In dit artikel

Hoe en waar kunt u een Rollator lenen?

Hoe en waar kunt u een Rollator lenen? (2023)

In dit artikel

Bent u op zoek naar een manier om tijdelijk over een rollator te beschikken? U bent niet de enige; ik heb dit probleem ook gehad en het was niet altijd gemakkelijk om de juiste informatie te vinden.

Na diepgaand onderzoek ben ik echter in staat geweest om een uitgebreide gids samen te stellen over waar en hoe een rollator kan worden geleend, inclusief details over de voorwaarden, kosten en handige tips.

Lees verder en ontdek hoe u eenvoudig en kosteneffectief toegang kunt krijgen tot een rollator.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Thuiszorgwinkels, ziekenhuizen, Medipoint en uitleen via zorgverzekering zijn goede opties om een rollator te lenen.
 • Bij het lenen van een rollator moet je rekening houden met identificatie en borg, huurprijs en eventuele vergoedingen.
 • Het lenen van een rollator kan eenvoudig zijn door het volgen van het aanvraagproces, inschrijving en lidmaatschap, en het zorgvuldig leveren en terugbrengen van de rollator.
 • Controleer altijd de staat van de rollator voordat je hem leent.

Waar kun je een rollator lenen?

Er zijn verschillende plekken waar je een rollator kunt lenen, zoals thuiszorgwinkels, ziekenhuizen, Medipoint en uitleen hulpmiddelen via je zorgverzekering.

Thuiszorgwinkels

Thuiszorgwinkels zijn uitstekende plekken om een rollator te lenen. Deze winkels zijn gespecialiseerd in medische hulpmiddelen en bieden vaak de mogelijkheid om te huren. Het assortiment varieert van krukken tot scootmobielen.

Een belangrijk voordeel van thuiszorgwinkels is dat je hier deskundig advies kunt krijgen over het juiste gebruik en de afstelling van de rollator. Sommige zorgverzekeringen bieden zelfs een vergoeding voor de huur van mobiliteitshulpmiddelen bij thuiszorgwinkels.

Toch moet je rekening houden met een borg van €50, die contant betaald dient te worden bij het lenen van de rollator. Het is raadzaam om altijd de huurvoorwaarden en -periodes goed te controleren voordat je de overeenkomst tekent.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen kun je vaak ook een rollator lenen. Deze hulpmiddelen zijn beschikbaar voor patiënten die in het ziekenhuis verblijven, maar ook voor mensen die na een behandeling of operatie nog extra ondersteuning nodig hebben bij het lopen.

De rollators worden verstrekt door de afdeling fysiotherapie of ergotherapie en kunnen tijdelijk gebruikt worden tijdens het herstelproces. Het lenen van een rollator in het ziekenhuis kan handig zijn omdat je direct toegang hebt tot professioneel advies en begeleiding.

Het is wel belangrijk om te weten dat er vaak een beperkt aantal rollators beschikbaar is en dat deze in eerste instantie bedoeld zijn voor patiënten in het ziekenhuis.

Medipoint

Bij Medipoint kun je eenvoudig een rollator lenen. Deze winkel biedt gratis hulpmiddelen aan om te lenen, waaronder ook rollators. Je kunt terecht bij een van hun filialen om de rollator op te halen.

Houd er wel rekening mee dat je vaak een borg van €50 moet betalen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een rollator niet vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar sommige aanvullende verzekeringen bieden wel vergoeding.

Dus als je op zoek bent naar een tijdelijke oplossing, dan is het lenen van een rollator bij Medipoint een goede optie.

Uitleen hulpmiddelen via zorgverzekering

Via je zorgverzekering is het mogelijk om verschillende hulpmiddelen gratis te lenen, waaronder krukken en een rollator. Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt deze eenvoudige hulpmiddelen helaas niet, maar sommige aanvullende verzekeringen bieden wel deze vergoeding.

Een borg van €50 wordt echter vaak nog wel gevraagd bij het lenen van een rollator, die contant betaald dient te worden. Het lenen van hulpmiddelen via je zorgverzekering is een handige optie om kosten te besparen en toch gebruik te kunnen maken van de benodigde mobiliteitshulpmiddelen.

Voorwaarden en kosten voor het lenen van een rollator

Bij het lenen van een rollator moet je rekening houden met identificatie en borg, huurprijs en eventuele vergoedingen. Wil je weten waar je een rollator kunt lenen en welke voorwaarden er gelden? Lees dan snel verder!

Identificatie en borg

Bij het lenen van een rollator zijn er bepaalde voorwaarden en kosten waarmee rekening gehouden moet worden. Een van deze voorwaarden is het tonen van identificatie en het betalen van een borg.

Dit zorgt ervoor dat de verhuurder een garantie heeft dat de rollator op een verantwoordelijke manier wordt gebruikt en weer wordt teruggebracht. Bij de meeste verhuurders moet je bij het ophalen van de rollator een geldig identiteitsbewijs laten zien, zoals een paspoort of rijbewijs.

Daarnaast moet je ook contant een borg betalen, meestal rond de €50. Deze borg krijg je terug wanneer je de rollator weer inlevert. Het is belangrijk om te weten dat de borg alleen contant betaald kan worden, dus houd hier rekening mee bij het plannen van je bezoek aan de verhuurlocatie.

Huurprijs en eventuele vergoedingen

Bij het lenen van een rollator is het belangrijk om rekening te houden met de huurprijs en eventuele vergoedingen. De huurprijs voor een rollator varieert, afhankelijk van waar je deze wilt lenen.

Thuiszorgwinkels en andere verhuurbedrijven hanteren vaak een dagtarief of een weektarief. Dit kan variëren van enkele euro’s per dag tot ongeveer €15 per week.

Het is ook goed om te weten dat de kosten voor het lenen van een rollator meestal niet worden vergoed door de zorgverzekering, tenzij je aanvullend verzekerd bent. Helaas worden eenvoudige hulpmiddelen zoals rollators en krukken meestal niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Hoe een rollator te lenen?

Wil je weten hoe je gemakkelijk een rollator kunt lenen? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt!

Aanvraagproces

Om een rollator te lenen, zijn er enkele stappen die je moet volgen. Hieronder vind je het aanvraagproces:

 1. Neem contact op met de verhuurder: Zoek de thuiszorgwinkel, het ziekenhuis of Medipoint bij jou in de buurt en neem telefonisch contact op. Vraag naar de beschikbaarheid van rollators en informeer naar het aanvraagproces.
 2. Identificatie en borg: Bij het ophalen van de rollator moet je vaak je identiteitsbewijs tonen en een borg betalen. De borg bedraagt meestal €50 en moet contant worden betaald.
 3. Inschrijving en lidmaatschap: Sommige verhuurders vereisen dat je bent ingeschreven als cliënt of lid bent van een bepaalde organisatie om een rollator te kunnen lenen. Controleer dit van tevoren om teleurstelling te voorkomen.
 4. Levering en terugbrengen van de rollator: Maak afspraken over de levering van de rollator, of haal deze zelf op bij de verhuurlocatie. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over wanneer je de rollator weer wilt terugbrengen.
 5. Gebruiksinstructies: Bij het uitlenen van de rollator krijg je vaak ook instructies over hoe deze correct gebruikt dient te worden. Het is belangrijk om deze instructies goed op te volgen om veilig gebruik te garanderen.

Inschrijving en lidmaatschap

Om een rollator te kunnen lenen, moet je meestal lid worden van een thuiszorgwinkel of een soortgelijke organisatie. Dit lidmaatschap stelt je in staat om gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen, waaronder rollators.

Het inschrijvingsproces varieert per organisatie, maar over het algemeen moet je persoonlijke gegevens verstrekken en mogelijk een lidmaatschapsbijdrage betalen. Het is belangrijk om te weten dat bij sommige organisaties een borgsom van €50 vereist kan zijn voor het lenen van een rollator.

Dit bedrag wordt terugbetaald wanneer je de rollator weer terugbrengt. Het inschrijven en lid worden is meestal eenvoudig en kan vaak online of bij de desbetreffende winkel gedaan worden.

