In dit artikel

Soorten Medische Kussens: Een Overzicht (2023)

In dit artikel

Hebt u ooit last gehad van ongemak of pijn door een verkeerd kussen? Dit is een probleem waar ikzelf ook mee te maken heb gehad, en na lang zoeken en onderzoek doen, ontdekte ik de wereld van medische kussens.

In dit artikel geef ik een uitgebreid overzicht van verschillende soorten medische kussens, hun voordelen en hoe je het juiste kussen kunt kiezen voor jouw specifieke behoeften. Lees verder om te ontdekken welk kussen u kan helpen bij het vinden van comfort en verlichting!

Key Takeaway

Het beste medische kussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een medisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

 • Medische kussens, zoals orthopedische kussens, gezondheidskussens en medische kussens, kunnen helpen bij het verminderen van ongemak en pijn tijdens het slapen.
 • Orthopedische kussens zijn speciaal ontworpen om het lichaam goed te ondersteunen en kunnen helpen bij nekklachten, rugpijn en pijn in het stuitje.
 • Gezondheidskussens bieden extra comfort en ondersteuning, bevorderen een goede slaaphouding en kunnen bijdragen aan het verminderen van nek- en rugklachten.
 • Bij het kiezen van een medisch kussen is het belangrijk om rekening te houden met de maat, materialen en merken die beschikbaar zijn om ervoor te zorgen dat het kussen past bij jouw behoeften en slaapgewoonten.

Verschillende soorten medische kussens

Er zijn verschillende soorten medische kussens beschikbaar, zoals orthopedische kussens, gezondheidskussens en medische kussens.

Orthopedisch kussen

Een orthopedisch kussen is een speciaal soort kussen. Het is gemaakt om je lichaam goed te steunen. Je kunt zo’n kussen op veel plekken gebruiken. Bijvoorbeeld in bed, maar ook als je zit.

Door de speciale vorm past het kussen zich aan je lichaam aan. Dit zorgt voor een betere slaap- of zithouding. Er zijn veel soorten orthopedische kussens. Elk met hun eigen vorm en maat.

Ze kunnen helpen bij nekklachten, pijn in je rug of bij het stuitje. De bekende merken van orthopedische kussens zijn TEMPUR en Sissel. Elk merk heeft zijn eigen soorten en maten kussens.

Het is altijd belangrijk om goed te kijken welk kussen bij jou past.

Gezondheidskussen

Een gezondheidskussen is een speciaal soort medisch kussen dat ontworpen is om extra comfort en ondersteuning te bieden. Het heeft een orthopedische vorm en zorgt voor een goede ventilatie tijdens het slapen.

Een gezondheidskussen kan helpen bij het verminderen van nek- en rugklachten en het bevorderen van een goede slaaphouding. Er zijn verschillende merken en modellen gezondheidskussens verkrijgbaar, zoals TEMPUR-kussens die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten.

Het beste gezondheidskussen kan worden gekozen op basis van persoonlijke voorkeur en slaapgewoonten.

Medisch kussen

Een medisch kussen is een kussen dat comfort en extra ondersteuning biedt. Het heeft een speciale orthopedische vorm en zorgt voor goede ventilatie. Er zijn verschillende soorten medische kussens, zoals vervormbare kussens, nekrolkussens en gezondheidskussens.

Deze kussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften. Medische kussens kunnen helpen bij het verlichten van nekklachten, rugpijn of andere lichamelijke klachten tijdens het slapen.

Het is belangrijk om het juiste medische kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding en gezondheidsproblemen.

Keuzemogelijkheden en merken

In deze sectie zullen we bespreken welke keuzemogelijkheden er zijn op het gebied van formaten, materialen en merken bij het kiezen van een medisch kussen.

Formaten

Medische kussens zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Hier zijn enkele veelvoorkomende formaten die je kunt vinden:

 1. Standaardformaat: Dit is het meest gangbare formaat voor een medisch kussen. Het past op de meeste bedden en is geschikt voor de meeste slaapposities.
 2. Klein formaat: Dit formaat is handig als je een kleiner bed hebt of als je liever een kleiner kussen wilt gebruiken.
 3. Groot formaat: Als je meer ondersteuning nodig hebt of als je een groter bed hebt, kun je kiezen voor een groot medisch kussen.
 4. Op maat gemaakt: Sommige merken bieden de mogelijkheid om een medisch kussen op maat te laten maken, zodat het perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften en slaaphouding.

Materialen

Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt in medische kussens. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Traagschuim: Dit materiaal reageert op lichaamswarmte en vormt zich naar de contouren van het lichaam, wat zorgt voor optimale ondersteuning.
 • Polyester vezels: Deze vezels zorgen voor een zachte en comfortabele ervaring, terwijl ze ook voldoende steun bieden.
 • Natuurlijke vullingen: Sommige medische kussens maken gebruik van natuurlijke materialen zoals veren, wol of katoen om een veerkrachtige en ademende slaapervaring te bieden.
 • Gel: Gelkussens kunnen helpen om de lichaamstemperatuur tijdens het slapen te reguleren en bieden tegelijkertijd ondersteuning.

Merken

Er zijn verschillende merken die medische kussens aanbieden. Hier zijn enkele populaire merken:

 1. TEMPUR: Bekend om hun ergonomische gezondheidskussens en comfortkussens.
 2. Sissel: Biedt diverse hoofdkussens aan met verschillende vullingen en afmetingen.
 3. IKEA: Verkoopt speciale kussens voor nekklachten en gezondheidskussens.
 4. Action: Heeft een assortiment van medische kussens, waaronder orthopedische en vervormbare kussens.

Meer over ‘Medisch Kussen’

Heeft u zich ooit afgevraagd wat is een medisch kussen? Het kiezen van het juiste kussen kan een wereld van verschil maken. Er zijn verschillende soorten medische kussens beschikbaar, en het is essentieel om te weten hoe je het juiste medische kussen kiest voor jouw specifieke behoeften. Vergeet niet om je te verdiepen in het gebruik en onderhoud van medische kussens om ze zo lang mogelijk in optimale staat te houden.

De voordelen van medische kussens voor de gezondheid zijn talrijk, waaronder de verbetering van de slaapkwaliteit en het bieden van verlichting bij nek en rugpijn. Voor mensen met allergieën is een medisch kussen voor allergieën een uitkomst. Bovendien kan het aanpassen van een medisch kussen voor comfort bijdragen aan een beter zitcomfort en een positief effect op de doorbloeding hebben. Uiteraard is het altijd goed om je te informeren over mogelijke risico’s en bijwerkingen van medische kussens.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn soorten medische kussens?

Soorten medische kussens zijn onder andere het nekkussen, rugkussen, zitkussen, kniekussen, en ergonomisch kussen.

2. Wat doet een ergonomisch kussen?

Een ergonomisch kussen helpt met ondersteuning in bed en wordt op maat gemaakt voor specifieke omstandigheden.

3. Is er een kussen voor nekklachten?

Ja, er is een speciaal orthopedisch hoofdkussen en nekkussen voor nekklachten.

4. Welke soorten kussens gebruik ik voor mijn rug?

Voor rugondersteuning kan je een rugkussen of wigkussen gebruiken. Er is ook een speciaal kussen voor je stuitje.

5. Kan ik een medisch kussen tijdens de zwangerschap gebruiken?

Zeker, er zijn zwangerschapskussens die helpen met slaap en comfort.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste medisch kussen 2023

 • Beste medisch kussen – Guna
 • Beste medisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste medisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste medisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste medisch kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Soorten Medische Kussens: Een Overzicht (2023)

Laat een reactie achter