In dit artikel

Gebruik van een Orthopedisch Kussen: Een Gids (2023)

In dit artikel

Heb je ooit wakker gelegen van pijn in je heup of rug? Net als jij heb ik ook jarenlang geworsteld met dit soort klachten, tot ik van de voordelen van een orthopedisch kussen hoorde.

Dit artikel helpt je te begrijpen wat orthopedische kussens zijn, welke soorten er beschikbaar zijn, hoe ze je kunnen helpen bij heupproblemen; en geeft praktische tips voor het kiezen en onderhouden van het juiste kussen.

Laten we eens kijken hoe een simpel kussen je leven kan veranderen.

Key Takeaway

Het beste orthopedisch hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een orthopedisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

 • Orthopedische kussens zijn speciaal ontworpen kussens die kunnen helpen bij heupproblemen door de druk op de heupgewrichten te verminderen en pijn te verlichten.
 • Er zijn verschillende soorten orthopedische kussens beschikbaar voor heupproblemen, zoals contourkussens, boogvormige kussens, wigkussens en zwangerschapskussens. Kies het juiste kussen op basis van je slaappositie en persoonlijke smaak.
 • Bij het kiezen van een orthopedisch kussen voor heupproblemen, let op de hoogte en vorm van het kussen, het materiaal en de vulling, en de onderhoudsinstructies.
 • Om je orthopedisch kussen schoon en in goede staat te houden, volg de instructies van de fabrikant, lucht het regelmatig, was afneembare hoezen indien mogelijk, stofzuig het kussen en behandeling vlekken onmiddellijk.

Wat zijn orthopedische kussens en hoe kunnen ze helpen bij heupproblemen?

Orthopedische kussens zijn speciaal ontworpen kussens die ondersteuning bieden aan het lichaam, met name aan de nek, het hoofd en de wervelkolom, om een goede houding en slaaphouding te bevorderen.

Bij heupproblemen kunnen orthopedische kussens helpen om de druk op de heupgewrichten te verminderen en pijn te verlichten.

Verschillende soorten orthopedische kussens voor heupproblemen

Er zijn veel soorten orthopedische kussens voor heupproblemen. Elk type heeft een ander doel.

 1. Een contour kussen: Dit kan helpen om de rug en de heupen in een rechte lijn te houden. Het zorgt voor rust in je heupen.
 2. Een boogvormig kussen: Dit biedt extra steun aan je lichaam.
 3. Een wigkussen: Dit helpt je om rechtop te zitten of te liggen. Het geeft verlichting bij pijn in de heup.
 4. Een rolkussen: Dit is goed voor ondersteuning van je nek en rug.
 5. Een zwangerschapskussen: Dit geeft comfort aan de buik, rug en heupen bij zwangere vrouwen.

Hoe kies je het juiste orthopedische kussen voor heupproblemen?

Bij het kiezen van het juiste orthopedische kussen voor heupproblemen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de vorm en hoogte van het kussen.

Een kussen met een lichte helling kan helpen om de heupen in een goede positie te houden tijdens het slapen. Daarnaast moet je ook letten op het materiaal en de vulling van het kussen.

Een kussen met memory foam kan bijvoorbeeld heel comfortabel zijn en zich aanpassen aan de vorm van je lichaam. Tot slot is het goed om te kijken naar de onderhoudsinstructies van het kussen, zodat je het makkelijk kunt schoonmaken en hygiënisch kunt houden.

Praktische overwegingen bij het gebruik van een orthopedisch kussen

Hoogte en vorm van het kussen zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van een orthopedisch kussen.

Hoogte en vorm van het kussen

De hoogte en vorm van het orthopedische kussen zijn belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden. Het kussen moet hoog genoeg zijn om de nek en het hoofd in lijn te houden met de wervelkolom.

Dit zorgt voor een goede houding tijdens het slapen. Het kussen moet ook een voorgevormde vorm hebben, met een hogere bult onder de nek en een geul in het midden voor het hoofd. Dit zorgt voor extra ondersteuning en comfort.

Het is belangrijk om het kussen op de juiste manier te gebruiken, met de hogere bult onder de nek en het hoofd in de geul in het midden. Dit zorgt ervoor dat het kussen zijn optimale functie kan vervullen en helpt bij het verminderen en voorkomen van klachten.

Kussenvulling en materiaal

Ik zal nu schrijven over kussenvulling en materiaal. Orthopedische kussens zijn meestal gevuld met memory foam, een materiaal dat zich aanpast aan de vorm van je lichaam. Dit zorgt voor ondersteuning en comfort tijdens het slapen.

Memory foam is ook hypoallergeen, wat betekent dat het geschikt is voor mensen met allergieën. Daarnaast kan het kussen een hoes hebben die gemaakt is van ademend materiaal, zoals katoen of bamboevezels, om oververhitting te voorkomen.

Het is belangrijk om te controleren welk materiaal er in het kussen zit voordat je er een koopt, zodat je zeker weet dat het geschikt is voor jouw behoeften en voorkeuren.

Onderhoud en reiniging van het kussen

Het onderhouden en reinigen van een orthopedisch kussen is belangrijk om de optimale functionaliteit en hygiëne te behouden. Hier zijn enkele tips:

 1. Volg de instructies van de fabrikant: Raadpleeg de gebruiksaanwijzing of website van het merk voor specifieke onderhoudsinstructies.
 2. Regelmatig luchten: Laat het kussen regelmatig buiten luchten om geurtjes te verminderen en vocht te laten verdampen.
 3. Verwijderbare hoes wassen: Als het kussen een afneembare hoes heeft, was deze dan volgens de aanbevelingen op het label. Gebruik indien mogelijk een hypoallergene wasmiddel.
 4. Stofzuigen: Gebruik een zachte borstel of stofzuiger met een bekledingsopzetstuk om stof en vuil van het kussen te verwijderen.
 5. Vlekken behandelen: Behandel eventuele vlekken onmiddellijk met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Dep voorzichtig zonder hard te schrobben.
 6. Niet onderdompelen in water: Het is meestal niet geschikt om het hele kussen onder water te dompelen, aangezien dit de vulling kan beschadigen.
 7. Vervang op tijd: Overweeg om het orthopedische kussen na verloop van tijd te vervangen als het zijn vorm of ondersteuning begint te verliezen.

Meer over ‘Orthopedisch Kussen’

Ben je benieuwd naar wat een orthopedisch kussen precies is? Deze speciale kussens zijn ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden voor een optimale nachtrust. Het juiste orthopedisch kussen gebruik kan bijdragen aan slaapverbetering. Vooral voor mensen met klachten zoals nekpijn kan het verschil maken. Maar hoe kies je het juiste orthopedisch kussen? Er zijn verschillende types orthopedische kussens, zoals speciale kussens voor rugslapers en zijslapers.

Naast de ondersteunende eigenschappen zijn er ook diverse voordelen verbonden aan het gebruik van een orthopedisch kussen. Het bevordert namelijk een juiste slaaphouding en kan bijdragen aan rugpijn verlichting. Het onderhoud en reiniging van je kussen is belangrijk voor een lange levensduur. Wil je advies van een specialist? Raadpleeg de experts in orthopedische kussens of overweeg welke overwegingen je moet maken voordat je een orthopedisch kussen koopt.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een orthopedisch kussen?

Een orthopedisch kussen is een ergonomisch voorgevormd kussen ontworpen om schouders, nek en rug te ondersteunen. Het helpt bij pijnbestrijding en verbetert de slaapkwaliteit.

2. Hoe kan een orthopedisch kussen helpen bij rugklachten en slaapproblemen?

Een orthopedisch kussen voor rugklachten en slaapapneu helpt de slaaphouding te verbeteren. Het vermindert pijn en verstoringen tijdens de slaap.

3. Is een orthopedisch kussen geschikt voor oudere honden?

Ja! Er zijn ook hondenkussens die vormvast en elastisch zijn, speciaal ontworpen voor oudere honden. Deze zijn ergonomisch en bieden veel comfort.

4. Hoe helpt een orthopedisch kussen bij nekklachten?

Een kussen voor nekklachten heeft een speciale vorm die de nek ondersteunt, wat zorgt voor pijnbestrijding en een betere slaapkwaliteit.

5. Waar kan ik een orthopedisch kussen kopen?

Orthopedische kussens zijn beschikbaar in verschillende winkels en online platforms. Het is belangrijk om het juiste type kussen te kiezen voor uw specifieke klachten.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste orthopedisch kussen 2023

 • Beste orthopedisch kussen – Guna
 • Beste orthopedisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste orthopedisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste orthopedisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste orthopedische kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Gebruik van een Orthopedisch Kussen: Een Gids (2023)

Laat een reactie achter