In dit artikel

Rollator rem repareren: Hoe kunt u zelf de remmen van uw rollator repareren?

Rollator rem repareren: Hoe kunt u zelf de remmen van uw rollator repareren?

In dit artikel

Te maken met loszittende of niet-werkende remmen op uw rollator is meer dan vervelend: het is een kwestie van veiligheid. Wist u dat veel remproblemen snel en eenvoudig thuis opgelost kunnen worden? Dit artikel laat u zien hoe u zelf de controle terugkrijgt over uw mobiliteit door de remmen van uw rollator te repareren en af te stellen.

Ontdek hier stap voor stap hoe u uw onafhankelijkheid behoudt.

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Controleer regelmatig de remkabel en parkeerremmen van uw rollator om veilig te kunnen wandelen; een simpele remtest op een vlakke ondergrond of helling kan aantonen of afstelling nodig is.
 • Vervangen en afstellen van de remkabel kan zelf gedaan worden met eenvoudige gereedschappen; volg de stappen zorgvuldig en test daarna of de remmen gelijkmatig afgesteld zijn.
 • Als uw rollatorremmen onderhoud nodig hebben, kunt u kiezen voor professionele reparatieservices bij leveranciers, medische hulpmiddelen winkels, thuiszorgorganisaties of onafhankelijke werkplaatsen.
 • Zelfstandig onderhoud aan rollatorremmen draagt bij aan uw veiligheid en onafhankelijkheid; leer hoe u remmen instelt en afstelt met behulp van de handige instructies en tips beschreven in het artikel.
 • Voor complexe reparaties of als u niet zelf aan de slag kunt, zijn er genoeg professionele opties beschikbaar die uw rollator snel en deskundig kunnen repareren.

Hoe controleer je of de remmen van je rollator goed zijn afgesteld?

Rollator rem repareren: Hoe kunt u zelf de remmen van uw rollator repareren?

Om te bepalen of je rollator remmen naar behoren werken, doe je eerst een simpele remtest. Zet de rollator op een vlakke ondergrond en duw zachtjes naar voren terwijl je de remmen geleidelijk aantrekt.

De wielen zouden tegelijkertijd moeten stoppen zonder dat het ene wiel doorglijdt. Merk je dat één wiel blijft draaien of dat de remmen te los zitten, dan is het tijd voor een afstelling.

Vervolgens controleer je de parkeerremmen door de rollator op een kleine helling te plaatsen en de remmen in te schakelen. De rollator zou stevig op zijn plek moeten blijven staan zonder te verschuiven.

Voelen de handgrepen van de rem niet comfortabel of moet je veel kracht zetten om de remmen in werking te stellen, dan wijst dit ook op een noodzakelijk onderhoud. Regelmatig controleren en afstellen verzekert je van veilig gebruik van je hulpmiddel en voorkomt mogelijke ongelukken door slecht werkende remmen.

Hoe stel je de remmen van je rollator zelf in?

Rollator rem repareren: Hoe kunt u zelf de remmen van uw rollator repareren?

Het correct afstellen van de remmen op uw rollator zorgt voor veiligheid en stabiliteit tijdens het lopen; hier leert u hoe u dit eenvoudige onderhoud zelf kunt uitvoeren. Met een paar basishulpmiddelen en deze gids, bent u in staat om uw mobiliteitshulpmiddel op te knappen zodat u met vertrouwen op pad kunt gaan.

Remkabel rollator vervangen

Als de remmen van uw rollator niet goed werken, is het misschien tijd om de remkabel te vervangen. Dit kunt u zelf doen met behulp van een paar handige stappen.

 • Controleer eerst of de remkabel daadwerkelijk versleten is. Kijk uit naar naar buiten stekende kabels, dit kan een indicatie zijn dat vervanging noodzakelijk is.
 • Schaf een nieuwe remkabel aan die compatibel is met uw model rollator. Deze vindt u op verschillende websites en vaak kunt u achteraf betalen voor extra gemak.
 • Zoek naar een geschikte plek om aan het werk te gaan, zoals een ruime tafel of werkbank.
 • Verwijder eerst de oude kabel door de schroeven los te draaien waarmee deze vastzit aan het frame en het handvat van uw rollator.
 • Ontgrendel dan het remsysteem zodat de oude kabel vrijkomt en verwijderd kan worden.
 • Neem de nieuwe kabel en bevestig deze eerst aan het handvat; zorg dat deze strak zit maar nog wel beweegt.
 • Trek de kabel door tot aan het wiel waar de remblokken zich bevinden. Bevestig ook hier de kabel stevig.
 • Stel nu de spanning van de remkabel af zodat het wiel vrij kan ronddraaien zonder geblokkeerd te worden, zoals gedemonstreerd in instructievideo’s.
 • Test tenslotte of beide remmen gelijkmatig afgesteld zijn; ze moeten beide evenveel weerstand bieden wanneer u ze indrukt.

Gemino rollator remmen instellen en afstellen

Instellen en afstellen van de remmen van uw Gemino rollator is een eenvoudig klusje. U heeft dit binnen 1-2 minuten voor elkaar, volgens de gebruikershandleiding van Handicare Gemino.

 • Controleer eerst of de remkabel niet te los of te strak is. Een goed afgestelde rem beweegt vrij maar grijpt stevig aan wanneer u erop drukt.
 • Zoek het afstelschroefje dat zich bij het handvat van uw rollator bevindt.
 • Draai het schroefje met de klok mee om de remmen strakker te maken als ze te los zijn.
 • Als de remmen te strak staan, draai dan tegen de klok in om ze wat losser te maken.
 • Test na elke verstelling de rem door een paar stappen met de rollator te lopen en krachtig op het handvat te drukken.
 • Herhaal het afstellen tot u voelt dat de spanning op de rem precies goed is: niet te licht en niet te zwaar.
 • Controleer beide remmen omdat ze onafhankelijk van elkaar afgesteld moeten worden voor optimale veiligheid tijdens het gebruik.

Handleiding voor het vervangen van de remkabel van een rollator

Als uw rollator niet meer veilig tot stilstand komt, is het tijd om de remkabel te vervangen. Deze handleiding helpt u stap voor stap door dit cruciale onderdeel van rollator onderhoud.

 • Zoek de juiste handleiding voor uw specifieke type rollator op de productpagina onder ‘documentatie’.
 • Lees de instructies zorgvuldig door voordat u begint met het werk aan de remmen.
 • Draai eerst de remkabel losser volgens het advies in de handleiding, zodat u gemakkelijker kunt werken.
 • Verwijder de oude remkabel door deze los te koppelen van zowel het handvat als het remsysteem.
 • Vergelijk de lengte van de nieuwe kabel met de oude om zeker te weten dat deze past.
 • Bevestig één uiteinde van de nieuwe kabel aan het remsysteem bij het wiel.
 • Voer vervolgens de kabel langs dezelfde weg als waarlangs de oude liep richting het handvat.
 • Sluit nu het andere uiteinde van de kabel aan op het handvat en zorg dat er geen knikken zijn.
 • Stel daarna, met behulp van een inbussleutel of ander gereedschap uit uw rollator reparatie kit, de spanning op de kabel correct af.
 • Test tenslotte grondig of beide remmen naar behoren functioneren voordat u weer gebruik maakt van uw rollator.

Waar kun je terecht voor professionele rollator reparaties?

Nu u weet hoe u zelf de remkabel van een rollator kunt vervangen, is het goed om ook te weten waar u terecht kunt voor professionele ondersteuning. Soms zijn problemen te complex of ontbreekt simpelweg de tijd om het zelf te doen.

– Op zoek naar deskundige hulp kunt u contact opnemen met de leverancier van uw rollator. Zij hebben vaak een eigen reparatieservice of kunnen u doorverwijzen naar een betrouwbare partner.

– Medische hulpmiddelen winkels bieden naast de verkoop van rollators vaak ook reparatie en onderhoudsservices aan. Een gespecialiseerde medewerker kan hier de staat van uw rollator beoordelen en repareren.

– Lokale thuiszorgorganisaties beschikken veelal over technische diensten die hulpmiddelen zoals rollators onderhouden en repareren. Deze services zijn soms zelfs aan huis beschikbaar.

– Verschillende onafhankelijke werkplaatsen richten zich specifiek op de reparatie van mobiliteitshulpmiddelen. Ze hebben meestal veel ervaring met verschillende soorten en merken rollators.

– Er bestaan online platforms waar u afspraken kunt maken met vakmensen die gespecialiseerd zijn in het repareren van rollators. Hier kunt u vaak recensies lezen en de beste optie voor uw situatie kiezen.

Elk van deze opties biedt professionele service om ervoor te zorgen dat uw mobiliteitshulpmiddel weer veilig en efficiënt functioneert.

Conclusie

Veiligheid staat voorop; regelmatige controle en reparatie van de remmen van uw rollator zijn essentieel. Met de geboden stappen repareert u snel en eenvoudig uw rollatorremmen. Bent u klaar om deze belangrijke vaardigheden in praktijk te brengen? U verhoogt niet alleen uw eigen veiligheid, maar ook die van anderen.

Voor uitgebreidere problemen zijn er professionele reparatiediensten beschikbaar. Bedenk hoeveel gemakkelijker uw dagelijkse routine zou kunnen zijn met een goed werkende rollator.

Laat deze kennis uw gids zijn om zelfverzekerd en veilig op pad te gaan met een feilloos functionerende rollator.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik zelf de remmen van mijn rollator repareren?

U kunt zelf de remmen van uw rollator repareren door het remsysteem te controleren, slijtage aan remblokjes te herkennen en indien nodig te vervangen, en de remkabel indien verstelbaar goed af te stellen met het juiste gereedschap.

2. Waar moet ik op letten bij het vervangen van remblokjes?

Bij het vervangen van remblokjes is het belangrijk dat u de juiste rollator onderdelen gebruikt en zorgvuldig de stap-voor-stap handleiding volgt om uw veiligheid te waarborgen.

3. Hoe weet ik wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt aan de remmen?

Herken de tekenen van slijtage bij uw rollator en voer een remsysteem controle uit; als u problemen opmerkt met het veermechanisme of de handremmen, dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt.

4. Is het veilig om zelf een DIY rollator reparatie aan de remmen uit te voeren?

Ja, het is veilig om zelf een DIY rollator reparatie uit te voeren mits u over de juiste kennis en gereedschap beschikt en nauwgezet de instructies voor het afstellen en repareren van de remmen volgt.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Rollator rem repareren: Hoe kunt u zelf de remmen van uw rollator repareren?

Laat een reactie achter