In dit artikel

Alles wat u moet weten over rollator aftrekbaar belasting in Nederland

Alles wat u moet weten over rollator aftrekbaar belasting in Nederland

In dit artikel

Bent u benieuwd of de kosten van een rollator aftrekbaar zijn van de belasting? Helaas, in Nederland zijn deze kosten niet aftrekbaar. In dit artikel leid ik u door de regels omtrent belastingaftrek voor hulpmiddelen zoals rollators.

Verder lezen onthult alles wat u moet weten.

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • De kosten voor een standaard rollator zijn in Nederland helaas niet aftrekbaar op de belastingaangifte.
 • Bepaalde hulpmiddelen die u vanwege een ziekte of handicap gebruikt en die niet onder het verplichte eigen risico of eigen bijdrage vallen, kunnen wel als zorgkosten worden afgetrokken.
 • Indien u voor meer dan 70% afhankelijk bent van uw rollator wegens een handicap of ziekte, kan het zijn dat deze kosten toch aftrekbaar zijn. U moet dit echter goed kunnen aantonen met documentatie.
 • Controleer altijd de meest actuele regelgeving bij de Belastingdienst of raadpleeg een fiscaal adviseur, daar regels rondom fiscaliteit kunnen veranderen.
 • Bij de aanschaf van een rollator is het belangrijk om te letten op comfort, veiligheid, verstelbaarheid en gemak bij transport en opslag.

Wat is een rollator en waarom is deze nodig?

Alles wat u moet weten over rollator aftrekbaar belasting in Nederland

Een rollator biedt essentiële steun voor mensen die niet meer stevig op de benen staan. Dit hulpmiddel zorgt voor stabiliteit tijdens het lopen, waardoor de kans op vallen aanzienlijk afneemt.

Vooral ouderen of personen met een fysieke beperking vinden in een rollator een trouwe bondgenoot om mobiel en zelfstandig te blijven.

Mobiliteit is cruciaal voor de levenskwaliteit. Met een rollator kunnen gebruikers actief deelnemen aan het sociale leven en hun dagelijkse activiteiten voortzetten. Het geeft hen de vrijheid om naar buiten te gaan, boodschappen te doen, en bevordert de zelfredzaamheid die zo belangrijk is voor het mentaal welzijn.

Belastingaftrek voor hulpmiddelen: algemene informatie

Alles wat u moet weten over rollator aftrekbaar belasting in Nederland

Om uw financiën op een voordelige wijze te beheren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden rondom belastingaftrek voor hulpmiddelen in Nederland. Dit segment legt uit welke voorwaarden gelden voor de aftrek en welke kosten u mogelijk kunt terugvorderen, specifiek gericht op rollators.

Voorwaarden voor aftrek van hulpmiddelen

Bepaalde hulpmiddelen kunt u aftrekken van de belasting als zorgkosten. Dit doet u tijdens uw belastingaangifte om zo financieel voordeel te behalen.

 • U moet het hulpmiddel hoofdzakelijk gebruiken vanwege een ziekte of handicap. Dit betekent dat meer dan 70% van het gebruik gericht is op het verlichten van deze beperkingen.
 • De kosten voor het hulpmiddel mogen niet vergoed zijn door uw basisverzekering, aanvullende verzekering of via bijvoorbeeld de Wmo.
 • Hulpmiddelen die onder het verplicht eigen risico of de verplichte eigen bijdrage vallen, komen niet in aanmerking voor aftrek.
 • Specifieke uitgaven zoals extra beddengoed of batterijen voor gehoorapparaten kunnen wel als zorgkosten afgetrokken worden als ze noodzakelijk zijn wegens ziekte of invaliditeit.
 • U dient aangifte inkomstenbelasting te doen om voor deze aftrekposten in aanmerking te komen en daarbij de persoonsgebonden aftrek correct op te voeren.
 • Bewaar uw bonnen en facturen goed, want deze documentatie heeft u nodig om aan te tonen dat de uitgaven daadwerkelijk gedaan zijn.
 • Raadpleeg altijd eerst de meest recente informatie van de Belastingdienst of schakel een fiscaal adviseur in, omdat regels rondom fiscale aftrek wijzigen kunnen.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Nu u de voorwaarden voor aftrek kent, laten we eens kijken naar de kosten die u daadwerkelijk kunt aftrekken. U zult blij zijn te horen dat Nederland een ondersteunend belastingstelsel heeft voor mensen met extra ziekte- of invaliditeitskosten. Hier is een lijst van uitgaven die mogelijk aftrekbaar zijn:

 • Kosten voor hulpmiddelen die niet onder het verplichte eigen risico of de verplichte eigen bijdrage vallen, mogen worden afgetrokken. Dit biedt ruimte om uitgaven voor noodzakelijke hulp te verminderen.
 • Uitgaven die gedaan worden wegens ziekte of invaliditeit en waarvoor geen vergoeding door zorgverzekeraars wordt ontvangen, kunnen fiscaal aftrekbaar zijn als zorgkosten.
 • Speciale voeding op medisch voorschrift valt onder aftrekbare kosten. Deze aanpassing in het dieet moet wel aantoonbaar noodzakelijk zijn vanwege uw gezondheid.
 • Batterijen voor gehoorapparaten bieden dagelijkse verbetering van levenskwaliteit en mogen als aftrekbare kosten worden opgenomen.
 • Extra beddengoed en kleding die nodig zijn vanwege uw aandoening kunnen ook worden afgetrokken; denk hierbij aan speciale matrashoezen of orthopedische schoenen.
 • Kosten voor diëten voorgeschreven door een arts of diëtist helpen bij het beheersen van bepaalde medische condities en deze kosten kunnen eveneens aftrekbaar zijn.
 • Acupunctuur kan soms noodzakelijk zijn voor pijnbestrijding of andere medische redenen; de kosten hiervoor kunt u onder bepaalde omstandigheden aftrekken.
 • Vervoerskosten van zieke of invalide personen naar een ziekenhuis of andere behandellocaties kunnen meetellen als aftrekbare kosten.

Rollators en belastingaftrek

Wanneer u een rollator nodig heeft, kan het zijn dat u recht heeft op belastingaftrek voor de kosten van dit hulpmiddel in Nederland. Laten we dieper ingaan op hoe de fiscale regels in uw voordeel kunnen werken bij de aanschaf van een rollator.

Is de aankoop van een rollator aftrekbaar?

Helaas is de aankoop van een rollator niet aftrekbaar op uw belastingaangifte in Nederland. Dit kan verrassend zijn omdat veel mensen denken dat medische hulpmiddelen zoals rollators als zorgkosten in mindering kunnen worden gebracht.

Echter, onder de huidige wetgeving vallen de kosten voor een rollator niet onder de aftrekbare zorgkosten. Dit betekent dat u deze uitgave niet kunt opvoeren om uw belastbaar inkomen in box 1 te verlagen.

De belastingdienst maakt een duidelijk onderscheid tussen wat aftrekbaar is en wat niet. Alleen hulpmiddelen die buiten het eigen risico of eigen bijdrage vallen, komen in aanmerking voor belastingaftrek.

De kosten voor een rollator worden meestal gedekt door het eigen risico of moeten volledig zelf betaald worden, en zijn daardoor uitgesloten van aftrek. Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt bij de aanschaf van een rollator en de planning van uw financiën.

Uitzonderingen en speciale gevallen

Ondanks de algemene regels voor belastingaftrek, bestaan er bijzondere situaties waarbij u mogelijk wel kosten voor uw rollator kunt aftrekken. Dit geldt bijvoorbeeld als u voor meer dan 70% afhankelijk bent van hulpmiddelen door een handicap of ziekte.

In zulke gevallen wordt uw rollator gezien als onmisbaar en kunt u deze als zorgkosten opgeven. Het is wel essentieel dat u dit duidelijk kunt aantonen met medische verklaringen of documenten.

Vergeet niet dat u de aftrekpartner van een fiscale partner mag zijn, waardoor de drempel voor het aftrekken van zorgkosten lager ligt. U dient allebei te voldoen aan de vereisten van de Zorgverzekeringswet en de aftrek moet voor beiden voordelig uitpakken.

Denk eraan om altijd goed advies in te winnen en uw situatie te laten beoordelen door een deskundige om zo gebruik te maken van alle mogelijke aftrekmogelijkheden.

Rollator Aftrekbaar Belasting: Diepgaande Uitleg

U vraagt zich wellicht af of de kosten voor uw rollator aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Goed nieuws: onder bepaalde voorwaarden kunt u deze kosten inderdaad aftrekken. Hulpmiddelen zoals rollators die meer dan 70% door mensen met een handicap of langdurige ziekte gebruikt worden, kunnen als specifieke zorgkosten worden opgevoerd.

Dit betekent dat de rollator aftrekbaar kan zijn van de belasting als u voldoet aan de criteria van de Belastingdienst.

Het is cruciaal dat u alle ontvangen bonnen en facturen goed bewaart als bewijs voor de gemaakte kosten. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat de rollator noodzakelijk is vanwege uw gezondheidstoestand en niet alleen voor comfort.

Vergeet ook niet dat eventuele vergoedingen vanuit een zorgverzekering of andere tegemoetkomingen afgetrokken moeten worden van de totale kosten. Kijk altijd naar de laatste informatie en regels omtrent aftrekbare zorgkosten, aangezien deze per belastingjaar kunnen wijzigen.

Tips voor het kopen van een rollator

Na een grondige uitleg over de aftrekbaarheid van rollators, is het nu tijd om slimme keuzes te maken bij de aankoop ervan. Een rollator moet zowel comfort als veiligheid bieden en daarom is het belangrijk goed op enkele punten te letten.

 • Bepaal welk type rollator u nodig heeft. Overweeg of u een standaard rollator wenst of één met extra functies zoals een zitje of mandje.
 • Let op de hoogte en verstelbaarheid. Zorg dat de handvatten op de juiste hoogte zijn in te stellen voor een rechte houding.
 • Controleer het gewicht van de rollator. Kies voor lichtgewicht modellen als u vaak onderweg bent en uw rollator moet tillen.
 • Inspecteer de wielen en remmen. Ga na of deze soepel werken en geschikt zijn voor binnen-en buitengebruik.
 • Test het inklapmechanisme. De rollator moet gemakkelijk in te klappen zijn voor transport en opslag.
 • Vergelijk prijzen en garantievoorwaarden. Zoek uit wat past binnen uw budget zonder in te leveren op kwaliteit en service na verkoop.

Conclusie

Rollators zijn essentiële hulpmiddelen, maar helaas niet aftrekbaar van de belasting in Nederland. Toch is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over mogelijke vergoedingen bij speciale gevallen.

Vergeet niet dat, hoewel een standaard rollator niet aftrekbaar is, sommige aangepaste modellen mogelijk wel vergoed worden. Verder onderzoek naar andere hulpmiddelen die wellicht aftrekbaar zijn kan lonend zijn.

Laat deze informatie u begeleiden in het maken van slimme keuzes voor uw zorghulpmiddelen.

Veelgestelde Vragen

1. Is een rollator aftrekbaar van de belasting in Nederland?

Ja, als u vanwege medische redenen een rollator nodig heeft, kunt u de kosten aftrekken van uw belastingaangifte als zorgkosten.

2. Kan ik de aanschaf van een assistentiehond ook opvoeren als aftrekpost?

Absoluut, net zoals aangepaste vloerbedekking of computer aanpassingen die noodzakelijk zijn vanwege een handicap, is een assistentiehond mogelijkerwijs aftrekbaar.

3. Geldt er een leeftijdsgrens voor het aftrekken van zorgkosten zoals een rollator?

Nee, er is geen leeftijdsgrens; iedereen met zorgkosten kan deze aftrekken. Echter, uw AOW-leeftijd kan beïnvloeden hoeveel heffing u terugkrijgt.

4. Zijn er andere medische uitgaven die ik van mijn belasting kan aftrekken?

Jazeker, buiten hulpmiddelen zoals rollators, zijn ook kosten voor bepaalde behandelingen, waaronder ivf-behandelingen, onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Alles wat u moet weten over rollator aftrekbaar belasting in Nederland

Laat een reactie achter