In dit artikel

De Ultieme Gids voor het Kopen van een Rolstoel (2023)

In dit artikel

Het vinden van de perfecte rolstoel kan een ontmoedigende taak zijn. Ik weet dit omdat ik er zelf mee te maken heb gehad, waarbij het lastig was om alle opties te doorgronden en de juiste keuze te maken.

In deze ultieme gids bieden we een grondig overzicht van wat je moet weten bij het kopen van een rolstoel, van populaire modellen tot belangrijke overwegingen. Lees verder om de beste manieren te ontdekken om je mobiliteit te verbeteren.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Er zijn twee soorten rolstoelaandrijvingsmethoden: handbewogen en elektrische rolstoelen. Overweeg wat het beste bij jou past voordat je koopt.
 • Ultra lichtgewicht rolstoelen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals titanium, aluminium of carbon. Ze zijn gemakkelijk te manoeuvreren, op te vouwen en mee te nemen, en bieden comfort en ondersteuning voor langdurig gebruik.
 • Bij het kiezen van een rolstoel is de juiste maat essentieel. Meet zorgvuldig de lengte en breedte van het bovenlichaam, de taille, heupen, dijen en benen van de gebruiker om de juiste maat te vinden.
 • De zitdiepte van een rolstoel is belangrijk voor comfort en ondersteuning. Kies een zitdiepte die past bij de individuele behoeften en lichaamsbouw van de gebruiker.

Hoe kies je de juiste rolstoel

Bij het kiezen van de juiste rolstoel moet je rekening houden met factoren zoals de rolstoelaandrijvingsmethode, het gewicht van de rolstoel, de juiste maat en de zitdiepte.

Rolstoelaandrijvingsmethode

Er zijn twee soorten rolstoelaandrijvingsmethoden. De eerste is een handbewogen rolstoel. Je duwt de wielen met je handen om te bewegen. De tweede is een elektrische rolstoel. Deze rolstoel heeft een motor.

Je stuurt hem met een joystick of een ander hulpmiddel. Beide soorten hebben hun pluspunten en minpunten. Denk goed na over wat het beste bij jou past voordat je koopt.

Ultra lichtgewicht rolstoelen

Ultra lichtgewicht rolstoelen zijn rolstoelen die ontworpen zijn om gemakkelijk te manoeuvreren en te vervoeren. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals titanium, aluminium of carbon, waardoor ze extreem licht en toch sterk zijn.

Deze rolstoelen wegen vaak minder dan 10 kilogram, wat het gebruik ervan veel gemakkelijker maakt voor zowel de gebruiker als de mensen die hen helpen.

Het lichte gewicht van deze rolstoelen zorgt voor een eenvoudige bediening en wendbaarheid. Ze zijn ideaal voor mensen die regelmatig reizen of onderweg zijn, omdat ze gemakkelijk kunnen worden opgevouwen en in de auto kunnen worden meegenomen.

Bovendien bieden ultra lichtgewicht rolstoelen het comfort en de ondersteuning die nodig is voor langdurig gebruik. Met hun verstelbare zitjes, armleuningen en voetsteunen kunnen ze worden aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker.

Wat nog belangrijker is, ultra lichtgewicht rolstoelen bevorderen de onafhankelijkheid en mobiliteit van mensen met een beperkte mobiliteit. Ze stellen gebruikers in staat om zelfstandig te bewegen en deel te nemen aan dagelijkse activiteiten zonder afhankelijk te zijn van anderen.

De juiste maat kiezen

Het kiezen van de juiste maat rolstoel is essentieel voor comfort en mobiliteit. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Meet jezelf of de persoon voor wie de rolstoel is, zorgvuldig op. Meet de lengte van het bovenlichaam, de taille, heupen, dijen en benen.
 • Kijk naar de gewichtscapaciteit van de stoel.om ervoor te zorgen dat deze geschikt is.
 • Overweeg ook de breedte en diepte van het zitvlak. Het moet voldoende ruimte bieden om comfortabel te zitten zonder beperkingen.
 • Let op de hoogte van de armsteunen en voetsteunen. zodat ze op een ergonomische manier kunnen worden aangepast aan uw lichaamsbouw.
 • Probeer indien mogelijk verschillende maten uit voordat u een definitieve beslissing neemt.

