In dit artikel

Oefeningen die Je met een Rollator Kunt Doen (2023)

In dit artikel

Het is van belang dat je de juiste houding aanneemt bij het gebruik van een rollator. Hier zijn enkele oefeningen voor een juiste houding met een rollator:

 1. Zorg eerst dat je rollator goed staat. De hoogte moet juist zijn afgesteld voor veilig gebruik.
 2. Sta recht achter je rollator. Je moet niet te ver naar voren of naar achteren leunen.
 3. Houd je rug recht. Dit helpt om je spierkracht in je rug te verbeteren.
 4. Houd de handvatten vast zonder je armen te strekken.
 5. Oefen op staan en zitten met behulp van de rollator.
 6. Doe een stap vooruit terwijl je de rollator lichtjes vooruit duwt.
 7. Zet dan de andere voet vooruit om stabiel te blijven.
 8. Leer om op de handrem te zetten als je stil wilt staan.

Key Takeaway

De beste lichtgewicht rollator van 2023 is ByACRe. Dit merk is de lichtste rollator op de markt. De omgekeerde handgrepen zorgen voor een optimale houding achter de rollator. De lichtgewicht rollator heeft een futuristische uitstraling waardoor u met trots met deze rollator buitenshuis kan gaan gebruiken.

Oefeningen voor balansverbetering met een rollator

Ik ken een paar goede oefeningen voor balansverbetering met een rollator. Deze oefeningen werken goed bij het trainen van je evenwicht.

 1. Op tenen staan: Dit is een makkelijke oefening die je achter de rollator kunt doen. Het helpt om de spierkracht in je benen op te bouwen.
 2. Drempel overgaan: Oefen dit in huis met een drempel. Zo raak je vertrouwd met het gebruik van de rollator en vergroot je jouw veiligheid.
 3. RollatorFIT-oefeningen: Deze zijn speciaal ontwikkeld om vitaal en veilig te blijven lopen met een rollator.
 4. De hoogte instellen: Het is belangrijk om de juiste hoogte van de rollator af te stellen voor veilig gebruik.
 5. Lopen met hulp: Probeer eerst langzaam te lopen, en dan steeds sneller. Zo train je jouw balans en snelheid tegelijk.
 6. Fitnessoefeningen: Met deze oefeningen kun je meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid krijgen.

Krachttrainingsoefeningen met een rollator

Krachttrainingsoefeningen met een rollator kunnen helpen om je spierkracht te verbeteren. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen:

 • Achterwaarts lopen: Houd de handvatten van de rollator stevig vast en loop langzaam achterwaarts. Dit helpt bij het versterken van de beenspieren.
 • Heupabductie: Ga naast de rollator staan en houd jezelf vast aan het handvat. Til één been zijwaarts op, terwijl je het andere been gestrekt houdt. Doe deze oefening met beide benen om de heupspieren te versterken.
 • Armcurls: Leun tegen de rollator en houd een gewicht in elke hand. Buig je ellebogen en breng de gewichten naar je schouders. Laat ze daarna langzaam zakken. Herhaal deze beweging om de armspieren te trainen.
 • Knie-extensies: Ga voor de rollator staan en houd jezelf vast aan het handvat. Til één voet op en strek je been recht naar voren. Houd deze positie even vast voordat je je been weer laat zakken. Doe deze oefening met beide benen om de bovenbeenspieren te versterken.
 • Zijwaartse stappen: Sta naast de rollator met je voeten bij elkaar. Stap zijwaarts met één voet, terwijl je het andere been gestrekt houdt. Herhaal dit aan beide zijden om kracht op te bouwen in je buitenste dijspieren.

Meer over ‘Lichtgewicht rollator’

Als u zich afvraagt wat is een lichtgewicht rollator, het is een mobiliteitshulpmiddel ontworpen om het leven gemakkelijker te maken. Ze bieden talloze voordelen zoals verbeterde mobiliteit en ondersteuning. Om het meeste uit uw lichtgewicht rollator te halen, is het essentieel om te begrijpen hoe u deze moet gebruiken en onderhouden. De gids over lichtgewicht rollator gebruik en onderhoud biedt handige tips en technieken. Bovendien is veilig gebruik van het grootste belang om ongelukken te voorkomen.

Het gebruik van een lichtgewicht rollator kan aanzienlijk bijdragen aan uw levensgemak. Voor degenen die graag buiten zijn, zijn er speciale rollators voor buiten. De afstelling van uw rollator is cruciaal om de juiste ondersteuning en comfort te garanderen. Onze mobiliteit lichtgewicht rollator gids biedt verdere inzichten. Voor de actievelingen zijn er diverse rollator oefeningen die kunnen helpen bij het verbeteren van de stabiliteit. Natuurlijk is regulier onderhoud essentieel, en terwijl er veel voordelen zijn, is het ook goed om te kijken naar de voor- en nadelen van een lichtgewicht rollator.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn enkele oefeningen die ik met een rollator kan doen?

Met een rollator kan je krachttraining en balansoefeningen doen, zoals op je tenen staan en oefeningen voor spierkracht.

2. Hoe kan ik veiligheid en mobiliteit verbeteren met een rollator?

Veilig lopen met een rollator kan je leren door mobiliteitstraining. Je kunt de rollator ook op de handrem zetten voor extra stabiliteit.

3. Kan ik de rollator gebruiken voor oefeningen na een beroerte?

Ja, een rollator kan helpen bij het doen van oefeningen na een beroerte. Dit verhoogt de mobiliteit en verbetert de balans.

4. Zijn er speciale oefeningen voor ouderen met een rollator?

Er is een beweegprogramma voor ouderen met verschillende oefeningen. Het gebruik van meubilair voor oefeningen is ook mogelijk.

5. Kun ik mijn rollator gebruiken op de stoep?

Ja, je kunt je rollator gebruiken op de stoep. Let wel op dat je rollator luchtbanden heeft voor meer comfort tijdens het wandelen.

» Referenties


1. George Moustris, Nikolaos Kardaris, Antigoni Tsiami, Georgia Chalvatzaki, Petros Koutras, Athanasios Dometios, Paris Oikonomou, Costas Tzafestas, Petros Maragos, Eleni Efthimiou, Xanthi Papageorgiou, Stavroula-Evita Fotinea, Yiannis Koumpouros, Anna Vacalopoulou, Effie Papageorgiou, Alexandra Karavasili, Foteini Koureta, Dimitris Dimou, Alexandros Nikolakakis, Konstantinos Karaiskos, & Panagiotis Mavridis. (2021). The i-Walk Lightweight Assistive Rollator: First Evaluation Study. Front. Robot. AI, 8.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frobt.2021.677542/full

2. U. B. Löfkvist, M. Brattström, P. Geborek, & L. Lidgren. (1988). Individually Adapted Lightweight Walking Aids with Moulded Handles for Patients with Severely Deforming Chronic Arthritis. Scandinavian Journal of Rheumatology, 17(3), 167-173.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/03009748809098779

» Referenties

Conclusie beste lichtgewicht rollator 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Oefeningen die Je met een Rollator Kunt Doen (2023)

Laat een reactie achter