In dit artikel

Quervain symptomen, oorzaken en behandeling

Quervain: symptomen, oorzaken en behandeling (2024)

In dit artikel

Quervain is een veelvoorkomende aandoening die pijn en zwelling in de basis van de duim veroorzaakt. De aandoening is genoemd naar de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain, die het voor het eerst beschreef in 1895. Quervain komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en het is vaak het gevolg van herhaalde bewegingen van de duim en pols.

In deze blog zullen we de symptomen, oorzaken en behandeling van Quervain bespreken, evenals enkele preventieve maatregelen om de kans op terugkeer van de aandoening te verminderen.

Symptomen van Quervain

De symptomen van Quervain zijn onder andere pijn en zwelling in de basis van de duim. Pijn kan uitstralen naar de onderarm. Bewegingen van de duim en pols, vooral het vastgrijpen van voorwerpen, kunnen pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan er een knappend of krakend geluid optreden tijdens het bewegen van de duim. Het kan ook moeilijk zijn om voorwerpen vast te pakken of vast te houden.

Oorzaken van Quervain

Quervain wordt veroorzaakt door ontsteking van de pezen en de omringende weefsels in de duim. Dit kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen van de duim en pols, zoals bij het typen, breien, haken, tuinieren of het tillen van een baby. Quervain kan ook optreden als gevolg van hormonale veranderingen tijdens zwangerschap en postpartum. Bovendien kunnen reumatoïde artritis of andere ontstekingsaandoeningen Quervain veroorzaken.

Diagnose van Quervain

Om Quervain te diagnosticeren, zal de arts meestal een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te controleren op zwelling en pijn in de basis van de duim. De arts kan ook de Finkelstein-test uitvoeren, waarbij de patiënt de duim naar binnen vouwt en de vingers over de duim vouwt, en vervolgens de pols naar de pinkzijde draait. Als dit pijnlijk is, kan dit duiden op Quervain. Beeldvormingstests zoals röntgenfoto’s, echografie of MRI-scans kunnen ook worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Behandeling van Quervain

Behandeling van Quervain omvat meestal het verminderen van ontsteking en het vermijden van herhaalde bewegingen van de duim en pols. Rust en immobilisatie van de pols en duim kunnen helpen om de pijn en zwelling te verminderen. IJsbehandeling kan ook nuttig zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Als pijnstillers en ontstekingsremmers nodig zijn, kan de arts deze voorschrijven.

Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van de hand- en polsfunctie. De therapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen te versterken en te stretchen. In sommige gevallen kan een corticosteroïde-injectie worden gegeven om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Chirurgie is zelden nodig, maar kan worden aanbevolen als andere behandelingen niet effectief zijn.

Preventie van Quervain

Het vermijden van herhaalde hand- en polsbewegingen is de belangrijkste preventieve maatregel om Quervain te voorkomen. Mensen die veel typen, breien, haken of tuinieren, moeten regelmatig pauzes nemen om hun handen en polsen te laten rusten en te ontspannen. Het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kan ook helpen om de belasting van de hand en pols te verminderen en de kans op Quervain te verminderen. Rekoefeningen voor de hand en pols kunnen ook helpen om de spieren en pezen te versterken en te stretch, en het risico op Quervain te verminderen.

Conclusie

Quervain kan erg pijnlijk zijn en kan de dagelijkse activiteiten aanzienlijk beperken. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om de symptomen te verminderen en blijvende schade te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het vermijden van herhaalde hand- en polsbewegingen en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, kunnen mensen helpen het risico op Quervain te verminderen en hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

We hopen dat deze blog nuttig is geweest in het begrijpen van Quervain, de symptomen, oorzaken en behandeling. Als u symptomen van Quervain heeft, zoals pijn en zwelling in de basis van de duim, neem dan contact op met uw arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Meer over ‘Braces’

Als ergotherapeut begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste hulpmiddelen te kiezen om de mobiliteit en functionaliteit van onze patiënten te verbeteren. Braces zijn een essentieel onderdeel van ons arsenaal aan zorghulpmiddelen, en ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van mensen die te maken hebben met verschillende aandoeningen en aandoeningen aan gewrichten en ledematen.

Op onze website vindt u een schat aan informatie over verschillende soorten braces, hun toepassingen en voordelen. Hier is een overzicht van wat u kunt ontdekken:

We moedigen u aan om door deze blogs te bladeren en meer te leren over hoe braces kunnen helpen bij specifieke aandoeningen en situaties. Of het nu gaat om het ondersteunen van een blessure, het verminderen van pijn of het verbeteren van de mobiliteit, wij bieden waardevolle inzichten om u te helpen de juiste beslissingen te nemen voor uw patiënten of uzelf.

Meest gestelde vragen over Quervain

Wat zijn de oorzaken van Quervain?

Quervain wordt meestal veroorzaakt door herhaalde bewegingen van de duim en pols, zoals bij het typen, breien, haken of tuinieren. Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap en postpartum en reumatoïde artritis of andere ontstekingsaandoeningen kunnen ook Quervain veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van Quervain?

De symptomen van Quervain zijn onder andere pijn en zwelling in de basis van de duim, pijn bij bewegingen van de duim en pols, en moeite om voorwerpen vast te pakken of vast te houden.

Hoe wordt Quervain gediagnosticeerd?

Quervain kan worden gediagnosticeerd door een arts op basis van een lichamelijk onderzoek en de Finkelstein-test. Beeldvormingstests zoals röntgenfoto’s, echografie of MRI-scans kunnen ook worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling voor Quervain?

Behandelingsopties voor Quervain zijn onder andere rust en immobilisatie van de pols en duim, ijsbehandeling om de zwelling te verminderen, fysiotherapie, medicatie voor pijnverlichting en ontstekingsremming, corticosteroïde-injecties, en in zeldzame gevallen, chirurgie.

Hoe lang duurt het herstel van Quervain?

De hersteltijd van Quervain varieert per persoon en hangt af van de ernst van de aandoening. Over het algemeen duurt het herstel enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de behandeling en het naleven van preventieve maatregelen.

Kan Quervain terugkeren na behandeling?

Ja, Quervain kan in sommige gevallen terugkeren na behandeling. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om het risico op terugkerende symptomen te verminderen.

Is Quervain te voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om Quervain te voorkomen, kunnen preventieve maatregelen zoals het vermijden van herhaalde hand- en polsbewegingen en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen de kans op Quervain verminderen.

Is Quervain een chronische aandoening?

Quervain kan in sommige gevallen een chronische aandoening worden als het niet wordt behandeld of als het blijft terugkeren. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om de symptomen te verminderen en blijvende schade te voorkomen.

Is Quervain hetzelfde als carpaal tunnelsyndroom?

Quervain is niet hetzelfde als carpaal tunnelsyndroom, hoewel beide aandoeningen pijn en zwelling in de hand en pols veroorzaken. Quervain is specifiek gericht op de pezen aan de duimzijde van de pols, terwijl carpaal tunnelsyndroom de mediane zenuw aantast die door de carpale tunnel loopt.

Kan Quervain zonder behandeling verdwijnen?

Quervain kan in sommige gevallen vanzelf verdwijnen zonder behandeling, maar het is belangrijk om de symptomen te laten beoordelen door een arts om complicaties en blijvende schade te voorkomen. Behandelingsopties kunnen de symptomen verlichten en de kans op terugkerende symptomen verminderen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Quervain: symptomen, oorzaken en behandeling (2024)

Laat een reactie achter