In dit artikel

Hoe maak je een Rollator Schoon en Onderhoud je het?

Hoe maak je een Rollator Schoon en Onderhoud je het? (2023)

In dit artikel

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe u uw rollator schoonmaakt om deze optimaal te onderhouden? Als ervaren rollatorgebruiker en -onderhouder begrijp ik uw vraag volledig. Na grondig onderzoek en jarenlange ervaring heb ik praktische tips verzameld voor het reinigen en onderhouden van uw rollator, wat bijdraagt aan de veiligheid en duurzaamheid ervan.

Laten we dus samen duiken in deze gids vol nuttige tips om u te helpen uw rollator in topconditie te houden.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Het regelmatig controleren van de remblokken en – handgreep, assen en wielen, bouten bij de zitting en het vouwmechanisme is essentieel voor het onderhoud van een rollator en veilig gebruik.
 • Het gebruik van compressielucht is een handige manier om oppervlakkig vuil van de rollator te verwijderen, terwijl een droge doek of zachte bezem kan worden gebruikt om de rollator verder schoon te maken.
 • Het smeren van de draaipunten van de assen en het vouwmechanisme met smeermiddel, zoals siliconenspray, houdt de rollator soepel en goed werkend.
 • Zorg ervoor dat eventuele beschadigde onderdelen direct worden vervangen om de veiligheid en duurzaamheid van de rollator te waarborgen.

Onderhoud van een Rollator

Bij het onderhoud van een rollator is het belangrijk om regelmatig de remblokken en -handgreep te controleren.

Controle van de remblokken en -handgreep

Het controleren van de remblokken en -handgreep van uw rollator is een essentieel onderdeel van het onderhoud. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

 1. Controleer eerst de toestand van de remblokken. Deze moeten altijd in goede conditie zijn voor veilig gebruik. Slijtage kan leiden tot minder effectieve remmen.
 2. Kijk vervolgens naar de kabels die zich uitstrekken vanaf de handgrepen naar de remmen op de wielen. Zijn deze intact of zien ze er versleten uit? Vervanging kan nodig zijn als ze er beschadigd uitzien.
 3. Zorg ervoor dat de hendels goed vastzitten aan het frame van uw rollator. Losse hendels kunnen onveilig zijn tijdens het rijden.
 4. Probeer tenslotte de remmen uit door uw rollator vooruit te duwen terwijl u ze ingedrukt houdt. Als hij niet stopt, is er mogelijk een probleem met uw remsysteem.

Controle van de assen en wielen

Bij het onderhoud van een rollator is het belangrijk om regelmatig de assen en wielen te controleren. Dit zorgt ervoor dat de rollator soepel blijft rijden en voorkomt mogelijke problemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen bij het controleren van de assen en wielen:

 1. Inspecteer de assen: Controleer visueel of er beschadigingen, slijtage of roest op de assen aanwezig zijn. Als er tekenen van schade zijn, kunnen de assen mogelijk vervangen moeten worden.
 2. Controleer de wielen: Draai de rollatortransportwielen rond om ervoor te zorgen dat ze vrij kunnen bewegen zonder beperkingen. Zorg ervoor dat er geen vuil of puin vastzit tussen de velg en het wiel, omdat dit de functionaliteit kan verminderen.
 3. Test het loopvlak: Controleer of het loopvlak van de wielen nog voldoende grip heeft. Als het loopvlak glad begint te worden, kan dit gevaarlijk zijn tijdens gebruik buitenshuis of op oneffen terrein. Overweeg in dit geval nieuwe wielen aan te schaffen.
 4. Smeermiddel gebruiken: Om ervoor te zorgen dat de assen soepel draaien, kun je indien nodig wat smeermiddel toepassen op de draaipunten van de assen.
 • Controle rollatorassen
 • Controle rollatorwielen
 • Rollatoronderhoud assen en wielen
 • Onderhoud loopvlak rollatorwielen

Algemene staat van de wielen

De algemene staat van de wielen van een rollator is essentieel voor een soepele en veilige rit. Controleer regelmatig of de wielen loszitten of beschadigd zijn.

Als de wielen wiebelen of niet goed draaien, kan dit de stabiliteit van de rollator beïnvloeden. Zorg ervoor dat de banden voldoende lucht hebben en geen slijtage vertonen.

Eventuele scherpe voorwerpen, zoals steentjes of vuil, kunnen het loopvlak beschadigen en moeten worden verwijderd. Het is ook belangrijk om te kijken naar eventuele speling in de wiellagers, aangezien dit van invloed kan zijn op de wendbaarheid van de rollator.

Door regelmatig de algemene staat van de wielen te controleren en indien nodig actie te ondernemen, kunt u er zeker van zijn dat uw rollator veilig en betrouwbaar blijft.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op mogelijke problemen met de wielen van uw rollator. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw rollator altijd in goede staat verkeert.

Houd rekening met mogelijke loszittende of beschadigde wielen en controleer de luchtdruk en het loopvlak van de banden. Verwijder regelmatig vuil en scherpe voorwerpen die zich in de wielen hebben verzameld om slijtage en schade te voorkomen.

Controle van de bouten bij de zitting

Bij het onderhoud van een rollator is het belangrijk om regelmatig de bouten bij de zitting te controleren. Hierdoor kan slijtage worden voorkomen en blijft de rollator veilig in gebruik. Volg deze simpele stappen om de bouten bij de zitting te controleren:

 1. Neem een sleutel of schroevendraaier en controleer elke bout rondom de zitting.
 2. Zorg ervoor dat elke bout goed vastgedraaid is; dit voorkomt dat de zitting loskomt tijdens gebruik.
 3. Check ook of er geen roestvorming aanwezig is op de bouten. Roest kan ervoor zorgen dat de bouten niet goed vastgedraaid kunnen worden.
 4. Indien nodig, vervang roestige of beschadigde bouten direct.

Onderhoud van het vouwmechanisme

Het onderhoud van het vouwmechanisme is essentieel voor het goed functioneren van een rollator. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt volgen:

 1. Controleer regelmatig of het vouwmechanisme soepel werkt.
 2. Reinig eventuele vuilophopingen rond het vouwmechanisme met een droge doek of een zachte borstel.
 3. Inspecteer de scharnierpunten van het vouwmechanisme op slijtage of beschadigingen.
 4. Gebruik een smeermiddel, zoals siliconenspray, om ervoor te zorgen dat de scharnierpunten soepel blijven bewegen.
 5. Controleer of alle vergrendelingen en bevestigingsmiddelen stevig vastzitten en goed functioneren.
 6. Als er sprake is van roestvorming, gebruik dan een roestwerend middel en schuurpapier om de roest te verwijderen voordat je het mechanisme smeert.

Schoonmaken van een Rollator

Om een rollator schoon te maken, kun je eerst oppervlakkig vuil verwijderen met behulp van compressielucht. Vervolgens kun je een droge doek of zachte bezem gebruiken om de rollator verder schoon te maken.

Het frame van de rollator kan worden gereinigd met lauw zeepwater.

Gebruik van compressielucht voor oppervlakkig vuil

Het gebruik van compressielucht is een handige manier om oppervlakkig vuil van een rollator te verwijderen. Compressielucht is verkrijgbaar in blikken met een spuitmond, waardoor het gemakkelijk kan worden gebruikt om stof, kruimels en ander licht vuil weg te blazen. Het krachtige luchtstraal dringt door in kleine hoekjes en gaatjes, waar een doek of borstel moeilijk bij kan komen.

Reinigen met een droge doek of zachte bezem

Om je rollator schoon te maken, kun je gebruik maken van een droge doek of zachte bezem. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Begin met het verwijderen van eventueel oppervlakkig vuil zoals stof en bladeren met behulp van een zachte bezem.
 2. Gebruik vervolgens een droge doek om de resterende vlekken en vuil weg te vegen.
 3. Veeg voorzichtig over alle delen van de rollator, inclusief het frame, de handvatten en het zitgedeelte.
 4. Zorg ervoor dat je grondig en gelijkmatig veegt om al het vuil te verwijderen.
 5. Controleer regelmatig of er geen vuil is achtergebleven op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals bij de scharnierpunten en wielen.
 6. Als er sprake is van hardnekkige vlekken of verontreinigingen, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel in combinatie met lauw zeepwater om ze voorzichtig weg te wrijven.

Reinigen van het frame met lauw zeepwater

Bij het schoonmaken van een rollator is het belangrijk om het frame regelmatig te reinigen met lauw zeepwater. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Vul een emmer met lauw water en voeg een mild reinigingsmiddel toe, zoals afwasmiddel.
 2. Dompel een zachte doek of spons in het sopje en wring deze uit om overtollig water te verwijderen.
 3. Begin aan de bovenkant van het frame en werk naar beneden. Wrijf zachtjes over het oppervlak van het frame om vuil, vlekken en bacteriën te verwijderen.
 4. Concentreer je op gebieden waar vuil zich kan ophopen, zoals achter remhendels of rondom de handgrepen.
 5. Spoel de doek of spons regelmatig uit in schoon water om vervuiling te voorkomen.
 6. Als er hardnekkig vuil is dat niet weggaat met zeepwater, gebruik dan een mild reinigingsmiddel speciaal voor metalen oppervlakken.
 7. Nadat je het hele frame hebt gereinigd, neem je een schone doek of handdoek om eventueel achtergebleven vocht af te drogen.

Veelvoorkomende Rollatorproblemen

Veelvoorkomende rollatorproblemen kunnen zijn dat de remmen niet goed werken, de wielen vastlopen of dat er schade is aan het frame.

Controle of de rollator nog veilig is

Het regelmatig controleren van de veiligheid van je rollator is essentieel om ongelukken te voorkomen. Controleer regelmatig of alle onderdelen nog goed functioneren en of er geen slijtage of schade is.

Let vooral op de remblokken en -handgreep, aangezien deze cruciaal zijn voor de veiligheid tijdens het gebruik. Controleer ook de assen en wielen om er zeker van te zijn dat ze soepel draaien en niet beschadigd zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de algemene staat van de wielen te bekijken en ervoor te zorgen dat er geen scheuren of uitstulpingen zijn. Een andere essentiële controle is het controleren van de bouten bij de zitting om te voorkomen dat deze losraken tijdens het gebruik.

Oplossen van problemen met de rollator

Om problemen met uw rollator op te lossen, zijn hier een paar stappen die u kunt volgen:

 1. Controleer of de remmen goed werken. Zorg ervoor dat de remblokjes goed contact maken met de wielen en dat ze niet versleten zijn.
 2. Controleer of het vouwmechanisme naar behoren functioneert. Als uw rollator niet goed inklapt of uitklapt, controleer dan of er vuil of obstakels in het mechanisme zitten en maak deze schoon.
 3. Controleer de assen en wielen op loszittende onderdelen. Draai indien nodig bouten en moeren aan om ervoor te zorgen dat alles stevig vastzit.
 4. Let op eventuele geluiden of trillingen tijdens het gebruik van de rollator. Dit kan duiden op een probleem met de wielen of andere onderdelen. Raadpleeg indien nodig een professional voor reparatie.
 5. Controleer regelmatig de algemene staat van uw rollator, inclusief het frame, handgrepen en zitting. Als er scheuren, breuken of andere schade is, overweeg dan om dit te laten repareren voordat het ernstiger wordt.

Waar kunt u terecht voor Rollatoronderhoud?

Voor rollatoronderhoud kunt u contact opnemen met de fabrikant of verkoper en informeren naar de beschikbare onderhoudsdiensten.

Contact opnemen met de fabrikant of verkoper

Wanneer u problemen ondervindt met uw rollator of als u vragen heeft over het onderhoud ervan, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de fabrikant of verkoper. Zij kunnen u voorzien van specifieke instructies en advies op maat voor uw rollatormodel.

De fabrikant of verkoper kan u ook helpen met het bestellen van reserveonderdelen indien nodig. Het is belangrijk om bij hen aan te kloppen, omdat zij over uitgebreide kennis en ervaring beschikken als het gaat om uw specifieke rollatormerk en -model.

Door hun expertise kunt u er zeker van zijn dat u de juiste informatie ontvangt om eventuele problemen op te lossen en uw rollator in optimale staat te houden.

Informatie over rollatoronderhoud bij specifieke merken

Het onderhoud van een rollator kan variëren afhankelijk van het specifieke merk. Hieronder vindt u een tabel met enkele van de populairste merken en hun specifieke onderhoudsrichtlijnen.

MerkOnderhoudsrichtlijnen
MedipointMedipoint biedt onderhoudsdiensten voor hun rollators. Dit omvat het schoonmaken met een licht huishoudelijk sopje en het onderhoud van de remblokjes en remveren. Ze hebben ook een video waarin wordt uitgelegd hoe hun rollator werkt.
ToproTopro raadt aan om hun rollator regelmatig schoon te maken met een spons. Daarnaast kunnen de remblokken en -veren worden gereinigd om een goede werking te garanderen.
DriveDrive benadrukt het belang van het reinigen van het frame met lauw zeepwater. Dit beschermt niet alleen de rollator tegen corrosie, maar zorgt ook voor zijn veiligheid.
RehasenseRehasense legt de nadruk op het regelmatig controleren en onderhouden van assen en wielen, evenals het vouwmechanisme van hun rollator.

Zorg ervoor dat u de specifieke onderhoudsinstructies van uw rollatormerk opvolgt om de levensduur en effectiviteit ervan te verlengen. Neem contact op met de fabrikant of verkoper als u merkt dat uw rollator niet goed functioneert.

Meer informatie over rollators

Op onze blog delen we een schat aan informatie over een belangrijk loophulpmiddel voor mobiliteit – de ‘Rollator‘. Of u nu een nieuwe gebruiker bent, een verzorger, of gewoon meer wilt weten over dit hulpmiddel, we hebben tal van nuttige artikelen voor u klaarstaan.

Bent u nieuw in de wereld van rollators? Begin met ons basiskennisartikel ‘Wat is een rollator‘ en ga daarna verder met ‘Gebruik van een rollator‘. Als je geïnteresseerd bent in de verschillende modellen die er beschikbaar zijn, bekijk dan ons artikel ‘Soorten rollators‘.

Veiligheid is van cruciaal belang bij het gebruik van een rollator, dus neem de tijd om onze ‘Veiligheidsmaatregelen rollator‘ te lezen. We gaan ook in op de band tussen een ‘Rollator en zelfstandig wonen‘ en hoe je zorgt voor je hulpmiddel in ‘Rollator onderhoud‘.

Wist je dat er tal van ‘Accessoires voor rollator‘ beschikbaar zijn? We hebben een hele blog gewijd aan dit onderwerp! Ook behandelen we hoe een rollator kan bijdragen aan de ‘Levenskwaliteit‘ en de ‘Ergonomie van rollators‘.

Duik dieper in de ‘Geschiedenis van rollators‘ om een beter inzicht te krijgen in hun ontwikkeling, en bekijk onze gids over de ‘Vergoeding van rollators‘ voor informatie over financiële ondersteuning.

Lees meer over hoe je een rollator kunt gebruiken om een ‘Actieve levensstijl‘ te behouden en over ‘Gebruik van rollators in verschillende omgevingen‘. We hebben ook tips over de ‘Juiste houding bij het gebruik van een rollator‘ en hoe je deze kunt schoonmaken en onderhouden in ‘Rollator schoonmaken en onderhouden’.

Leer hoe je je rollator kunt ‘Aanpassen voor comfortabel gebruik‘ en ontdek de ‘Juiste wielgrootte op rollators‘. In ‘Leven met een rollator‘ delen we verhalen en adviezen van andere gebruikers.

Als je je afvraagt hoe je een rollator op verschillende terreinen kunt gebruiken, lees dan ‘Rollator op verschillende soorten terrein‘. Tot slot, we begrijpen dat het gebruik van een rollator emotionele gevolgen kan hebben, dus hebben we een artikel ‘Psychologische impact van het gebruik van een rollator‘ om je door deze verandering te begeleiden.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn rollator schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om uw rollator regelmatig schoon te maken, bij voorkeur na elke buitenactiviteit of minstens eenmaal per week. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, stof en bacteriën die zich kunnen ophopen.

2. Welke schoonmaakmethoden zijn geschikt voor een rollator?

U kunt een rollator reinigen met een mild reinigingsmiddel en warm water. Gebruik geen agressieve chemicaliën of schurende materialen, omdat deze de oppervlakken van de rollator kunnen beschadigen.

3. Hoe onderhoud ik mijn rollator?

Om uw rollator goed te onderhouden, moet u regelmatig controleren of alle onderdelen stevig vastzitten en goed functioneren. Smeer indien nodig de bewegende delen met een smeermiddel dat geschikt is voor rollators.

4. Hoe kan ik roest op mijn rollator verwijderen?

Om roestvlekken op uw rollator te verwijderen, kunt u een roestoplosser of azijn gebruiken. Breng het product aan op de roestige plekken en laat het enige tijd inwerken voordat u het afveegt met een zachte doek. Zorg ervoor dat u de behandelde gebieden grondig spoelt en droogt om verdere roestvorming te voorkomen.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe maak je een Rollator Schoon en Onderhoud je het? (2023)

Laat een reactie achter