In dit artikel

Hoe kan ik een rollator via de WMO aanvragen?

Hoe kan ik een rollator via de WMO aanvragen?

In dit artikel

Het vinden van de juiste steun om mobiel te blijven kan uitdagend zijn als u afhankelijk bent van een loophulpmiddel. Een rollator is essentieel voor uw mobiliteit, maar is niet meer via het basispakket verzekerd.

Dit artikel leidt u door de stappen om via de WMO een rollator aan te vragen. Lees verder en ontdek hoe u uw zelfstandigheid kunt behouden.

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Begin met het contact opnemen met het WMO – loket van je gemeente om een rollator aan te vragen.
 • Zorg dat je een duidelijke medische indicatie hebt en ondersteun je aanvraag met gegevens van zorgprofessionals.
 • Vul alle benodigde formulieren zorgvuldig in en onderbouw je situatie goed om de kans op goedkeuring te vergroten.
 • Informeer naar de kosten en eventuele eigen bijdrage, deze kunnen variëren per gemeente en zijn afhankelijk van je financiële situatie.
 • Verken de mogelijkheid van bijzondere bijstand of extra vergoedingen via een aanvullende verzekering voor de aanschaf van een rollator.

Wat is een rollator en de WMO?

Hoe kan ik een rollator via de WMO aanvragen?

Na de inleiding is het belangrijk om te begrijpen wat een rollator precies is. Een rollator is een loopondersteunend hulpmiddel met wielen, ontworpen om mensen die extra steun nodig hebben tijdens het lopen, meer mobiliteit en vrijheid te bieden.

Het stelt gebruikers in staat om zelfstandig te bewegen, wat bijdraagt aan hun kwaliteit van leven.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) speelt een cruciale rol bij het verstrekken van een rollator aan hen die deze niet zelf kunnen bekostigen. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO en zorgen ervoor dat mensen met een beperking de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Dit kan inclusief het aanbieden van een rollator zijn. Als je problemen hebt met lopen en denkt dat je in aanmerking komt voor ondersteuning, biedt de WMO hiervoor mogelijkheden. Zoek contact met je gemeente of zorgverzekeraar voor meer informatie over hoe je dit hulpmiddel kunt aanvragen.

Hoe vraag ik een rollator aan via de WMO?

Hoe kan ik een rollator via de WMO aanvragen?

3. Hoe vraag ik een rollator aan via de WMO?: Om in aanmerking te komen voor een rollator via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), dient u een aanvraag in te dienen bij uw gemeente; zij beoordeelt of u voor vergoeding in aanmerking komt op basis van persoonlijke omstandigheden en medische noodzaak.

Verdiep u in de procedure en welke documentatie vereist is om een sterke aanvraag te kunnen presenteren.

De indicatie is bepalend

Bij het aanvragen van een rollator is de medische indicatie cruciaal. Uw fysieke beperkingen en de omgeving waarin u zich beweegt worden beoordeeld door een deskundige. Deze analyse bepaalt of u in aanmerking komt voor een rollator vanuit de WMO.

Zonder een duidelijke, medische indicatie is de kans klein dat u ondersteuning krijgt.

Het is belangrijk om uw behoefte aan een rollator goed te kunnen onderbouwen. Uw dagelijkse activiteiten en hoe deze worden beïnvloed door uw mobiliteitsproblemen spelen hierin een sleutelrol.

Leg uit hoe een rollator uw zelfstandigheid kan vergroten en welke specifieke Gemino 30 parkinson rollator geschikt is voor uw situatie. Een heldere uitleg helpt de gemeente te begrijpen waarom de ondersteuning noodzakelijk is.

Zorg voor een goede onderbouwing

Om een rollator vergoed te krijgen via de WMO, moet je duidelijk maken waarom je deze hulpmiddel nodig hebt. Beschrijf nauwkeurig hoe jouw mobiliteit beperkt is en welke activiteiten je met de rollator weer zou kunnen uitvoeren.

Een sterk onderbouwd verhaal helpt de Wmo-consulent te begrijpen hoe essentieel de rollator voor je dagelijkse leven is. Vermeld specifieke voorbeelden van situaties waarin het ontbreken van een rollator jouw zelfstandigheid hindert.

Zorg dat je medische gegevens en adviezen van zorgprofessionals bij de hand hebt als bewijs van je behoefte aan een rollator. Deze informatie vormt een krachtige basis voor jouw aanvraag.

De Wmo-consulent beoordeelt jouw situatie en deze gegevens kunnen net het verschil maken tussen goedkeuring en afwijzing van je aanvraag. Vul het meldingsformulier zorgvuldig in en wees helder over de impact op jouw leven zonder hulpmiddel.

Wat zijn de kosten van een rollator via de WMO?

U vraagt zich misschien af wat een rollator kost als u deze via de WMO aanvraagt. De kosten zijn niet eenduidig, want afhankelijk van uw situatie en gemeente kunnen deze variëren.

Soms bedraagt uw eigen bijdrage een klein deel van de aanschafprijs, maar in sommige gevallen krijgt u het hulpmiddel volledig vergoed. De WMO werkt met een inkomensafhankelijke bijdrage, wat betekent dat uw inkomen en vermogen meetellen in hoeveel u zelf moet bijleggen.

Contact opnemen met uw gemeente is de snelste manier om duidelijkheid te krijgen over de kosten. Zij kunnen u informeren over de actuele regels en bijdrage die voor u geldt. Voor een accurate inschatting hebt u informatie nodig over uw specifieke inkomensgegevens en andere relevante financiële situaties.

Houd er rekening mee dat als u een aanvullende verzekering heeft, u mogelijk recht heeft op extra vergoedingen voor hulpmiddelen zoals een rollator. Het loont zich dus om ook bij uw zorgverzekeraar navraag te doen naar uw opties.

Het aanvraagproces van een rollator via de WMO

Het aanvraagproces voor een rollator via de WMO start bij uw gemeente. U dient daar een melding te maken voor ondersteuning.

 • Neem contact op met het WMO – loket van uw gemeente, waar u uw behoefte aan een rollator kenbaar maakt.
 • Vul het meldingsformulier in dat de gemeente u zal verstrekken, om uw situatie officieel te registreren.
 • Bereid een goed onderbouwde motivatie voor waarom u de rollator nodig heeft, dit kan uw kansen vergroten.
 • De gemeente zal beoordelen of u recht heeft op een vergoeding door middel van een indicatiestelling.
 • Mogelijk volgt er een persoonlijk gesprek met een WMO – consulent om uw situatie beter te begrijpen en om te bepalen welke oplossingen passend zijn.
 • Indien nodig, schakel dan bijzondere bijstand in voor extra financiële hulp bij de aanschaf van de rollator.
 • Onderzoek zelf ook naar mogelijke leveranciers en vraag eventueel alvast offertes aan; dit kan het proces versnellen.
 • Na goedkeuring regelt u samen met de gemeente dat de rollator geleverd wordt of haalt u deze zelf op, afhankelijk van wat is overeengekomen.

Conclusie

Een rollator aanvragen via de WMO lijkt misschien ingewikkeld, maar je staat er niet alleen voor. Medische professionals zoals je huisarts kunnen je ondersteunen met een sterke onderbouwing voor je aanvraag.

Vergeet niet dat sommige aanvullende verzekeringen ook tegemoetkomen in de kosten. Stap gerust naar het Wmo-loket van je gemeente voor persoonlijke begeleiding en advies. Laat dit de stap zijn naar meer mobiliteit en een verbeterde levenskwaliteit!

Veelgestelde Vragen

1. Wat houdt de WMO in en hoe helpt het bij een rollator vergoeding?

De WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is bedoeld om mensen te helpen die ondersteuning nodig hebben bij dagelijkse activiteiten. Als je een rollator nodig hebt, kan je via de WMO mogelijk een vergoeding krijgen.

2. Hoe vraag ik een vergoeding voor een rollator aan bij mijn gemeente?

Je kunt een aanvraag indienen bij het WMO-loket van je gemeente. Zij zullen beoordelen of je voor een vergoeding in aanmerking komt op basis van jouw persoonlijke situatie.

3. Wordt een rollator ook gedekt door mijn basisverzekering?

Een rollator valt niet meer onder de basisverzekering sinds 2013. Voor hulp bij mobiliteit zoals rollators, moet je beroep doen op de WMO.

4. Bieden zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis ook vergoedingen voor rollators?

Sommige zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis, kunnen extra hulpmiddelen bieden via aanvullende verzekeringen. Controleer de voorwaarden of neem contact op met je verzekeraar voor specifieke informatie over rollator vergoedingen.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen