In dit artikel

Hoe maak je een vakantiehuis rolstoel toegankelijk?

In dit artikel

Heeft u een vakantiehuis en wilt u dat iedereen ervan kan genieten, ongeacht mobiliteitsbeperkingen? De aanpassing naar rolstoeltoegankelijkheid is een stap waarmee u een wereld van verschil maakt.

In dit artikel onthullen we praktische tips om uw vakantieverblijf comfortabel en toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Ontdek hoe gastvrijheid voor iedereen werkelijkheid wordt.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Begin met het wegnemen van hoogteverschillen door drempelhulpen en hellingbanen te installeren voor soepele toegang.
 • Pas de breedte van deuren aan naar minimaal 85 centimeter en zorg voor voldoende bewegingsruimte en draaicirkels voor de rolstoel.
 • Installeer beugels en handgrepen in badkamers en zorg voor onderrijdbare wastafels, inloopdouches en aangepaste toiletten voor een zelfstandig gebruik.
 • Maak keukens en meubilair rolstoelvriendelijk door te zorgen voor onderrijdbare elementen en voldoende ruimte rondom het meubilair.
 • Controleer of je in aanmerking komt voor overheidssteun of subsidies om de kosten van de aanpassingen te helpen dekken.

Wat is Rolstoeltoegankelijkheid?

Een persoon in een rolstoel geniet van een rustige wandeling in het park.Rolstoeltoegankelijkheid betekent dat mensen die een rolstoel gebruiken, makkelijk en veilig kunnen bewegen in een omgeving. Denk hierbij aan vrije doorgangen, geen obstakels op de route en faciliteiten die speciaal zijn ontworpen voor hun behoeften.

In een vakantiehuis houdt dit in dat deuren breed genoeg zijn, drempels afwezig of verlaagd zijn en dat er voldoende ruimte is om met een rolstoel te manoeuvreren. Liftinstallaties kunnen ook deel uitmaken van deze aanpassingen om toegang tot verschillende niveaus te bieden.

Sanitaire voorzieningen zoals toiletten en douches moeten aangepast zijn zodat ze veilig en zelfstandig gebruikt kunnen worden door rolstoelgebruikers. Toegankelijkheid gaat niet alleen over de fysieke ruimte, maar ook over het gevoel van welkom zijn en zelfredzaamheid kunnen ervaren tijdens hun verblijf.

Met deze kennis kunt u nu overwegen hoe belangrijk rolstoeltoegankelijkheid is voor vakantiehuizen en wat het betekent voor uw gasten.

Het Belang van Rolstoeltoegankelijkheid in Vakantiehuizen

Een persoon in een rolstoel geniet van een toegankelijke tuin.

Rolstoeltoegankelijkheid in vakantiehuizen is cruciaal om iedereen een ontspannen en barrièrevrije vakantie-ervaring te bieden. Het is niet slechts een kwestie van gemak, maar een essentiële voorziening die inclusiviteit en zelfstandigheid garandeert voor gasten met een beperkte mobiliteit.

Drempelhulp en hellingbanen

Drempelhulp en hellingbanen zijn cruciale aanpassingen om een vakantiehuis toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Zij zorgen voor een soepele overgang bij de entree en binnen het huis.

 • Een drempelhulp maakt kort werk van potentieel gevaarlijke situaties bij zowel lage als hoge drempels.
 • Voor drempels tot 2cm hoog hebben rolstoelgebruikers vaak geen extra hulp nodig, deze kunnen zij zelfstandig nemen.
 • Op maat gemaakte drempelhulpen zijn beschikbaar voor uitdagingen zoals drempels tot 16 centimeter hoog.
 • Kies altijd een oprijplaat die qua lengte en sterkte past bij het gebruik door een rolstoel. Dit garandeert veiligheid en stabiliteit.
 • Drempelhulpen verbeteren niet alleen de doorgankelijkheid binnenshuis, maar ook naar buitenruimtes toe.
 • Afhankelijk van het type drempel zijn er diverse methoden om uw huis vrij van obstakels te maken, waarbij elke situatie een eigen oplossing vereist.

Rolstoeltoegankelijke badkamers en toiletten

Een vakantiehuis aanpassen begint vaak bij de badkamer en het toilet. Deze ruimtes zijn cruciaal om een veilige en zelfstandige ervaring voor rolstoelgebruikers te bieden.

 • Zorg voor voldoende bewegingsruimte in badkamers en toiletten, zodat een rolstoel gemakkelijk kan manoeuvreren. Dit houdt in dat er genoeg plaats moet zijn voor een draaicirkel van de rolstoel.
 • Installeer beugels naast de wc en in de douche om ondersteuning te bieden bij het verplaatsen.
 • Maak gebruik van een onderrijdbare wastafel, zodat rolstoelgebruikers comfortabel hun handen kunnen wassen en andere persoonlijke verzorgingstaken kunnen uitvoeren.
 • Voorzie een inloopdouche met een vlakke vloer om drempels te vermijden die het rollen met de stoel bemoeilijken.
 • Plaats het toilet op aangepaste hoogte waardoor transfer van en naar de rolstoel vergemakkelijkt wordt.
 • Besteed aandacht aan de breedte van deurbreedtes zodat een rolstoel zonder problemen kan passeren, conform bouwbesluit specificaties.
 • Richt je op anti-slip materialen voor vloeren in zowel badkamer als toilet om glij-en valpartijen te voorkomen.
 • Neem verstelbare douchekoppen die afneembaar zijn, waardoor gebruikers deze naar wens kunnen positioneren tijdens het douchen.
 • Bied genoeg ruimte rondom sanitair voor essentiële hulpmiddelen zoals douchestoelen of toiletoverzetframes.
 • Controleer op toegankelijkheid van bedieningsknoppen en – hendels, deze moeten makkelijk bereikbaar zijn vanuit een zittende positie.

Praktische Tips voor het Rolstoeltoegankelijk Maken van een Vakantiehuis

Om een vakantiehuis rolstoeltoegankelijk te maken, kun je verschillende praktische aanpassingen overwegen. Deze tips zorgen ervoor dat gasten met een mobiliteitsbeperking ook genieten van een comfortabel verblijf.

 • Installeer drempelhulpen om hoogteverschillen bij de entree en tussen ruimtes weg te nemen. Hierdoor kunnen rolstoelen gemakkelijker bewegen zonder vast te lopen.
 • Breid de deuropeningen uit naar ten minste 85 centimeter breed voor vrije doorgang. Vergeet niet ook de draairuimte binnenin het huis te checken, zodat rolstoelgebruikers zich makkelijk kunnen bewegen.
 • Plaats beugels en handgrepen in de badkamer en naast het toilet. Dit biedt extra steun voor veiligheid en zelfstandigheid tijdens persoonlijke verzorging.
 • Zorg voor onderrijdbare keukenelementen met aangepaste werkhoogtes. Zo kunnen mensen in een rolstoel comfortabel gebruikmaken van de keukenfaciliteiten.
 • Kies voor vlakke toegangswegen rondom het vakantiehuis; vermijd grindpaden of andere moeilijk begaanbare oppervlakten.
 • Voorzie meubilair van voldoende ruimte eromheen; zo kan iemand in een rolstoel probleemloos aanschuiven aan tafel of ontspannen in de woonkamer.
 • Investeer in verstelbare bedden om transfers vanuit een rolstoel eenvoudiger te maken.

Subsidie vanuit de Overheid voor Rolstoeltoegankelijkheid

Na het toepassen van deze praktische tips, kunt u onderzoeken of u in aanmerking komt voor overheidssteun. Veel lokale en nationale overheden bieden subsidies aan om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te verhogen.

Deze financiële tegemoetkoming kan een flinke steun in de rug zijn bij het aanpassen van uw vakantiehuis. U zult wellicht specifieke aanpassingen moeten documenteren en bewijzen dat ze noodzakelijk zijn om de toegankelijkheid te verbeteren.

Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor subsidie. Subsidieprogramma’s variëren per regio, dus het is essentieel dat u zich verdiept in de lokale regelingen. Organisaties in Utrecht kunnen bijvoorbeeld geld ontvangen voor toegankelijkheidsverbeteringen.

En in Rotterdam zijn er specifieke subsidies voor het realiseren van rolstoelgeschikte woningen. Deze financiële hulp kan het verschil maken en ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van een vakantie zonder barrières.

Conclusie

Een vakantiehuis rolstoeltoegankelijk maken betekent vrijheid en comfort voor iedereen. Met brede deuropeningen, aangepaste badkamers en hellingbanen kunt u een ontspannen verblijf garanderen.

Hebt u al nagedacht over mogelijke aanpassingen in uw eigen vakantiehuis? De impact van deze veranderingen is groot: ze openen deuren naar nieuwe ervaringen voor mensen met een beperking.

Vergeet niet de subsidiekansen te verkennen die de last van de kosten kunnen verlichten. Laat deze informatie u inspireren om actie te ondernemen en zo inclusieve vakantie-ervaringen te creëren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de eerste stappen om een vakantiehuis rolstoeltoegankelijk te maken?

Begin met het aanpassen van de entrees zodat ze drempelvrij zijn en brede deuren hebben voor gemakkelijke toegang. Vervolgens moet u zorgen voor toegankelijke paden en eventuele noodzakelijke hulpmiddelen in het huis plaatsen.

2. Welke aanpassingen zijn nodig in de badkamer van een rolstoeltoegankelijk vakantiehuis?

Installeer steunbeugels rond het toilet en in de douche, zorg voor een onderrijdbare wastafel, en een douche zonder opstapje met voldoende ruimte om te manoeuvreren.

3. Hoe kunnen we de verblijfsruimte rolstoelvriendelijk inrichten?

Zorg voor voldoende draairuimte voor een rolstoel in alle kamers, houd gangen vrij van obstakels en zorg voor verstelbare hoogtes van tafels en aanrechten.

4. Hoe garanderen we de veiligheid van rolstoelgebruikers in een vakantiehuis?

Zorg dat alle ruimtes goed verlicht zijn, maak vluchtroutes toegankelijk en zichtbaar, en check regelmatig of de toegankelijkheidsvoorzieningen nog naar behoren werken.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen