In dit artikel

Rollator en de WMO: Wat moet u weten?

Rollator en de WMO: Wat moet u weten? (2023)

In dit artikel

Mogelijk heb je moeilijkheden of problemen met de financiering van een rollator. Je bent niet alleen; ook wij hebben hieronder onderzoek naar gedaan, gezien het feit dat simpele loophulpmiddelen zoals rollators niet in het basispakket van de zorgverzekering zijn opgenomen.

In dit artikel gaan we diepgaand in op de verschillende mogelijkheden voor vergoeding van een rollator via de WMO en verzekeringen. Laten we samen alle opties ontdekken.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Een rollator kan vergoed worden via de aanvullende verzekering, de WMO of bij een medische indicatie.
 • Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en eisen van je eigen gemeente als je een rollator via de WMO wilt aanvragen.
 • Het indienen van een goed onderbouwde aanvraag met medische gegevens en verklaringen van een arts kan de kans vergroten op een vergoeding via de WMO.
 • De prijs van rollators varieert afhankelijk van het type en merk, en het is altijd verstandig om te controleren of er een vergoeding mogelijk is via de zorgverzekering of de WMO.

Rollator vergoedingen en de WMO

Er zijn verschillende situaties waarin je een vergoeding kunt krijgen voor een rollator: via de aanvullende verzekering, via de WMO of bij een medische indicatie.

Situatie 1: Rollator vergoeding vanuit aanvullende verzekering

Bij veel zorgverzekeraars is een rollator vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, mits er een medische reden is. De exacte vergoeding kan per verzekeraar verschillen, dus het is belangrijk dat u dit van tevoren goed uitzoekt.

CZ, VGZ en Zilveren Kruis zijn enkele voorbeelden van zorgverzekeraars die een vergoeding kunnen verstrekken. U zou dan de rollator zelf aanschaffen en vervolgens de kosten declareren bij uw verzekeraar, mits u hiervoor voldoende aanvullend verzekerd bent.

Het loont zeker om hierover contact op te nemen met uw zorgverzekeraar!

Situatie 2: Rollator vergoeding vanuit de WMO

Als je geen vergoeding kunt krijgen voor een rollator via je aanvullende verzekering, is er nog een andere mogelijkheid: de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De WMO is bedoeld om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zelfstandig te functioneren.

Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege ouderdom of een beperking.

Als je een rollator nodig hebt maar deze niet vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering, kun je een aanvraag indienen bij de gemeente via de WMO. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet je een medische indicatie hebben die aangeeft dat je de rollator nodig hebt voor je mobiliteit.

Het is belangrijk om te weten dat de vergoeding voor een rollator via de WMO kan variëren per gemeente. Daarom is het raadzaam om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en eisen van jouw specifieke gemeente.

Situatie 3: Medische indicatie

Heb je een medische reden om een rollator nodig te hebben? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding. Medische indicaties worden beoordeeld door zorgverzekeraars en kunnen verschillen per situatie.

Het is belangrijk om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te achterhalen of je in aanmerking komt voor een vergoeding en onder welke voorwaarden. Hierbij kan het helpen om specifieke informatie te verstrekken over je medische situatie en waarom een rollator noodzakelijk is voor jouw mobiliteit.

Vergeet niet dat medische indicaties vaak worden geëvalueerd op basis van de noodzaak van het hulpmiddel en de mate van zelfstandigheid die het kan bieden.

Zelf een rollator kopen of huren

Als het gaat om een rollator, heb je de keuze om er zelf een te kopen of te huren. Het voordeel van het kopen van een rollator is dat je altijd een eigen exemplaar hebt dat volledig aan jouw behoeften voldoet.

Er zijn verschillende rollators op de markt met uiteenlopende prijzen, dus het is belangrijk om te kijken wat je budget is en welke functies je nodig hebt. Huren kan handig zijn als je de rollator tijdelijk nodig hebt, bijvoorbeeld na een operatie of revalidatieperiode.

Let op dat de kosten van het huren kunnen oplopen op de lange termijn. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige zorgverzekeraars rollators alleen vergoeden als je er een medische indicatie voor hebt.

Aanvragen van een rollator via de WMO

Bent u benieuwd hoe u een rollator kunt aanvragen via de WMO? Lees dan snel verder!

Indicatie bepalend voor vergoeding

Als je een rollator wilt aanvragen via de WMO, is de indicatie bepalend voor de vergoeding die je kunt krijgen. Een indicatie is de vaststelling van de gemeente dat je een bepaald hulpmiddel nodig hebt om zelfstandig te kunnen functioneren.

Dit wordt bepaald tijdens een keukentafelgesprek waarin je jouw situatie en behoeften kunt bespreken. Het is belangrijk om tijdens dit gesprek duidelijk aan te geven waarom je een rollator nodig hebt en hoe dit jou kan helpen.

Het kan nuttig zijn om medische gegevens en verklaringen van een arts te overleggen om je aanvraag te ondersteunen. Houd er ook rekening mee dat de vergoeding voor een rollator vanuit de WMO per gemeente kan verschillen, dus het is verstandig om te informeren bij jouw eigen gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Onderbouwing van de aanvraag

Het is belangrijk om een goede onderbouwing te hebben bij het aanvragen van een rollator via de WMO. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Beschrijf je beperkingen: Geef duidelijk aan welke lichamelijke beperkingen je ervaart en waarom een rollator voor jou noodzakelijk is.
 • Toelichting van de arts: Zorg ervoor dat je arts of specialist de medische noodzaak van een rollator kan bevestigen in een officiële verklaring.
 • Omschrijf dagelijkse activiteiten: Leg uit hoe de rollator jouw zelfstandigheid vergroot en helpt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of wandelen.
 • Vermeld eerdere oplossingen: Geef aan welke andere hulpmiddelen je hebt geprobeerd, maar die niet voldoende bleken te zijn. Dit kan helpen bij het aantonen dat een rollator de beste optie is voor jouw situatie.
 • Leg uit waarom andere alternatieven niet werken: Als er andere mogelijke oplossingen zijn overwogen, zoals bijvoorbeeld een scootmobiel, leg dan uit waarom deze niet geschikt zijn voor jou.
 • Ondersteunende documenten: Voeg eventuele relevante documenten toe aan je aanvraag, zoals rapporten van eerdere medische onderzoeken of adviezen van therapeuten of ergotherapeuten.

Aandachtspunten bij de WMO

Bij het aanvragen van een rollator via de WMO zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Allereerst is de indicatie bepalend voor de vergoeding. Het is belangrijk om een duidelijke medische reden te hebben waarom een rollator nodig is.

Daarnaast is het belangrijk om de aanvraag goed te onderbouwen. Zorg ervoor dat alle relevante informatie en documenten worden meegestuurd, zodat de gemeente een weloverwogen beslissing kan nemen.

Ten slotte is het handig om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en procedures van de WMO in uw gemeente. Hierdoor kunt u beter inspelen op de vereisten en sneller resultaat behalen.

Kosten en vergoedingen

De kosten van rollators kunnen variëren en er zijn verschillende mogelijkheden voor vergoedingen beschikbaar.

Prijzen van rollators

Het is belangrijk om op te merken dat de prijs van rollators kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, het type en de kenmerken van de rollator. Hier is een tabel die een overzicht geeft van de gemiddelde prijzen van rollators:

Soort rollatorGemiddelde prijs
Standaard rollator€80 – €150
3-wiel rollator€60 – €120
Driewieler rollator met mandje€75 – €140
Luxe rollator€200 – €400
Opvouwbare rollator€100 – €250

Zorg er altijd voor dat je de prijs afweegt tegen de kwaliteit en de functionaliteit van de rollator. Het is ook belangrijk om te controleren of er een vergoeding mogelijk is via de zorgverzekering of de WMO.

Eigen bijdrage en belastingaftrek

Als je een rollator via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ontvangt, kan er een eigen bijdrage van toepassing zijn. Deze eigen bijdrage wordt bepaald door je gemeente en is afhankelijk van je inkomen en vermogen.

Het bedrag kan variëren, maar het is belangrijk om te weten dat deze eigen bijdrage niet aftrekbaar is bij de Belastingdienst. Dit betekent dat je de eigen bijdrage niet kunt opgeven als kosten voor de inkomstenbelasting.

Het is echter mogelijk dat de aanschaf van een rollator wel aftrekbaar is als specifieke zorgkosten. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur om te controleren of je in aanmerking komt voor belastingaftrek.

Vergoedingen uit de WMO

Als het gaat om de vergoedingen voor rollators, kan de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) een belangrijke rol spelen. De WMO is bedoeld om mensen te ondersteunen bij het zelfstandig blijven functioneren.

Dit betekent dat veel hulpmiddelen voor ouderen, zoals rollators, scootmobielen en trapliften, vergoed kunnen worden. Het is dus zeker de moeite waard om bij de gemeente na te gaan of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO.

Daarnaast is het mogelijk om via verschillende zorgverzekeraars, zoals CZ, VGZ en Zilveren Kruis, een vergoeding voor een rollator aan te vragen. Het is belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en hoe je hier gebruik van kunt maken om de kosten van een rollator te kunnen dragen.

Kwaliteit en leveranciers

De kwaliteit van rollators kan verschillen, daarom is het belangrijk om goed te kijken naar betrouwbare leveranciers in uw gemeente.

Kwaliteit van rollators

Als het gaat om de kwaliteit van rollators, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de rollator stevig en stabiel is, zodat je er veilig gebruik van kunt maken.

Controleer de materialen en constructie om er zeker van te zijn dat ze duurzaam en betrouwbaar zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het comfort van de rollator. Let op de handgrepen en zorg ervoor dat ze comfortabel aanvoelen tijdens het gebruik. Verstelbare handgrepen kunnen handig zijn voor mensen met verschillende lengtes.

Een andere factor om in overweging te nemen is de wendbaarheid van de rollator. Hoe makkelijk manoeuvreert hij? Kan hij gemakkelijk in kleine ruimtes worden gebruikt? Dit kan vooral belangrijk zijn als je de rollator binnenshuis wilt gebruiken.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ik wil je graag op de hoogte houden van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van rollators en vergoedingen. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige tips rechtstreeks in je inbox!

 • Blijf op de hoogte van veranderingen in de wetgeving over rollatorvergoedingen
 • Krijg informatie over nieuwe aanvraagprocedures bij de WMO
 • Ontdek de nieuwste modellen en technologische ontwikkelingen in looprekken en andere loophulpmiddelen
 • Leer meer over hoe je zelfstandig kunt blijven met behulp van een rollator
 • Ontvang tips voor het onderhoud en gebruiksvriendelijkheid van rollators

Leveranciers van rollators in uw gemeente

In mijn gemeente zijn er verschillende leveranciers waar u terecht kunt voor de aanschaf van een rollator. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare leverancier die kwalitatieve rollators aanbiedt.

Door u aan te melden voor de nieuwsbrief van deze leveranciers blijft u op de hoogte van eventuele aanbiedingen en nieuwe modellen. Voor meer informatie over de leveranciers in uw gemeente kunt u terecht bij uw lokale zorgaanbieder of gemeentelijke instanties.

Hun expertise kan u helpen bij het maken van de juiste keuze bij het kopen of huren van een rollator.

Meer informatie over rollators

We delen alles over de wereld van het loophulpmiddel, rollator. Of je nu nieuw bent in dit domein of op zoek bent naar specifieke informatie, we hebben een breed scala aan onderwerpen om te verkennen.

Begin met onze post over de ‘driewiel rollator‘, een compact en wendbaar model, perfect voor gebruik in kleinere ruimtes. Misschien bent u geïnteresseerd in de ‘moderne rollator‘, met zijn geavanceerde functies en gestroomlijnde ontwerp. Voor degenen met beperkte handfunctie hebben we informatie over de ‘eenhandige rollator‘.

De juiste ‘breedte rollator‘ is essentieel voor comfort en veiligheid, en we hebben een hele post gewijd aan het kiezen van de juiste maat. Praktische details zoals het ‘rollator mandje‘ en het ‘dienblad rollator‘ zijn ook belangrijk, net als de mogelijkheid om jezelf te beschermen tegen de regen met de ‘rollator paraplu‘.

Voor de sportieve lezers hebben we een leuk artikel over de ‘rollatorrace‘, een evenement waarbij deelnemers snelheid en behendigheid combineren. Of je nu op zoek bent naar een ‘rollator voor lange mensen‘ of een ‘kleine rollator‘, we hebben de informatie die je nodig hebt.

Onderhoud is een belangrijk aspect van het bezit van een rollator, en we hebben gedetailleerde gidsen over ‘rollator reparatie‘, inclusief hoe je de ‘remkabel rollator kunt vervangen‘. Misschien heb je een ‘rollator met zitje‘ en wil je weten hoe je deze correct kunt afstellen? Bekijk onze post ‘rollator afstellen‘ voor nuttige tips.

Voor degenen die zich afvragen hoe ze een rollator kunnen combineren met andere vormen van vervoer, hebben we artikelen over ‘rollator op fiets meenemen‘ en ‘rollator op scootmobiel‘. Misschien bent u geïnteresseerd in de ‘stokhouder rollator‘ voor extra ondersteuning.

Als je moeite hebt met ‘lopen met rollator‘, hebben we nuttige gidsen en tips om je op weg te helpen. Misschien heb je vragen over de ‘rollator wmo’, of misschien ben je op zoek naar een ‘rollator voor zware mensen‘. Wat je vraag ook is, we zijn hier om te helpen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de WMO en wat heeft dit te maken met een rollator?

De WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning en regelt de ondersteuning en zorg voor mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Een rollator kan een hulpmiddel zijn dat wordt vergoed of verstrekt door de WMO.

2. Kom ik in aanmerking voor een rollator via de WMO?

Om in aanmerking te komen voor een rollator via de WMO moet je voldoen aan bepaalde criteria, zoals een verminderde mobiliteit die het gebruik van een rollator noodzakelijk maakt. Het beste kun je contact opnemen met de gemeente waarin je woont om te kijken of je in aanmerking komt.

3. Hoe kan ik een rollator aanvragen via de WMO?

Om een rollator via de WMO aan te vragen, dien je contact op te nemen met de gemeente waarin je woont. Zij zullen je informeren over het aanvraagproces, welke documenten er nodig zijn en welke stappen je moet nemen om de aanvraag te voltooien.

4. Moet ik zelf kosten betalen als ik een rollator via de WMO krijg?

De kosten voor een rollator via de WMO kunnen verschillen per gemeente. In sommige gevallen worden kosten (deels) vergoed, terwijl in andere gevallen een eigen bijdrage kan gelden. Het is belangrijk om contact op te nemen met de gemeente waarin je woont om meer informatie te krijgen over de eventuele kosten.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Rollator en de WMO: Wat moet u weten? (2023)

Laat een reactie achter