Belang van de zitdiepte

Bij het kiezen van een rolstoel is de zitdiepte een belangrijke factor om rekening mee te houden. Dit heeft invloed op het comfort en de ondersteuning die de rolstoel biedt. Een te diepe zitting kan drukplekken veroorzaken, terwijl een te ondiepe zitting kan leiden tot een slechte houding en ongemak.

Het is essentieel om de juiste zitdiepte te vinden die past bij de individuele behoeften en lichaamsbouw van de rolstoelgebruiker. Het meten van de zitdiepte, rekening houdend met de lengte van de dijbenen, is een belangrijke stap bij het kiezen van een geschikte rolstoel.

Populaire rolstoelmodellen

Ontdek de nieuwste en meest geavanceerde rolstoelmodellen die iedereen versteld doen staan. Benieuwd naar onze best verkochte rolstoelen? Klik hier om meer te lezen!

Productomschrijving

Ik wil graag enkele populaire rolstoelmodellen bespreken, inclusief de productomschrijvingen. Bijvoorbeeld, de Rolstoel G-Lite Pro 24 inch is gekozen als de beste rolstoel van 2021.

Deze rolstoel is lichtgewicht en zeer wendbaar, waardoor het gemakkelijk is om te manoeuvreren. De Drive Ecotec is een betaalbare optie die nog steeds betrouwbaar is en een comfortabele zit biedt.

Deze rolstoel is inklapbaar en gemakkelijk op te bergen. Beide rolstoelen hebben goede recensies ontvangen van gebruikers en bieden uitstekende mobiliteit voor mensen die een rolstoel nodig hebben.

Woorden scheiden

Wanneer je op zoek bent naar een rolstoel, kan het belangrijk zijn om te begrijpen welke woorden worden gebruikt om verschillende rolstoelmodellen en -functies te beschrijven. Het is handig om bekend te raken met termen zoals actieve rolstoel, sportrolstoel, lichtgewicht en compacte rolstoel, goedkope rolstoel, elektrische rolstoelen en meer.

Door deze woorden te begrijpen, kun je beter bepalen welk type rolstoel het beste bij jouw behoeften past.

Onze best verkochte rolstoelen

Bij ons vindt u een breed scala aan kwaliteitsvolle rolstoelen die al door velen zijn gekozen vanwege hun betrouwbaarheid en comfort. Hieronder vindt u een overzicht van onze best verkochte rolstoelen.

Rolstoel ModelKorte Beschrijving
Rolstoel G-Lite Pro 24″Deze rolstoel is bekend om zijn lichtgewicht constructie en wendbaarheid, gecombineerd met ongeëvenaard comfort.
Drive EcotecWanneer een voordelige optie nodig is zonder in te boeten op kwaliteit, is de Drive Ecotec de perfecte keuze.
Lichtgewicht rolstoel titaniumDeze superlichte rolstoel is gemaakt van titanium, wat zorgt voor zijn optimale sterkte en duurzaamheid.

Bij de aankoop van een rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het gebruiksgemak, de opslag en het transport. Het is ook belangrijk om te kijken naar de eigenschappen zoals de zitdiepte en de voetsteunen. Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u de juiste keuze maken voor uw behoeften.

2021-award voor beste rolstoelvideo

Ik ben erg blij om u te kunnen vertellen over de winnaar van de “Beste Rolstoelvideo 2021” award. Deze prijs werd toegekend aan een opmerkelijke video die de rolstoelervaring op een inspirerende en informatieve manier heeft vastgelegd.

De video heeft indruk gemaakt door de kracht en het doorzettingsvermogen van rolstoelgebruikers te tonen, evenals de manier waarop rolstoelen hun leven verbeteren en hen mobiliteit bieden.

Het winnen van deze award is een erkenning voor de creativiteit en het positieve effect dat rolstoelvideo’s kunnen hebben. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze video slechts één voorbeeld is van de vele geweldige rolstoelvideo’s die er zijn, die allemaal bijdragen aan het vergroten van het begrip en de acceptatie van rolstoelgebruikers.

Waar op te letten bij het kopen van een rolstoel

Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om te letten op wie de rolstoel gaat gebruiken, waar en hoe deze wordt gebruikt, het gemak van vervoer en opslag, de garantie en eigenschappen zoals inklapbaarheid, voetsteunen en comfort.

Wie gebruikt de rolstoel?

Mensen die een rolstoel gebruiken hebben vaak beperkte mobiliteit en kunnen moeite hebben met lopen. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende redenen, zoals ouderdom, een handicap of een blessure.

Rolstoelen zijn ontworpen om deze mensen te helpen bij het verplaatsen en bieden de nodige ondersteuning en comfort. Rolstoelgebruikers kunnen zowel volwassenen als kinderen zijn, en er zijn verschillende soorten rolstoelen beschikbaar om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

Het kiezen van de juiste rolstoel is essentieel om ervoor te zorgen dat de gebruiker comfortabel en veilig kan bewegen.

Waar en hoe wordt de rolstoel gebruikt?

Ik gebruik de rolstoel op verschillende plaatsen en in verschillende situaties. Ik kan hem thuis gebruiken om me binnen mijn huis te verplaatsen. Ook gebruik ik de rolstoel wanneer ik buiten ben, bijvoorbeeld als ik boodschappen ga doen of een wandeling maak in het park.

Daarnaast kan ik de rolstoel gebruiken op openbare locaties, zoals winkelcentra, restaurants en ziekenhuizen. Ik kan de rolstoel ook meenemen in mijn auto of het openbaar vervoer, waardoor ik gemakkelijk van de ene plaats naar de andere kan reizen.

Het belangrijkste is dat de rolstoel me helpt om zelfstandig en mobiel te blijven, waar ik ook naartoe ga.

Gemak van vervoer en opslag

Als je een rolstoel koopt, is het belangrijk om te letten op het gemak van vervoer en opslag. Je wilt immers een rolstoel die makkelijk mee te nemen is en niet te veel ruimte in beslag neemt.

Gelukkig zijn er veel rolstoelen die inklapbaar of opvouwbaar zijn, waardoor ze handig zijn om mee te nemen in de auto of het openbaar vervoer. Daarnaast kan het handig zijn om te letten op het gewicht van de rolstoel, zodat je hem gemakkelijk kunt tillen of voortduwen.

Zorg er ook voor dat de rolstoel stevig is en goed op slot kan, zodat hij veilig kan worden opgeslagen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van een rolstoel die bij jouw behoeften past.

Garantie

Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om te kijken naar de garantie die wordt geboden. Garantie geeft je gemoedsrust en beschermt je in geval van defecten of problemen met de rolstoel.

Let op de duur van de garantie en wat er precies wordt gedekt. Sommige fabrikanten bieden bijvoorbeeld een beperkte garantie op het frame, terwijl andere ook garantie bieden op onderdelen en accessoires.

Het is ook goed om te weten of de garantie overdraagbaar is als je de rolstoel verkoopt of doorgeeft aan iemand anders. Zorg ervoor dat je de garantievoorwaarden begrijpt voordat je een rolstoel koopt, zodat je weet waar je op kunt rekenen als er iets misgaat.

Eigenschappen zoals inklapbaarheid, voetsteunen, en comfort

Wanneer je een rolstoel koopt, zijn er verschillende eigenschappen waar je op moet letten. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen om rekening mee te houden:

 • Inklapbaarheid: Een inklapbare rolstoel kan handig zijn voor transport en opslag. Let op of de rolstoel gemakkelijk kan worden ingeklapt en hoe compact hij is wanneer hij is ingeklapt.
 • Voetsteunen: Controleer of de rolstoel voetsteunen heeft die verstelbaar zijn in hoogte. Dit zorgt voor extra comfort en ondersteuning voor de gebruiker.
 • Comfort: Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het comfort van de rolstoel. Controleer of de stoel goed gevoerd is en of deze ergonomisch ontworpen is voor optimaal comfort tijdens het gebruik.
 • Duurzaamheid: Kijk naar de kwaliteit van het materiaal waarvan de rolstoel gemaakt is. Een duurzame rolstoel gaat langer mee en biedt meer betrouwbaarheid in termen van stabiliteit en stevigheid.
 • Gewicht: Het gewicht van de rolstoel is belangrijk, vooral als je van plan bent om hem regelmatig te vervoeren. Lichtgewicht rolstoelen zijn gemakkelijker te hanteren en dragen bij aan een eenvoudiger transportproces.

Soorten rolstoelen en aanvullende tips

Er zijn verschillende soorten rolstoelen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren. Een actieve rolstoel is ontworpen voor mensen die een actieve levensstijl willen behouden, terwijl een sportrolstoel is gemaakt voor sportactiviteiten zoals basketbal of tennis.

Lichtgewicht en compacte rolstoelen zijn handig voor mensen die vaak reizen en de rolstoel mee willen nemen. Als je een beperkt budget hebt, kun je ook kijken naar goedkopere rolstoelopties.

Daarnaast zijn er elektrische rolstoelen voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het voortbewegen van de rolstoel. Deze rolstoelen hebben een elektrische motor en kunnen zelf worden bestuurd.

Het is belangrijk om te bedenken waar en hoe je de rolstoel wilt gebruiken, evenals het gemak van vervoer en opslag. Andere overwegingen zijn de garantie, eigenschappen zoals inklapbaarheid, voetsteunen en comfort.

Zorg ervoor dat je ook denkt aan rolstoelaccessoires zoals een zitkussen, drempelhulp en een rolstoelrugzak om je rolstoelervaring te verbeteren.

Het kopen van de juiste rolstoel kan een grote impact hebben op je mobiliteit en algemene welzijn. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende soorten rolstoelen en aanvullende tips om de beste keuze te maken.

Meer over ‘rolstoel’

Een rolstoel is meer dan zomaar een zitplaats op wielen; het is een hulpmiddel dat bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid biedt. Maar de wereld van rolstoelen is uitgebreid en divers. Misschien bent u op zoek naar tijdelijke mobiliteit en overweegt u een rolstoel te huren. Of wellicht is de tijd aangebroken om een duurzame investering te doen door een rolstoel te kopen. Voor wie een stap verder wil gaan in comfort en autonomie is er de elektrische rolstoel. Terwijl avontuurlijke zielen misschien aangetrokken zijn tot de mogelijkheden van een rolstoelfiets. En om het leven nog makkelijker te maken, kunnen oprijplaten zoals een oprijplaat voor de rolstoel een wereld van verschil maken. Als het gaat om kortdurend gebruik, zoals een uitstapje of een bezoek aan een luchthaven, kan een rolstoel lenen of een rolstoel op Schiphol een handige optie zijn. Ook de Medipoint rolstoel en de tweedehands rolstoel zijn het overwegen waard als u naar kosteneffectieve oplossingen zoekt. Voor een dagje uit naar een pretpark zoals de Efteling, bieden ze vaak een speciale Efteling rolstoel aan. En omdat niet elke ruimte even toegankelijk is, is het belangrijk om te weten welke breedte uw rolstoel heeft. Als u nog meer ondersteuning nodig heeft, kunt u kiezen voor een rolstoel met duwondersteuning of zelfs meedoen aan rolstoelbasketbal voor een actieve levensstijl. Voor degenen die trappen als een hindernis zien, zijn er ook oplossingen zoals de rolstoellift. En voor de ultieme mobiliteit kunt u overwegen een speciale rolstoelauto aan te schaffen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Ultieme Gids voor het Kopen van een Rolstoel?

De Ultieme Gids voor het Kopen van een Rolstoel is een hulpbron die u begeleidt in het aankoopproces, van winkelen voor een rolstoel tot het kiezen van de juiste mobiliteitshulpmiddelen, zoals een opvouwbare rolstoel of elektrische scootmobiel.

2. Wat zijn enkele populaire rolstoelmerken waar ik kan winkelen?

Er zijn veel goede rolstoelmerken die je kunt overwegen bij het kopen van een rolstoel. Je kunt de tests van de Consumentenbond lezen om te zien welke merken het beste uit de test komen.

3. Waar kan ik een goede sportrolstoel of een opvouwbare rolstoel vinden?

Je kunt goede sportrolstoelen en inklapbare rolstoelen vinden in gespecialiseerde rolstoelwinkels of online winkels die mobiliteitshulpmiddelen aanbieden.

4. Zijn er speciale functies die ik moet overwegen bij het kiezen van een rolstoel?

Ja, er zijn veel functies om over na te denken, zoals rolstoeltoegankelijkheid, de aanwezigheid van een rolstoelhelling en handige accessoires zoals een rolstoelkussen of een rolstoelrugzak.

5. Heeft de gids ook informatie over andere mobiliteitshulpmiddelen, zoals een looprek of een driewielfiets?

Ja, de gids bevat ook informatie over verschillende mobiliteitshulpmiddelen zoals looprekken, driewielfietsen en buitengewone elektrische rolstoelen om de mobiliteit te vergroten.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Ultieme Gids voor het Kopen van een Rolstoel (2023)

Laat een reactie achter