In dit artikel

Overdag In Slaap Vallen Bij Ouderen: Wat Te Doen? (2023)

In dit artikel

Het is een veelvoorkomend probleem bij ouderen: overdag in slaap vallen. Ik begrijp de moeilijkheden die dit kan veroorzaken, aangezien ik meerdere keren met dit scenario te maken heb gehad en ontdekte dat veel ouderen overdag vermoeid en slaperig zijn, wat een negatief effect op hun gezondheid kan hebben.

In dit artikel deel ik waardevolle inzichten en praktische tips om dit probleem aan te pakken. Dus blijf lezen, want de oplossingen zijn misschien eenvoudiger dan je denkt!

Samenvatting

 • Ouderen kunnen overdag vermoeid en slaperig zijn vanwege een gebrek aan goede nachtrust.
 • Niet actief zijn overdag kan zorgen voor slecht slapen en de behoefte aan dutjes.
 • Medicijnen en een onregelmatig slaap – waakritme kunnen ook bijdragen aan het probleem.
 • Om het probleem aan te pakken, moet er gezorgd worden voor een regelmatig slaap – waakritme en een comfortabele slaapomgeving.
 • Ook lichaamsbeweging, het vermijden van cafeïne en alcohol, en ontspanningstechnieken kunnen helpen.
 • Als de problemen aanhouden, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Oorzaken van overdag in slaap vallen bij ouderen

Er zijn veel redenen waarom ouderen overdag in slaap vallen. Ten eerste, ouderen slapen vaak minder goed. Ze hebben moeite om in slaap te komen en worden vaker wakker. Daardoor voelen ze zich de volgende dag moe en hebben ze behoefte aan een dutje.

Het slecht slapen kan door allerlei dingen komen. Zo kunnen sommige ouderen last hebben van ziektes die hun slaap verstoren.

Daarnaast kan niet actief zijn overdag zorgen voor een slechte nachtrust. Als ouderen overdag weinig doen, vallen ze ‘s nachts moeilijk in slaap. Dit leidt tot vermoeidheid overdag en de behoefte om een dutje te doen.

Het is ook mogelijk dat medicijnen invloed hebben op het slaappatroon van ouderen. Sommige medicijnen kunnen zorgen voor slaperigheid overdag.

Een andere oorzaak is een onregelmatig slaap-waakritme. Dit kan het gevolg zijn van gezondheidsproblemen of een gebrek aan routine in de dagindeling. Hierdoor kan het lichaam van ouderen in de war raken en op ongepaste tijden behoefte hebben aan slaap.

Tot slot kunnen frequente en langdurige middagdutjes een teken zijn van Alzheimer’s ziekte. Het is dus belangrijk om veranderingen in het slaappatroon van ouderen goed in de gaten te houden.

Tips en adviezen om overdag in slaap vallen bij ouderen te verminderen

Als ouderen overdag moeite hebben om wakker te blijven, zijn er enkele tips en adviezen die kunnen helpen:

 1. Zorg voor een regelmatig slaap – waakritme. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.
 2. Creëer een rustige en comfortabele slaapomgeving. Zorg ervoor dat de slaapkamer donker, stil en op een aangename temperatuur is.
 3. Beperk dutjes overdag tot maximaal 30 minuten en vermijd dutjes laat in de middag.
 4. Blijf gedurende de dag actief. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.
 5. Beperk cafeïne en alcoholgebruik, vooral ‘s avonds.
 6. Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan.
 7. Maak gebruik van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie om tot rust te komen voor het slapengaan.
 8. Overweeg om een slaapdagboek bij te houden om patronen of triggers voor slaapproblemen te identificeren.

Meer over ‘Slaap hulpmiddelen’

Als het gaat om een gezonde nachtrust, kunnen verschillende slaap hulpmiddelen een cruciale rol spelen. Heb je ooit overwogen om comfort te combineren met therapeutische effecten? Een verzwaringsknuffel kan je helpen dieper en rustiger te slapen, terwijl een warmtedeken of een elektrische deken 1 persoons je warm houdt op koudere nachten. Voor diegenen die hun warmte graag delen, is er ook een 2 persoons elektrische deken beschikbaar.

Andere hulpmiddelen, zoals een elektrische omslagdeken of een oplaadbare kruik, bieden zowel gemak als comfort tijdens het rusten. Maar vergeet niet de subtiele details, zoals het beste slaapmasker, om je ogen te beschermen tegen ongewenst licht. Ouderen die overdag in slaap vallen kunnen ook baat hebben bij deze hulpmiddelen. Overweeg tot slot, voor een ultieme verwennerij, de knuffeldeken elektrisch of de elektrische voetendeken voor die kille voeten. Leer meer over deze en andere opties op onze zelfzorg pagina.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is overmatige slaperigheid en moeheid overdag bij ouderen?

Overmatige slaperigheid en moeheid overdag bij ouderen zijn symptomen van slaapstoornissen. Het kan komen door ziekten, slaaptekort of problemen met de biologische klok.

2. Hoe treffen slaapproblemen oudere mensen?

Slaapproblemen die voorkomen bij ouderen kunnen leiden tot concentratieproblemen, lichter slapen en veel wakker worden. Dit kan hun behoefte aan slaap verhogen.

3. Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid bij ouderen?

De oorzaken van slapeloosheid bij ouderen kunnen variëren. Dit kan komen door ziektes zoals slaapapneu of dementie. Maar het kan ook komen door een verstoorde biologische klok of een slechte slaaphygiëne.

4. Zijn er slaapmiddelen voor ouderen om te helpen met slaapproblemen?

Ja, er zijn slaapmiddelen voor ouderen. Maar deze hebben voor- en nadelen. Natuurlijke slaapmiddelen worden vaak gezien als een betere optie. Het is belangrijk om eerst advies te vragen aan een arts.

5. Hoe kunnen we de slaapritme van ouderen verbeteren?

Regelmatige slaappatronen zijn belangrijk voor ouderen. Tips voor een goede slaaphygiëne en advies over de behandeling van slaapstoornissen kunnen helpen bij het verbeteren van het slaapritme van ouderen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Overdag In Slaap Vallen Bij Ouderen: Wat Te Doen? (2023)

Laat een reactie achter