In dit artikel

Rolstoel Huren: Waar Moet Je Op Letten?

Rolstoel Huren: Waar Moet Je Op Letten? (2023)

In dit artikel

Het huren van een rolstoel kan uitdagingen met zich meebrengen. De keuze is overweldigend en de kleine lettertjes kunnen verwarrend zijn – ik heb dit zelf ervaren. Daarom heb ik deze complete gids samengesteld om je te helpen bij het kiezen van de juiste rolstoel voor jouw specifieke behoeften.

Ga er lekker voor zitten, want dit artikel zit boordevol nuttige tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze!

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Soorten rolstoelen: Er zijn handmatige, elektrische en lichtgewicht rolstoelen beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen.
 • Aandachtspunten bij het huren van een rolstoel: Let op het doel, afmetingen, comfort, vervoersmogelijkheden en kosten bij het kiezen van een rolstoel.
 • Het proces van het huren van een rolstoel: Vraag advies bij een thuiszorgwinkel, zorg voor een medische indicatie en informeer over vergoedingen, let op huurtermijn en transportkosten, en zorg voor regelmatig onderhoud.

Soorten Rolstoelen

Er zijn verschillende soorten rolstoelen beschikbaar, zoals handmatige rolstoelen, elektrische rolstoelen en lichtgewicht rolstoelen.

Handmatige rolstoelen

Handmatige rolstoelen zijn heel goed. Ze zijn makkelijk te duwen. Ze zijn ook lichtgewicht. Ze kunnen worden opgevouwen en meegenomen in de auto. Er zijn veel soorten handmatige rolstoelen.

Het is belangrijk om de juiste te kiezen. Je moet weten waarvoor je de rolstoel nodig hebt en waar je hem wilt gebruiken. Ik kan je helpen om de juiste keuze te maken. Bij Medicura kun je zelfs een opvouwbare rolstoel lenen voor 26 weken, helemaal gratis!

Elektrische rolstoelen

Elektrische rolstoelen zijn een geweldige optie voor mensen die niet de fysieke kracht hebben om een handmatige rolstoel voort te bewegen. Deze rolstoelen worden aangedreven door een elektrische motor, waardoor je je gemakkelijk kunt verplaatsen zonder veel inspanning te leveren.

Bij het huren van een elektrische rolstoel is het belangrijk om te letten op de batterijduur. Zorg ervoor dat de batterij lang genoeg meegaat voor je behoeften en dat je de rolstoel kunt opladen wanneer dat nodig is.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de maximumsnelheid en andere functionaliteiten van de rolstoel. Sommige elektrische rolstoelen hebben bijvoorbeeld een verstelbare rugleuning of armleuningen voor extra comfort.

Lichtgewicht rolstoelen

Lichtgewicht rolstoelen zijn een goede optie voor mensen die een gemakkelijk te hanteren en draagbare rolstoel nodig hebben. Ze zijn lichter dan traditionele rolstoelen, waardoor het gemakkelijker is om ze te verplaatsen en te vervoeren.

Deze rolstoelen zijn gemaakt van materialen zoals aluminium of carbon, wat bijdraagt aan hun lichte gewicht. Lichtgewicht rolstoelen zijn ook vaak inklapbaar, waardoor ze eenvoudig kunnen worden opgeborgen of meegenomen op reis.

Het is belangrijk om bij het huren van een rolstoel te overwegen of een lichtgewicht model geschikt is voor jouw behoeften en activiteiten.

Aandachtspunten bij het Huren van een Rolstoel

Bij het huren van een rolstoel zijn er verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Het doel van de rolstoel

Het doel van een rolstoel is om mensen te helpen die moeite hebben met lopen of niet in staat zijn om zelfstandig te bewegen. Rolstoelen kunnen verschillende doeleinden hebben, zoals het bieden van mobiliteit binnenshuis, het helpen bij het doen van boodschappen of het deelnemen aan sociale activiteiten.

Het is belangrijk om te weten waarvoor je de rolstoel nodig hebt, zodat je de juiste keuze kunt maken bij het huren of kopen van een rolstoel.

Afmetingen en gewicht

Bij het huren van een rolstoel is het belangrijk om te letten op de afmetingen en het gewicht. Rolstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten, omdat iedereen andere behoeften heeft.

Het is essentieel dat de rolstoel goed past bij de gebruiker om comfortabel en veilig te zijn. Daarom moet je weten welke afmetingen geschikt zijn voor jouw lichaam en welk gewicht de rolstoel moet kunnen dragen.

Deze informatie kan je helpen bij het kiezen van de juiste rolstoel die bij jouw behoeften past.

Comfort en gemak

Bij het huren van een rolstoel is het belangrijk om te letten op comfort en gemak. Je wilt immers comfortabel kunnen zitten en je gemakkelijk kunnen verplaatsen. Kijk daarom naar de zit- en rugleuning van de rolstoel, en check of deze voldoende ondersteuning bieden.

Daarnaast is het handig om te kijken naar de wielen: zijn deze groot genoeg en draaien ze goed? Ook is het belangrijk om te letten op eventuele extra accessoires, zoals armsteunen of voetsteunen, die het gebruik van de rolstoel nog comfortabeler kunnen maken.

Zorg ervoor dat je de rolstoel uitprobeert voordat je hem huurt, zodat je zeker weet dat hij comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is.

Vervoersmogelijkheden

Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden voor rolstoelgebruikers. Bij het huren van een rolstoel is het belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt verplaatsen. Sommige rolstoelen zijn geschikt voor gebruik binnenshuis, terwijl andere ook geschikt zijn voor buiten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de aard van je activiteiten en of je bijvoorbeeld een inklapbare rolstoel nodig hebt voor gemakkelijk transport.

Kosten en vergoedingen

Bij het huren van een rolstoel zijn er kosten en vergoedingen waar je rekening mee moet houden. De kosten van het huren van een rolstoel kunnen variëren, afhankelijk van de huurtermijn en eventuele extra opties.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van het huren van een rolstoel, vooral als er een medische indicatie is. Het is belangrijk om bij je zorgverzekeraar na te gaan welke vergoedingen er mogelijk zijn.

Houd er ook rekening mee dat er mogelijk transportkosten in rekening worden gebracht als de rolstoel thuis wordt bezorgd. Let dus goed op de kosten en vergoedingen voordat je besluit een rolstoel te huren.

Het Proces van het Huren van een Rolstoel

Het proces van het huren van een rolstoel begint met het aanvragen bij een thuiszorgwinkel. Daarbij is een medische indicatie en eventuele vergoeding vereist. De huurtermijn en transportkosten worden besproken en na ontvangst van de rolstoel is onderhoud belangrijk.

Aanvraag bij een thuiszorgwinkel

Ik ben naar de thuiszorgwinkel gegaan om een rolstoel aan te vragen. Hier zijn de stappen die ik heb gevolgd:

 • Ik heb me laten informeren over de verschillende soorten rolstoelen die beschikbaar zijn.
 • Ik heb uitgelegd waarvoor ik de rolstoel nodig had en waar ik hem wilde gebruiken.
 • Ik heb mijn afmetingen en gewicht doorgegeven, zodat ze een passende rolstoel konden vinden.
 • Ik heb ook gevraagd naar het comfort en gemak van de rolstoel, omdat ik er langere tijd in zou moeten zitten.
 • We hebben besproken hoe ik de rolstoel zou kunnen vervoeren, bijvoorbeeld in een auto of met het openbaar vervoer.
 • Tot slot hebben we het gehad over de kosten en vergoedingen, zodat ik wist waar ik aan toe was.

Medische indicatie en vergoeding

Bij het huren van een rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de medische indicatie en de vergoeding. Een medische indicatie betekent dat je een rolstoel nodig hebt vanwege een medische reden, zoals een blessure of een aandoening.

Deze indicatie kan worden vastgesteld door een arts of een medisch specialist.

De vergoeding voor het huren van een rolstoel kan afhangen van je zorgverzekering. In sommige gevallen wordt de huur volledig vergoed, terwijl in andere gevallen een eigen bijdrage kan gelden.

Het is belangrijk om te informeren bij je zorgverzekeraar over de mogelijkheden en voorwaarden voor vergoeding.

Daarnaast is het ook mogelijk om via de gemeente of het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een indicatie aan te vragen voor een rolstoel. Dit kan nodig zijn als je langdurig een rolstoel nodig hebt.

Huurtermijn en transportkosten

Bij het huren van een rolstoel is het belangrijk om te letten op de huurtermijn en de transportkosten. De huurtermijn kan variëren afhankelijk van je behoeften. Sommige verhuurbedrijven bieden kortetermijnverhuur aan voor bijvoorbeeld een dag of een week, terwijl andere ook langere termijnen beschikbaar hebben voor mensen die langer een rolstoel nodig hebben.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over de duur van de huurperiode bij het huren van een rolstoel.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de transportkosten. Sommige verhuurbedrijven brengen extra kosten in rekening voor het bezorgen en ophalen van de rolstoel, terwijl andere dit in de huurprijs kunnen opnemen.

