In dit artikel

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Post Covid hulpmiddelen (2023) | Herstellen van Corona!

In dit artikel

In de periode van januari 2020 tot en met mei 2022 heeft het coronavirus flink huisgehouden in Nederland. Mensen werden ernstig ziek, kregen klachten als kortademigheid, hoofdpijn, neusverkoudheid, hartkloppingen tot ernstige benauwdheid waarop behandeld moest worden in het ziekenhuis, soms zelfs op de IC. De ernst van de ziekte wisselt van persoon tot persoon, maar na herstel van corona kunnen patiënten last blijven houden van langdurige covid klachten. Bent u nieuwsgierig wat de langdurige klachten zijn, welke behandelmogelijkheden er zijn en welke zorgverlener u hiervoor kunt raadplegen, of bent u opzoek naar hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, lees dan verder.

Beste Post Covid Hulpmiddelen 2023; Mijn selectie

 1. Beste ergonomische kussen: Hoofdkussen Guna
 2. Beste loopfiets volwassenen: NRG Bike
 3. Beste sta op stoel: Fitform Vario
 4. Beste verzwaringsdeken: Bamboe verzwaringsdeken

Long COVID wat betekent dit?

Cliënten met long Covid infectie ervaren langdurig klachten. Er kan sprake zijn van vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, psychische problemen als depressie, of moeite met concentratie, vergeetachtigheid. Door deze klachten wordt de patiënt belemmerd in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, op werk in de thuissituatie en bij vrijetijdsbesteding.

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

De incidentie van Long Covid is nog weinig over duidelijk. Als u hier meer informatie over wil, kunt u Rijksoverheid raadplegen [1]

Top 10 meest genoemde symptomen

 • Benauwdheid
 • Vermoeidheid
 • Verminderde conditie
 • Spier pijn
 • Psychische problemen; depressie, somberheid.
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Hoge hartslag
 • Slaapproblemen
 • Overprikkeling

Tijdsduur herstel

Het is lastig iets te zeggen over de tijdsduur dat de langdurige klachten aanhouden. Er zijn patiënten waarbij de langdurige klachten vanzelf verminderen, en bij anderen zijn de klachten dermate ernstig dat er indicaties zijn om in aanmerking te komen voor herstelzorg. Er kan een helpende hand nodig zijn van zorgverleners uit een zorginstituut, ziekenhuis (medisch specialist), revalidatiecentrum of eerste lijns zorg van ergotherapeut, oefentherapie, fysiotherapie of andere zorgverleners.

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Hoe bevorder je het herstel?

Allereerst is het belangrijk om de langdurige klachten met uw huisarts te bespreken. Deze kan een verwijzing schrijven naar een medisch specialist in het ziekenhuis of revalidatie, paramedische herstelzorg of eerste lijns zorgverleners. Dit alles is afhankelijk van de aard van de langdurige klachten van het coronavirus.

Ziekenhuis

Indien er een spoedsituatie ontstaat kunnen cliënten altijd terecht op de Spoedeisende Hulp. Echter als u wil dat een medisch specialist u lichamelijk onderzoekt dan heeft u een verwijzing nodig. De huisarts bekijkt welke indicaties er zijn om u door te verwijzen. Indien nodig kunt u opgenomen worden bij ernstige post covid klachten.

Revalidatie

Indien u doorverwezen bent naar de revalidatie. Dan zal een revalidatiearts u beoordelen voor welk behandelprogramma u in aanmerking kan komen. Er zal een individueel behandelplan opgesteld worden vanuit een behandelteam waarin revalidatiearts, fysiotherapie, ergotherapeut, diëtist, psycholoog, logopedist en soms ook maatschappelijk werk betrokken zijn. Er wordt veelal poliklinische behandeling aangeboden op het gebied van paramedische herstelzorg, om ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt uitvoeren. Maatschappelijk werk richt zich op uw naasten die mantelzorgers zijn geworden.

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Individuele behandeling

Indien de ernst van de klachten zich beperken tot één bepaald onderdeel, dan kan het voldoende zijn om u te richten op een individuele behandeling. Welke ingezet wordt is afhankelijk van uw klachten. Hieronder een lijst met veel voorkomende langdurige klachten en welke zorgverlener ingezet kan worden.

 • Beperkte conditie; Fysiotherapeut
 • Benauwdheid; Fysiotherapie
 • Vermoeidheid: Ergotherapie, Diëtist
 • Concentratieproblemen: Ergotherapeut, Psycholoog
 • Pijn: Huisarts, Fysiotherapeut, Ergotherapie
 • Psychische problemen; Psycholoog
 • Verminderde spierkracht; Fysiotherapeut
 • Overprikkeling: Psycholoog, Ergotherapie
 • Slaapproblemen; Psycholoog, Huisarts, Ergotherapie

Vergoeding

Er is een regeling welke paramedische herstelzorg genoemd wordt en is toegelaten tot de basisverzekering. Belangrijk is wel om uw eigen zorgverzekering als verzekerde te raadplegen of u aanspraak kunt maken op vergoeding.

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Advies ergotherapeut en Post Covid Hulpmiddelen

Als behandelaar kan er aandacht zijn voor uw dagelijkse bezigheden en dit weer op een zo betekenisvol mogelijke manier vorm te geven. Dit gebeurd op diverse manieren. De effectiviteit ervan is afhankelijk voor hoe verantwoordelijk u uzelf ook voelt voor het proces en de complexiteit van uw klachten. Er bestaan ook hulpmiddelen welke u kun gebruiken in de herstel periode. Een ergo adviseert in aanpassingen, hulpmiddelen, maar ook strategieën om dagelijkse bezigheden weer te kunnen uitvoeren.

Ergotherapeutisch advies

Bij vermoeidheidsklachten wordt er onderzoek gedaan samen met de therapeut naar waar de klachten ontstaan. Jullie worden beiden onderzoekers, dus u bent ook verantwoordelijk voor uw herstel. Soms worden lijsten gebruikt om uw dag in kaart te brengen en inzicht te krijgen in hoe u uw dag indeelt en waar de mogelijke veroorzakers zijn van de vermoeidheidsproblemen. Er worden praktische oefeningen aan de cliënten gegeven hoe hier het beste mee om te gaan

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Als u moeilijkheden in de concentratie ervaart kunt u denken aan praktische handreikingen om hiermee te leren omgaan, te onderzoeken op welke momenten dit naar voren komt en praktische oplossingen te vinden hoe dit aan te passen.

Bij pijn kan een ergotherapeut met u meedenken hoe u activiteiten op een andere manier kan uitvoeren. Doet u de huishoudelijke verzorging zelf en hoe gebruikt u de objecten, veroorzaken deze de pijn. Het doel is met name om te leren omgaan met de pijn en strategieën te onderzoeken die helpen de pijn te verlichten.

Bij overprikkeling is het aan te raden voor de patiënten om een specialist te zoeken op het gebied van sensorische informatieverwerking. Hier is geen andere vergoeding of regeling voor. Er wordt onderzoek gedaan naar de diverse zintuigen en op welke gebieden u overprikkelt raakt of juist te weinig prikkels verwerkt.

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Heeft u moeite met in slaap vallen, doorslapen. Bij de ergotherapie kijkt u naar de persoonlijke, omgevings- en handelingsomstandigheden. Het kan zijn dat u bepaalde gewoontes heeft voor het slapen die niet helpend zijn en de slaap klachten veroorzaken, of het bed is onvoldoende geschikt, ook u lighouding of draaien in bed kan moeilijk zijn. Dit alles kan leiden tot problemen bij slapen. De therapeut kijkt met u mee hoe op deze drie gebieden te ondersteunen en adviseren.

U kunt aanspraak doen op ergotherapie vanuit de basisverzekering. U kunt zonder verwijzing contact opnemen, maar wellicht is het voor u wel prettig om contact te hebben met uw huisarts en toch een verwijzing te regelen. Hoelang de behandeling duurt is afhankelijk van de hulpvraag. Een ergo behandeld altijd hulpvraag gericht, dit kan een enkele behandeling zijn, maar trajecten van drie maanden of langer worden ook gezien.

Hulpmiddelen advies; post covid

Hulpmiddelen post covid kunnen zeer gevarieerd zijn. Afhankelijk van uw klachten als gevolg van het coronavirus kunnen diverse hulpmiddelen geindiceerd zijn. Lees voor meer informatie de blogs over het hulpmiddel of vraag advies aan de therapeut die u behandeld.

Post Covid hulpmiddelen (2022) Herstellen van Corona!

Ook interessant om te lezen

Meest gestelde vragen over Post Covid Hulpmiddelen

Bent u nieuwsgierig wat de meest gestelde vragen zijn over post covid. Lees dan snel verder, want hier geef ik antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke klachten komen veel voor bij post covid?

De klachten die worden ervaren post covid lopen zeer uiteen. Toch is er een aantal symptomen welke veel terugkomen. U kunt hierbij denken aan hartkloppingen, benauwdheid, vermoeidheid, slaap problemen, hoofdpijn, concentratieproblemen, psychische problemen als depressie of somberheid, overprikkeling, spierslapte, conditieverlies en pijn klachten. De ernst van deze klachten is wisselend van patiënt tot patiënt. Bespreek uw klachten altijd met uw huisarts.

Wordt paramedische herstelzorg vergoed?

Op dit moment wordt paramedische herstelzorg vergoedt vanuit de basisverzekering. Op verwijzing van de huisarts kunt u u aanmelden voor herstelzorg om als patiënt verder te kunnen met herstellen. Dit kan langdurige zorg zijn, maar ook kortere trajecten worden gezien en hebben hoge effectiviteit.

Wat kan ik doen om herstel van corona te bevorderen?

Belangrijk is om klachten van corona te erkennen. Deze te bespreken met uw huisarts. De meest passende zorg voor uw situatie te kiezen om te kunnen herstellen. Elke vorm van herstelzorg is anders en zal voor iedere patiënt anders zijn, maar u toegeven aan dat niet alles meer gaat zoals u dat zou willen is al een stap in de goede richting. Paramedische herstelzorg is in veel gevallen een passende methode voor patiënten om te kunnen herstellen.

Welke post covid hulp middelen zijn er?

Er bestaan ontzettend veel zorghulpmiddelen. Echt is het belangrijk om helder te hebben op welke gebieden in het dagelijkse leven u beperkingen ervaart. Er zijn producten die u kunnen helpen op het gebied van mobiliteit, zelfzorg of veiligheid. Zijn lange afstanden moeilijker geworden, kunt u uw huishouden niet meer voeren, of ervaart u angst om te vallen, er zijn hulp middelen die u kunnen helpen activiteiten weer te kunnen uitvoeren. Via de thuiszorgwinkel Medipoint kunt u inspiratie opdoen en eventueel een periode een middel lenen of huren.

Conclusie beste Post Covid hulpmiddelen 2023:

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Post Covid hulpmiddelen (2023) | Herstellen van Corona!

Laat een reactie achter