In dit artikel

Particuliere Personenalarmering: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Elderly woman wearing a personal alarm necklace surrounded by a supportive community.

Heb je je ooit zorgen gemaakt over hoe je hulp kunt krijgen in een noodsituatie, vooral als je alleen bent? Je bent niet de enige, dit is een veelvoorkomend probleem waar ik ook mee worstelde.

Na grondig onderzoek ontdekte ik het concept van particuliere personenalarmering – een betrouwbaar systeem dat snel hulp kan bieden in tijden van nood. In deze blogpost hebben we alle essentiële informatie verzameld die je moet weten over personenalarmering, van de werkingsmechanismen tot aanvraagprocedures en aftrekbaarheid bij belastingen.

Ga met ons mee op deze informatieve reis zodat je beter voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden.

Key Takeaway

De beste personenalarmering van 2023 is Nederlandse Senioren Alarming. Dit merk heeft een waterdicht horloge dat u ook buiten kunt gebruiken om veilig te blijven. Met de abonnementsvorm kunt u ook voor professionele opvolging kiezen.

Samenvatting

 • Personenalarmering is een betrouwbaar systeem dat individuen in staat stelt om snel hulp in te roepen in geval van nood, zoals ouderen, alleenwerkers en mensen met verhoogde risicosituaties.
 • Het persoonlijk alarmeringssysteem bestaat uit een alarmknop die je kunt indrukken om een signaal naar een alarmcentrale te sturen, die vervolgens de juiste hulp kan bieden.
 • Personenalarmering kan gebruikt worden door ouderen, mensen met een lichamelijke beperking en alleenwerkers, en het kan ook nuttig zijn in verhoogde risicosituaties zoals huiselijk geweld of stalking.
 • De kosten van personenalarmering variëren en kunnen mogelijk vergoed worden door zorgverzekeraars of de gemeente. Het is belangrijk om de voorwaarden voor vergoeding te bespreken met je zorgverzekeraar en gemeente.

Wat is Personenalarmering?

Personenalarmering is een systeem dat individuen in staat stelt om in geval van nood direct hulp in te roepen. Het kan worden gebruikt door ouderen, alleenwerkers en mensen met verhoogde risicosituaties.

Hoe werkt personenalarmering?

Personenalarmering helpt snel bij nood. Je drukt op een knop. Deze knop heet de alarmknop. De alarmknop stuurt dan een signaal. Dit signaal gaat naar een centrale plek. Die plek heet de alarmcentrale.

De alarmcentrale stuurt hulp. Soms is er niemand dichtbij. Dan zorgt de X-Guard alarmcentrale voor hulp. Ze kijken of de politie moet komen.

Toepassingen van personenalarmering

Er zijn verschillende toepassingen van personenalarmering:

 • Personenalarmering kan gebruikt worden door ouderen die zelfstandig wonen en zich veiliger willen voelen.
 • Het kan ook handig zijn voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat ze snel hulp kunnen inschakelen in geval van nood.
 • Personenalarmering kan ook gebruikt worden door alleenwerkers, zoals thuiszorgmedewerkers, om snel hulp te kunnen vragen als er iets misgaat.
 • Daarnaast kan het ook nuttig zijn in verhoogde risicosituaties, zoals bijvoorbeeld bij huiselijk geweld of stalking, waarbij snelle assistentie nodig is.

Kosten en vergoedingen

Personenalarmering kan verschillende kosten met zich meebrengen, variërend van aankoopkosten tot maandelijkse servicekosten. Het is daarom belangrijk om van tevoren duidelijk te krijgen wat de totale kosten zullen zijn. Daarnaast zijn er in sommige gevallen mogelijkheden tot vergoeding vanuit zorgverzekeraars of de gemeente.

Type kostenGemiddelde prijsMogelijkheid tot vergoeding
Aankoopkosten personenalarmering€50 – €200Afhankelijk van zorgverzekeraar en gemeente
Maandelijkse servicekosten€10 – €40 per maandAfhankelijk van zorgverzekeraar en gemeente
Kosten voor alarmopvolging€0 – €20 per incidentAfhankelijk van zorgverzekeraar en gemeente
Kosten voor installatie€0 – €100Afhankelijk van zorgverzekeraar en gemeente

Het is raadzaam om bij uw zorgverzekeraar en gemeente te informeren naar de voorwaarden voor vergoeding van personenalarmering. Zo kunnen zorgverzekeraars onder bepaalde omstandigheden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden. Gemeenten kunnen ook bijdragen aan de kosten van personenalarmering in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Soorten Personenalarmering

– Persoonlijk alarmeringssysteem: Een alarmknop die door individuen kan worden gedragen en in geval van nood kan worden ingedrukt om hulp te krijgen.

Persoonlijk alarmeringssysteem

Een persoonlijk alarmeringssysteem is een apparaat dat je kunt dragen en waarmee je hulp kunt inschakelen in geval van nood. Het systeem bestaat meestal uit een alarmknop die je kunt indrukken als er iets mis is.

Zodra je op de knop drukt, wordt er een signaal verzonden naar een alarmcentrale die meteen kan bepalen welke hulp er nodig is. Dit kan bijvoorbeeld de politie of een ambulance zijn.

Het persoonlijk alarmeringssysteem is vooral handig voor mensen die alleen wonen of die zich in een verhoogde risicosituatie bevinden, zoals ouderen of mensen met een lichamelijke handicap.

Personenalarmering voor ouderen

Personenalarmering voor ouderen is een alarmsysteem dat speciaal is ontworpen om snel hulp te bieden aan oudere mensen in geval van nood. Het is een belangrijke manier om de veiligheid en het welzijn van ouderen te waarborgen.

Met personenalarmering kunnen ouderen met een druk op de knop direct hulp inschakelen als ze zich onveilig of onwel voelen. Het systeem stuurt automatisch een signaal naar een alarmcentrale die dan snel de juiste hulp kan bieden, zoals het inschakelen van een familielid, een mantelzorger of zelfs de hulpdiensten.

Personenalarmering voor ouderen geeft niet alleen ouderen zelfvertrouwen en gemoedsrust, maar het biedt ook geruststelling aan hun naasten, omdat ze weten dat er altijd iemand klaarstaat om te helpen in geval van nood.

Veiligheid en Betrouwbaarheid

Bij het kiezen van een personenalarmering is het belangrijk om te letten op de betrouwbaarheid van de hardware en de alarmopvolging.

Betrouwbare hardware

Het is essentieel dat de hardware van een persoonsalarmeringssysteem betrouwbaar is. Dit zorgt ervoor dat het systeem goed functioneert en in staat is om snel hulp in te schakelen wanneer dat nodig is.

Bij het kiezen van een persoonsalarmeringssysteem moet je letten op de kwaliteit en veiligheid van de hardware. Zorg ervoor dat het systeem goed getest en gecertificeerd is, zodat je erop kunt vertrouwen dat het naar behoren werkt.

Ook is het belangrijk om te controleren of de hardware regelmatig onderhouden wordt en of er mogelijkheden zijn voor snelle reparaties bij eventuele problemen. Op deze manier kun je erop rekenen dat je persoonsalarmeringssysteem altijd betrouwbaar is en je snel hulp kunt krijgen wanneer dat nodig is.

Alarmopvolging

Bij personenalarmering is alarmopvolging een belangrijk onderdeel. Wanneer ik op de alarmknop druk, wordt er direct hulp ingeschakeld. Als er niemand beschikbaar is, kan de X-Guard alarmcentrale worden ingezet om te bepalen of er politie moet worden gestuurd.

Dit zorgt ervoor dat ik snel hulp kan krijgen in geval van nood. Het is dus belangrijk om een betrouwbaar alarmsysteem te kiezen dat een goede alarmopvolging biedt.

Sleutelkluis thuiszorg

Een sleutelkluis voor thuiszorg is een handig apparaat dat zorgt voor extra veiligheid en gemak bij het verlenen van zorg aan huis. Met een sleutelkluis kunnen zorgverleners gemakkelijk toegang krijgen tot de woning van een cliënt, zonder dat er altijd iemand aanwezig hoeft te zijn om de deur te openen.

De sleutelkluis wordt op een veilige plek buitenshuis geplaatst en kan alleen geopend worden met een speciale code. Dit zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot de sleutels.

Op deze manier kan de zorgverlener snel en efficiënt de woning betreden om de benodigde zorg te verlenen, zonder dat er onnodige vertraging ontstaat. Een sleutelkluis voor thuiszorg is dus een handige en veilige oplossing die het leven van zowel zorgverleners als cliënten makkelijker maakt.

Aanvragen en Vergoedingen

Hoe vraag je personenalarmering aan en waar kun je vergoedingen krijgen? Ontdek alle informatie die je nodig hebt in ons blog!

Hoe kun je personenalarmering aanvragen?

Je kunt personenalarmering aanvragen door de volgende stappen te volgen:

 1. Neem contact op met een zorginstelling, thuiszorgorganisatie of leverancier van persoonsalarmering.
 2. Bespreek je situatie en behoeften met hen.
 3. Vul een aanvraagformulier in of geef alle benodigde informatie telefonisch door.
 4. Zorg ervoor dat je alle relevante gegevens bij de hand hebt, zoals naam, adres, telefoonnummer en eventuele medische informatie.
 5. De zorginstelling of leverancier zal je aanvraag beoordelen en beslissen of je in aanmerking komt voor personenalarmering.
 6. Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt het alarmknop – systeem naar je opgestuurd of geïnstalleerd.
 7. Zodra het systeem operationeel is, kun je de alarmknop gebruiken om hulp in te schakelen wanneer dat nodig is.