Levering en terugbrengen van de rollator

Ik zal je nu informatie geven over het proces van het leveren en terugbrengen van een rollator:

 • De rollator kan worden opgehaald bij de desbetreffende verhuurlocatie.
 • Bij het ophalen van de rollator dien je je te identificeren en mogelijk een borgsom te betalen.
 • Zorg ervoor dat je de rollator zorgvuldig controleert voordat je hem meeneemt. Meld eventuele schade of gebreken direct aan de verhuurder.
 • Tijdens het gebruik van de rollator moet je deze goed onderhouden en indien nodig schoonmaken.
 • Als je klaar bent met het gebruik van de rollator, breng deze dan zo snel mogelijk terug naar de verhuurlocatie om extra kosten te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je alle accessoires die bij de rollator zijn geleverd, zoals een mandje of dienblad, weer terugplaatst voordat je hem retourneert.
 • Vergeet niet om eventuele persoonlijke eigendommen uit het mandje of andere opbergvakken te halen voordat je de rollator inlevert.
 • Bij het retourneren van de rollator wordt deze opnieuw gecontroleerd op eventuele schade. Als er schade is ontstaan tijdens het gebruik, kunnen er kosten in rekening worden gebracht.
 • Na het inleveren ontvang je mogelijk ook jouw borgsom terug, nadat is vastgesteld dat alles correct is geretourneerd.

Tips voor het lenen van een rollator

Controleer altijd de staat van de rollator voordat je hem leent.

Controleer de staat van de rollator

Bij het lenen van een rollator is het belangrijk om altijd de staat van het hulpmiddel te controleren. Kijk of alle onderdelen goed werken en of er geen beschadigingen zijn. Controleer bijvoorbeeld de remmen, wielen en handgrepen.

Het is ook verstandig om te controleren of de rollator goed is afgesteld op jouw lengte en behoeften. Op deze manier zorg je ervoor dat je veilig en comfortabel gebruik kunt maken van de rollator tijdens het lopen.

Zorg voor de juiste afstelling

Het is belangrijk om de rollator goed af te stellen voor optimaal gebruik en comfort. Begin met het aanpassen van de hoogte, zodat deze op de juiste hoogte staat voor jouw lengte. Dit kun je doen door de handvatten op de juiste hoogte af te stellen.

Zorg ervoor dat je armen ontspannen zijn wanneer je de handvatten vasthoudt, met licht gebogen ellebogen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de remmen en wielen van de rollator goed af te stellen. Controleer of de remmen goed werken en gemakkelijk te bedienen zijn. De wielen moeten soepel kunnen draaien en niet vastlopen.

Volg de instructies voor gebruik

Het is belangrijk om de instructies voor het gebruik van een rollator nauwkeurig op te volgen. Hieronder vind je een lijst met essentiële tips:

 • Stel de rollator goed af op je lichaamslengte.
 • Zorg ervoor dat de handvatten zich op polshoogte bevinden wanneer je rechtop staat.
 • Loop in kleine stappen en beweeg langzaam.
 • Houd altijd beide handen op de handvatten van de rollator tijdens het lopen.
 • Gebruik de remmen als je wilt stoppen of vertragen.
 • Plaats geen zware voorwerpen aan de voorkant van de rollator, dit kan het evenwicht verstoren.
 • Kijk altijd vooruit tijdens het lopen en let op obstakels of oneffenheden in de weg.
 • Vermijd abrupte bewegingen of draaiingen met de rollator, dit kan leiden tot valpartijen.
 • Bij het gaan zitten, zorg ervoor dat je dichtbij een stevige stoel bent en gebruik beide handen om veilig te gaan zitten.
 • Raadpleeg bij vragen of problemen altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model rollator.

Neem contact op met de verhuurder bij problemen of vragen

Heb je problemen of vragen tijdens het lenen van een rollator? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de verhuurder. Zij staan klaar om je te helpen en kunnen je adviseren over het gebruik van de rollator.

Bij eventuele problemen kunnen zij ook zorgen voor reparatie of vervanging. Het is belangrijk om open te communiceren, zodat eventuele zorgen snel kunnen worden opgelost en je optimaal gebruik kunt maken van de geleende rollator.

Overweeg de aanschaf van een eigen rollator

Als je regelmatig een rollator nodig hebt, kan het lonen om te overwegen om er zelf een aan te schaffen. Hoewel het lenen van een rollator een handige optie kan zijn voor tijdelijk gebruik, zijn er enkele voordelen verbonden aan het hebben van je eigen rollator.

Ten eerste hoef je niet steeds op zoek te gaan naar een uitleenpunt of afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid ervan. Bovendien kun je met een eigen rollator de afstelling volledig aanpassen aan jouw behoeften, waardoor je comfortabeler kunt lopen.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige zorgverzekeringen een vergoeding bieden voor de aanschaf van een rollator, waardoor je mogelijk kunt besparen op de kosten. Dus, als je regelmatig gebruikmaakt van een rollator, kan het de moeite waard zijn om te overwegen er een aan te schaffen.

Meer informatie over rollators

Dit is een plek waar we de wereld van het loophulpmiddel de rollator in al zijn veelzijdigheid verkennen.

Laten we beginnen met een duik in de ‘innovaties in rollatordesign‘, waar we de nieuwste ontwikkelingen in de technologie van rollators bespreken. Van de strakke ‘moderne rollator‘ tot de specifieke ‘eenhandige rollator‘, die speciaal ontworpen is voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken. Bent u benieuwd naar de allernieuwste technologie? Maak dan kennis met de ‘elektrische rollator‘ die het bewegen nog makkelijker maakt.

Misschien vraag je je af waar je deze innovatieve producten kunt vinden? Zoek niet verder dan onze ‘rollator winkels‘, die een breed scala aan producten bieden. Als u op zoek bent naar iets unieks of milieuvriendelijks, overweeg dan een ‘tweedehands rollator‘ van ‘rollator marktplaats‘. Voor wie op zoek is naar een lichtgewicht optie, presenteren we ‘carbon rollators‘, het toppunt van moderne engineering.

Voor diegenen die nog niet klaar zijn om te kopen, bieden we opties om een ‘rollator te huren‘ of zelfs een ‘rollator te lenen’. Als je al een rollator hebt en die moet worden opgeknapt, kun je bij ons terecht voor ‘rollator reparatie‘ en voor het kopen van ‘rollator onderdelen‘.

Onze blog gaat niet alleen over rollators, maar ook over de accessoires die het gebruik ervan gemakkelijker maken. Bekijk onze post over de handige ‘rollator tas‘, perfect voor het meenemen van al je benodigdheden. Of leer meer over de ‘drempelhulp rollator‘ die de mobiliteit rond het huis verbetert.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe deze hulpmiddelen zijn ontstaan, dan is onze post over de ‘uitvinder rollator‘ iets voor jou. We bieden ook informatie over specifieke modellen, zoals de compacte ‘driewiel rollator‘ of ‘rollator met luchtbanden‘ en we gaan zelfs in op details zoals de ‘breedte rollator‘ om u te helpen het perfecte model voor uw behoeften te vinden.

Voor onze Engelstalige lezers, bekijk ons artikel ‘Rollator in het Engels‘ waar we de terminologie en het gebruik van rollators in de Engelstalige wereld bespreken.

Of je nu een ‘Rollator kopen‘ wilt of gewoon meer wilt leren, onze blog is jouw one-stop-shop voor alles wat met rollators te maken heeft. We nodigen je uit om door onze berichten te bladeren en de wereld van rollators te ontdekken.

Veelgestelde Vragen

1. Waar kan ik een rollator lenen?

Je kunt een rollator lenen bij verschillende plaatsen zoals thuiszorgwinkels, hulpmiddelenverstrekkers, zorginstellingen of gemeentelijke uitleenpunten.

2. Wat zijn de vereisten om een rollator te lenen?

De vereisten kunnen variëren, maar over het algemeen moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen en mogelijk ook bewijs van adres en/of zorgverzekering hebben. Sommige uitleenpunten kunnen ook een borg vragen.

3. Wat zijn de kosten voor het lenen van een rollator?

De kosten voor het lenen van een rollator kunnen verschillen per locatie. Sommige uitleenpunten rekenen geen kosten, terwijl anderen mogelijk een huurprijs in rekening brengen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de specifieke verstrekkers voor meer informatie over de kosten.

4. Hoe lang kan ik een rollator lenen?

De leenduur van een rollator kan variëren afhankelijk van de uitleenlocatie. Sommige plaatsen bieden korte termijn leningen aan, bijvoorbeeld enkele dagen tot weken, terwijl andere locaties mogelijk langere termijnen toestaan, zoals enkele maanden. Het is belangrijk om dit te verifiëren bij het uitleenpunt waar je de rollator wilt lenen.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe en waar kunt u een Rollator lenen? (2023)

Laat een reactie achter