In dit artikel

Gezond Slapen: Beste Slaaphoudingen voor Nekklachten (2023)

In dit artikel

Heb je last van nekklachten na een lange nacht slapen? Ik begrijp je volledig, want ook ik heb hier regelmatig mee te kampen gehad. Uit mijn uitgebreide onderzoek blijkt dat je slaaphouding een sleutelrol kan spelen in het veroorzaken of verminderen van nekpijn.

In deze blog leer je over de beste slaaphoudingen die kunnen bijdragen aan een pijnvrije nek en een gezondere nachtrust. Laten we de nachtelijke nekklachten aanpakken, klaar voor een betere slaap?.

Key Takeaway

Het beste kussen voor nekklachten van 2023 is Guna. Dit merk heeft een kussen voor nekklachten dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

  • Zijligging kan helpen bij het verlichten van nekklachten tijdens het slapen, zorg voor een stevig kussen en een goed matras.
  • Rugligging is een goede slaaphouding om nekklachten te verminderen, zorg voor een kussen dat je nek ondersteunt en een matras met voldoende ondersteuning.
  • Buikligging wordt niet aanbevolen voor mensen met nekklachten, maar als je toch op je buik wilt slapen, zorg dan voor een laag kussen en een ondersteunend matras.
  • Het vinden van de beste slaaphouding is persoonlijk en kan verschillen per individu, vraag advies aan een professional zoals een fysiotherapeut.

Beste slaaphoudingen voor nekklachten

Zijligging, rugligging en buikligging kunnen allemaal helpen bij het verlichten van nekklachten tijdens het slapen.

Zijligging

Zijligging kan soms tot nekklachten leiden. Dit gebeurt als je hoofdkussen niet stevig genoeg is. Het kussen moet de holte in je nek goed steunen. Slaap je graag op je zij, zorg dan voor een goed kussen.

Dit kan je helpen minder last te hebben van je nek. Ook een goed matras is belangrijk. De houding die je aanneemt tijdens het slapen heeft veel invloed op je rug en nek. Overdag is het goed om te bewegen en van houding te wisselen.

Zo kun je nekklachten voorkomen. Vergeet niet dat een gezond gewicht hierbij ook helpt. Wat de beste slaaphouding is, hangt af van jou als persoon en hoe je gebouwd bent. Probeer verschillende houdingen uit tot je vindt wat voor jou werkt.

Rugligging

Als je last hebt van nekklachten tijdens het slapen, kan slapen op je rug een goede optie zijn. Rugligging zorgt ervoor dat je ruggengraat in een neutrale positie blijft, waardoor de druk op je nek en rug wordt verminderd.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je hoofd goed wordt ondersteund. Gebruik een kussen dat de holte in je nek opvult en zorgt voor een goede uitlijning van je wervelkolom.

Een stevig kussen helpt om je hoofd stabiel te houden en voorkomt dat het naar opzij draait. Zorg er ook voor dat je matras voldoende ondersteuning biedt, zodat je rugspieren kunnen ontspannen tijdens het slapen.

Buikligging

De buikligging is een slaaphouding waarbij je op je buik slaapt. Hoewel dit voor sommige mensen comfortabel kan zijn, is het belangrijk op te merken dat deze slaaphouding vaak niet wordt aanbevolen voor mensen met nekklachten.

Wanneer je op je buik ligt, draai je je hoofd naar de zijkant om te ademen. Dit kan leiden tot spanning in de nek en rug, wat kan resulteren in nekpijn en rugklachten. Bovendien kan de druk op de wervelkolom toenemen, wat kan bijdragen aan herniaklachten.

Als je toch graag op je buik wilt slapen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om nekklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat je kussen niet te hoog is, zodat je hoofd en nek in een meer neutrale positie blijven.

Ook kan het helpen om een ondersteunend matras te gebruiken om de druk op de wervelkolom te verminderen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste slaaphouding is essentieel voor het voorkomen van nekklachten. Zowel de zijligging als rugligging kunnen gunstig zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hoofd en nek goed worden ondersteund.

Een stevig kussen en een matras dat je lichaam goed ondersteunt, kunnen ook helpen bij het verminderen van nekpijn. Onthoud dat elk persoon anders is en dat het vinden van de beste slaaphouding een kwestie is van persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw.

Meer over ‘Kussen voor nekklachten’

Heb je ooit overwogen dat een juist kussen nekklachten kan verminderen? Velen zijn zich niet bewust van het kussens nekklachten verminderen effect. Om te begrijpen welke invloed een kussen kan hebben, is het essentieel om te weten welke nekklachten soorten symptomen er bestaan. Daarbij is het kiezen van een orthopedisch kussen een stap in de goede richting. Het belang van een goed kussen voor de nek kan namelijk niet genoeg benadrukt worden.

Het verschil tussen een nekkussen en een gewoon kussen kan aanzienlijk zijn, vooral als je op zoek bent naar manieren om nekpijn tijdens het slapen te verminderen. De wetenschap achter kussens en nekpijn biedt diepgaande inzichten. Bovendien is het combineren van slaaphoudingen en nekklachten essentieel, net als het begrijpen van de voordelen van matras-kussen combinaties bij nekklachten. Als je eenmaal de kennis hebt, kun je het juiste kussen met nekondersteuning kiezen en werken aan een nachtrust zonder nekklachten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent gezond slapen voor nekklachten?

Gezond slapen voor nekklachten betekent het kiezen van de juiste matras en hoofdkussen, en het hebben van goede slaapgewoonten om nekklachten te behandelen en slaapproblemen te voorkomen.

2. Welke slaaphoudingen zijn goed voor nekpijn?

Slaaphoudingen die goed zijn voor nekpijn zijn meestal zij- of rugslapers. Ze helpen de holte onder de nek te vullen en de rugspieren te ontspannen.

3. Hoe kan een matras en kussenhoogte bijdragen aan het voorkomen van nekklachten?

Een goed gekozen matras en kussenhoogte kunnen bijdragen aan het verminderen van nekpijn door steun te bieden aan de hals en uitlijning tussen uw nek en ruggengraat.

4. Wat zijn enkele tips voor een goede nachtrust om nekklachten te voorkomen?

Enkele tips voor een goede nachtrust omvatten het beoefenen van goede slaaphygiëne, het volgen van een regelmatig slaapritme, en fysiotherapie voor ernstige nekklachten.

5. Hoe kunnen slaapstoornissen bijdragen aan nekklachten?

Slaapstoornissen kunnen leiden tot spanning in de nekspieren, wat kan leiden tot stijve nek en rugpijn tijdens het slapen.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen voor nekklachten 2023

  • Beste kussen voor nekklachten – Guna
  • Beste kussen voor nekklachten hoofdkussen – Perfect Pillow
  • Beste ergo kussen – Guna
  • Beste kussen voor nekklachten rugslaper – Arteni
  • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Guna
  • Beste kussen voor nekklachten buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Gezond Slapen: Beste Slaaphoudingen voor Nekklachten (2023)

Laat een reactie achter