In dit artikel

Rollator versus Looprek: Wat is het verschil?

Rollator versus Looprek: Wat is het verschil? (2023)

In dit artikel

Het kiezen van het juiste loophulpmiddel, of dat nu een rollator of een looprek is, kan een uitdaging zijn. Misschien heb je jezelf al gevraagd: “Wat is het verschil tussen een rollator en een looprek?” Wij hebben deze vraag ook gesteld en hebben uitgebreid onderzoek gedaan om antwoorden te vinden.

In dit blogbericht zullen we de verschillen tussen deze twee looptoestellen belichten, hun voor- en nadelen bespreken, en advies geven over welke mogelijk beter voor jou zou kunnen zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je de beste keuze maakt voor jouw situatie.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Wat is een rollator?

Een rollator is een loopmiddel met wielen dat gebruikt wordt voor ondersteuning bij het lopen.

Voordelen van een rollator

Een rollator biedt verschillende voordelen die het bewegen niet alleen makkelijker maar ook aangenamer kunnen maken voor mensen die slecht ter been zijn.

 1. Dankzij de vier wielen van een rollator, kun je soepel en stabiel lopen terwijl je steun hebt.
 2. Met een rollator kan men sneller vooruitkomen dan met een looprek.
 3. Het zitje dat bij de meeste rollators wordt geleverd, is ideaal om even uit te rusten tijdens lange wandelingen.
 4. Verschillende soorten rollators hebben extra functies zoals handremmen en een boodschappenmandje voor meer comfort en praktisch gebruik.
 5. Een rollator is ideaal voor mensen die minder beweeglijk zijn maar nog wel kunnen stappen.
 6. De mogelijkheid om binnen – en buitenshuis te gebruiken verhoogt de functionaliteit van een rollator.
 7. Omdat de gewichtsverdeling gelijkmatig is, komt er minder druk op de armen in vergelijking met een looprek.
 8. Rollators bevorderen zelfstandigheid door het verbeteren van mobiliteit en bewegingsvrijheid.
 9. Ze zijn er in verschillende modellen, aangepast aan diverse behoeften en gebruikssituaties voor ultieme flexibiliteit.

Nadelen van een rollator

Een rollator heeft enkele nadelen waar rekening mee gehouden moet worden bij het maken van een keuze voor een loophulpmiddel. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Beperkte mobiliteit: Hoewel een rollator helpt bij het vergroten van de mobiliteit, kan het nog steeds beperkingen opleggen. Het kan moeilijk zijn om smalle doorgangen te passeren of trappen op te gaan met een rollator.
 2. Gewicht en omvang: Rollators kunnen vrij zwaar en omvangrijk zijn, vooral als ze extra functies hebben zoals een zitje of boodschappenmandje. Dit kan lastig zijn als je de rollator moet vervoeren of opbergen.
 3. Afhankelijkheid: Het gebruik van een rollator kan leiden tot gevoelens van afhankelijkheid bij sommige mensen. Ze kunnen het frustrerend vinden dat ze niet meer zo zelfstandig kunnen bewegen als voorheen.
 4. Balansproblemen: Een rollator biedt ondersteuning tijdens het lopen, maar kan ook balansproblemen veroorzaken omdat het gewicht naar voren wordt verplaatst door de handgrepen die men vasthoudt.
 5. Sociale perceptie: Sommige mensen voelen zich zelfbewust of geïntimideerd door het gebruik van een rollator, omdat dit kan worden gezien als een teken van zwakte of ouderdom.

Wat is een looprek?

Een looprek is een loophulpmiddel zonder wielen dat wordt gebruikt voor stabiliteit tijdens het lopen.

Voordelen van een looprek

Een looprek heeft verschillende voordelen, zoals:

 1. Geeft stabiliteit tijdens het lopen
 2. Lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren
 3. Biedt ondersteuning aan de armen en schouders
 4. Geschikt voor gebruik binnen en buiten
 5. Eenvoudig op te bergen en mee te nemen
 6. Geen wielen betekent geen beperkingen in bewegingssnelheid
 7. Betaalbaarder dan een rollator
 8. Helpt bij het verbeteren van de balans en het vertrouwen tijdens het lopen

Nadelen van een looprek

Hoewel een looprek handig kan zijn voor mensen die extra stabiliteit nodig hebben tijdens het lopen, heeft het ook enkele nadelen. Hier zijn enkele van de nadelen van een looprek:

 1. Beperkte mobiliteit: Aangezien een looprek geen wielen heeft, beperkt het de mobiliteit van de gebruiker. Het kost meer inspanning om vooruit te komen, vooral op oneffen oppervlakken zoals stoepen of hobbelige paden.
 2. Gebrek aan snelheid: Omdat een looprek geen wielen heeft, kunnen gebruikers niet zo snel lopen als met een rollator. Dit kan frustrerend zijn voor mensen die gewend zijn om zich sneller voort te bewegen.
 3. Meer inspanning vereist: Bij het gebruik van een looprek rust het volledige gewicht op de armen van de gebruiker, waardoor er meer inspanning en druk wordt uitgeoefend op de schouders en polsen.
 4. Beperkte functionaliteit: In tegenstelling tot een rollator biedt een looprek alleen ondersteuning tijdens het lopen. Het heeft geen extra functies zoals handremmen, zitje of boodschappenmandje, wat het minder praktisch maakt voor dagelijks gebruik.
 5. Minder stabiliteit: Hoewel een looprek helpt bij stabiliteit tijdens het lopen, kan het minder stabiel zijn in vergelijking met een rollator, vooral op oneffen oppervlakken. Dit kan leiden tot onzekerheid en mogelijke valpartijen.
 6. Minder geschikt voor lange afstanden: Vanwege de beperkte mobiliteit en snelheid is een looprek mogelijk niet ideaal voor mensen die lange afstanden moeten afleggen. Het kan vermoeiend zijn en de persoon meer tijd kosten om van punt A naar punt B te komen.

Verschillen tussen een rollator en een looprek

Een rollator heeft wielen en biedt meer mobiliteit en stabiliteit tijdens het lopen, terwijl een looprek geen wielen heeft en voornamelijk gebruikt wordt voor stabiliteit.

Functionaliteit en gebruiksgemak

Een belangrijk verschil tussen een rollator en een looprek is de functionaliteit en het gebruiksgemak. Een rollator biedt meer functionaliteit, omdat het uitgerust is met wielen. Dit maakt het gemakkelijk om vooruit te komen en maakt het ook mogelijk om sneller te lopen.

Daarnaast heeft een rollator vaak handremmen, een zitje en zelfs een boodschappenmandje, waardoor het praktisch is voor dagelijks gebruik. Een looprek daarentegen heeft geen wielen en vereist meer inspanning tijdens het gebruik, omdat het volledige gewicht op de armen rust.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze tussen een rollator en een looprek afhangt van individuele behoeften en voorkeuren, evenals de fysieke capaciteiten van de persoon.

Mobiliteit en stabiliteit

Mobiliteit en stabiliteit zijn twee belangrijke aspecten bij het kiezen tussen een rollator en een looprek. Een rollator biedt meer mobiliteit omdat het voorzien is van wielen, waardoor men sneller en gemakkelijker kan bewegen.

Dit kan vooral handig zijn voor mensen die langere afstanden willen afleggen of verschillende terreinen willen verkennen. Daarentegen heeft een looprek geen wielen en vereist het meer inspanning tijdens het gebruik.

Hoewel een looprek minder mobiliteit biedt, biedt het wel meer stabiliteit, omdat het volledige gewicht op de armen rust. Dit kan gunstig zijn voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het lopen, vooral als ze moeite hebben met balans.

Geschiktheid voor verschillende behoeften

Er is een belangrijk verschil in geschiktheid tussen een rollator en een looprek, afhankelijk van de individuele behoeften. Een rollator is ideaal voor mensen die minder beweeglijk zijn maar nog wel kunnen stappen.

Het biedt extra ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen. Met de wielen kan men sneller en gemakkelijker vooruitkomen, wat vooral handig is voor mensen die lange afstanden moeten afleggen.

Daarnaast heeft een rollator vaak handremmen, een zitje en een boodschappenmandje, waardoor het niet alleen functioneel is tijdens het lopen, maar ook praktisch in het dagelijks leven.

Een looprek daarentegen is geschikt voor mensen die meer behoefte hebben aan stabiliteit tijdens het lopen. Het vereist meer inspanning en balans, omdat het volledige gewicht op de armen rust.

Een looprek heeft geen wielen en wordt voornamelijk gebruikt om steun te bieden tijdens het lopen. Het is eenvoudiger en lichter dan een rollator, waardoor het gemakkelijk op te tillen en te verplaatsen is.

Welke keuze is het beste voor jou?

Het beste loophulpmiddel voor jou hangt af van factoren zoals jouw mobiliteitsbehoeften, fysieke capaciteiten en persoonlijke voorkeuren.

Overwegingen bij het kiezen tussen een rollator en een looprek

Bij het kiezen tussen een rollator en een looprek zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Het eerste wat je moet overwegen is je mobiliteitsniveau. Als je nog in staat bent om zelfstandig te stappen, maar extra ondersteuning nodig hebt, dan is een rollator wellicht de beste keuze.

Een rollator met wielen biedt meer mobiliteit en bewegingsvrijheid, waardoor je gemakkelijker vooruit kunt komen. Daarentegen, als je moeite hebt met het evenwicht en het dragen van het volledige gewicht op je armen, kan een looprek zonder wielen een betere optie zijn.

Een looprek biedt meer stabiliteit tijdens het lopen, maar vereist meer inspanning en balans van jouw kant.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan extra comfort tijdens het lopen, dan kan een rollator met zitje en boodschappenmandje ideaal zijn.

Deze functies kunnen het gebruik van de rollator praktischer maken en de functionaliteit verbeteren. Aan de andere kant, als je liever een eenvoudig en lichtgewicht loophulpmiddel wilt, kan een looprek zonder wielen beter bij jou passen.

Advies van professionals

Als professional op het gebied van loophulpmiddelen, adviseer ik altijd om goed na te denken over de individuele behoeften en voorkeuren van de persoon bij het kiezen tussen een rollator en een looprek.

Een rollator is ideaal voor mensen die minder beweeglijk zijn maar nog wel kunnen stappen, terwijl een looprek meer stabiliteit biedt tijdens het lopen. Het is belangrijk om te kijken naar de mobiliteit en stabiliteit die een persoon nodig heeft, evenals eventuele extra functies die nuttig kunnen zijn, zoals handremmen, een zitje of een boodschappenmandje.

Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de fysieke capaciteiten van de persoon en hun vermogen om het gewicht van het hulpmiddel te dragen. Kortom, het advies van professionals is om rekening te houden met deze factoren bij het maken van een keuze tussen een rollator en een looprek.

Persoonlijke voorkeuren en behoeften

Bij het kiezen tussen een rollator en een looprek is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Iedereen heeft verschillende fysieke capaciteiten en comfortniveaus, dus het is essentieel om een loophulpmiddel te kiezen dat bij jou past.

Als je bijvoorbeeld meer stabiliteit nodig hebt tijdens het lopen, kan een looprek zonder wielen een goede optie zijn. Het biedt extra ondersteuning, maar vereist wel meer inspanning en balans.

Aan de andere kant, als je behoefte hebt aan meer mobiliteit en bewegingsvrijheid, dan is een rollator met wielen wellicht de betere keuze. Met een rollator kun je sneller en gemakkelijker vooruitkomen, waardoor je meer onafhankelijkheid hebt bij het lopen.

Bovendien hebben rollators verschillende functies zoals handremmen, een zitje en een boodschappenmandje, die het comfort en de functionaliteit kunnen verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel rollators als looprekken hun eigen voordelen hebben, dus het is essentieel om naar je eigen behoeften te kijken bij het maken van de juiste keuze.

Conclusie

Na het vergelijken van de rollator en het looprek, kunnen we concluderen dat beide loophulpmiddelen voordelen en nadelen hebben. Een rollator biedt meer mobiliteit en stabiliteit dankzij de wielen, terwijl een looprek lichter en eenvoudiger is.

Het gebruik van een rollator is ideaal voor mensen die nog wel kunnen stappen maar minder beweeglijk zijn, terwijl een looprek meer geschikt is voor mensen die extra stabiliteit nodig hebben.

Het kiezen tussen een rollator en een looprek hangt af van individuele behoeften, voorkeuren en fysieke capaciteiten. Het is belangrijk om advies in te winnen van professionals en rekening te houden met persoonlijke overwegingen bij het maken van de juiste keuze.

