In dit artikel

Wat zijn de regels voor het aftrekken van kosten voor een rolstoel?

In dit artikel

Heb je ooit geprobeerd om de kosten van een rolstoel af te trekken bij je belastingaangifte en wist je niet waar te beginnen? Wist je dat de kosten voor hulpmiddelen zoals een rolstoel aftrekbaar zijn als specifieke zorgkosten als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden? Deze blogpost helpt je om de regels voor het aftrekken van kosten voor een rolstoel te begrijpen en correct toe te passen op je aangifte inkomstenbelasting.

Lees verder om te ontdekken hoe je kunt profiteren van deze belastingvoordelen.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Kosten voor rolstoelen en scootmobielen zijn sinds 1 januari 2014 niet meer aftrekbaar als zorgkosten.
 • Aanpassingen aan woningen zoals trapliften of aangepaste badkamers zijn onder bepaalde voorwaarden nog wel aftrekbaar.
 • Je hebt een verklaring van een arts nodig om medische noodzaak te bewijzen voor het aftrekken van kosten.
 • Aftrekbare kosten kunnen zowel afschrijvingskosten als directe uitgaven zijn, zolang ze goed gedocumenteerd zijn.
 • Als je gezamenlijke zorgkosten met een fiscale partner indient, kan dit helpen de drempel voor aftrekbaarheid te overschrijden.

Overzicht van de huidige regelgeving

De regels voor het aftrekken van kosten voor een rolstoel zijn duidelijk. Je kunt de kosten van medische hulpmiddelen aftrekken als zorgkosten in box 1 van de belastingaangifte.

Aftrekbaarheid van rolstoelen en scootmobielen

Kosten voor een rolstoel of scootmobiel zijn sinds 1 januari 2014 niet meer aftrekbaar. Dit betekent dat je deze uitgaven helaas niet kunt opvoeren bij de zorgkosten op je belastingaangifte.

Toch kun je kosten voor hulpmiddelen die aan een rolstoel worden toegevoegd, mogelijk wel aftrekken. Denk hierbij aan aangepaste vloerbedekking of specifieke medische hulpmiddelen.

Andere niet-aftrekbare kosten zijn onder andere rollators, looprekken, krukken en andere loophulpen. Hier vallen ook verplichte eigen bijdragen aan de zorgverzekeraar onder. Let goed op bij het indienen van je zorgkosten om verrassingen te voorkomen.

Het is belangrijk om altijd up-to-date te blijven met de fiscale regels om optimaal te profiteren.

– Aftrekbaarheid van woningaanpassingen

Aftrekbaarheid van woningaanpassingen

Ondanks dat rolstoelen en scootmobielen sinds 1 januari 2014 niet meer aftrekbaar zijn, blijven woningaanpassingen wel onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Je kunt bijvoorbeeld kosten voor trapliften, aangepaste badkamers of bredere deuren als specifieke zorgkosten aftrekken.

Deze aanpassingen moeten noodzakelijk zijn vanwege een medische aandoening en je moet dit kunnen bewijzen met een verklaring van een arts.

Bij de berekening van aftrekbare kosten moet je rekening houden met verschillende factoren. Zo kunnen zowel afschrijvingskosten als directe uitgaven in aanmerking komen voor aftrek.

Het is ook belangrijk om te weten dat er een drempelbedrag geldt, waarbij de totale zorgkosten een bepaald percentage van je inkomen moeten overschrijden voordat je in aanmerking komt voor aftrek.

Als je een fiscale partner hebt, kunnen jullie gezamenlijke zorgkosten deze drempel makkelijker bereiken.

Specifieke voorwaarden voor aftrek

Je kunt kosten voor een rolstoel aftrekken als deze medisch noodzakelijk zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie en bewijzen hebt om de aftrek te rechtvaardigen.

Vereisten voor medische noodzaak

Medische noodzaak is een cruciale eis voor het aftrekken van rolstoelgerelateerde kosten. Uw arts moet bevestigen dat de rolstoel noodzakelijk is voor uw gezondheid of mobiliteit. Houd alle medische verslagen goed bij, want dit dient als documentatie en bewijslast.

De Belastingdienst kan om deze stukken vragen bij controle.

Een exacte diagnose maakt het proces gemakkelijker, zegt dokter Van der Meer.

Zorg ervoor dat de verklaring van de arts specifiek is over waarom u de rolstoel nodig heeft. Dit helpt bij belastingaangifte, vooral als de kosten meer dan 70% door mensen met een beperking worden gebruikt.

Documentatie en bewijslast

Een medische noodzaak betekent vaak dat je extra documentatie moet verzamelen. Deze papieren bewijzen waarom bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Voor zorgkosten zoals de aanschaf van een rolstoel, is het noodzakelijk om facturen en kwitanties goed te bewaren.

Je hebt ook soms een verklaring van de arts nodig die de medische noodzaak bevestigt.

De belastingdienst vraagt vaak om gedetailleerde informatie. Een betaalbewijs alleen is niet genoeg; je moet ook laten zien dat de uitgave echt medisch noodzakelijk was. Dit kan bijvoorbeeld door een doktersbrief of een specificatie van de kosten die buiten het basispakket vallen.

Zorg ervoor dat je alle documenten bij elkaar hebt als je deze kosten wilt opvoeren voor persoonsgebonden aftrek.

Berekening van de aftrekbare kosten

Eerst moet je bepalen welke uitgaven direct aftrekbaar zijn. Denk aan kosten voor de aanschaf en onderhoud van de rolstoel.

Afschrijvingskosten en directe uitgaven

Bij de berekening van aftrekbare zorgkosten voor een rolstoel kom je afschrijvingskosten en directe uitgaven tegen. Afschrijvingskosten zijn kosten die je maakt voor de afschrijving van de rolstoel over een aantal jaren.

Deze kosten verdeel je over de levensduur van de rolstoel zodat je elk jaar een deel kunt aftrekken. Als jouw rolstoel bijvoorbeeld € 3.000 kost en een levensduur heeft van vijf jaar, kun je jaarlijks € 600 als afschrijvingskosten opnemen.

Directe uitgaven zijn kosten die je direct maakt bij de aanschaf of het onderhoud van de rolstoel. Dit kunnen kosten zijn voor reparaties, aanpassingen, of accessoires zoals speciale wielen of zitkussens.

Directe uitgaven mag je in hetzelfde jaar aftrekken, zolang je kunt bewijzen dat deze noodzakelijk waren om de rolstoel te blijven gebruiken. Zorg ervoor dat je al je bonnetjes en facturen bewaart om deze uitgaven te kunnen verantwoorden.

Drempelbedragen en fiscale partners spelen ook een rol bij het bepalen hoeveel je uiteindelijk kunt aftrekken.

Drempelbedrag en fiscale partners

De aftrekbaarheid van kosten voor een rolstoel brengt specifieke regels en drempelbedragen met zich mee. Laten we een duidelijk overzicht geven.

OnderwerpDetails
DrempelbedragHet drempelbedrag voor specifieke zorgkosten in 2023 varieert afhankelijk van uw drempelinkomen. U mag alleen kosten aftrekken die boven deze drempel uitkomen. Bijvoorbeeld, bij een drempelinkomen van €40.000 is het drempelbedrag 1,65% van het drempelinkomen plus een vast bedrag van €126.
Fiscale partnersAls u een fiscale partner hebt, worden jullie inkomens en kosten samengevoegd. Dit kan voordelig zijn omdat het gezamenlijke drempelbedrag iets hoger wordt, maar alle kosten boven dit drempelbedrag zijn aftrekbaar.
Gezamenlijke drempelVoor fiscale partners geldt een gemeenschappelijke drempel. Deze wordt berekend aan de hand van het gezamenlijke drempelinkomen. Samenvoeging van zorgkosten kan leiden tot een hogere aftrekbaarheid.
Uitgaven voor gezinsledenU mag ook zorgkosten aftrekken die u maakt voor uw kinderen tot 27 jaar, ouders, broers of zussen die bij u in huis wonen. Dit betekent meer mogelijkheden voor belastingvoordeel.
DocumentatieHoud alle documenten goed bij. Bewaar facturen en medische verklaringen. Dit bewijst de medische noodzaak en maakt de aftrek eenvoudiger bij een belastingcontrole.

Zo ziet u dat begrip van drempelbedragen en het correct combineren van fiscale partners en gezinsleden een aanzienlijk belastingvoordeel kan opleveren.

Hoe gebruik je een rolstoel effectief en veilig

Een rolstoel kan je mobiliteit verbeteren als je weet hoe je deze correct gebruikt. Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat je efficiënt en veilig beweegt met een rolstoel.

 1. Pas de rolstoel goed aan

  Zorg ervoor dat de rolstoel is aangepast aan jouw lichaam. Controleer of de zithoogte, rugleuning en voetsteunen op de juiste manier zijn ingesteld. Dit voorkomt ongemakken en blessures.


 2. Oefen met het manoeuvreren

  Begin in een veilige omgeving met oefenen. Rijd over verschillende oppervlakken zoals tapijt, tegels, en gras om vertrouwd te raken met het besturen van de rolstoel in verschillende situaties.


 3. Gebruik beide handen bij zelfrijden

  Om veilig vooruit te komen, gebruik beide handen gelijkmatig aan de wielen. Dit zorgt voor een rechte en stabiele beweging zonder plotselinge zwenkingen.


 4. Wees alert op obstakels

  Houd altijd oog op mogelijke hindernissen zoals drempels, stenen of kuilen. Vermijd abrupte stops die kunnen leiden tot vallen of stoten tegen objecten.


 5. Voer regelmatig onderhoud uit

  Controleer regelmatig banden, remmen en andere bewegende onderdelen van je rolstoel. Schone en goed werkende onderdelen dragen bij aan veiligheid en gebruiksgemak.


 6. Vraag om hulp indien nodig

  Bij steile hellingen of trapjes is het verstandig hulp in te roepen van anderen om ongelukken te voorkomen. Gebruik eventueel hulpmiddelen zoals hellingbanen of tilliften als deze beschikbaar zijn.


 7. Blijf bewust van je lichaamshouding

  Zit rechtop in de stoel om spanning op rug en nek te verminderen. Een goede houding helpt ook bij een betere controle over de rolstoel.


 8. Kom goed voorbereid op pad

  Neem altijd essentiële accessoires mee zoals een pomp voor de banden, gereedschappen voor kleine reparaties, en persoonlijke items die je onderweg nodig hebt.


 9. Kies voor geschikte kleding

  Draag comfortabele kleding die niet vast komt te zitten in wielen of andere bewegende delen van de rolstoel, waardoor veiligheid wordt vergroot tijdens verplaatsingen.


 10. Leer noodprocedures kennen

  Weten wat te doen bij noodsituaties kan cruciaal zijn voor je veiligheid. Oefen situaties zoals wat te doen bij een lekke band of als je onverhoopt vast komt te zitten ergens onderweg.


Door deze tips toe te passen kun je efficiëntie verhogen en tegelijkertijd risico’s minimaliseren tijdens het gebruik van een rolstoel.https://www.youtube.com/watch?v=tY0HSgcy8Uw

Aanpassingen en hulpmiddelen voor rolstoelgebruikers

Rolstoelgebruikers kunnen met verschillende aanpassingen en hulpmiddelen hun mobiliteit en comfort verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke opties om te overwegen:

 1. Elektrische aandrijving

  Voeg een elektrische motor toe aan je rolstoel. Dit helpt lange afstanden te overbruggen zonder inspanning.


 2. Anti-kantel wielen

  Anti-kantel wielen zorgen voor extra stabiliteit, vooral op hellingen en ongelijke oppervlakken.


 3. Verstelbare arm- en beensteunen

  Verstelbare steunen bieden meer comfort en bevorderen de juiste houding.


 4. Scootmobiel als alternatief

  Scootmobielen zijn handig voor mensen die langere afstanden moeten afleggen.


 5. Opvouwbare rolstoelen

  Gebruik een opvouwbare rolstoel voor makkelijk vervoer in auto’s of openbaar vervoer.


 6. Speciale kussens en rugsteunen

  Deze accessoires verbeteren het zitcomfort en voorkomen drukplekken.


 7. Handgrepen en beugels in huis

  Installeer handgrepen in de badkamer of bij trappen voor extra veiligheid.


 8. Aangepaste voertuigen

  Laat je auto aanpassen met een lift of speciale besturing zodat je zelf kunt rijden.


 9. Spraakgestuurde computersystemen

  Met deze systemen kun je gemakkelijk communiceren of werken zonder handen te gebruiken.


 10. Gehoorapparaten en andere medische hulpmiddelen

  Voorzie jezelf van medische hulpmiddelen zoals gehoorapparaten of protheses die ook onder aftrekbare zorgkosten vallen.


In de volgende sectie bespreken we hoe een rolstoel aftrekbaar kan worden gemaakt vanuit fiscaal oogpunt.

Rolstoel aftrekbaar gemaakt: dieper inzicht

Het begrijpen van de fiscale regels rondom zorgkosten kan ingewikkeld zijn. Sinds 1 januari 2014 zijn uitgaven voor een rolstoel en scootmobiel niet meer aftrekbaar. Echter, dit geldt niet voor alle zorgkosten.

Kosten voor medische hulpmiddelen zoals een traplift of douchestoel kunnen nog wel in aanmerking komen voor belastingaftrek. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten gemaakt moeten zijn voor uzelf, uw fiscale partner of uw kinderen jonger dan 27 jaar.

Kosten voor persoonlijke verpleging en verzorging worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar en zijn daardoor niet aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Wel kunt u kosten aftrekken als u aanpassingen aan een auto van iemand anders doet.

Bijvoorbeeld, als u uw auto aanpast om iemand met een fysieke beperking te vervoeren, komen deze kosten in aanmerking voor belastingaftrek. Documentatie en bewijslast zijn daarbij cruciaal; bewaar alle facturen en medische verklaringen goed.

Conclusie

Rolstoelen kunnen onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn. Zorg ervoor dat je een medische noodzaak kunt aantonen en alle benodigde documentatie hebt. Alleen de kosten die boven het drempelbedrag uitstijgen, komen in aanmerking voor aftrek.

Vergeet niet te controleren of je zorgverzekering een deel van de kosten vergoedt. Het goed bijhouden van facturen is essentieel. Deze aanpak maakt het proces eenvoudiger en efficiënter.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen