In dit artikel

Handleiding: Opvouwbare Rolstoel Kopen – Wat te Overwegen?

In dit artikel

Het kiezen van een opvouwbare rolstoel kan een uitdaging zijn, gezien de vele factoren die u moet overwegen. Ik begrijp precies hoe u zich voelt, want ik heb zelf ook het pad van de rolstoelgebruiker bewandeld en weet hoe cruciaal een goede rolstoel kan zijn.

Deze handleiding biedt gedetailleerde informatie om u te helpen bij het kiezen van de juiste opvouwbare rolstoel, rekening houdend met aspecten zoals gewicht, comfort, duurzaamheid en prijsklasse.

Ga zitten en ontdek hoe u de beste opvouwbare rolstoel kunt vinden voor uw behoeften.

Key Takeaway

De beste lichtgewicht rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Een opvouwbare rolstoel is handig voor mensen die regelmatig onderweg zijn.
 • Het kiezen van een lichtgewicht rolstoel kan het tillen en vervoeren gemakkelijker maken.
 • Let op het comfort, de afmetingen en duurzaamheid bij het kopen van een rolstoel.
 • Identites en Quickie zijn merken die goede opvouwbare rolstoelen aanbieden.
 • Lees reviews en let op de garantie en service voordat je een rolstoel koopt.

Wat is een opvouwbare rolstoel?

Een opvouwbare rolstoel is een mobiliteitshulpmiddel dat gemakkelijk kan worden opgevouwen en vervoerd, waardoor het ideaal is voor mensen die regelmatig onderweg zijn.

Voordelen van een opvouwbare rolstoel

Een opvouwbare rolstoel biedt vele voordelen. Hier is de lijst:

 1. Ik kan hem makkelijk meenemen in de auto of trein.
 2. Het heeft vaak opklapbare armleuningen en voetsteunen. Dit maakt het gebruik makkelijker.
 3. Als ik de rolstoel vaak moet tillen, is een lichtgewicht model beter.
 4. Ik kan hem snel inklappen met maar één handeling.
 5. Er zijn merken zoals Identites die opklapbare armleuningen en voetsteunen hebben.
 6. Merk Quickie heeft hele lichte rolstoelen die ik goed kan instellen en die fijn rijden.
 7. Ik kan ook een tweedehands opvouwbare rolstoel kopen als ik wil besparen.
 8. Ik kan hem ook in een tas stoppen om hem mee te nemen.
 9. Het is belangrijk dat de rolstoel in mijn auto past zodat ik hem overal mee naartoe kan nemen.
 10. Met een opvouwbare rolstoel ben ik mobiel, wat heel belangrijk voor me is.

Verschillende soorten opvouwbare rolstoelen

Er zijn verschillende soorten opvouwbare rolstoelen om uit te kiezen. Hier zijn enkele opties:

 1. Lichtgewicht rolstoelen: Deze rolstoelen zijn gemaakt van lichte materialen zoals aluminium of carbon en zijn gemakkelijk op te tillen en te vervoeren.
 2. Elektrische rolstoelen: Deze rolstoelen hebben een elektrische motor waardoor je zelf niet hoeft te duwen. Ze zijn ideaal voor mensen die minder kracht in hun armen hebben.
 3. Compacte vouwrolstoelen: Deze rolstoelen hebben een kleinere afmeting wanneer ze worden opgevouwen, waardoor ze gemakkelijker mee te nemen zijn in bijvoorbeeld een auto of trein.
 4. Rolstoelaccessoires: Er zijn ook accessoires beschikbaar voor opvouwbare rolstoelen, zoals een rugzak die aan de achterkant kan worden bevestigd om spullen in op te bergen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een opvouwbare rolstoel?

Bij het kopen van een opvouwbare rolstoel is het belangrijk om te letten op het gewicht, de afmetingen en het transportgemak, het comfort en gebruiksgemak, de materialen en duurzaamheid, en de prijsklasse.

Gewicht

Bij het kopen van een opvouwbare rolstoel is het gewicht een belangrijke overweging. Een lichtgewicht model kan handig zijn als u de rolstoel vaak moet optillen of meenemen. Met een lichtere rolstoel is het ook gemakkelijker om hem in te klappen en te vervoeren.

Er zijn verschillende merken die ultralichte en lichtgewicht rolstoelen aanbieden, zoals Quickie en Identites. Het gewicht van de rolstoel kan variëren, dus het is belangrijk om hier op te letten bij het maken van uw keuze.

Afmetingen en transportgemak

De afmetingen en het transportgemak zijn belangrijke factoren om te overwegen bij het kopen van een opvouwbare rolstoel. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de rolstoel gemakkelijk kan worden opgevouwen en meegenomen kan worden.

Kijk naar het kleinste formaat van de opgevouwen rolstoel om te bepalen of deze in uw auto past. Ook moet u letten op het gewicht van de rolstoel, vooral als u van plan bent om deze vaak te tillen.

Een lichtgewicht model kan handig zijn voor gemakkelijk transport. Zorg ervoor dat u ook rekening houdt met het gebruiksgemak van het inklappen en uitklappen van de rolstoel, evenals hoe gemakkelijk deze is om te manoeuvreren tijdens het transport.

Comfort en gebruiksgemak

Bij het kopen van een opvouwbare rolstoel is het belangrijk om te letten op comfort en gebruiksgemak. Een rolstoel moet comfortabel zijn om in te zitten, dus het is aangeraden om te kijken naar het type zitting en de rugleuning.

Sommige rolstoelen hebben verstelbare rugleuningen en zitkussens om een goede ondersteuning te bieden. Het is ook handig om te kijken naar de armleuningen en voetsteunen. Opklapbare armleuningen en voetsteunen maken het gemakkelijker om in en uit de rolstoel te komen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op andere gebruiksgemakken, zoals een eenvoudig inklapmechanisme met één handeling. Houd deze factoren in gedachten bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel voor optimaal comfort en gebruiksgemak.

Materialen en duurzaamheid

Bij het kopen van een opvouwbare rolstoel is het belangrijk om te letten op de materialen en duurzaamheid. Een goede rolstoel moet gemaakt zijn van sterke en duurzame materialen, zodat deze lang meegaat en bestand is tegen dagelijks gebruik.

Er zijn verschillende materialen die vaak gebruikt worden, zoals aluminium en staal. Aluminium rolstoelen zijn lichtgewicht en roestbestendig, terwijl stalen rolstoelen steviger zijn maar ook zwaarder.

Het is belangrijk om te overwegen welk materiaal het beste bij uw behoeften past. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de duurzaamheid van de rolstoel, zoals de kwaliteit van de lasnaden en het frame.

Prijsklasse

Wat betreft de prijsklasse van opvouwbare rolstoelen, kan deze variëren afhankelijk van verschillende factoren. De kosten hangen vaak af van het merk, het type en de functies van de rolstoel.

Over het algemeen kunnen opvouwbare rolstoelen in verschillende prijsklassen vallen, variërend van betaalbaar tot duurder. Het is belangrijk om uw budget in gedachten te houden bij het zoeken naar een rolstoel die bij uw behoeften past.

Vergeet niet dat duurdere rolstoelen mogelijk extra functies of aanpassingen bieden die de prijs kunnen verhogen. Het loont echter vaak om goed onderzoek te doen om een rolstoel te vinden die betaalbaar is en tegelijkertijd voldoet aan uw mobiliteitsbehoeften en comfort.

Opvouwbare rolstoelen vergelijken

Bij het vergelijken van opvouwbare rolstoelen kun je letten op het merk en de kwaliteit, reviews en ervaringen van andere gebruikers, en de garantie- en servicevoorwaarden.

Merk en kwaliteit

Ik wil graag met je praten over merken en kwaliteit als het gaat om het kopen van een opvouwbare rolstoel. Er zijn verschillende merken op de markt die opvouwbare rolstoelen aanbieden, maar twee merken die ik zou willen noemen zijn Identites en Quickie.

Identites biedt opvouwbare rolstoelen met opklapbare armleuningen en voetsteunen, wat erg handig kan zijn voor gebruiksgemak. Quickie staat bekend om hun ultralichte en lichtgewicht rolstoelen, die ook zeer instelbaar zijn en goede rijeigenschappen hebben.

Het is belangrijk om bij het kopen van een opvouwbare rolstoel te letten op de kwaliteit van het merk en of ze goede service en garantie bieden.

Reviews en ervaringen

Ik heb veel reviews en ervaringen gelezen over opvouwbare rolstoelen en het lijkt erop dat de meeste mensen erg tevreden zijn met hun aankoop. Veel gebruikers prijzen het gemak en de mobiliteit van deze rolstoelen.

Ze kunnen gemakkelijk worden opgeklapt en meegenomen in de auto of het openbaar vervoer. Mensen vinden het ook prettig dat de armleuningen en voetsteunen opklapbaar zijn, omdat dit het gebruiksgemak vergroot.

Daarnaast merken veel gebruikers op dat het gewicht van de rolstoel een belangrijke factor is om te overwegen. Een lichtgewicht model maakt het optillen en vervoeren veel gemakkelijker.

Sommige gebruikers geven aan dat ze erg tevreden zijn met het merk Identites vanwege de goede kwaliteit en het gebruiksgemak van hun opvouwbare rolstoelen. Anderen geven juist de voorkeur aan Quickie, vanwege de ultralichte modellen en de goede rijeigenschappen.

Garantie en service

Het is belangrijk om bij het kopen van een opvouwbare rolstoel te kijken naar de garantie en service die wordt geboden. Sommige merken bieden bijvoorbeeld een garantieperiode waarin eventuele problemen kosteloos worden opgelost.

Daarnaast is het handig om te weten of er een klantenservice beschikbaar is waar je terecht kunt met vragen of problemen. Het is ook goed om te kijken naar de reputatie van het merk en of er positieve reviews zijn over de garantie en service.

Op die manier kun je er zeker van zijn dat je goed geholpen wordt als er iets met je opvouwbare rolstoel aan de hand is.

Conclusie en advies

Als het gaat om het kopen van een opvouwbare rolstoel, zijn er verschillende belangrijke punten om te overwegen. Het gewicht, de afmetingen, het comfort en de duurzaamheid zijn allemaal belangrijke factoren om te beoordelen.

Vergelijk ook merken, lees reviews en let op de garantie en service. Kies de rolstoel die het beste past bij jouw behoeften en zorg ervoor dat je mobiel blijft!

Meer over ‘opvouwbare rolstoel’

Als je ooit hebt nagedacht over mobiliteit en gemak, dan zal het concept van een opvouwbare rolstoel je zeker interesseren. Misschien heb je een tijdelijke behoefte en ben je benieuwd of je een opvouwbare rolstoel kunt huren voor een kortere periode. Of misschien ben je aan het rondkijken op Marktplaats om een goede deal te vinden. Voor een meer budgetvriendelijke optie kun je zelfs kijken naar een tweedehands opvouwbare rolstoel.

Voor degenen die zich vaak verplaatsen en behoefte hebben aan gemakkelijk transport, biedt een opvouwbare rolstoel die in een tas past een praktische oplossing. Daarnaast zijn er voor wie extra ondersteuning nodig heeft tijdens het duwen, modellen met duwondersteuning beschikbaar.

Bent u op zoek naar lichtgewicht opties, dan zou een aluminium opvouwbare rolstoel de perfecte keuze kunnen zijn. En als u al een rolstoel hebt die u goed bevalt, maar de toegankelijkheid wilt verbeteren, kan een opvouwbare oprijplaat heel nuttig zijn.

In sommige gevallen kan een elektrische rolstoel meer geschikt zijn. Informeer naar de mogelijkheden bij de WMO voor een opvouwbare elektrische rolstoel, of bekijk specifieke merken zoals Zinger. Er zijn ook gespecialiseerde modellen zoals opvouwbare kinderrolstoelen.

Als u bij Medipoint winkelt, kunt u specifieke vragen hebben over hun assortiment opvouwbare rolstoelen. U kunt ook kijken naar opties om een inklapbare rolstoel te lenen of kies voor merk-specifieke keuzes zoals Meyra als dat beter bij uw behoeften past.

Of je nu van plan bent om een gebruikte opvouwbare rolstoel te kopen of een gloednieuwe, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos om je mobiliteit te verbeteren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat wordt bedoeld met een opvouwbare rolstoel?

Een opvouwbare rolstoel, ook wel een inklapbare of vouwbare rolstoel genoemd, is een compacte rolstoel die je kunt opvouwen tot kleine afmetingen. Dit maakt hem perfect voor in een kleine auto of voor op reis.

2. Waar moet ik over nadenken bij het kopen van een opvouwbare rolstoel?

Bij het kopen van een opvouwbare rolstoel moet je rekening houden met de afmetingen, het gewicht en of hij ultralichtgewicht is. Je wilt misschien ook nadenken over extra opties zoals een tas voor de rolstoel of een opvouwbare rolstoelhelling.

3. Zijn er tweedehands opties voor opvouwbare rolstoelen?

Ja, er zijn tweedehands opties beschikbaar voor opvouwbare rolstoelen. Deze worden vaak verkocht via marktplaatsen of in winkels die gespecialiseerd zijn in zorgapparatuur.

4. Moet ik betalen voor thuisbezorging van mijn opvouwbare rolstoel?

Thuisbezorging voor een opvouwbare rolstoel kan variëren. Sommige aanbieders bieden gratis bezorging aan, terwijl anderen bezorgkosten kunnen aanrekenen.

5. Wat zijn enkele voordelen van een kleine vouwrolstoel?

Een kleine vouwrolstoel heeft veel voordelen. Ze zijn lichter dan standaard stoelen, gemakkelijker te vervoeren en kunnen eenvoudig worden opgeborgen in een auto of als je op reis gaat.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste lichtgewicht rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Handleiding: Opvouwbare Rolstoel Kopen – Wat te Overwegen?

Laat een reactie achter