In dit artikel

Senioren en Sociale Media: Beginnen met Tablets (2023)

In dit artikel

Internet en sociale media lijken soms een wereld apart voor senioren. Herkenbaar? Dat dacht ik al, uit onderzoek blijkt namelijk dat de meerderheid van de ouderen gebruik maakt van mobiel internet en tablets.

In deze blogpost zullen we speciale tabletlessen voor senioren belichten en een heldere handleiding bieden voor het gebruik van tablets. Maak je klaar om de digitale wereld te ontdekken!

Kort samengevat:

Ik heb de SeniorenTAB SA8W verkozen tot de beste senioren tablet. De tablet heeft een eenvoudige menustructuur en is bovendien voorzien van WhatsApp, waardoor het mogelijk is om met elkaar in contact te blijven. Dankzij het extra grote lettertype, kunt u gemakkelijk berichten, de krant lezen of e mailen.

Samenvatting

 • Ouderen maken steeds meer gebruik van mobiel internet en tablets om online te gaan en sociale media te gebruiken.
 • Digitale vaardigheden zijn belangrijk voor ouderen om contact te houden met familie en vrienden en verbonden te blijven met de wereld.
 • Speciale tablet – lessen voor senioren kunnen hen helpen om comfortabel te leren hoe ze tablets kunnen gebruiken en de voordelen ervan te ontdekken.
 • Het gebruik van tablets biedt ouderen gemak, verbetert sociale interactie en draagt bij aan hun geestelijke en fysieke gezondheid.

Het groeiende gebruik van internet en sociale media onder senioren

Steeds meer ouderen zijn actief op het internet en gebruiken sociale media.

Steeds meer ouderen actief op internet en sociale media

Veel ouderen gaan online en gebruiken sociale media. Ze gaan op mobiel internet op hun telefoon of tablet. CBS zegt dat de meeste ouderen dit doen. Deze mensen zijn net als jongere mensen.

Bijna iedereen van 12 tot 55 jaar is online. Ook veel mensen van 55 tot 65 jaar zijn dit. Ouderen zijn ook vaak te zien op apps zoals WhatsApp. Dit aantal groeit nog steeds. Ze genieten van de online wereld en zijn actief in gesprekken.

Belang van digitale vaardigheden voor ouderen

Digitale vaardigheden zijn erg belangrijk voor ouderen. Het stelt hen in staat om online te communiceren, informatie op te zoeken en te profiteren van alle mogelijkheden die het internet en sociale media bieden.

Door het aanleren van digitale vaardigheden kunnen ouderen ook beter contact houden met familie en vrienden, en blijven ze verbonden met de wereld om hen heen. Het is daarom essentieel dat ouderen de kans krijgen om vertrouwd te raken met technologie en de mogelijkheden ervan te ontdekken.

Zo kunnen ze volop profiteren van de digitale wereld.

Het starten met tablets voor senioren

Het gebruik van tablets kan een geweldige manier zijn voor senioren om kennis te maken met de digitale wereld.

Tablet-lessen voor ouderen

Ik ben erg enthousiast over het aanbieden van tablet-lessen voor ouderen. Hier zijn enkele belangrijke punten die we kunnen bespreken:

 • We organiseren speciale tablet – lessen voor ouderen, zodat ze op een comfortabele manier kunnen leren hoe ze tablets kunnen gebruiken.
 • Tijdens deze lessen leren senioren stapsgewijs hoe ze een tablet moeten gebruiken, inclusief het navigeren door apps, internet browsen en communiceren met anderen.
 • Onze deskundige tabletcoaches staan klaar om ouderen te begeleiden en eventuele vragen te beantwoorden.
 • Senioren ontdekken de voordelen van het gebruik van tablets, zoals het gemakkelijk bijhouden van nieuws en informatie, het bekijken van foto’s en video’s, en zelfs online bankieren.
 • Daarnaast kunnen senioren ook sociale media ontdekken via hun tablets, waardoor ze in contact kunnen blijven met vrienden en familie over de hele wereld.
 • Het gebruik van tablets kan ouderen helpen om zich minder eenzaam te voelen en hun sociale leven uit te breiden.
 • Naast het aanbieden van tablet – lessen, moedigen we senioren ook aan om zelfstandig nieuwe dingen uit te proberen op hun tablets. Zo kunnen ze hun digitale vaardigheden blijven verbeteren.

Voordelen van tablets voor senioren

Het gebruik van tablets biedt verschillende voordelen voor senioren. Ten eerste zijn tablets gemakkelijk te gebruiken en hebben ze een intuïtieve interface, waardoor het navigeren door apps en websites eenvoudig is.

Hierdoor kunnen ouderen gemakkelijk toegang krijgen tot informatie, nieuws en entertainment.

Daarnaast kunnen tablets ook de sociale interactie van senioren verbeteren. Met behulp van sociale media-apps zoals Facebook en WhatsApp kunnen ouderen in contact blijven met familie en vrienden, zelfs als ze ver weg wonen.

Dit kan een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid bevorderen.

Bovendien kunnen tablets ook helpen bij het vergroten van de geestelijke en fysieke gezondheid van senioren. Er zijn tal van educatieve apps beschikbaar die de hersenen stimuleren en geheugentraining bieden.

Stapsgewijze uitleg voor het gebruik van tablets

Als je als senior wilt beginnen met het gebruik van tablets, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Koop een geschikte tablet: Kies een tablet die gebruiksvriendelijk is en grote knoppen heeft voor gemakkelijke navigatie.
 2. Laad de tablet op: Sluit de tablet aan op het stopcontact en laat hem volledig opladen voordat je begint.
 3. Schakel de tablet in: Druk op de aan/uit-knop om de tablet in te schakelen.
 4. Maak verbinding met wifi: Ga naar de instellingen van de tablet en zoek naar beschikbare wifi-netwerken. Selecteer jouw thuisnetwerk en voer het wachtwoord in om verbinding te maken.
 5. Ontdek apps: Blader door de app-store op jouw tablet en zoek naar apps die je interessant vindt, zoals nieuws-apps, spelletjes of sociale media-apps.
 6. Leer basisfuncties: Oefen met het touchscreen van de tablet door te tikken, vegen of knijpen om in- en uit te zoomen. Leer ook hoe je apps kunt openen en sluiten.
 7. Verken internet: Open een webbrowser-app en zoek naar interessante websites of informatie waarin je geïnteresseerd bent.
 8. Gebruik e-mail: Stel e-mailaccounts in op jouw tablet en leer hoe je e-mails kunt verzenden, ontvangen en beantwoorden.
 9. Ontdek sociale media: Download sociale media-apps zoals Facebook of Instagram en leer hoe je berichten kunt plaatsen, foto’s kunt delen en contact kunt maken met andere mensen.
 10. Beveilig jouw tablet: Zorg ervoor dat je een wachtwoord instelt op jouw tablet om ervoor te zorgen dat jouw persoonlijke gegevens veilig zijn.
 11. Blijf oefenen: Het gebruik van een tablet kan in het begin wat wennen zijn, maar oefening baart kunst. Blijf oefenen en ontdek nieuwe functies en mogelijkheden.
 12. Vraag om hulp: Als je ergens vastloopt of iets niet begrijpt, aarzel dan niet om hulp te vragen aan een familielid, vriend of tabletcoach.

Meer over ‘Seniorentablet’

Als senior is het kiezen van de juiste tablet essentieel. Bij het maken van een tablet keuze voor senioren zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van de privacy tips en om te weten welke apps geschikt zijn voor seniorentablets. Het gebruik van internet op de tablet en het begrijpen van de voordelen van tablets voor senioren zijn eveneens cruciaal.

Met de juiste instellingen kan het gebruik van de tablet eenvoudiger worden, en het opzetten van email is ook een belangrijke stap. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de digitale wereld, biedt sociale media een geweldige kans om verbonden te blijven. Daarnaast bieden spelletjes vermaak en kunnen senioren hun foto’s beheren op hun tablet. Voor degenen die extra hulp nodig hebben, zijn er tablet cursussen voor senioren, en het is ook goed om te kijken naar geschikte accessoires. Ten slotte, met gezondheid in gedachten, zijn er speciale gezondheid apps, terwijl video bellen het makkelijker maakt om contact te houden met dierbaren. En vergeet het tablet onderhoud niet om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Senioren en Sociale Media: Beginnen met Tablets”?

“Senioren en Sociale Media: Beginnen met Tablets” gaat over ouderen en hun gebruik van sociale media op tablets. Het laat zien hoe ze het internet gebruiken.

2. Hoe kunnen ouderen sociale media gebruiken?

Ouderen kunnen sociale media gebruiken voor communicatie, online bankieren, en deel te nemen aan sociale media activiteiten. Ze kunnen leren hoe dit te doen in smartphone cursussen voor ouderen.

3. Wat zijn de voordelen van ouderen die sociale netwerken gebruiken?

Het gebruik van sociale netwerken kan helpen om de digitale wijsheid van ouderen te vergroten. Het kan ook helpen bij het verbeteren van hun sociale media activiteit.

4. Is er hulp beschikbaar om senioren te leren hoe ze een smartphone of tablet moeten gebruiken?

Ja, er zijn tablet cursussen en smartphone uitleg voor senioren beschikbaar om ze te helpen. Ouderenbonden en online communities kunnen ook steun bieden.

5. Hoe zorgen we ervoor dat ouderen veilig zijn online?

Bij het onderwijzen van ouderen over internetgebruik en sociale media, moeten we ze ook leren over online veiligheid om hen te beschermen.

» Referenties


1. Petrie, H. & Darzentas, J. S. (2017). Older People’s Use of Tablets and Smartphones: A Review of Research. International Conference on Universal Access in Human-Computer Interaction, UAHCI 2017: Universal Access in Human–Computer Interaction. Design and Development Approaches and Methods, pp 85–104.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-58706-6_7

2. Vaportzis, E., Clausen, M. G., & Gow, A. J. (2017). Older Adults Perceptions of Technology and Barriers to Interacting with Tablet Computers: A Focus Group Study. Front. Psychol., 04 October 2017, Sec. Human-Media Interaction, Volume 8 – 2017.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01687/full

» Referenties

Conclusie beste seniorentablet 2023 

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Senioren en Sociale Media: Beginnen met Tablets (2023)

Laat een reactie achter