Rollator vergoeding CZ: wat wordt er vergoed?

Heeft u een rollator nodig en vraagt u zich af of CZ deze kosten dekt? U bent niet de enige die door de details van zorgverzekeringen moet navigeren. In dit artikel leggen we uit wat CZ vergoedt voor rollators, welke voorwaarden gelden en hoe u deze vergoeding kunt aanvragen.

Ontdek alles wat u moet weten over uw vergoeding.

Samenvatting

 • CZ biedt onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor rollators vanuit aanvullende verzekeringen, aangezien deze sinds 2013 niet meer vanuit de basisverzekering worden vergoed.
 • Er kan een eigen bijdrage of eigen risico van toepassing zijn bij de aanschaf van mobiliteitshulpmiddelen, zoals rollators, dus controleer goed wat voor uw situatie geldt.
 • Speciale rollators, zoals achterwaartse rollators en Parkinsonrollators, kunnen in aanmerking komen voor vergoeding door CZ als ze voldoen aan de gestelde criteria in uw polis.
 • Voor tijdelijk gebruik van mobiliteitshulpmiddelen na bijvoorbeeld een operatie, biedt CZ een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering.
 • Voor het regelen van hulpmiddelen kan men gebruikmaken van de HulpWijzer van CZ voor advies op maat en het stapsgewijs aanvragen van de noodzakelijke ondersteuning.

Wat zijn mobiliteitshulpmiddelen?

Een persoon met een looprek wandelt in een park met groene omgeving, omringd door bomen en natuur.

Mobiliteitshulpmiddelen helpen personen die moeite hebben met lopen of zich verplaatsen. Ze bieden ondersteuning en vergroten de zelfstandigheid. Denk hierbij aan rolstoelen, scootmobielen, rollators en wandelstokken.

Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om mensen te helpen langer actief en mobiel te blijven, ongeacht hun fysieke beperkingen.

Zorgverzekeraars zoals CZ erkennen het belang van deze hulpmiddelen voor de dagelijkse activiteiten. Daarom worden deze producten vaak vergoed onder de zorgverzekeringswet, mits een medische indicatie dit noodzakelijk maakt.

Afhankelijk van de polisvoorwaarden kan dit gaan vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering. Het is cruciaal om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden voor vergoeding binnen uw zorgpakket.

Vergoeding mobiliteitshulpmiddelen CZ

Bent u benieuwd welke mobiliteitshulpmiddelen worden gedekt door uw verzekering bij CZ? U staat op het punt te ontdekken hoe CZ u kan ondersteunen in het behoud van uw mobiliteit en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Wat krijgt u vergoed?

U staat er niet alleen voor als u een mobiliteitshulpmiddel nodig heeft. CZ zorgt ervoor dat u toegang krijgt tot de noodzakelijke ondersteuning.

 • U ontvangt een vergoeding voor hulpmiddelen zoals een toiletstoel, bedtafel, rolstoel, douchestoel of rugsteun.
 • Deze hulpmiddelen zijn essentieel om uw dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.
 • Voor enkele hulpmiddelen geldt een maximumvergoeding van € 70 per jaar.
 • Dit bedrag kunt u gebruiken voor ADL – hulpmiddelen die uw zelfstandigheid bevorderen.
 • Hulpmiddelen in bruikleen vallen onder ‘voorwaardelijke zorg’ en worden ook door CZ vergoed.
 • De regeling hiervoor valt samen met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
 • Alle aanvragen verlopen via een online systeem dat het proces vereenvoudigt.
 • Uw persoonlijke situatie bepaalt de precieze vergoeding die u kunt verwachten.
 • Een gespecificeerde lijst van wat wordt vergoed is te vinden met behulp van de zoekoptie op basis van uw verzekering en zorgverlener.

Eigen bijdrage en eigen risico

Bij de aanschaf van mobiliteitshulpmiddelen zoals rollators komt u soms een eigen bijdrage tegen. Dit is het deel dat voor uw eigen rekening is, ongeacht of u via CZ verzekerd bent.

De hoogte van deze bijdrage kan variëren en is afhankelijk van het soort hulpmiddel en uw polisvoorwaarden. Check dus altijd eerst welk bedrag voor uw rekening komt.

Het eigen risico werkt net iets anders. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt voordat de zorgverzekering kosten overneemt. Voor mobiliteitshulpmiddelen op bruikleenbasis, zoals rollators, geldt geen eigen risico.

Maar let op: als u het hulpmiddel koopt, draagt u wel bij aan het eigen risico. Onderhouds- en gebruikskosten vallen buiten deze regeling. Houd rekening met deze kosten als u besluit een hulpmiddel aan te schaffen.

Na dit onderwerp duiken we dieper in de specifieke vergoedingen voor rollators bij CZ.

Specifieke vergoeding voor Rollators

Bent u benieuwd naar de details van de vergoeding voor rollators door CZ? Hieronder lichten we toe wat CZ precies dekt in het geval van deze specifieke mobiliteitshulpmiddelen.

Rollator vergoeding CZ: wat wordt er vergoed?

Sinds 2013 ontvangt u niet meer standaard een vergoeding voor rollators uit het basispakket. CZ zorgverzekering biedt wel mogelijkheden om deze mobiliteitshulpmiddelen vergoed te krijgen.

 • Uw situatie bepaalt of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen van CZ.
 • Bij CZ heeft u recht op een volledige vergoeding voor hulpmiddelen die lichaamsfuncties vervangen, hieronder vallen soms ook rollators.
 • De exacte voorwaarden en de hoogte van de vergoeding kunnen verschillen per aanvullend pakket; controleer dit goed.
 • Vraag uw arts of fysiotherapeut om een medische indicatie als u denkt dat u recht heeft op een vergoeding.
 • Houd rekening met uw vrijwillig eigen risico: deze kan invloed hebben op wat u zelf nog moet bijbetalen.
 • Soms valt er onder de regeling van CZ ook een gedeeltelijke tegemoetkoming voor accessoires of speciale uitvoeringen van rollators.
 • Neem contact op met CZ klantenservice of bekijk de online polisvoorwaarden voor gedetailleerde informatie over uw situatie.

Loopwagens en loopfietsen

Loopwagens en loopfietsen kunnen een wereld van verschil maken voor uw mobiliteit. Vanaf uw achttiende jaar komen deze hulpmiddelen in aanmerking voor vergoeding. Ze zijn speciaal ontworpen om u te ondersteunen wanneer lopen lastig wordt, door een stabiele structuur die uw balans verbetert en u helpt bij het handhaven van uw onafhankelijkheid.

Elke verzekeraar heeft eigen regels omtrent de vergoeding van deze mobiliteitshulpmiddelen. CZ zorgt ervoor dat de kosten gedekt kunnen worden als u aan de criteria voldoet, waardoor loopbeperkingen minder impact hebben op uw dagelijks leven.

Informeer uzelf goed over de mogelijkheden voor vergoeding en vind uit hoe deze hulpmiddelen u kunnen helpen actief en zelfstandig te blijven.

Achterwaartse rollators

Achterwaartse rollators zijn speciaal ontworpen voor mensen die meer stabiliteit nodig hebben bij het lopen. Vanaf 18 jaar hebt u recht op vergoeding van deze hulpmiddelen. Ze bieden steun aan iedereen die achteruit moet lopen vanwege een aandoening of blessure.

Dankzij de unieke bouw van deze rollators wordt uw veiligheid verhoogd en verkleint u de kans op vallen.

Deze rollators vallen onder de niet-eenvoudige hulpmiddelen, wat betekent dat u ze niet standaard krijgt vanuit de basisverzekering. Echter, voor dergelijke specifieke mobiliteitshulpmiddelen zijn er vergoedingen beschikbaar.

Controleer altijd uw polisvoorwaarden of neem contact op met CZ om te zien welke mogelijkheden er voor u zijn. Omdat elke situatie uniek is, kan CZ advies op maat geven wat betreft de vergoeding.

Na dit type rollator volgt de bespreking van een ander belangrijk hulpmiddel: Parkinsonrollators.

Parkinsonrollators

Overstappen van een standaard rollator naar een speciaal voor Parkinson ontworpen model biedt nieuwe mogelijkheden. Parkinsonrollators, zoals de Gemino 30 Parkinson, zijn ontwikkeld om de unieke bewegingsuitdagingen die gepaard gaan met Parkinson aan te pakken.

Ze verschaffen extra stabiliteit en ondersteuning die nodig zijn bij het lopen, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

CZ erkent de behoefte aan deze gespecialiseerde hulpmiddelen en daarom is er een vergoeding voor Parkinson-rollators beschikbaar. Als u bij CZ verzekerd bent en met Parkinson leeft, kunt u aanspraak maken op een vergoeding voor deze essentiële mobiliteitshulp.

Dit maakt de toegang tot dit onmisbare hulpmiddel een stuk eenvoudiger en helpt bij het handhaven van uw dagelijkse activiteiten en vrijheid.

Tijdelijk gebruik van uitleenhulpmiddelen

Heeft u voor korte tijd een hulpmiddel nodig, dan biedt CZ een vergoeding vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan een rollator, die essentieel kan zijn na een operatie of bij herstel van een blessure.

U hoeft zich geen zorgen te maken over extra kosten, aangezien deze hulpmiddelen volledig gedekt zijn.

Een aangepast bed of specifieke bed-gerelateerde hulpmiddelen vallen eveneens onder deze regeling en ondersteunen uw revalidatieproces. De uitgebreide lijst van vergoedingen van CZ geeft duidelijkheid over welke hulpmiddelen beschikbaar zijn en helpt u bij het kiezen van de juiste ondersteuning voor uw situatie.

Vergoeding ADL-hulpmiddelen (algemene dagelijkse levensverrichtingen)

CZ zorgt voor een vergoeding van ADL-hulpmiddelen die essentieel zijn voor uw dagelijks leven, zoals een toiletverhoger en bedverhoger om het comfort te verhogen. Deze komen in aanmerking wanneer zij noodzakelijk zijn voor langdurig gebruik en niet alleen tijdelijk.

Voor hulpmiddelen die u leent, zoals krukken of een rolstoel, ontvangt u vanuit de basisverzekering meestal een volledige vergoeding. Elk hulpmiddel heeft echter zijn eigen regels en soms kan er een eigen bijdrage of eigen risico gelden.

In uw zoektocht naar geschikte hulpmiddelen biedt CZ ook financiering voor vervangende middelen die nodig zijn door het verlies van anatomische eigenschappen of functies. Het is daarbij belangrijk goed te kijken welke voorwaarden gelden voor de vergoeding van specifieke ADL-hulpmiddelen.

Mocht u behoefte hebben aan bijvoorbeeld een rollator, dan kunt u hiervoor eveneens een vergoedaanvraag indienen bij CZ. Vervolgens kunt u met dit hulpmiddel uw mobiliteit verbeteren en zelfstandigheid terugwinnen.

Om te weten hoe u hulpmiddelen zoals deze aanvraagt en wat daarbij komt kijken, gaan we verder met de volgende stap: ‘Hoe regel ik hulpmiddelen?’.

Hoe regel ik hulpmiddelen?

Ontdek de efficiënte routes naar het verkrijgen van de hulpmiddelen die bij uw situatie passen en verbeter zo uw dagelijkse mobiliteit en levenskwaliteit.

Stappenplan met praktische tips

Het regelen van een rollator of ander hulpmiddel kan ingewikkeld lijken. Volg dit stappenplan om het proces soepeler te laten verlopen:

 • Bepaal eerst welk type mobiliteitshulpmiddel u nodig heeft, afhankelijk van uw situatie en beperkingen.
 • Raadpleeg een medisch specialist of huisarts om een officiële indicatie voor de noodzaak van het hulpmiddel te krijgen.
 • Neem contact op met CZ om informatie in te winnen over de vergoedingsmogelijkheden voor het gekozen hulpmiddel.
 • Vraag na of er een eigen bijdrage geldt voor uw hulpmiddel en hoeveel deze bedraagt.
 • Informeer uzelf over het eigen risico dat mogelijk invloed heeft op de kosten die u moet betalen.
 • Zoek uit welke leveranciers gecontracteerd zijn door CZ om er zeker van te zijn dat u kiest voor een aanbieder waarbij vergoeding mogelijk is.
 • Stuur de benodigde documenten, zoals de indicatie en offerte, naar CZ ter goedkeuring van uw vergoeding.
 • Maak duidelijke afspraken met de leverancier over levering, onderhoud en mogelijke reparaties van uw rollator.
 • Controleer na ontvangst of het hulpmiddel voldoet aan al uw verwachtingen en eisen. Zo niet, neem dan direct contact op met de leverancier.

Advies op maat van de HulpWijzer

De HulpWijzer staat klaar om u te begeleiden met persoonlijk advies voor uw situatie. U krijgt stap voor stap uitleg over hoe u de juiste hulpmiddelen regelt, inclusief verpleging en verzorging.

Zo bent u verzekerd van goede ondersteuning en weet u precies waar u aan toe bent.

Ontdek met de HulpWijzer welke stappen u moet zetten voor het aanvragen van hulpmiddelen. De gebruiksvriendelijke gids geeft praktische tips die het hele proces overzichtelijk maken.

Dankzij dit op maat gesneden advies kunt u zelfverzekerd navigeren door de mogelijkheden en komt u snel tot de juiste oplossingen voor uw mobiliteit.

Conclusie

Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over de vergoedingen voor rollators door CZ. Deze hulpmiddelen verbeteren uw mobiliteit en zelfstandigheid aanzienlijk. Uit uw polis blijkt precies wat er gedekt is, of bezoek Poliswijzer.nl voor een duidelijk overzicht.

Vraag een persoonlijk advies als u niet zeker weet welk hulpmiddel het beste bij u past. Herinner uzelf eraan dat u de regie in handen heeft om uw mobiliteit te verbeteren met de juiste ondersteuning.

Veelgestelde Vragen

[Article 2 Keywords]:

rollator vergoeding

CZ zorgverzekeraar

basispakket

hulpmiddelen

aanvraagprocedure

eigen bijdrage

eigen risico

medische indicatie

zorgverlener

gespecificeerde factuur

1. Wat houdt de rollator vergoeding van CZ in?

CZ zorgverzekeraar biedt een vergoeding voor rollators als onderdeel van het basispakket aan klanten die door een zorgverlener een medische indicatie hebben gekregen.

2. Hoe vraag ik een rollator vergoeding aan bij CZ?

Om een vergoeding voor een rollator aan te vragen, moeten CZ klanten beginnen met de aanvraagprocedure waarbij ze een gespecificeerde factuur van een erkende leverancier en een medische indicatie van hun zorgverlener verstrekken.

3. Moet ik een eigen bijdrage of eigen risico betalen voor mijn rollator?

Ja, er kan sprake zijn van een eigen bijdrage of eigen risico wanneer je gebruikmaakt van de rollator vergoeding die CZ zorgverzekeraar aanbiedt.

4. Welke hulpmiddelen worden nog meer vergoed door CZ naast rollators?

Naast rollators dekt CZ zorgverzekeraar ook andere hulpmiddelen onder het basispakket, afhankelijk van je persoonlijke situatie en medische noodzaak zoals vastgesteld door een zorgverlener.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *