In dit artikel

Remmen rollator afstellen in 1-2 minuten: een eenvoudige handleiding

Remmen rollator afstellen in 1-2 minuten: een eenvoudige handleiding

In dit artikel

Heeft u problemen met de remmen van uw rollator? Een slecht afgestelde rem kan zorgen voor onveilige situaties. Met deze handleiding kunt u binnen enkele minuten zelf de remmen afstellen voor een veilige en comfortabele wandeling.

Ontdek hoe eenvoudig het is.

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Controleer regelmatig de afstand tussen remarm en wiel van uw rollator; deze moet 1-2 mm zijn voor veilig gebruik.
 • Gebruik de kabelspanner om de remkabel aan te passen voor optimale remprestaties en vervang indien nodig de hele remkabel.
 • Volg de stap-voor-stap handleiding om zelfstandig de remmen van uw rollator af te stellen en test grondig na elke aanpassing.
 • Onderhoud uw rollatorremmen en controleer deze regelmatig op functioneren om veilig en comfortabel te blijven lopen.
 • Zorg dat u de parkeerrem correct gebruikt door deze stevig vast te zetten voordat u gaat zitten om wegglijden van de rollator te voorkomen.

Hoe kunt u de remmen van uw rollator afstellen?

Remmen rollator afstellen in 1-2 minuten: een eenvoudige handleiding

Het correct afstellen van de remmen van uw rollator is essentieel voor veilig en comfortabel gebruik. Met enkele eenvoudige stappen kunt u zelf zorgen voor optimale prestaties en gemoedsrust tijdens het lopen.

Controle van de remarm en het wiel

Om te verzekeren dat uw rollator veilig blijft, is het belangrijk om regelmatig de remarm en het wiel te controleren. Kijk of er een afstand van 1-2 mm tussen de remarm en het wiel zit voor maximale efficiëntie.

Voel met uw vingers of het remblokje niet tegen het wiel schuurt als u niet remt; dit voorkomt slijtage en zorgt ervoor dat de rollator soepel blijft rollen.

Test of de remmen gelijke druk uitoefenen op beide wielen door de rollator vooruit te duwen en de remmen stevig in te drukken. Dit geeft u een goed beeld van de huidige staat van uw rollator onderhoud.

Een juiste instelling van de remmen is cruciaal voor uw veiligheid en garandeert dat u op elk gewenst moment kunt stoppen. Indien nodig, gebruik dan de kabelspanner om de kabel aan te passen en de afstand tussen de remarm en het wiel te optimaliseren.

Afstellen met de kabelspanner

Met de kabelspanner past u de spanning van de remkabel aan, zodat uw rollator remmen weer naar behoren werken. Draai eerst de borgmoer los zodat u meer of minder spanning op de remkabel kunt zetten.

Dit lijkt veel op het afstellen van fietsremmen en is gemakkelijk zelf te doen. Zorg ervoor dat u de borgmoer niet te los maakt; het is belangrijk dat alles stevig blijft zitten voor uw veiligheid.

Heeft u gemerkt dat de remmen van uw rollator niet meer zo goed werken als voorheen, dan kan het simpelweg een kwestie zijn van de remkabel correct instellen. Gebruik hiervoor de kabelspanner om de draad strakker of losser te maken totdat u het gewenste remgevoel bereikt.

Soms kan het nodig zijn om de hele remkabel te vervangen, vooral als deze is uitgerekt of beschadigd. Met deze handelingen lift u eigenlijk het prestatieniveau van uw rollatorremmen naar een veiligere standaard.

Stap-voor-stap handleiding: Remmen van rollator afstellen

Remmen rollator afstellen in 1-2 minuten: een eenvoudige handleiding

Het afstellen van de remmen op uw rollator is geen ingewikkelde klus. Volg deze eenvoudige stap-voor-stap handleiding en zorg voor optimale veiligheid tijdens het lopen.

 1. Begin met het controleren van de remarm en het wiel. Zorg ervoor dat ze beide vrij zijn van vuil en goed bewegen.
 2. Zoek de kabelspanner, meestal vlak bij het wiel of bij de handgrepen. Dit is waar u aanpassingen zult maken.
 3. Draai de borgmoer los om de spanning op de kabel te verminderen of te verhogen, afhankelijk van wat nodig is.
 4. Test de rem door de rollator lichtjes vooruit te duwen terwijl u de rem hendel aantrekt. De wielen moeten direct stoppen met rollen.
 5. Stel indien nodig bij door aan de kabelspanner te draaien totdat u een responsieve actie voelt wanneer u aan de rem hendel trekt.
 6. Controleer vervolgens of zowel links als rechts gelijkmatig remmen; onevenwichtigheid kan tot ongelukken leiden.
 7. Probeer eens rustig te gaan zitten met gebruik van de parkeerrem om er zeker van te zijn dat deze goed vasthoudt.
 8. Vergeet niet dat goede hoogte – instellingen van handvaten ook bijdragen aan effectief gebruik van rollatorremmen.
 9. Loop kort met de rollator om alle afstellingen grondig te testen in normale wandelsituaties.
 10. Als laatste, controleer regelmatige intervallen om ervoor te zorgen dat uw rollator altijd klaar is voor een veilige wandeling.

Het belang van regelmatige controle en afstelling van rollatorremmen

Nadat u de remmen van uw rollator hebt afgesteld volgens de stap-voor-stap handleiding, is het essentieel om regelmatig te controleren of alles nog goed functioneert. Regelmatige inspectie en aanpassing zorgen ervoor dat de remmen optimaal blijven werken, waardoor uw veiligheid tijdens het wandelen gewaarborgd blijft.

Remmen die niet goed zijn afgesteld kunnen geleidelijk aan minder goed gaan werken. Dit vergroot de kans op ongelukken, vooral als u vertrouwt op uw rollator voor stabiliteit en steun.

Controle van uw rollatorremmen zou een routine moeten worden, net zoals het opladen van een telefoon of het controleren van de voordeur voordat u het huis verlaat. Goed werkende remmen verhogen niet alleen de veiligheid, maar verminderen ook de fysieke belasting omdat u minder kracht hoeft te zetten bij het gebruiken ervan.

Dit voorkomt onnodige spanning op uw handen en polsen, wat belangrijk is om comfortabel te blijven lopen. Zorg dus voor uw eigen gemoedsrust en zet regelmatige controle van uw rollatorremmen op uw to-do-lijst.

Hoe de parkeerrem correct te gebruiken

Zet de rollator stevig vast met de parkeerrem voordat u gaat zitten. Trek de remhendels naar boven tot u een klik hoort, wat betekent dat de remmen zijn vergrendeld. Dit voorkomt dat de rollator wegglijdt of beweegt terwijl u rust neemt of bezig bent met activiteiten.

Sta altijd volledig stil voordat u de parkeerrem inschakelt. Verplaats uw gewicht geleidelijk op de zitting van de rollator nadat u bevestigd heeft dat de parkeerrem goed is ingeschakeld.

Vermijd het gebruik van de rollator als steun bij het opstaan of gaan zitten wanneer de remmen niet goed werken, dit kan leiden tot valpartijen of ongelukken. Regelmatige controle van de remfunctie is essentieel voor uw veiligheid.

Conclusie

Het afstellen van uw rollatorremmen is een koud kunstje. Een paar minuten en wat aandacht kunnen zorgen voor veiligheid en comfort tijdens uw wandelingen. Zijn de handelingen helder en gaat u de remmen controleren? Bedenk hoe dit kleine onderhoud een groot verschil kan maken in uw mobiliteit.

Voor verdere verfijning staan handleidingen en video’s tot uw beschikking. Laat deze eenvoudige stappen uw zelfvertrouwen en onafhankelijkheid opkrikken. In de wetenschap dat uw rollator nu optimaal functioneert, kunt u met gerust hart op pad.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent het om de remmen van een rollator af te stellen?

Het afstellen van de remmen van een rollator zorgt ervoor dat ze goed werken en biedt stabiliteit en veiligheid tijdens het lopen.

2. Hoe pas ik de remmen van mijn rollator aan in slechts een paar minuten?

Volg de eenvoudige handleiding om binnen 1-2 minuten de remkabels te verstellen zodat je rollator weer veilig is in gebruik.

3. Waarom is onderhoud aan de remmen van mijn rollator belangrijk?

Goed onderhoud aan je rollator, inclusief het afstellen van de remmen, zorgt voor een langere levensduur en betere prestaties.

4. Kan ik zelf de remmen van mijn rollator afstellen?

Ja, met behulp van de gebruiksaanwijzing kun je zelf eenvoudig en snel de remmen van je rollator aanpassen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Remmen rollator afstellen in 1-2 minuten: een eenvoudige handleiding

Laat een reactie achter