Het is verstandig om vooraf te informeren naar deze kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Onderhoud en retourneren

Onderhoud en retourneren van de gehuurde rolstoel zijn belangrijk. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Zorg voor regelmatig onderhoud van de rolstoel om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft.
 2. Controleer regelmatig of alle onderdelen goed werken, zoals de remmen, wielen en zitting.
 3. Als er iets kapot gaat, neem dan contact op met het verhuurbedrijf voor reparatie.
 4. Houd de rolstoel schoon en hygiënisch door deze regelmatig schoon te maken en desinfecteren.
 5. Bij het retourneren van de rolstoel, controleer of er geen schade is en maak een melding als er iets mis is.
 6. Lever de rolstoel op tijd in volgens de afgesproken huurtermijn.
 7. Zorg ervoor dat je alle accessoires, zoals kussens of afneembare beensteunen, ook teruggeeft.

Aanvullende Informatie en Advies

Voor aanvullende informatie en advies over het huren van een rolstoel, kunt u terecht bij uw zorgverzekering of een deskundige in een thuiszorgwinkel.

Rolstoel lenen via zorgverzekering

Ik kan een rolstoel lenen via mijn zorgverzekering. Dit kan handig zijn als ik tijdelijk een rolstoel nodig heb. Ik moet wel een medische indicatie hebben en de rolstoel moet worden voorgeschreven door een arts.

De zorgverzekering kan de kosten vergoeden, maar het is belangrijk om te controleren hoeveel ze vergoeden en wat mijn eigen bijdrage is. Het lenen van een rolstoel via de zorgverzekering kan mij helpen om mobiel te blijven en mijn zelfstandigheid te behouden.

Mogelijkheden voor kopen of huren

Als het gaat om rolstoelen, zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om het kopen of huren ervan. Het hangt allemaal af van je behoeften en situatie. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een rolstoel te kopen, zodat ze er altijd een bij de hand hebben.

Anderen huren liever een rolstoel, vooral als ze deze maar tijdelijk nodig hebben. Het voordeel van huren is dat je niet verantwoordelijk bent voor het onderhoud en eventuele reparaties.

Daarnaast zijn er ook organisaties zoals CM die rolstoelen te huur en te koop aanbieden. Het is belangrijk om deze mogelijkheden te overwegen en deskundig advies in te winnen bij het maken van een keuze.

Deskundig advies bij het maken van een keuze

Als je een rolstoel wilt huren, is het belangrijk om deskundig advies te krijgen bij het maken van een keuze. Een adviseur kan je helpen bij het bepalen welke rolstoel het beste bij jouw behoeften past.

Ze kunnen je informeren over de verschillende opties en functies van rolstoelen, zoals handmatige, elektrische of lichtgewicht modellen. Daarnaast kunnen ze je ook adviseren over het comfort en gemak van de rolstoel, de vervoersmogelijkheden en de kosten en vergoedingen die ermee gemoeid zijn.

Het doel is om ervoor te zorgen dat je de juiste rolstoel kiest die aan al jouw behoeften voldoet en dat je comfortabel en zelfstandig kunt bewegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Rolstoel Huren: Waar Moet Je Op Letten?”

“Rolstoel Huren: Waar Moet Je Op Letten?” is een gids om je te helpen bij het huren van een rolstoel en te letten op toegankelijkheid en aanpassingen.

2. Waar kan ik een rolstoel huren?

Je kunt een rolstoel huren bij een rolstoelverhuur of soms bij de CM rolstoel afdeling.

3. Is het beter om een rolstoel te kopen in plaats van te huren?

Het hangt af van je behoeften. Als je de rolstoel maar tijdelijk nodig hebt, dan past het beter om te huren. Maar als je hem vaak nodig hebt, is het misschien beter om een rolstoel te kopen.

4. Krijg ik een vergoeding voor mijn rolstoel?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kun je via de basisverzekering en rolstoelvoorziening aanspraak maken op een terugbetaling voor de kosten van je rolstoel.

5. Wat zijn enkele hulpmiddelen die ik kan gebruiken bij het verplaatsen in huis met mijn rolstoel?

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar, zoals steunen en hefbalken, die kunnen helpen bij verplaatsing in huis met een rolstoel.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Isabella

Isabella

Anderen bekeken ook

Geen reacties on Rolstoel Huren: Waar Moet Je Op Letten? (2023)

Laat een reactie achter