In dit artikel

Verschillende soorten Rollators en hun Voordelen

Verschillende soorten Rollators en hun Voordelen (2023)

In dit artikel

Het selecteren van de juiste rollator kan een uitdaging zijn gezien het brede scala aan opties. We begrijpen uw dilemma volledig, want met zoveel verschillende soorten rollators op de markt, kan het lastig zijn om de meest geschikte voor uw behoeften te vinden.

In dit artikel bieden we een gedetailleerd overzicht van verscheidene soorten rollators en hun voordelen om u te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. Zet dus gerust door, u staat op het punt veel te leren.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Verschillende soorten rollators bieden specifieke voordelen, zoals wendbaarheid in kleine ruimtes, lichtgewicht en draagbaarheid, stabiliteit en ondersteuning buitenshuis, speciale ondersteuning voor mensen met Parkinson, comfortabele en veilige ondersteuning met onderarmschalen, handige combinatie van rollator en boodschappentrolley, comfortabele rustmogelijkheden onderweg en speciale eigenschappen voor visueel beperkte gebruikers.
 • Rollators kunnen verschillende soorten banden hebben, zoals zachte banden die zorgen voor betere schokabsorptie en grip.
 • Bij het kiezen van de juiste rollator is het belangrijk om rekening te houden met uw lichaamslengte en -bouw, het gewicht van de rollator voor gemakkelijk gebruik en advies in te winnen bij professionals voor persoonlijk advies.

Driewiel rollators (Delta rollators): Wendbaarheid en gemak in kleine ruimtes

Driewiel rollators, ook wel Delta rollators genoemd, zijn bijzonder wendbaar en ideaal voor gebruik in kleine ruimtes. Dankzij hun unieke driewielige ontwerp bewegen ze moeiteloos door nauwe gangen en deuren, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die binnenshuis extra ondersteuning nodig hebben.

Ze zijn licht van gewicht en vaak gemakkelijk op te vouwen, zodat u ze eenvoudig kunt meenemen of opbergen wanneer ze niet in gebruik zijn. Hoewel ze minder stabiliteit bieden dan hun vierwielige tegenhangers, compenseren ze dat met superieure manoeuvreerbaarheid en gebruiksgemak.

Bovendien kunnen sommige modellen ook buiten worden gebruikt, hoewel ze het beste presteren op vlakke ondergronden. Over het algemeen kan een driewiel rollator een waardevolle aanwinst zijn voor mensen die flexibiliteit en mobiliteit in kleine ruimtes waarderen.

Lichtgewicht rollators: Makkelijk te hanteren en mee te nemen

Lichtgewicht rollators zijn een populaire keuze vanwege hun eenvoudige hantering en gemakkelijke draagbaarheid. Deze rollators zijn gemaakt van lichtgewicht materialen, zoals aluminium, waardoor ze veel minder wegen dan traditionele rollators.

Door hun lichte gewicht zijn ze gemakkelijk te manoeuvreren en kunnen ze eenvoudig worden opgetild en verplaatst. Dit maakt ze ideaal voor mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben, maar ook zelfstandig willen blijven en actief willen blijven.

Daarnaast kunnen lichtgewicht rollators vaak worden opgevouwen tot een compact formaat, wat het gemakkelijk maakt om ze mee te nemen tijdens uitstapjes en reizen. Met een lichtgewicht rollator kunnen mensen genieten van de vrijheid en mobiliteit die ze nodig hebben, zonder zich zorgen te hoeven maken over het gewicht of de draagbaarheid ervan.

Outdoor rollators: Geschikt voor gebruik buitenshuis

Ik vind het geweldig om te zien hoe rollators mensen helpen om hun mobiliteit te behouden, zelfs als ze buiten zijn. Outdoor rollators zijn speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis en bieden de nodige stabiliteit en ondersteuning op verschillende terreinen.

Ze hebben vaak grotere wielen die beter bestand zijn tegen oneffenheden in het wegdek en zorgen voor een soepelere rit. Deze rollators zijn ideaal voor wandelingen in het park, op straat of zelfs op hobbelige paden.

Met een outdoor rollator kunnen gebruikers genieten van de frisse lucht en het buitenleven zonder zich zorgen te maken over hun mobiliteit. Het is geweldig om te weten dat er hulpmiddelen zoals deze beschikbaar zijn om mensen in staat te stellen actief en onafhankelijk te blijven, waar ze ook naartoe willen gaan.

Parkinson rollators: Speciale ondersteuning voor mensen met Parkinson

Als u Parkinson heeft, kan een rollator met speciale ondersteuning u helpen om veilig en comfortabel te blijven bewegen. Deze rollators zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van mensen met Parkinson en bieden extra stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen.

Ze hebben vaak functies zoals een geïntegreerde stoel, verstelbare handgrepen en remmen die gemakkelijk te gebruiken zijn. Parkinson rollators kunnen ook worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker, zodat u zich zelfverzekerd en onafhankelijk kunt verplaatsen.

Het hebben van de juiste rollator kan het verschil maken in uw dagelijks leven en u helpen om actief en mobiel te blijven, zelfs met Parkinson.

Rollators met onderarmschalen: Comfortabele en veilige ondersteuning

Rollators met onderarmschalen bieden comfortabele en veilige ondersteuning aan gebruikers die extra stabiliteit nodig hebben. Deze rollators hebben speciale armsteunen die onder de onderarmen worden geplaatst, waardoor het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld.

Dit zorgt voor minder druk op de handen en polsen, wat vooral nuttig is voor mensen met artritis of zwakke spieren. Rollators met onderarmschalen helpen ook bij het behouden van een goede houding tijdens het lopen, wat rug- en nekklachten kan verminderen.

Met deze rollators kunnen gebruikers zelfverzekerd en comfortabel hun dagelijkse activiteiten uitvoeren, zowel binnen als buiten.

Boodschappen rollators: Handige combinatie van rollator en boodschappentrolley

Boodschappen rollators zijn een handige combinatie van een rollator en een boodschappentrolley. Met deze rollators kunt u gemakkelijk uw boodschappen meenemen, terwijl u comfortabel en stabiel loopt.

Ze hebben vaak een ruime mand of tas waarin u uw boodschappen kunt opbergen. Dit maakt het winkelen veel gemakkelijker, vooral als u hulp nodig heeft bij het dragen van zware tassen.

Een boodschappenrollator is ook ideaal voor mensen die niet alleen op pad kunnen gaan om boodschappen te doen. U kunt uw rollator als hulpmiddel gebruiken tijdens het lopen en deze vervolgens transformeren in een handige boodschappentrolley wanneer u in de supermarkt bent.

Dit bespaart u de moeite van het sjouwen van zware tassen en zorgt ervoor dat u onafhankelijk kunt blijven.

Boodschappen rollators zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen, zodat u er zeker een kunt vinden die bij uw behoeften en voorkeuren past. Het is belangrijk om te kijken naar het gewichtscapaciteit van de rollator, zodat deze geschikt is voor uw boodschappen.

Daarnaast is het handig om te letten op de grootte en stabiliteit van de mand of tas, zodat uw boodschappen veilig mee kunnen.

Rollators met stevig stoeltje: Comfortabel uitrusten onderweg

Rollators met een stevig stoeltje zijn ideaal voor mensen die onderweg comfortabel willen kunnen rusten. Deze rollators zijn uitgerust met een stabiel en comfortabel zitje, zodat gebruikers op elk moment kunnen uitrusten.

Dit is vooral handig voor mensen die wat langer moeten lopen of die snel vermoeid raken tijdens het gebruik van de rollator. Het stevige stoeltje biedt een veilige en comfortabele plek om even uit te rusten en op adem te komen.

Deze rollators zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak en bieden een praktische oplossing voor mensen die behoefte hebben aan extra rustmomenten tijdens het lopen.

Rollators voor slechtzienden: Speciale eigenschappen voor visueel beperkte gebruikers

Als het gaat om rollators voor slechtzienden, zijn er speciale eigenschappen die ontworpen zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van visueel beperkte gebruikers. Deze rollators hebben bijvoorbeeld heldere en opvallende kleuren om de zichtbaarheid te vergroten.