Meer informatie over rollators

Er delen van alles over wat met ‘Rollators‘ te maken heeft. Of je nu net begint met het gebruik van een rollator, of je bent een ervaren gebruiker op zoek naar wat extra tips, wij hebben een breed scala aan onderwerpen om je te ondersteunen bij dit loophulpmiddel.

Als comfort bovenaan je prioriteitenlijst staat, dan zal ons artikel over hoe je je ‘Rollator aanpassen voor comfortabel gebruik‘ waardevol zijn. We bespreken ook hoe de ‘Juiste wielgrootte op rollators‘ een verschil kan maken voor je mobiliteit.

Voor diegenen die moeite hebben met de transitie naar het gebruik van een hulpmiddel, delen we inzichten en tips in ‘Leven met een rollator‘ en kijken we naar de ‘Psychologische impact van het gebruik van een rollator‘.

We hebben ook artikelen over specifieke aanpassingen en omstandigheden. Leer hoe je je rollator kunt gebruiken op verschillende oppervlakken in ‘Rollator op verschillende soorten terrein‘ en ontdek de mogelijkheden voor ‘Aangepaste rollators‘. Vergelijk de voordelen van een rollator en een looprek in ‘Rollator versus looprek’ en lees hoe een rollator kan helpen na een operatie of blessure in ‘Rollator na een operatie of blessure‘.

Ontdek tips voor ‘Rollators tijdens reizen‘ en leer hoe je je rollator kunt ‘Aanpassen voor stabiliteit en balans‘. We hebben ook specifieke adviezen voor het gebruik van een ‘Rollator in de winter‘ en hoe je kunt omgaan met ‘Problemen met rollators‘.

Bekijk onze gids over de ‘Invloed van rollators op sociaal leven‘ en doe ideeën op voor ‘Oefeningen met een rollator‘. We hebben ook informatie over de ‘Kosten van rollators‘ en de nieuwste ‘Innovaties in rollatordesign‘.

Ben je op zoek naar een rollator? Overweeg om een ‘rollator te huren‘, een ‘tweedehands rollator‘ te kopen of kijk eens op ‘rollator marktplaats‘.

Tot slot, als je contact moet opnemen met internationale fabrikanten of met Engels sprekende zorgprofessionals, kan het handig zijn om te weten hoe je ‘Rollator in het Engels‘ zegt.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen een rollator en een looprek?

Een rollator en een looprek zijn beide hulpmiddelen om mobiliteit te ondersteunen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Een rollator heeft meestal vier wielen, een frame en handvatten om gemakkelijk voort te duwen. Het biedt ook vaak een zitplaats voor rustmomenten. Een looprek daarentegen heeft meestal geen wielen en wordt gebruikt om stabiliteit te bieden tijdens het lopen.

2. Wanneer moet ik kiezen voor een rollator in plaats van een looprek?

Als u meer mobiliteit wilt en de mogelijkheid wilt hebben om te zitten tijdens het lopen, is een rollator de beste keuze. Rollators zijn ook geschikt voor buitengebruik, omdat ze stabielere ondersteuning bieden op oneffen terrein. Een looprek kan echter meer geschikt zijn voor mensen die alleen stabiliteit nodig hebben tijdens het lopen en geen behoefte hebben aan een zitplaats.

3. Welk hulpmiddel is beter voor mensen met evenwichtsproblemen?

Voor mensen met evenwichtsproblemen kan een rollator de betere optie zijn. De vier wielen bieden stabiliteit en het gebruik van handvatten helpt bij het behouden van evenwicht tijdens het lopen. Een looprek kan ook nuttig zijn, maar omdat het geen wielen heeft, vereist het mogelijk meer spierkracht en balans om te gebruiken.

4. Zijn er beperkingen aan het gebruik van een rollator of looprek?

Hoewel rollators en looprekken veel voordelen bieden, zijn er enkele beperkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Deze hulpmiddelen zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met ernstige mobiliteitsproblemen of die niet in staat zijn om zelfstandig te lopen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een rollator of looprek training en oefening kan vereisen om de juiste manier van gebruik te hanteren.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Rollator versus Looprek: Wat is het verschil? (2023)

Laat een reactie achter