In dit artikel

Pols Pijn Het kan Peesontsteking zijn!

Pols Pijn? Het kan Peesontsteking zijn! (2024)

In dit artikel

Peesontsteking in de pols is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door ontsteking van de pezen in de pols. Het kan leiden tot pijn, zwelling, bewegingsbeperking en andere symptomen die uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. In deze blog zullen we alles bespreken wat u moet weten over peesontsteking in de pols, inclusief oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling en preventie.

Wat is peesontsteking in de pols?

Peesontsteking in de pols, ook bekend als tendinitis, is een aandoening waarbij de pezen die de pols verbinden met de spieren ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn, zwelling, bewegingsbeperking en andere symptomen. Peesontsteking in de pols komt vaak voor bij mensen die herhaalde bewegingen uitvoeren of die een constante druk op de pols uitoefenen. Dit kan onder andere voorkomen bij mensen die werken op een toetsenbord of bij sporters.

Oorzaken van peesontsteking in de pols

Er zijn verschillende oorzaken van peesontsteking in de pols, waaronder:

 • Overbelasting of herhaalde bewegingen: Herhaalde bewegingen van de pols, zoals herhaaldelijk een muis gebruiken of sporten die repetitieve polsbewegingen vereisen, kunnen leiden tot overbelasting van de pezen en uiteindelijk peesontsteking in de pols veroorzaken.
 • Trauma of blessures: Een blessure of trauma aan de pols kan leiden tot peesontsteking in de pols.
 • Leeftijd en genetische factoren: Peesontsteking in de pols kan vaker voorkomen bij oudere mensen en mensen met een genetische aanleg.

Symptomen van peesontsteking in de pols

De symptomen van peesontsteking in de pols kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de pols
 • Zwelling of roodheid rond de pols
 • Bewegingsbeperking
 • Gevoeligheid of pijn bij het aanraken van de pols
 • Krachtverlies in de hand of pols

Diagnose van peesontsteking in de pols

De diagnose van peesontsteking in de pols kan worden gesteld door middel van een fysiek onderzoek en medische geschiedenis. Uw ergotherapeut kan ook beeldvormingstests, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans, uitvoeren om de ernst van de aandoening te bepalen en om eventuele andere mogelijke oorzaken van de polsklachten uit te sluiten.

Behandeling van peesontsteking in de pols

De behandeling van peesontsteking in de pols kan afhangen van de ernst van de aandoening. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Rust, ijs en compressie: Het verminderen van activiteit, het aanbrengen van ijs en het aanbrengen van compressie kunnen de zwelling verminderen en helpen om de pijn te verminderen.
 • Medicijnen en pijnstillers: Uw ergotherapeut kan medicijnen en pijnstillers voorschrijven om de pijn en ontsteking te verminderen.
 • Fysiotherapie en revalidatie-oefeningen: Uw ergotherapeut kan u helpen bij het uitvoeren van specifieke revalidatie-oefeningen om uw pols te versterken en uw bewegingsbereik te vergroten.
 • Corticosteroïde-injecties: In ernstige gevallen kan uw ergotherapeut een corticosteroïde-injectie rechtstreeks in de pees geven om de ontsteking te verminderen.
 • Chirurgie: In zeer ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de ontstoken pees te verwijderen.

Preventie van peesontsteking in de pols

Er zijn verschillende manieren om peesontsteking in de pols te voorkomen. Enkele tips zijn:

 • Ergonomische aanpassingen aan werkplekken: Uw ergotherapeut kan u adviseren over de juiste houding en handposities om te voorkomen dat u overbelast raakt.
 • Strekoefeningen en warm-ups voor fysieke activiteiten: Het uitvoeren van strekoefeningen en warm-ups kan de kans op blessures en overbelasting verminderen.
 • Het vermijden van overbelasting en herhaalde bewegingen: Het vermijden van overbelasting en herhaalde bewegingen is een van de beste manieren om peesontsteking in de pols te voorkomen.

Conclusie

Peesontsteking in de pols kan uw dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en op tijd een behandeling te zoeken. Uw ergotherapeut kan u helpen bij het bepalen van de oorzaak van uw polsklachten en kan u adviseren over de beste behandelingsopties en preventiestrategieën. Door uw pols goed te verzorgen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u uw pols gezond en sterk houden en weer genieten van uw dagelijkse activiteiten zonder pijn en beperkingen.

Meer over ‘Braces’

Als ergotherapeut begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste hulpmiddelen te kiezen om de mobiliteit en functionaliteit van onze patiënten te verbeteren. Braces zijn een essentieel onderdeel van ons arsenaal aan zorghulpmiddelen, en ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van mensen die te maken hebben met verschillende aandoeningen en aandoeningen aan gewrichten en ledematen.

Op onze website vindt u een schat aan informatie over verschillende soorten braces, hun toepassingen en voordelen. Hier is een overzicht van wat u kunt ontdekken:

We moedigen u aan om door deze blogs te bladeren en meer te leren over hoe braces kunnen helpen bij specifieke aandoeningen en situaties. Of het nu gaat om het ondersteunen van een blessure, het verminderen van pijn of het verbeteren van de mobiliteit, wij bieden waardevolle inzichten om u te helpen de juiste beslissingen te nemen voor uw patiënten of uzelf.

Meest gestelde vragen over peesontsteking pols

Wat zijn de symptomen van peesontsteking in de pols?

De symptomen van peesontsteking in de pols kunnen pijn, zwelling, bewegingsbeperking, gevoeligheid of pijn bij het aanraken van de pols en krachtverlies in de hand of pols omvatten.

Hoe wordt peesontsteking in de pols gediagnosticeerd?

De diagnose van peesontsteking in de pols kan worden gesteld door middel van een fysiek onderzoek en medische geschiedenis. Beeldvormingstests, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans, kunnen ook worden uitgevoerd om de ernst van de aandoening te bepalen en om eventuele andere mogelijke oorzaken van de polsklachten uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsopties voor peesontsteking in de pols?

De behandeling van peesontsteking in de pols kan variëren van rust, ijs en compressie tot fysiotherapie en revalidatie-oefeningen, corticosteroïde-injecties en chirurgie in ernstige gevallen.

Is het mogelijk om peesontsteking in de pols te voorkomen?

Ja, het is mogelijk om peesontsteking in de pols te voorkomen door ergonomische aanpassingen aan werkplekken, strekoefeningen en warm-ups voor fysieke activiteiten, en het vermijden van overbelasting en herhaalde bewegingen.

Kan peesontsteking in de pols vanzelf genezen?

In sommige gevallen kan peesontsteking in de pols vanzelf genezen met rust en revalidatie-oefeningen. In andere gevallen kan medische behandeling nodig zijn om de ontsteking te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Welke soorten oefeningen kunnen helpen bij peesontsteking in de pols?

Uw ergotherapeut kan specifieke revalidatie-oefeningen aanbevelen om uw pols te versterken en uw bewegingsbereik te vergroten.

Is het dragen van een polsbrace effectief bij peesontsteking in de pols?

Ja, het dragen van een polsbrace kan helpen de pols te ondersteunen en te stabiliseren, waardoor de belasting op de ontstoken pezen wordt verminderd.

Hoe lang duurt het voordat peesontsteking in de pols geneest?

De tijd die nodig is voor genezing kan variëren afhankelijk van de ernst van de peesontsteking en de gekozen behandelingsopties. Sommige gevallen van peesontsteking in de pols kunnen in enkele weken genezen, terwijl andere gevallen maanden of zelfs jaren nodig hebben om volledig te herstellen.

Wat zijn enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van peesontsteking in de pols?

Enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van peesontsteking in de pols zijn herhaalde bewegingen van de pols, overmatig gebruik van de pols, letsel aan de pols en leeftijd. Mensen die repetitieve taken uitvoeren, zoals computerwerk of schilderen, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van peesontsteking in de pols.

Wat is het verschil tussen peesontsteking in de pols en carpaal tunnelsyndroom?

Peesontsteking in de pols en carpaal tunnelsyndroom hebben vergelijkbare symptomen, zoals pijn en gevoelloosheid in de hand en pols. Het verschil tussen de twee aandoeningen is dat peesontsteking het gevolg is van ontstoken pezen in de pols, terwijl carpaal tunnelsyndroom wordt veroorzaakt door compressie van de mediane zenuw in de carpale tunnel in de pols. De behandeling van beide aandoeningen kan vergelijkbaar zijn, maar het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen om de beste behandelingsopties te bepalen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Pols Pijn? Het kan Peesontsteking zijn! (2024)

Laat een reactie achter