In dit artikel

Slaap Beter met een Ergonomisch Kussen: Tips en Advies (2023)

In dit artikel

Ervaart u moeite met slapen of wordt u elke ochtend wakker met nek- en rugklachten? Dit is een probleem dat ik zeer goed ken en waarvan ik weet dat veel mensen er last van hebben. Feit is, een ergonomisch kussen kan hierbij een enorme hulp zijn.

In dit artikel zal ik u op weg helpen naar een betere nachtrust door middel van tips en adviezen voor ergonomisch slapen met een kussen. Laten we erin duiken!

Key Takeaway

Het beste ergonomisch hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een ergonomisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

 • Een ergonomisch kussen kan helpen bij het verminderen van nek – en rugklachten tijdens het slapen.
 • Het is belangrijk om een ergonomisch kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding en lichaamsbouw.
 • Door de juiste ondersteuning van je nek en rug te bieden, kan een ergonomisch kussen zorgen voor een betere slaapkwaliteit en comfort.
 • Het testen van een kussen voordat je het koopt, kan ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt voor een ontspannen en rustgevende slaapervaring.

Tips voor ergonomisch slapen met een kussen

Kies een gepast ergonomisch kussen dat bij je slaaphouding past.

Kies een gepast ergonomisch kussen

Het kiezen van een goed ergonomisch kussen is heel belangrijk. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 1. Kijk naar jouw slaaphouding. Ben je een rugslaper of buikslaper? Het type ergonomisch kussen dat je nodig hebt, hangt hiervan af.
 2. Denk aan de behoeften van je lichaam. Heb je vaak last van nekklachten of rugklachten? Een ergonomisch kussen kan dan helpen.
 3. Probeer verschillende soorten ergonomische kussens uit. Ga naar winkels zoals Ikea of Jysk om te testen welk soort kussen het beste bij jou past.
 4. Zorg ervoor dat het ergonomische kussen de natuurlijke vorm van je nek en ruggengraat ondersteunt.
 5. Denk aan jouw slaapbehoeften en voorkeuren bij de keuze van een ergonomisch kussen.

Zorg voor de juiste ondersteuning van de nek en rug

Ik zorg ervoor dat mijn ergonomisch kussen de juiste ondersteuning biedt voor mijn nek en rug. Op deze manier kan ik comfortabel slapen en worden mijn nekwervels in een neutrale positie gehouden.

Dit helpt mij om nekklachten en rugklachten te verminderen. Ik zorg ervoor dat het kussen past bij mijn slaaphouding en lichaamsbouw, zodat ik de optimale ondersteuning krijg. Door te kiezen voor een ergonomisch kussen met de juiste hoogte en vorm, kan ik ervoor zorgen dat mijn nek en rug goed worden ondersteund tijdens het slapen.

Dit draagt bij aan een goede slaapkwaliteit en voorkomt slaapproblemen zoals snurken of slapeloosheid. Met de juiste ondersteuning van mijn nek en rug, kan ik genieten van een ontspannen en rustgevende slaapervaring.

Pas de kussenhoogte aan je slaaphouding aan

Ik raad aan om de hoogte van je kussen aan te passen aan je slaaphouding. Het is belangrijk dat je nek en hoofd goed worden ondersteund tijdens het slapen. Als je bijvoorbeeld een rugslaper bent, heb je mogelijk een dunner kussen nodig om je nek in lijn te houden met je ruggengraat.

Een buikslaper kan daarentegen beter een dunner kussen gebruiken of zelfs zonder kussen slapen om spanning op de nek te vermijden. Test verschillende kussenhoogtes om te zien welke het beste bij jouw slaaphouding past.

Onthoud: het doel is om een comfortabele en ontspannen positie te creëren tijdens het slapen.

Test het kussen voor aankoop

Ik raad je aan om altijd een kussen te testen voordat je het koopt. Door het kussen uit te proberen, kun je ervaren of het comfortabel aanvoelt en de juiste ondersteuning biedt voor je nek en rug.

Ga liggen op het kussen en voel of het de natuurlijke vorm van je nek en wervelkolom volgt. Probeer ook verschillende slaaphoudingen uit, zoals op je zij, op je rug en op je buik, om te zien hoe het kussen hierop reageert.

Neem de tijd om het kussen goed uit te proberen voordat je beslist of het bij jou past.

Advies voor een betere slaap met een ergonomisch kussen

Ontdek hoe een ergonomisch kussen jou kan helpen nek- en rugklachten te verminderen, je slaapkwaliteit te verbeteren en slaapproblemen te voorkomen. Lees verder voor meer tips en advies.

Verminder nek- en rugklachten

Met een ergonomisch kussen kun je nek- en rugklachten verminderen. Een ergonomisch kussen zorgt voor de juiste ondersteuning van je nek en rug tijdens het slapen. Het houdt je nekwervels in een neutrale positie, wat de spanning op je spieren vermindert.

Dit kan helpen om pijn en stijfheid in de nek en rug te verminderen. Een ergonomisch kussen past zich aan jouw slaaphouding en lichaamsbouw aan, waardoor je goed kunt ontspannen tijdens het slapen.

Hierdoor kun je beter slapen en word je uitgerust wakker zonder vervelende nek- en rugklachten.

Verbeter slaapkwaliteit en comfort

Met een ergonomisch kussen kan je je slaapkwaliteit en comfort verbeteren. Het juiste kussen zorgt voor optimale ondersteuning van je nek en rug, waardoor je beter kunt ontspannen tijdens het slapen.

Het helpt ook om slaapproblemen zoals snurken of slapeloosheid te voorkomen. Een ergonomisch kussen zorgt ervoor dat je nekwervels in een neutrale positie blijven, wat kan helpen bij het verminderen van nek- en rugklachten.

Met de juiste ondersteuning en comfortabele materialen kan een ergonomisch kussen zorgen voor een algeheel betere slaapervaring.

Voorkom slaapproblemen zoals snurken of slapeloosheid

Met een ergonomisch kussen kun je slaapproblemen zoals snurken of slapeloosheid voorkomen. Het juiste ergonomische kussen zorgt voor de juiste ondersteuning van je nek en rug, wat kan helpen om snurken te verminderen en een betere slaapkwaliteit te bevorderen.

Daarnaast zorgt een ergonomisch kussen voor een ontspannen en comfortabele slaaphouding, waardoor je minder snel last krijgt van slapeloosheid. Het is belangrijk om een ergonomisch kussen te kiezen dat past bij jouw slaapbehoeften en voorkeuren, zodat je optimaal kunt genieten van je slaap.

Verhoog de algehele slaapervaring

Een ergonomisch kussen kan de algehele slaapervaring verbeteren. Door te zorgen voor de juiste ondersteuning van je nek en rug, kunnen nek- en rugklachten verminderd worden. Dit zorgt voor een comfortabelere nachtrust en een betere slaapkwaliteit.

Bovendien helpt een ergonomisch kussen bij het voorkomen van slaapproblemen zoals snurken of slapeloosheid. Met een goed ondersteunend kussen kun je genieten van een verhoogde algehele slaapervaring, waardoor je elke ochtend uitgerust wakker wordt.

Meer over ‘Ergonomisch Kussen’

Heb je je ooit afgevraagd wat is een ergonomisch kussen? Een ergonomisch kussen is ontworpen met het oog op optimale ondersteuning en comfort. Het belang van een ergonomisch kussen is niet te onderschatten, vooral als je last hebt van problemen zoals nekpijn of rugpijn. De voordelen van een ergonomisch kussen strekken zich uit van het verbeteren van de slaapkwaliteit tot het ondersteunen van een juiste slaaphouding.

Er zijn verschillende typen ergonomische kussens beschikbaar, gemaakt van diverse materialen. Het is essentieel om te weten hoe je voor deze kussens zorgt, dus bekijk zeker onze gids over het onderhoud van een ergonomisch kussen. En als je geïnteresseerd bent in de impact van zo’n kussen op je slaap, dan is onze blog over slaapkwaliteit een must-read. Tot slot bieden we je ook inzicht in de prijs-kwaliteitverhouding en enkele handige tips om beter te slapen met een ergonomisch kussen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een ergonomisch kussen en hoe kan het helpen beter te slapen?

Een ergonomisch kussen is een soort orthopedisch kussen dat gemaakt is om slaapcomfort te bevorderen. Ze zijn ontworpen om in te spelen op uw favoriete slaaphouding en slaapwensen.

2. Wat moet ik overwegen bij het kopen van een ergonomisch kussen?

Bij het kiezen van een ergonomisch kussen moet u rekening houden met uw slaapgewoonten, de instaphoogte van uw matras, en de breedte van uw schouders.

3. Hoe kan een ergonomisch matras mijn slaap verbeteren?

Een ergonomisch matras past zich aan uw lichaam aan. Dit zorgt voor meer comfort en ondersteuning tijdens de slaap en kan leiden tot betere slaapgewoonten en slaaptherapie.

4. Wat zijn de voordelen van ergonomie voor mijn slaap?

Met ergonomie kunt u uw instaphoogte, matras en orthopedisch kussen aanpassen aan uw lichaam. Dit zorgt voor een goede houding en comfort die bijdragen aan een betere nachtrust.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomisch kussen 2023

 • Beste ergonomisch kussen – Guna
 • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste ergonomisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste ergonomische kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Slaap Beter met een Ergonomisch Kussen: Tips en Advies (2023)

Laat een reactie achter