In dit artikel

De Afmetingen van Opvouwbare Rolstoelen: Wat Je Moet Weten

In dit artikel

Een juiste opvouwbare rolstoel vinden kan een uitdaging zijn door de vele beschikbare opties en afmetingen. Ook ik stuitte op dit probleem totdat ik me realiseerde dat de gemiddelde lengte van een rolstoel 100 cm is, met een breedte van 60 cm en een hoogte van 88 cm.

In dit artikel deel ik mijn inzichten over de verschillende soorten opvouwbare rolstoelen, hun afmetingen en waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte rolstoel. Span je veiligheidsgordels aan, we duiken direct in deze informatieve reis!

Key Takeaway

De beste lichtgewicht rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Een gemiddelde opvouwbare rolstoel heeft een lengte van 100 cm, breedte van 60 cm en hoogte van 88 cm.
 • Het gewicht van een opvouwbare rolstoel mag niet meer dan 20 kg zijn.
 • Bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel moet je letten op comfort, gebruiksgemak, gewicht en draagbaarheid, evenals accessoires en aanpassingen.

Verschillende soorten opvouwbare rolstoelen

Er zijn verschillende soorten opvouwbare rolstoelen beschikbaar met verschillende technische specificaties en functies.

Technische specificaties

Het kiezen van de juiste rolstoel hangt grotendeels af van de technische specificaties. Deze specificaties omvatten de afmetingen, het gewicht, het draagvermogen en andere kenmerken die de bruikbaarheid en het comfort van de rolstoel bepalen.

SpecificatieDetails
Standaard afmetingenDe gemiddelde lengte van een rolstoel is 100 cm, met een breedte van 60 cm en een hoogte van 88 cm. Deze afmetingen kunnen variëren, afhankelijk van het type rolstoel dat iemand nodig heeft.
Maximaal gebruikersgewichtHet maximale gebruikersgewicht van de Excel G Lite rolstoelen is 113 kg. Het is belangrijk om rekening te houden met het maximale gebruikersgewicht bij het kiezen van een rolstoel.
Gewicht van de rolstoelEen opvouwbare rolstoel mag niet meer dan twintig kilogram wegen. Het gewicht van de rolstoel kan van invloed zijn op de draagbaarheid en het gebruiksgemak.
Type wielenBij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om de geschiktheid van de wielen te controleren. Dit hangt onder andere af van de ondergrond waarop de rolstoel gebruikt gaat worden.

Het is belangrijk om deze specificaties zorgvuldig te overwegen voordat je een rolstoel aanschaft.

Opvouwbare rolstoel Identites kopen

Ik heb besloten om een ​​Opvouwbare Rolstoel Identites te kopen. Het is een vouwbare rolstoel met opklapbare armleuningen en voetsteunen. Deze rolstoel lijkt perfect voor mijn behoeften.

Ik wil er zeker van zijn dat ik de juiste maat koop, dus ik zal de rolstoelmaten moeten meten. Ik moet er ook voor zorgen dat de rolstoel niet meer dan twintig kilogram weegt, zodat ik hem gemakkelijk kan dragen.

Ik ben blij dat de Consumentenbond regelmatig rolstoelen test om de beste opties op de markt te vinden. Dit geeft me vertrouwen in mijn aankoopbeslissing.

Daarnaast moet ik de deurbreedte controleren om ervoor te zorgen dat de rolstoel kan passeren. Het is belangrijk dat de deurbreedte voldoet aan de eisen van het bouwbesluit voor rolstoeltoegankelijkheid.

Ik wil er zeker van zijn dat ik overal gemakkelijk kan bewegen met mijn nieuwe rolstoel. Al deze overwegingen zullen me helpen om een ​​opvouwbare rolstoel Identites te kopen die perfect bij mijn behoeften past.

Kenmerken van opvouwbare rolstoel Identites

De Opvouwbare Rolstoel Identites heeft verschillende kenmerken die hem onderscheiden van andere opvouwbare rolstoelen:

 1. Opklapbare armleuningen: De Identites rolstoel is voorzien van armleuningen die gemakkelijk kunnen worden opgeklapt, waardoor het instappen en uitstappen eenvoudiger wordt.
 2. Verstelbare voetsteunen: De voetsteunen van de Identites rolstoel zijn verstelbaar in hoogte, zodat ze kunnen worden aangepast aan de lengte en behoeften van de gebruiker.
 3. Lichtgewicht ontwerp: Deze opvouwbare rolstoel is gemaakt van lichtgewicht materialen, wat zorgt voor eenvoudig manoeuvreren en transporteren.
 4. Duurzaamheid: Ondanks zijn lichte gewicht is de Identites rolstoel robuust en duurzaam, zodat hij bestand is tegen dagelijks gebruik.
 5. Comfortabele zitting: De stoel van de Identites rolstoel is ergonomisch ontworpen met een comfortabele en ademende stof, wat zorgt voor een aangename zitervaring.
 6. Opvouwmechanisme: Het opvouwmechanisme van deze rolstoel is eenvoudig te bedienen, waardoor hij snel kan worden opgeborgen of meegenomen in een auto of ander voertuig.
 7. Veiligheid: De Identites rolstoel is uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals remmen en riemen om ervoor te zorgen dat de gebruiker veilig blijft tijdens het gebruik.
 8. Verstelbare rugleuning: De rugleuning van de Identites rolstoel kan worden aangepast om een comfortabele en ergonomische zithouding te bieden.
 9. Verschillende framekleuren: Deze opvouwbare rolstoel is verkrijgbaar in verschillende framekleuren, zodat gebruikers een rolstoel kunnen kiezen die past bij hun persoonlijke smaak.
 10. Betaalbaarheid: Ondanks zijn vele functies en kwaliteit is de Identites rolstoel betaalbaar, waardoor hij toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers.

Hoe breed is een rolstoel?

Bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel is het belangrijk om de juiste breedte te kennen.

Tips voor het meten van de breedte van een rolstoel

Bij het meten van de breedte van een rolstoel zijn er enkele handige tips die je kunt volgen:

 1. Meet de totale breedte van de rolstoel, inclusief de armleuningen. Dit geeft je een idee van hoeveel ruimte de rolstoel in beslag neemt.
 2. Zorg ervoor dat je meet terwijl de rolstoel is ingeklapt of opgevouwen, zodat je een nauwkeurige meting krijgt.
 3. Meet ook de breedte van de doorgangen waar je doorheen moet met de rolstoel, zoals deuren en gangpaden. Zo weet je zeker dat de rolstoel erdoor past.
 4. Houd rekening met eventuele extra accessoires of aanpassingen aan de rolstoel, zoals voetsteunen of zijpanelen, die mogelijk extra ruimte innemen.
 5. Neem altijd contact op met een specialist of fabrikant voor advies en begeleiding bij het kiezen van een rolstoel met de juiste breedte.

Belang van de juiste breedte

De juiste breedte is belangrijk bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel. Als de rolstoel te breed is, kan het moeilijk zijn om door smalle deuropeningen of gangen te manoeuvreren.

Ook kan een te brede rolstoel problemen veroorzaken bij het in- en uitstappen van een auto. Aan de andere kant, als de rolstoel te smal is, kan dit ongemak veroorzaken en kan de gebruiker zich niet comfortabel voelen.

Daarom is het essentieel om de breedte van een rolstoel zorgvuldig te meten en ervoor te zorgen dat deze goed past bij de gebruiker.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel?

Bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel moet je letten op comfort, gebruiksgemak, gewicht en draagbaarheid, evenals accessoires en aanpassingen.

Comfort en gebruiksgemak

Bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel is comfort en gebruiksgemak erg belangrijk. Je wilt immers dat je je comfortabel voelt tijdens het zitten en rijden in de rolstoel. Daarom is het raadzaam om te letten op het zitkussen en de rugleuning van de rolstoel.

Deze moeten voldoende ondersteuning bieden en comfortabel zijn om langdurig te kunnen zitten. Daarnaast is het handig als de rolstoel gemakkelijk te manoeuvreren is, met soepel bewegende wielen en een wendbaar ontwerp.

Ook kun je kijken naar de aanpassingsmogelijkheden van de armleuningen en voetsteunen voor een juiste houding. Kortom, comfort en gebruiksgemak spelen een essentiële rol bij het kiezen van de juiste opvouwbare rolstoel.

Gewicht en draagbaarheid

Bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel is het belangrijk om te letten op het gewicht en de draagbaarheid. Een lichte rolstoel is gemakkelijker te manoeuvreren en te dragen, vooral als je van plan bent om hem vaak in en uit de auto te tillen.

Let er bij het kopen van een rolstoel op dat deze niet meer dan twintig kilogram weegt. Daarnaast is het handig om te controleren of de rolstoel een opvouwmechanisme heeft waarmee hij compact kan worden opgeborgen.

Op deze manier kun je de rolstoel gemakkelijk meenemen tijdens uitstapjes en reizen.

Accessoires en aanpassingen

Accessoires en aanpassingen zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

 • Hoofdsteunen: Voor extra ondersteuning van het hoofd kan een rolstoel worden uitgerust met een verstelbare hoofdsteun.
 • Rugleuningzakken: Deze handige zakken kunnen aan de achterkant van de rolstoel worden bevestigd om persoonlijke spullen mee te nemen.
 • Kussens: Voor extra comfort kunnen kussens worden toegevoegd aan de zitting en rugleuning van de rolstoel.
 • Verlengde beensteunen: Als iemand lange benen heeft, kunnen verlengde beensteunen worden toegevoegd voor meer comfort.
 • Remmen: Sommige opvouwbare rolstoelen hebben handremmen of voetremmen voor extra veiligheid bij het stoppen of parkeren.

Conclusie: Het belang van de juiste afmetingen bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel

Bij het kiezen van een opvouwbare rolstoel is het essentieel om de juiste afmetingen te kennen. Dit zorgt ervoor dat de rolstoel comfortabel en veilig is voor de gebruiker. Het meten van de breedte en het controleren van specificaties zoals gewicht en draagbaarheid zijn belangrijke stappen bij het maken van de juiste keuze.

Vergeet ook niet om accessoires en aanpassingen in overweging te nemen. Kortom, de juiste afmetingen spelen een cruciale rol bij het vinden van de perfecte opvouwbare rolstoel die aan jouw behoeften voldoet.

Meer over ‘opvouwbare rolstoel’

De wereld van de opvouwbare rolstoel is divers en vol mogelijkheden. Als je op zoek bent naar snelheid en efficiëntie, dan is de opvouwbare rolstoel quickie wellicht de juiste keuze voor jou. Voor wie stevigheid en stabiliteit belangrijk vindt, is de opvouwbare rolstoel alba 4000 een uitstekende optie. Sommige mensen hebben extra assistentie nodig, en daarom is er ook een opvouwbare rolstoel met hulpmotor beschikbaar. Het Belgische merk Vermeiren biedt ook hoogwaardige keuzes, zoals de opvouwbare rolstoel Vermeiren, terwijl de opvouwbare rolstoel Bobby gekend is voor zijn betrouwbaarheid. Een belangrijke factor bij de keuze van een rolstoel zijn de afmetingen. De opvouwbare rolstoel afmetingen kunnen je daarbij helpen. Als je op zoek bent naar een premium model, dan is de Dunimed opvouwbare rolstoel premium misschien iets voor jou. Een alternatief zou de inklapbare rolstoel excel kunnen zijn. Voor wie zelf de controle wil houden, is er de handbewogen opvouwbare rolstoel. Ook zijn er rolstoelen met verschillende maten, zoals de opvouwbare lichtgewicht rolstoel maten, die perfect zijn voor wie een lichtere optie zoekt. Natuurlijk zijn er ook rolstoelen speciaal ontworpen voor buitengebruik, zoals de opvouwbare rolstoel voor buiten, en zelfs een rolstoel die kan worden omgevormd tot een scootmobiel, de opvouwbare rolstoel scootmobiel. Voor de sportievelingen onder ons is er de opvouwbare sportrolstoel. Als een nieuwe rolstoel buiten je budget valt, overweeg dan een opvouwbare rolstoel tweedehands. Een andere optie is om tijdelijk een opvouwbare rolstoel te huren. Natuurlijk kan je ook een opvouwbare rolstoel kopen, en websites zoals Marktplaats kunnen een goede plek zijn om te starten met je zoektocht. Ten slotte, voor degenen die financiële ondersteuning nodig hebben, is het mogelijk om een opvouwbare elektrische rolstoel via WMO aan te vragen. De mogelijkheden zijn talrijk, en het vinden van de perfecte opvouwbare rolstoel die past bij jouw behoeften is zeker mogelijk.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de afmetingen van opvouwbare rolstoelen?

De afmetingen van opvouwbare rolstoelen kunnen verschillen, maar het meten van de rolstoel – inclusief de achterwielen en de breedte – is belangrijk voor transport.

2. Wat is een lichtgewicht opvouwbare rolstoel?

Een lichtgewicht opvouwbare rolstoel is een type rolstoel dat minder weegt en makkelijker op te vouwen en te vervoeren is dankzij zijn opvouwmechaniek.

3. Hoe werkt het opvouwmechaniek van een rolstoel?

Het opvouwmechaniek van een rolstoel maakt het mogelijk om de stoel in te klappen. Dit maakt de rolstoel makkelijker op te bergen en te vervoeren.

4. Wat is het verschil tussen een elektrische rolstoel en een opklapbare transportrolstoel?

Een elektrische rolstoel heeft een motor, terwijl een opklapbare transportrolstoel handmatig wordt voortbewogen en vaak kleiner kan worden opgevouwen voor transport.

5. Hoe kan ik de maten bepalen voor mijn vouwbare rolstoel?

Om de maten te bepalen voor je vouwbare rolstoel, kun je kijken naar de breedte, lengte en hoogte. Ook het gewicht van de stoel speelt een grote rol bij het kiezen van de juiste afmetingen.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste lichtgewicht rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Afmetingen van Opvouwbare Rolstoelen: Wat Je Moet Weten

Laat een reactie achter