Daarnaast zijn ze vaak voorzien van reflecterende strips en verlichting om ‘s nachts beter zichtbaar te zijn. Verder hebben rollators voor slechtzienden ook tactiele markeringen op de handgrepen en remmen om de gebruiker te helpen bij het vinden van de juiste posities.

Deze specifieke eigenschappen maken het gebruik van een rollator veiliger en gemakkelijker voor mensen met een visuele beperking. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een rollator rekening te houden met deze speciale kenmerken om de mobiliteit en zelfstandigheid van visueel beperkte gebruikers te vergroten.

Rollator banden en hun eigenschappen

Rollators kunnen verschillende soorten banden hebben, zoals harde banden, semi banden, zachte banden en luchtbanden.

Zachte banden: Betere schokabsorptie en grip

Zachte banden op een rollator bieden verschillende voordelen, met name betere schokabsorptie en grip tijdens het gebruik. Deze banden zijn gemaakt van rubber of gelachtig materiaal dat de impact van ongelijke terreinen en oneffenheden in de weg vermindert.

Dit zorgt voor een comfortabelere loopervaring, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor trillingen of pijnlijke gewrichten hebben. Bovendien zorgen de zachte banden voor een betere grip op verschillende oppervlakken, waardoor het risico op uitglijden of vallen wordt verminderd.

Het is belangrijk om te overwegen welk type band het beste bij uw behoeften past en om advies in te winnen bij professionals om de juiste keuze te maken. Samengevat bieden zachtere banden op een rollator betere schokabsorptie en grip, waardoor een comfortabele en veilige loopervaring mogelijk is.

Tips voor het kiezen van de juiste rollator

Bij het kiezen van een rollator is het belangrijk om rekening te houden met uw lichaamslengte en -bouw.

Gewicht: Overweeg het gewicht van de rollator voor gemakkelijk gebruik

 • Het gewicht van de rollator is belangrijk omdat dit invloed heeft op hoe gemakkelijk het is om de rollator te gebruiken.
 • Een lichte rollator is eenvoudiger te hanteren en te manoeuvreren, vooral voor mensen met beperkte kracht of mobiliteit.
 • Een zwaardere rollator kan stabieler zijn, maar kan ook moeilijker te tillen en voortbewegen zijn.
 • Bij het kiezen van een rollator moet je je eigen fysieke kracht en vermogen overwegen om het gewicht van de rollator te dragen en ermee te werken.
 • Als je de rollator vaak moet opvouwen en meenemen, kan een lichtgewicht ontwerp handiger zijn.
 • Let op dat een lichte rollator soms minder stabiliteit biedt dan een zwaardere variant, dus weeg deze factoren goed af bij het maken van je keuze.

Binnen of buiten: Bepaal waar u de rollator voornamelijk zult gebruiken

Ik gebruik mijn rollator voornamelijk binnen. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden bij het bepalen waar u uw rollator hoofdzakelijk zult gebruiken:

 • Als u de rollator hoofdzakelijk binnenshuis wilt gebruiken, kies dan voor een binnenrollator. Deze rollators hebben vaak kleinere wielen en zijn specifiek ontworpen voor gebruik in huiselijke omgevingen.
 • Een binnenrollator biedt extra gemak en manoeuvreerbaarheid in kleine ruimtes, zoals gangen, keukens en badkamers.
 • Denk aan de kenmerken die belangrijk zijn voor binnengebruik, zoals de breedte van de rollator om door smalle deuropeningen te passen en een stabiele constructie voor veiligheid op gladde vloeren.
 • Overweeg ook het gewicht en de wendbaarheid van de rollator binnen. Een lichtgewicht model kan gemakkelijker te hanteren zijn in huiselijke omgevingen.
 • Als u van plan bent om uw rollator zowel binnen als buiten te gebruiken, kunt u ook kiezen voor een multifunctionele optie met banden die geschikt zijn voor verschillende ondergronden.

Opvouwbaarheid: Mogelijkheid tot compact opbergen en meenemen

Als het gaat om rollators, is opvouwbaarheid een belangrijke factor. Een rollator die gemakkelijk op te vouwen en op te bergen is, biedt gebruikers de flexibiliteit om het hulpmiddel mee te nemen waar ze ook naartoe gaan. Hier zijn enkele voordelen van rollators met opvouwbaarheid:

 • Gemakkelijk transport: Door het compacte formaat wanneer opgevouwen, kunnen rollators eenvoudig in de kofferbak van een auto worden geplaatst of zelfs in het openbaar vervoer worden meegenomen. Dit maakt het voor gebruikers mogelijk om hun onafhankelijkheid en mobiliteit te behouden, zelfs als ze onderweg zijn.
 • Ruimtebesparing: Met beperkte ruimte in huis is een opvouwbare rollator ideaal omdat deze weinig ruimte inneemt wanneer hij niet wordt gebruikt. Het kan eenvoudig worden opgevouwen en weggezet in een hoekje of tegen een muur, zodat er geen obstakels ontstaan.
 • Makkelijk op te bergen: Of het nu thuis is, in een restaurant of bij vrienden thuis, een opvouwbare rollator kan discreet worden weggestopt als hij niet nodig is. Dit zorgt voor minder rommel en verhoogt de veiligheid doordat er geen struikelgevaar ontstaat.
 • Handig voor reizen: Voor mensen die vaak reizen of vakanties plannen, is een opvouwbare rollator essentieel. Deze kan gemakkelijk worden meegenomen in de bagage zonder veel extra gewicht toe te voegen. Het biedt gemoedsrust en de mogelijkheid om zelfstandig te blijven tijdens het verkennen van nieuwe plaatsen.
 • Flexibiliteit in gebruik: Opvouwbare rollators kunnen worden aangepast aan verschillende gebruiksbehoeften. Ze kunnen eenvoudig worden uitgeklapt wanneer ze nodig zijn en weer worden opgevouwen als ze niet worden gebruikt. Dit maakt ze ideaal voor zowel buitenshuis als binnenshuis gebruik.

Gebruiksdoel: Stem de rollator af op uw specifieke behoeften en activiteiten

Bij het kiezen van een rollator is het belangrijk om deze af te stemmen op uw specifieke behoeften en activiteiten. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Denk na over waar u de rollator voornamelijk zult gebruiken. Als u voornamelijk binnenshuis bent, kunt u kiezen voor een rollator die specifiek is ontworpen voor gebruik binnenshuis. Als u veel buiten bent, is een outdoor rollator meer geschikt.
 • Overweeg welke functies en accessoires belangrijk zijn voor uw dagelijkse activiteiten. Heeft u bijvoorbeeld behoefte aan een stoeltje om comfortabel uit te rusten? Of wilt u een rollator met onderarmschalen voor extra ondersteuning?
 • Stem de afmetingen van de rollator af op uw lichaamslengte en bouw. Zorg ervoor dat de handgrepen op de juiste hoogte kunnen worden afgesteld.
 • Houd rekening met uw mobiliteitsniveau. Als u moeite heeft met lopen maar nog wel kleine stukjes kunt doen, kan een rollator-rolstoel combinatie handig zijn.
 • Bedenk of u de rollator gemakkelijk wilt kunnen meenemen en opbergen. Een opvouwbare rollator kan hierbij van pas komen.
 • Vraag advies aan een professional om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt die past bij uw specifieke behoeften.

Vraag advies: Raadpleeg een professional voor persoonlijk advies

Als het gaat om het kiezen van de juiste rollator, is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Een rollator moet immers perfect passen bij uw specifieke behoeften en activiteiten.

Een professional kan u helpen bij het beoordelen van uw mobiliteitsbehoeften en u begeleiden bij het selecteren van de juiste rollator. Ze kunnen ook rekening houden met factoren zoals uw lengte, gewichtscapaciteit en het gebruiksgemak van de rollator.

Door een professional te raadplegen, kunt u er zeker van zijn dat u de beste keuze maakt en kunt genieten van meer comfort en gemak tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Conclusion

In dit artikel hebben we verschillende soorten rollators besproken en hun voordelen. Of het nu gaat om wendbaarheid en gemak in kleine ruimtes, stabiliteit en veelzijdigheid, comfortabele ondersteuning of handige functies zoals een zitje of mandje, er is een rollator die voldoet aan de specifieke behoeften van elke gebruiker.

Het kiezen van de juiste rollator is essentieel om de mobiliteit en het zelfvertrouwen te vergroten. Raadpleeg altijd een professional voor persoonlijk advies bij het maken van uw keuze.

Meer informatie over rollators

Op onze blog delen we een schat aan informatie over een belangrijk loophulpmiddel voor mobiliteit – de ‘Rollator‘. Of u nu een nieuwe gebruiker bent, een verzorger, of gewoon meer wilt weten over dit hulpmiddel, we hebben tal van nuttige artikelen voor u klaarstaan.

Bent u nieuw in de wereld van rollators? Begin met ons basiskennisartikel ‘Wat is een rollator‘ en ga daarna verder met ‘Gebruik van een rollator‘. Als je geïnteresseerd bent in de verschillende modellen die er beschikbaar zijn, bekijk dan ons artikel ‘Soorten rollators’.

Veiligheid is van cruciaal belang bij het gebruik van een rollator, dus neem de tijd om onze ‘Veiligheidsmaatregelen rollator‘ te lezen. We gaan ook in op de band tussen een ‘Rollator en zelfstandig wonen‘ en hoe je zorgt voor je hulpmiddel in ‘Rollator onderhoud‘.

Wist je dat er tal van ‘Accessoires voor rollator‘ beschikbaar zijn? We hebben een hele blog gewijd aan dit onderwerp! Ook behandelen we hoe een rollator kan bijdragen aan de ‘Levenskwaliteit‘ en de ‘Ergonomie van rollators‘.

Duik dieper in de ‘Geschiedenis van rollators‘ om een beter inzicht te krijgen in hun ontwikkeling, en bekijk onze gids over de ‘Vergoeding van rollators‘ voor informatie over financiële ondersteuning.

Lees meer over hoe je een rollator kunt gebruiken om een ‘Actieve levensstijl‘ te behouden en over ‘Gebruik van rollators in verschillende omgevingen‘. We hebben ook tips over de ‘Juiste houding bij het gebruik van een rollator‘ en hoe je deze kunt schoonmaken en onderhouden in ‘Rollator schoonmaken en onderhouden‘.

Leer hoe je je rollator kunt ‘Aanpassen voor comfortabel gebruik‘ en ontdek de ‘Juiste wielgrootte op rollators‘. In ‘Leven met een rollator‘ delen we verhalen en adviezen van andere gebruikers.

Als je je afvraagt hoe je een rollator op verschillende terreinen kunt gebruiken, lees dan ‘Rollator op verschillende soorten terrein‘. Tot slot, we begrijpen dat het gebruik van een rollator emotionele gevolgen kan hebben, dus hebben we een artikel ‘Psychologische impact van het gebruik van een rollator‘ om je door deze verandering te begeleiden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de verschillende soorten rollators en hun voordelen?

Er zijn verschillende soorten rollators, zoals standaard rollators, driewiel rollators en lichtgewicht rollators. Standaard rollators bieden stabiliteit en ondersteuning, terwijl driewiel rollators wendbaarder zijn en geschikt voor binnenruimtes. Lichtgewicht rollators zijn makkelijker te hanteren en ideaal voor mensen die mobiliteit willen behouden.

2. Hoe kies ik de juiste rollator voor mijn behoeften?

Bij het kiezen van een rollator is het belangrijk om rekening te houden met uw behoeften en mobiliteitsniveau. Let op factoren zoals stabiliteit, wendbaarheid, gewicht, zithoogte en opvouwbaarheid. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een professionele zorgverlener of ergotherapeut.

3. Wat zijn de voordelen van een opvouwbare rollator?

Een opvouwbare rollator is handig omdat deze gemakkelijk kan worden opgevouwen en meegenomen in bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Dit maakt het mogelijk om de rollator te gebruiken wanneer dat nodig is, zelfs als u onderweg bent.

4. Kan ik een rollator op maat laten maken?

Ja, sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om een rollator op maat te laten maken. Dit kan handig zijn als u specifieke behoeften heeft, zoals een aangepaste zithoogte, speciale handgrepen of accessoires. Neem contact op met een specialist of leverancier om de mogelijkheden te bespreken.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Verschillende soorten Rollators en hun Voordelen (2023)

Laat een reactie achter