zijn leuke activiteiten zoals puzzels, denkspellen en beweegspelletjes die helpen bij het trainen van cognitieve vaardigheden en het werkgeheugen van ouderen.

2. Hoe helpen geheugenspelletjes bij hersentraining voor ouderen?

Geheugenspelletjes zoals sjoelen, rummikub en het ballonspel verbeteren het geheugen van ouderen door het oefenen van de concentratie en de mentale stimulatie.

3. Zijn er interactieve activiteiten voor ouderen met dementie?

Ja, er zijn veel activiteiten voor ouderen met dementie zoals cognitieve stimulatie, sociale interactie en creatieve activiteiten die hen helpen om hun hersenen actief te houden.

4. Kunnen senioren hun strategische vaardigheden oefenen met spelletjes?

Ja, leuke spelletjes voor senioren zoals puzzels en denkspellen kunnen helpen om hun logisch denkvermogen te trainen en hun strategische vaardigheden te verbeteren.

5. Zijn er ook sociale activiteiten beschikbaar in verzorgingstehuizen?

Ja, verzorgingstehuizen bieden vaak sociale activiteiten aan om samen met anderen te doen, wat belangrijk is voor de sociale interactie van senioren. Deze spellen stimuleren ook het brein en het lichaam van ouderen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Spelletjes Voor Ouderen: Plezier En Hersentraining (2023)

Laat een reactie achter