In dit artikel

Orthese vs Brace Wat zijn de Verschillen

Orthese vs Brace: Wat zijn de Verschillen? (2023)

In dit artikel

Als ergotherapeut heb ik veel ervaring met het adviseren en aanmeten van braces en orthesen. In dit artikel zal ik vanuit mijn perspectief uitleggen wat een brace en orthese zijn, wat de verschillen tussen deze hulpmiddelen zijn en wanneer ze gebruikt worden. Ook zal ik bespreken hoe braces en orthesen worden aangemeten, wat de kosten zijn en waar je ze kunt kopen.

Wat is een brace?

Een brace is een orthopedisch hulpmiddel dat bedoeld is om ondersteuning te bieden aan gewrichten en spieren. Braces worden voornamelijk gebruikt bij sportblessures en bij aandoeningen als artrose en reuma. Ze zijn er in verschillende vormen en maten en kunnen worden aangepast aan specifieke behoeften. Braces kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals kunststof, neopreen of elastiek en worden over het algemeen gedragen om pijn te verminderen en om het risico op verdere schade te verminderen.

Soorten braces en waarvoor ze worden gebruikt

Er zijn verschillende soorten braces die elk zijn ontworpen om een specifiek deel van het lichaam te ondersteunen. De meest voorkomende braces zijn:

 • Enkelbrace: gebruikt om de enkel te ondersteunen en te beschermen bij sportblessures zoals verstuikingen en breuken.
 • Kniebrace: gebruikt om de knie te ondersteunen en te stabiliseren bij blessures of bij reuma en artrose.
 • Polsbrace: gebruikt om de pols te ondersteunen en te beschermen bij sportblessures en aandoeningen als carpaal tunnel syndroom.
 • Rugbrace: gebruikt om de rug te ondersteunen en te stabiliseren bij rugklachten en scoliose.
 • Schouderbrace: gebruikt om de schouder te ondersteunen en te stabiliseren bij sportblessures en aandoeningen als een schouderluxatie.

Verschillen tussen braces en andere orthopedische hulpmiddelen

Braces worden vaak verward met andere orthopedische hulpmiddelen zoals spalken, bandages en steunzolen. Het belangrijkste verschil tussen deze hulpmiddelen is dat braces zijn ontworpen om beweging mogelijk te maken terwijl de gewrichten en spieren worden ondersteund. Spalken en bandages daarentegen beperken de beweging van de gewrichten en spieren en worden meestal gebruikt na een operatie of bij ernstige blessures. Steunzolen worden gebruikt om de voeten te ondersteunen en worden vaak gedragen om voetproblemen te voorkomen.

Wat is een orthese?

Een orthese is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om een deel van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te beschermen. Orthesen worden vaak gebruikt bij aandoeningen als spina bifida, cerebrale parese, multiple sclerose en ALS. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals kunststof, metaal en leer en worden vaak op maat gemaakt om perfect te passen.

Soorten orthesen en waarvoor ze worden gebruikt

Er zijn verschillende soorten orthesen die elk zijn ontworpen om een specifiek deel van het lichaam te ondersteunen of te corrigeren. Enkele voorbeelden zijn:

 • Enkelorthese: gebruikt om de enkel te ondersteunen en te stabiliseren bij aandoeningen als spina bifida en cerebrale parese.
 • Knieorthese: gebruikt om de knie te ondersteunen en te stabiliseren bij aandoeningen als osteoartritis en reuma.
 • Polsorthese: gebruikt om de pols te ondersteunen en te stabiliseren bij aandoeningen als carpaal tunnel syndroom en multiple sclerose.
 • Rugorthese: gebruikt om de rug te ondersteunen en te stabiliseren bij aandoeningen als scoliose en osteoporose.
 • Spalk: gebruikt om een deel van het lichaam te immobiliseren, bijvoorbeeld bij een fractuur of een verlamming.

Verschillen tussen orthesen en andere orthopedische hulpmiddelen

Orthesen worden vaak verward met andere orthopedische hulpmiddelen zoals braces, spalken en protheses. Het belangrijkste verschil tussen orthesen en andere hulpmiddelen is dat orthesen worden gebruikt om een deel van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te beschermen terwijl andere hulpmiddelen worden gebruikt om de beweging te herstellen of te verbeteren. Protheses worden bijvoorbeeld gebruikt om verloren ledematen te vervangen.

Verschillen tussen een brace en orthese

Het belangrijkste verschil tussen een brace en orthese is het doel van het hulpmiddel. Een brace is bedoeld om pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen terwijl een orthese bedoeld is om een deel van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te beschermen. Het verschil zit ook in het materiaal en de constructie van het hulpmiddel. Een brace is vaak gemaakt van elastisch materiaal en is ontworpen om te bewegen terwijl een orthese vaak steviger is en beperkte beweging toelaat.

Verschillen tussen een brace en orthese

Het belangrijkste verschil tussen een brace en orthese is het doel van het hulpmiddel. Een brace is bedoeld om pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen terwijl een orthese bedoeld is om een deel van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te beschermen. Het verschil zit ook in het materiaal en de constructie van het hulpmiddel. Een brace is vaak gemaakt van elastisch materiaal en is ontworpen om te bewegen terwijl een orthese vaak steviger is en beperkte beweging toelaat.

Toepassingen en doelgroepen voor elk type hulpmiddel

Braces worden voornamelijk gebruikt bij sportblessures en bij aandoeningen als artrose en reuma. Ze zijn bedoeld om pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen. Orthesen worden gebruikt bij een breed scala aan aandoeningen zoals spina bifida, cerebrale parese, multiple sclerose en ALS. Ze zijn bedoeld om een deel van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te beschermen.

Praktische voorbeelden van situaties waarin de ene optie beter geschikt is dan de andere

Er zijn situaties waarin een brace beter geschikt is dan een orthese en vice versa. Bij een sportblessure waarbij de enkel verzwikt is, kan een enkelbrace de beste optie zijn omdat deze zorgt voor stabiliteit en beweging mogelijk maakt. Bij een aandoening als spina bifida kan een enkelorthese de beste optie zijn omdat deze de enkel ondersteunt en helpt bij het voorkomen van contracturen.

Wanneer gebruik je een brace en wanneer een orthese?

Het kiezen van het juiste hulpmiddel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van de aandoening, de ernst van de blessure en de mate van ondersteuning die nodig is. Een orthopedisch specialist, zoals een ergotherapeut, kan helpen bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Hieronder volgen enkele adviezen over welk hulpmiddel te gebruiken bij verschillende soorten verwondingen of aandoeningen.

Advies over welk hulpmiddel te gebruiken bij verschillende soorten verwondingen of aandoeningen

 • Sportblessures: Bij sportblessures kan een brace de beste optie zijn omdat deze pijn vermindert en het risico op verdere schade vermindert. Een orthese kan worden gebruikt als de blessure ernstiger is en een hogere mate van ondersteuning nodig is.
 • Artrose en reuma: Bij aandoeningen als artrose en reuma kan een brace helpen bij het verminderen van pijn en het ondersteunen van het gewricht. Een orthese kan worden gebruikt als het gewricht ernstiger beschadigd is en een hogere mate van ondersteuning nodig is.
 • Scoliose: Bij scoliose kan een rugorthese de beste optie zijn omdat deze de rug ondersteunt en helpt bij het voorkomen van verdere kromming van de wervelkolom.
 • Spina bifida: Bij spina bifida kan een orthese worden gebruikt om de voet te ondersteunen en te voorkomen dat deze naar binnen of buiten draait. Een enkelorthese kan ook worden gebruikt om de enkel te ondersteunen en te voorkomen dat deze naar binnen of buiten draait.

Tips voor het kiezen van het juiste hulpmiddel

 • Raadpleeg een orthopedisch specialist, zoals een ergotherapeut of orthopedisch chirurg, voor advies over welk hulpmiddel het beste is voor jouw aandoening.
 • Kies een hulpmiddel dat goed past en comfortabel is om te dragen.
 • Kies een hulpmiddel dat geschikt is voor de activiteit die je gaat doen.
 • Overweeg de kosten en vergoedingen door verzekeringen.

Aanbevelingen voor het aanmeten van een brace of orthese en waar je dit kunt laten doen

Het aanmeten van een brace of orthese moet worden gedaan door een orthopedisch specialist, zoals een ergotherapeut of orthopedisch technicus. Tijdens de afspraak zal de specialist metingen uitvoeren en het hulpmiddel aanpassen aan specifieke behoeften. Het is belangrijk om te kiezen voor een specialist met ervaring in het aanmeten van braces en orthesen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een orthopedisch centrum of een speciaalzaak.

Kosten van een brace en orthese en vergoeding door verzekering

De kosten van een brace of orthese zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hulpmiddel en de materialen waaruit het is vervaardigd. De kosten kunnen variëren van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s. In Nederland is het mogelijk om een deel van de kosten vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan de vergoeding volledig zijn, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Conclusie

In dit artikel heb ik uitgelegd wat braces en orthesen zijn, wat de verschillen tussen deze hulpmiddelen zijn en wanneer ze worden gebruikt. Ook heb ik besproken hoe braces en orthesen worden aangemeten, wat de kosten zijn en waar je ze kunt kopen. Het kiezen van het juiste hulpmiddel is afhankelijk van verschillende factoren en het is belangrijk om een orthopedisch specialist te raadplegen voor advies. Met de juiste ondersteuning kan een brace of orthese helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, het verminderen van pijn en het voorkomen van verdere schade.

Meest gestelde vragen over orthese versus brace

Wat is het verschil tussen een brace en een orthese?

Een brace is bedoeld om pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen, terwijl een orthese bedoeld is om een deel van het lichaam te ondersteunen, te corrigeren of te beschermen.

Wat zijn de toepassingen van een brace?

Een brace wordt vaak gebruikt bij sportblessures en bij aandoeningen als artrose en reuma.

Wat zijn de toepassingen van een orthese?

Een orthese wordt gebruikt bij een breed scala aan aandoeningen zoals spina bifida, cerebrale parese, multiple sclerose en ALS.

Wat is het verschil tussen een brace en een spalk?

Het belangrijkste verschil tussen een brace en een spalk is dat een brace bedoeld is om beweging mogelijk te maken terwijl de gewrichten en spieren worden ondersteund, terwijl een spalk de beweging van de gewrichten en spieren beperkt.

Wat is het verschil tussen een brace en een bandage?

Een brace is ontworpen om pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen, terwijl een bandage bedoeld is om zwelling te verminderen en ondersteuning te bieden.

Wat is het verschil tussen een brace en een prothese?

Een brace is bedoeld om pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen, terwijl een prothese bedoeld is om een verloren ledemaat te vervangen.

Wat zijn de verschillende soorten braces?

Er zijn verschillende soorten braces, zoals enkelbraces, kniebraces, polsbraces, rugbraces en schouderbraces.

Wat zijn de verschillende soorten orthesen?

Er zijn verschillende soorten orthesen, zoals enkelorthesen, knieorthesen, polsorthesen, rugorthesen en spalken.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een brace of orthese?

Het is belangrijk om te kiezen voor een hulpmiddel dat goed past en comfortabel is om te dragen en geschikt is voor de activiteit die je gaat doen. Raadpleeg een orthopedisch specialist voor advies.

Worden braces en orthesen vergoed door de zorgverzekeraar?

In Nederland is het mogelijk om een deel van de kosten voor een brace of orthese vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan de vergoeding volledig zijn, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Orthese vs Brace: Wat zijn de Verschillen? (2023)

Laat een reactie achter