Vergoedingen vanuit zorgverzekeraar en gemeente

De vergoedingen voor personenalarmering kunnen variëren, afhankelijk van je zorgverzekeraar en gemeente. Het is belangrijk om te controleren welke vergoedingen beschikbaar zijn voordat je een alarmeringssysteem aanschaft. Sommige zorgverzekeraars bieden een gedeeltelijke vergoeding voor personenalarmering, terwijl andere het volledig kunnen dekken. Daarnaast kan ook de gemeente waarin je woont vergoedingen aanbieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het is verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en gemeente om te bespreken welke vergoedingen voor jou van toepassing zijn.

Aftrekbaarheid bij belastingen

Personenalarmering kan in sommige gevallen aftrekbaar zijn bij de belastingen. Dit betekent dat je mogelijk een deel van de kosten kunt terugkrijgen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle kosten voor personenalarmering aftrekbaar zijn.

Het hangt af van je persoonlijke situatie en de regels die gelden voor belastingaftrek. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een belastingdeskundige of de Belastingdienst zelf.

Zij kunnen je vertellen welke kosten je kunt opgeven en hoe je dit moet doen. Het is altijd handig om bonnetjes en facturen goed te bewaren, zodat je deze kunt gebruiken bij het invullen van je belastingaangifte.

Meer over ‘Personenalarmeringen’

Personenalarmering is een essentieel systeem dat ontworpen is om mensen in noodsituaties bij te staan, met name als zij zich alleen in huis bevinden. Met de zorgcentrale personenalarmering kan er snel hulp worden ingeschakeld in geval van nood. Voor diegenen die een verhoogd risico hebben op vallen, is er de personenalarmering met valdetectie die direct alarm slaat bij het detecteren van een val.

Veel mensen voelen zich veilig thuis met personenalarmering, vooral wanneer deze wordt vergoed door de personenalarmering zorgverzekering of via de personenalarmering wlz. Voor diegenen die vaak onderweg zijn, biedt de personenalarmering met gps en de mobiele personenalarmering een oplossing, zodat zij overal de nodige hulp kunnen inroepen.

Echter, het is ook belangrijk om de nadelen personenalarmering te overwegen en te kijken naar alternatieven zoals een personenalarm via gsm. Voor sommige mensen kan het lid worden van een ledenvereniging personenalarmering een extra laag zekerheid bieden. En wie de voorkeur geeft aan particuliere oplossingen, kan kiezen voor personenalarmering particulier.

Bovendien zijn er andere gespecialiseerde diensten zoals eurocross personenalarmering en personenalarmering thuiszorg, en bedrijven zoals csi personenalarmering en ata personenalarmering die ook hun eigen alarmeringssystemen aanbieden. Voor degenen die steun zoeken via gemeentelijke voorzieningen, is er informatie beschikbaar over personenalarmering wmo.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Particuliere Personenalarmering?

Particuliere Personenalarmering is een veiligheidssysteem voor individuen, meestal lichamelijk gehandicapt. Het biedt een manier om hulp te vragen in noodgevallen via persoonlijke noodalarmeringssystemen.

2. Hoe werken persoonlijke alarmen?

Persoonlijke alarmen zoals Mobiele persoonlijke alarmen werken door het versturen van een signaal naar een alarmeringsservice voor individuen of direct naar medipoint wanneer de gebruiker hulp nodig heeft.

3. Zijn er voordelen aan thuisalarmsystemen voor individuen onder de Wmo?

Ja, onder de Wmo kunnen gehandicapten mogelijk in aanmerking komen voor ondersteuning bij de aankoop van alarmeringssystemen voor particulieren.

4. Zijn de kosten van particuliere personenalarmering aftrekbaar van belasting?

In sommige gevallen kunnen de kosten van particuliere personenalarmering aftrekbaar zijn van belasting, afhankelijk van de specifieke belastingwetten.

5. Wat zijn andere beveiligingsoplossingen voor particulieren?

Andere beveiligingsoplossingen voor particulieren kunnen variëren van eenvoudige persoonlijke hulpapparaten tot geavanceerdere noodoproepsystemen voor particulieren.

» Referenties


1. De San Miguel, K., Lewin, G., Burton, E., Howat, P., Boldy, D., & Toye, C. (2017). Personal emergency alarms: do health outcomes differ for purchasers and nonpurchasers? Pages 164-177.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01621424.2017.1373718

2. Burton, E., & Lewin, G. (2016). Characteristics of older people who fall, cannot get up and call emergency services for help. Journal of the American Geriatrics Society, 64(1), 217–218.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26782883/

3. De San Miguel, K., & Lewin, G. (2008). Personal emergency alarms: What impact do they have on older people’s lives? Australasian Journal on Ageing, 27(2), 103–105.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1741-6612.2008.00286.x

4. Heinbuchner, B., Hautzinger, M., Becker, C., & Pfeiffer, K. (2010). Satisfaction and use of personal emergency response systems. European Journal of Geriatrics, 43(4), 219–223.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20814795/

5. Regelhulp. Personenalarmering thuis.
https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/hulpmiddelen/personenalarmering

» Referenties

Conclusie beste personenalarmering 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Particuliere Personenalarmering: Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter